CYBER  MONDAY - 50 euro korting + gratis de Flitsbijbel! Word nu lid!
Ton Vingerhoets

China street fotografie; deel 6

maandag 8 november 2010, 19:22 door | 6.425x gelezen | 32 reacties

Mijn laatste China street fotografie posting dateert alweer van 25 augustus. De tijd vliegt mensen! En dat terwijl ik nog zoveel wil vertellen en fotograferen. Hoe dan ook, mijn serie was nog niet ten einde en daarom pak ik gewoon de draad weer op met een nieuw artikel in deze reeks. Het is nog steeds mijn intentie om jullie een inkijk te geven in het China van vandaag en hoe mensen er zoal even.

China is een overbevolkt land. Ik heb laatst ergens gelezen dat zo'n beetje de helft van Chinezen nu in steden woont. Alsof het er al niet druk genoeg is! Plaatsen zoals Shanghai, Beijing, Guangzhou, Shenzhen en Hong Kong kennen allemaal een hoge 'density of living' ofwel de bevolking leeft er dicht op elkaar. Het gros van de stedelingen leeft in appartementen in enorme concentraties gebouwd.

In cijfers uitgedrukt: In Shanghai, Beijing en Guangzhou wonen momenteel respectievelijk 18, 15 en 13 miljoen mensen en de verwachting is dat dat het komende decennium nog stevig groeit. Je kunt een stad als Shanghai het best vergelijken met de de provincie Utrecht waar de hele Nederlandse bevolking woont. Je hebt dus altijd en overal veel mensen om je heen, iets dat de gemiddelde Nederlander niet kent.

Shenzhen
Shenzhen

Veel stedelingen wonen in compounds met soms duizenden appartementen. Het is een heel ander gevoel dan in Nederland maar je went er snel aan. Om het leefbaar te maken worden tussen de hoge gebouwen groene, autovrije wandelgebieden aangelegd voor ontspanning en sociale contacten. Je ziet er vaak ping pong tafels en fitnessapparaten zodat mensen er kunnen sporten en recreëren.

Shenzhen
Shenzhen

De appartementen zijn meestal niet zo groot en hebben geen berging zoals in Nederland. Geen nood, want de balkonnetjes doen vaak dienst als opslag. Ook hangen er veel mensen de was te drogen wat een kleurrijk schouwspel oplevert. Fotografisch vind ik het een erg interessant gegeven en waar ik ook kom in China maak ik foto's van woongebieden, als het even kan vanaf een hoge invalshoek.

Shanghai
Shanghai

De foto's die ik voor dit artikel heb geselecteerd zijn de afgelopen jaren gemaakt van Noord tot Zuid China, namelijk Harbin, Beijing, Shanghai, Xiamen, Shenzhen en Haiko. Ondanks dat het verschillende steden zijn met hun eigen cultuur zie je grote overeenkomsten als je naar de foto's kijkt. Vaak worden oude flatgebouwen na verloop van tijd grauw. Daarom is er momenteel veel stadsvernieuwing.

omschrijving
Haiko

Dat heeft weer als gevolg dat Chinese steden langzaam verwesteren. In een van mijn vorige postings schreef ik over de Beijing hutongs (eeuwenoude steegjes) waarvan er veel verdwijnen om plaats te maken voor moderne hoogbouw. Een groeiend probleem in Chinese metropolen is (lucht)vervuiling. Daarnaast is dagelijks woon-werk verkeer door verkeersopstoppingen een regelrechte ramp.

Beijing
Beijing

Het leven in een grote Chinese stad heeft zijn voor en nadelen. Het is er altijd enorm druk maar daarom gebeurt er natuurlijk ook veel. Zelf vind ik die dynamiek geweldig maar trekt niet iedereen aan lijkt me. Mijn Chinese vrouw vindt de stille groene leegte van Zeeland erg mooi als contrast met de stadse hektiek van Beijing. Wie weet dat we er nog eens een caravan van een Duitser overnemen.

Harbin
Harbin


Xiamen
Xiamen


Xiamen
Xiamen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

32 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 8 november 2010 om 20:33

  Ton, je behoort niet tot de fotografen die hier torenhoog scoren, maar blijf volhouden! Ik leer hier veel over het moderne China. Ook nu weer mooie een reportage, maar ik krijg de rillingen van de mensenpakhuizen die je laat zien.

 2. lotte
  lotte schreef op maandag 8 november 2010 om 21:46

  Ik moet me aansluiten bij EdC! Ik ben namelijk ook niet je grootste fan... maar je maakt wel leuke reportage over China. Probeer echter toch iets creatiever te zijn met gebruik van licht en framing!

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 8 november 2010 om 22:16

  Weer een leuke reportage maar ik krijg net als Ed de rillingen van de torenflats met mensen maar moet eerlijk zeggen dat ik datzelfde gevoel in New York, Kuala Lumpur en Jakarta ook heb.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 8 november 2010 om 22:17

  @Lotte. Ton moet zelf maar reageren, maar leg even uit wat je bedoelt met 'creatiever met licht en framing'? Naar mijn mening heeft Ton een eigen stijl van omgaan met licht en die stijl kun je mooi of lelijk vinden. Zelf vind ik het te ver gaan om, zoals jij doet, aan een fotograaf te vragen om zijn stijl te veranderen.
  Voor framing geldt hetzelfde. Als je het werk van Ton doorloopt, dan zie je een strakke regie over lijnen. Je zo tegen hem kunnen zeggen 'doe eens gek en doorbreek het patroon', maar als je zoals hij een voorliefde hebt voor vlakken en kaders, dan moet je daarin lekker doorgaan. Overigens, hier versterkt de gekozen framing bij mij de rilling van de eenvormigheid in de mensenpakhuizen.

  Ik bedoelde in mijn eerste reactie overigens te zeggen dat hij hier niet zulke hoge bezoekersaantallen krijgt dan anderen. Misschien wel door zijn karakteristieke handtekening die hij aan zijn werk meegeeft. Desalniettemin gaat hij gewoon door met zijn bijdragen en dat waardeer ik zeer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.208 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord