Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Bruidsreportage op z'n Chinees

donderdag 1 april 2010, 21:54 door | 9.240x gelezen | 6 reacties

China mag dan in ijltempo verwesteren maar het is nog steeds een land van tradities. Wanneer jonge mensen een bestendige relatie krijgen komt een huwelijk al snel in zicht. Vanwege de familiecultuur is iedereen enorm betrokken bij zo'n gebeurtenis. Het moet voor beide families een onvergetelijk feest worden. En uiteraard worden er ook in stijl foto's gemaakt voor een dik album om zo'n grootse dag te vereeuwigen. Wedding photography is daarom big business in China.

Wanneer ik hier doorsnee wedding foto's zie vind ik het allemaal mierenzoet en zo braaf als de Wiener Sšngerknaben (alhoewel?). Het neigt allemaal een beetje naar overgeromantiseerde kitsch zeg maar. Het is absoluut niet mijn ding en ik heb me er dan ook (nog) niet aan gewaagd. Maar zo nu en dan tref ik op bepaalde lokaties een wedding shooting en knip dan gezellig even een paar plaatjes mee tot groot vermaak van het bruidspaar en met instemming van de fotograaf.

Bruidspaar in Yangshuo


Big business
Zoals gezegd is wedding photography een lucratieve business in China. Naarmate er meer welgestelde families komen worden er forse bedragen uitgegeven aan een bruiloft. Het is een kwestie van status. Zodoende schieten de bruidsfotografen als paddestoelen uit de grond. Het zijn vaak uiterst luxueuze, ruim opgezette shops waar het aankomend bruidspaar flink in de pluche wegzakt. Aan de wand giga vergrotingen van lieflijke stelletjes die al het ja-woord hebben gegeven.

Romantiek ten top
Net zoals in Nederland worden er dan romantische lokaties gekozen waar de bruidsfoto's worden gemaakt. Natuurlijk ontkom je dan ook in China niet aan cliche's: parken met waterpartijen, bruggetjes, bloemetjes en fris goen behoren tot de vaste ingredienten. Nog meer dan in Nederland neigt het in mijn optiek allemaal naar een soort van uberkitsch. De kerk is aan de Chinezen trouwens niet besteed omdat ze geen Christelijke tradities kennen zoals wij in de Westerse wereld.

Bruidspaar in Yangshuo


Trouwstoet
Een beetje bruiloft is in Beijing niet compleet zonder een verlengde limousine waarmee het bruidspaar zich verplaatst. Wanneer bruid en bruidegom worden opgehaald wordt er traditiegetrouw vuurwerk afgestoken om het allemaal nog feestelijker te maken. De glimmende bruidsauto wordt gevolgd door een sliert met rode lintjes versierde auto's. En de goedgemutste familieleden en vrienden hebben zich voor deze gelegenheid vanzelfsprekend in het nieuw gestoken.

West Lake


Go Dutch
Massale trouwpartijen is een fenomeen waar wij niet zoveel mee hebben maar in China erg populair. Vaak is een weddingfotograaf met zijn gevolg ook meerdere bruidsparen op dezelfde locatie aan het schieten. Het is voor veel stelletjes een manier om de kosten te delen, beter bekend als 'Go Dutch'. Het idee lijkt me zo gek nog niet alhoewel men natuurlijk wat exclusiviteit opoffert. Maar zo kan er weer wat budget vrij worden gemaakt voor het nieuwe onderkomen.

Huwelijksceremonie en banquet
Een huwelijk wordt in China geregistreert in de woonplaats van de bruid. Wanneer de documenten gereed zijn worden die na voorlezing ondertekend in een aparte bruidskamer op het stadhuis. Op de feitelijke trouwdag volgt er een ceremonie voorafgaand aan het banquet. Kosten nog moete worden gespaard om de gasten een keizerlijk maal te bieden met een overdaad aan gerechten. Na wat alcolhol komen de families uit hun formele rol en begint het feest pas echt.

weddingshop in Qingdao


Naked wedding
Niet iedereen beschikt over een dikke knip en daarom groeit de naked wedding hier in populariteit. Nee, het is geen stunt van Spencer Tunick maar simpelweg een huwelijk zonder poespas. Gewoon een registratie op het stadhuis gevolgd door een gezellig onderonsje met familie en vrienden zonder dikke limousines en een afgeladen tafels met lekkers. En natuurlijk is er altijd wel een neefje die net een digitale spiegelreflex heeft aangeschaft en graag een dag de de fotograaf uithangt.

De foto's
Foto 1 en 2 heb ik gemaakt tijdens een fietstocht in het karstgebergte in Yangshuo waar ik in de namiddag promptverloren deze stelletjes tegen het lijf liep (fietste), foto 3 is gemaakt tijdens een wandeling rond het West Lake in Hangzhou, foto 4 in een weddingshop in Qingdao en foto 5 schoot ik afgelopen week aan het Houhai meer in Beijing. De laatste foto heeft wat weg van een 'naked wedding' (let op de sportschoenen). De casual bruidegom staat er wat onbeholpen bij.

Naked wedding


Zoals gezegd heb ik me nog niet gewaagd aan weddingfotografie en zie ik me het ook niet snel doen. Niettemin is het in China een groeiende tak van fotografie waar flink wat geld in omgaat. Uberkitsch is (nog) gemeengoed maar mischien dat daar de komende jaren een ommezwaai in komt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

6 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 2 april 2010 om 01:06  | reageer

  Laatst een chinese / nederlandse trouwreportage gedaan met theeceremonie en met familie overgevlogen vanuit Shanghai. Geen engels, geen nederlands dus met internationale handgebaren. Was erg leuk om te doen

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 2 april 2010 om 07:34  | reageer

  Bruidsfotografie.. Binnenkort komt voor mij ook mijn eerste bruiloft eraan.
  Uiteraard houdt ik jullie op de hoogte vrolijk en daarna kan ik gelijk beslissen of het een blijvertje is. Helaas hebben we hier niet van die mooie bergen als achtergrond decoratie. knipoog

  Ondanks dat het niet jouw tak van sport is toch een leuk artikel Ton!

 3. Henny
  Profiel Henny schreef op vrijdag 2 april 2010 om 10:33  | reageer

  Inderdaad leuk om te lezen en vooral die laatste foto vind ik grappig. Gewoon met de sneakers aan, je zal je bruiloft maar zo herinneren vanuit je foto-album...

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 3 april 2010 om 05:54  | reageer

  @Arno
  Klinkt als een leuke ervaring; maakt me benieuwd naar de foto's!

  @Niels
  Succes met je trouwreportage Niels! We horen wel hoe het bevallen is.

  @Henny
  De laatste foto is inderdaad de grappigste. Het meisje was zo levendig en die goser stond er maar wat verlummeld bij. De sneakers maken het compleet.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 3 april 2010 om 10:20  | reageer

  Ik zie, ook in dit verhaal, dat een trouwerij steeds meer internationale kenmerken krijgt, met nog een beetje eigen cultuur.

  Ik begrijp nu ook de uitzondering die de komende maanden geldt voor het vervoer van vuurwerk in de regio Shanghai. Het vervoer van gevaarlijke stoffen is de komende maanden aan banden gelegd, security tijdens de Expo, maar voor vuurwerk gelden wat uitzonderingen.

  Het is weer een mooi verslag, met een beetje humor gebracht. Bedankt.

 6. Martijn
  Martijn schreef op woensdag 7 april 2010 om 07:39  | reageer

  Het is een bekend gezicht om hier in China koppels in parken of andere mooie lokaties gefotografeerd te zien worden. Er wordt inderdaad alles uit de kast getrokken om een heel album vol met, vaak overdreven, foto's van het aanstaande paar te maken. Ik las een tijdje terug dat de huwelijksindustrie in China 2,5% van het BBP inneemt. Een gigantische industrie en het fotoalbum hoort daar zeker bij.

  Wederom een leuk artikel Ton. We kunnen er vanavond verder over praten. Tot dan!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord