Actie: Photoshop Elements boek + Al onze cursussen - 49,90 euro voordeel! Word nu lid!
Ton Vingerhoets

De grootste rommelmarkt van China

donderdag 31 maart 2011, 21:44 door | 7.720x gelezen | 14 reacties

Eigenlijk moet ik zeggen: van heel Azie! In het weekend kan het bezoekersaantal oplopen tot zo'n 60 a 70.000 waarvan tienduizend buitenlanders. De totale oppervlakte beslaat een duizelingwekkende 48.500 vierkante meter en je vindt er zo'n vierduizend shops.

De aangeboden waren komen uit alle delen van China: snuifflessen uit Hengshui, Jiangsu borduurwerk, Dongyang houtsnijwerk, stenen beelden uit Quyang, porselein en kristallen ornamenten uit Jiangxi, boccaro uit Yixing, brons uit Shanxi, kostuums uit Yunnan, witte jade uit Xinjiang en Jiaozhi aardewerk uit Taiwan.

Enfin, we hebben het over de internationaal befaamde Beijing Panjiayuan Markt, ofwel: de grootste rommelmarkt van China. Het aanbod is er werkelijk schier oneindig. Bijna precies een jaar geleden heb ik er een posting aan gewijd in mijn serie 'De wonderlijke (kleine) wereld van Macrofotografie'. Afgelopen zondag besloot ik er weer een bezoek te brengen voornamelijk omdat enkele stockfoto's die ik er in het verleden heb gemaakt het de afgelopen twee jaar goed deden.

Met mijn tas vol gear heb ik er een kleine dag rondgesjouwt en flink wat materiaal geschoten. Grote delen van de markt zijn overkapt met open zijkanten. In de paden met links en rechts stalletjes creeert dat povere lichtomstandigheden. Even dacht ik aan een statief voor lage ISO waardes maar dan wordt je door de massa omver gelopen. Mijn Manfrotto monopod bracht uitkomst! Dat geeft voldoende balans voor twee tot drie stops winst; een soort handmatige IS dus.

Met mijn Canon EF 100mm f/2.8 Macro heb ik nog retescherpe foto's geschoten bij 1/30 seconde! Dat lijkt me helemaal niet verkeerd. Net als met de bouwmarktstudiolampen van Bert Stephani scoor je met low tech plus wat vindingrijkheid net zo goed. Daarnaast heb ik ook foto's uit de hand geschoten met de Canon EF 200mm f/2.8L voorzien van de Canon EF25 II extension tube. Daar heb ik in het verleden prima macrofoto's mee gemaakt maar de hitrate zonder statief of monopod is erg laag.

Wat voor foto's heb ik er gemaakt? Nou, ik wilde vooral een soort close up beelden met objecten zonder personen want daarvoor heb je in de stockfotografie vaak een model release voor nodig. Veel van deze beelden kan ik als Royalty Free (RF) via micro stock aan de man brengen. Daarnaast wilde ik contrastrijke beelden met frisse kleuren; gewoon sprekende plaatjes die zichzelf verkopen dus. Daarom klets ik ook niet langer en laat ik de foto's gewoon voor zichzelf spreken.

kralensnoer en snuifflesjes
Foto 1


antieke munten Qing Dynastie
Foto 2


rek kleurrijke snuifflesjes
Foto 3


Boeddhabeeld in de zon
Foto 4


kleurrijke theepotten
Foto 5


bronskleurig beeld van vrouwenfiguur
Foto 6


penselen voor calligrafie
Foto 7

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

14 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 31 maart 2011 om 23:02

  Ton, ik herinner me inderdaad dat artikel nog van je vorige bezoek.
  Je hebt wederom laten zien dat je op zulke gelegenheden prachtige foto's kan maken!
  Nu heb ik een sterke voorkeur voor boedha's dus je raadt mijn favorieten al.. vrolijk

  Ook de laatste foto vindt ik erg goed gezien!

  Wederom een mooi artikel met nog mooiere foto's!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 31 maart 2011 om 23:06

  Je lijkt als stockfotograaf wel een visser: daar heb ik goed gevangen en ga nog meer vissen proberen te vangen. Dat is het ondernemerschap waarover hier niet vaak wordt gesproken. Maar eigenlijk zijn alle fotografen wel zo: als iets erkenning oplevert (en geld is synoniem aan erkenning) doen we het vaker.
  Mooie selectie uit jouw werk voor de stockbureaus, Ton.

  Prima verhaal.

 3. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op vrijdag 1 april 2011 om 00:26

  @ Ton. Je schrijft: "Met mijn Canon EF 100mm f/2.8 Macro heb ik nog retescherpe foto's geschoten bij 1/30 seconde!"
  Is dat een objectief uit de L-serie of is het de 'gewone?'
  Ik verwonder me altijd weer over de scherpte van je foto's!

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 1 april 2011 om 03:22

  @Niels
  Ik heb nu enkele keren op die markt gefotografeerd en dat is nuttig gebleken. Je kunt leren van je fouten en het daarna weer beter doen. En als het goed is komen daar ook betere foto's uit. Bedankt voor je reactie en waardering!

  @EdC
  Wat we van vissers kunnen leren is geduld. Je bekwamen in fotografie is een lange weg waar geduld een belangrijke factor is. In stockfotografie is het niet altijd gemakkelijk vast te stellen wat de (grillige) markt beweegt. Maar goede verkoopresultaten zijn natuurlijk een solide referentie. Dus ben ik maar 's terug gegaan.

  @JohanP
  Mijn Canon EF 100 f/2.8 Macro is de 'gewone' dus zonder rode ring of IS. Normaal gesproken maak ik er geen shot mee onder 1/100 maar op de monopod kon ik met wat concentratie nog keepers schieten bij 1/30. Voor stockfotografie heb je gewoon lage ISO waardes nodig dus dat was een prima oplossing.

  De scherpte van m'n foto's zit 'm in een juiste belichting en focusing. Ik maak meestal meerdere shots, zowel MF als AF om me ervan te verzekeren dat ik geen misser heb. Daarna komt het aan op nabewerking: juiste kleurenbalans, contrast en natuurlijk een stukje slimme verscherping; aandacht voor details zeg maar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.004 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord