Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Guus van der Linde

De wondere wereld van exceptioneel transport

zaterdag 3 december 2011, 20:55 door | 6.203x gelezen | 6 reacties

In vervolg op de positieve reacties op mijn eerdere blogpost over de wondere wereld van de scheepvaart, wil ik hieronder graag een vervolg geven aan een reeks blogposts over transport. In deze editie heb ik geprobeerd het indrukwekkende beeld van exceptioneel transport te vangen.

In deze transportklus moesten twee schoorsteendelen voor een te bouwen energiecentrale in Finland vervoerd worden vanaf een fabriek in Duitsland. Het transport zou in verschillende etappes plaatsvinden. Voor wat beeld en geluid: het ging om twee schoorsteendelen die respectievelijk 43 meter en 25 meter lang waren met een gewicht van 135 (!) en 65 ton. Gigantische delen die nog groter lijken als ze over de weg gaan.

Als eerste zouden de twee delen vanuit een loods op het fabriekterrein naar buiten worden geloodst. Een heel secuur en mooi gezicht; vooral de concentratie van de chauffeur is prachtig om te zien!

0739b
Foto 1: Opperste concentratie
ISO 100, f/9.1, 1/320s

Eenmaal buiten, zouden de twee gevaartes in konvooi, vergezeld door de Duitse politie, naar de binnenhaven van Meppen geleid worden. Hemelsbreed een route van 25 kilometer. Echter door barricades onderweg (verkeerslichten, bruggen, bomen) moest er een alternatieve route gezocht worden die bijna 100 kilometer bedroeg. Onderweg was het mooi te zien hoe nauw het past om de schoorsteendelen onbeschadigd te vervoeren.

 De delen draaien langzaam de grote weg op
Foto 2: De delen draaien langzaam de grote weg op
ISO 200, f/10, 1/400s

Politiebegeleiding
Foto 3: Politiebegeleiding
ISO 400, f/5.6, 1/200s

Eenmaal aangekomen bij de haven van Meppen, werden de schoorstenen in een binnenvaartschip overgeladen, die zou vertrekken naar de haven van Delfzijl. In de haven van Delfzijl zijn de delen voor de laatste keer overgeladen; dit maal op een zeewaardig schip, die naar de eindbestemming Finland zou vertrekken.

De havenkade in Delfzijl
Foto 4: De havenkade in Delfzijl
ISO 100, f/10, 1/500s

Zwaargewicht door de lucht
Foto 5: Zwaargewicht door de lucht
ISO 200, f/7.1, 1/800s

De bemanning van de zeeschip
Foto 6: De bemanning van de zeeschip
ISO 100, f/9, 1/400s

Wat vinden jullie van deze blogpost? Na dit tweede deel hoop ik volgende week een volgend en laatste deel te schrijven in dit drieluik. Het onderwerp is dan de afbouw, het transport en de opbouw van een boortoren. Ik ben benieuwd of jullie ernaar uitkijken...

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Guus van der Linde

Over de auteur

Als enthousiastefotograaf wil Guus graag de mensen om hem heen inspireren en vermaken met zijn foto's. Hij heeft qua fotografie een brede smaak, maar heeft toch een zwak voor de combinatie tussen enerzijds landschap / natuur en anderzijds HDR fotografie. Daarnaast is Guus ook te volgen op Twitter!

6 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 3 december 2011 om 21:49

  Als amateurfotograaf en medewerker bij de grote Wagenborg-groep móet je zulke foto's wel maken. Je zou wel gek zijn als je de mogelijkheid niet benut. Mooi, hoor. Foto 1, 3 en 5 vind de mooi om te zien. Foto 4 is te gewoon, die had je misschien beter vanaf een hoger standpunt of van dichterbij kunnen maken, maar is wel bruikbaar als een foto bij een persbericht in vakbladen. Foto 2 kan misschien in nabewerking nog ietsje meer aantrekkingskracht krijgen. Maar kom maar op met het volgende deel.

  Werken bij een bedrijf dat fotogenieke vaar- en voertuigen beheert

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 3 december 2011 om 23:52

  Wat ik van deze post vind? Een spectaculair onderwerp waar je prachtige beelden van kunt maken! Dat gezegd hebbende vind ik de kwaliteit van de foto's wisselend. Bijv. Foto 1 is qua belcihting en sfeeruitdrukking uiterst geslaagd terwijl Foto 2 en 4 nog nabewerking nodig hebben. Niettemin een geslaagde serie dat zonder meer een vervolg waard is! Ik ben daarom benieuwd naar deel 3 Guus.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 4 december 2011 om 00:40

  Ik ben het een beetje met Ton eens m.b.t. de nabwerking maar foto 1 maakt dat ruimschoots weer goed die slaat meteen aan i.c.m. de titel van de blogpost en is dus zeer geslaagd en erg mooi. Wat een leuk onderwerp om te volgen en kijk ook uit naar deel 3.

 4. guusvanderlinde
  Profiel guusvanderlinde schreef op zondag 4 december 2011 om 16:25

  Bedankt allemaal voor de positieve reacties! Zelf vind ik het ook een bijzonder leuk onderwerp om te fotograferen. Een volgende deel komt dan ook snel! En dit maal hopelijk meer kwalitatief goede foto's!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord