Arjan de Wit

Eekhoorns fotograferen vanuit een schuilhut

zaterdag 21 april 2012, 22:33 door | 10,947x gelezen | 13 reacties

Natuurfotograaf Edwin Kats beschikt over een schuilhut van waaruit hij eekhoorns kan fotograferen. Door zijn hut te verhuren geeft hij andere fotografen ook de kans deze leuke beestjes te fotograferen. Dat leek ons ook zekers eens leuk om te doen, dus hebben wij de hut eens een keer uitgeprobeerd.

De huur van de hut bedroeg overigens 40 euro voor een ochtend. Goed te betalen dus, want zelf een dergelijke hut regelen heeft nogal wat voeten in de aarde. De beschikbare data voor de periode maart tot en met april waren vrij snel volgeboekt. Maar het is volgens mij wel de bedoeling dat hij de hut in het najaar opnieuw gaat verhuren.

Het vereist enige tijd wachten voordat de eekhoorns zich laten zien nadat we om zeven uur 's ochtends de hut zijn ingegaan. En ook nadat we de hut een keer hebben verlaten om het voedsel op een andere plek neer te leggen wachten de eekhoorns even rustig af alvorens terug te keren.

Dat voedsel verplaatsen had als bedoeling om de eekhoorns op een andere plek in beeld te krijgen. Zonder veel resultaat overigens: ze zijn enorm gehecht aan dat ene bewuste boomstammetje.

Op de locatie zijn op dit moment vijf eekhoorns aanwezig. Waaronder ook een mannetjes eekhoorn die bewust niet mee lijkt te werken aan een mooi fotomoment. Hij is er of razendsnel vandoor met het voedsel of keert je de rug toe. Een nog vrij jong exemplaar laat zich soms wel zien in de buurt van het voedsel, maar durft het toch niet aan om het te pakken.

In een periode van zo'n vijf uur zijn er voldoende fotomomenten. Maar ook wanneer de eekhoorns zich even niet voor de lens vertonen valt er soms nog genoeg te zien en te lachen. Ze kunnen elkaars aanwezigheid namelijk niet uitstaan en dat zorgt voor grappige confrontaties in de bomen.

De foto's zijn genomen met een Nikon D700 en Nikon D300, beide in combinatie met een Nikon 200-400mm f/4. Wij fotograferen in A-stand en afhankelijk van de manier waarop de eekhoorn zit is het soms kiezen tussen voldoende scherpte van bijvoorbeeld de staart of een wat rustigere achtergrond. Op basis van die overweging en de beschikbare hoeveelheid licht hebben wij vaak gekozen voor diafragma's van f/4 en f/5.6 bij 640 ISO.

Eekhoorn
1/100s - f/4.0 - ISO 800 @ 400mm


Eekhoorn
1/50s - f/5.6 - ISO 640 @ 380mm


Eekhoorn 2
1/160s - f/4.0 - ISO 640 @ 400mm

Arjan de Wit

Over de auteur

Arjan de Wit is getrouwd met Ellen Vanhamme. Ook in fotografisch opzicht gaan zij samen door het leven: in 2010 ontstond FotografieDuo. Samen fotograferen is leuk, leerzaam en zorgt bij hen voor gezonde concurrentie. Ze hebben allebei een zwak voor natuurfotografie.

13 reacties

 1. gast schreef op zondag 22 april 2012 om 08:09

  Een prachtige serie waarvan foto 1 eruit springt.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 22 april 2012 om 14:00

  De foto's lijken in volgorde van kwaliteit gerangschikt; foto 1 is in mijn beleving de topper van het drieluik. Ik vroeg me of je met een sluitertijd van 1/50 (foto 2) geen risico neemt op bewegingsonscherpte. Of blijven de eekhoorns werkelijk zo roerloos zitten?

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 22 april 2012 om 19:33

  Mooie platen. Het is een fotogeniek diertje!

 4. Arjan de Wit
  Profiel  Arjan de Wit schreef op zondag 22 april 2012 om 20:05

  Leuk om de positieve reacties op foto nr.1 te horen! Het blijft soms een verrassing aan welke foto anderen de voorkeur geven.

  @tonv: die sluitertijd vormt absoluut een risico. We hebben een aantal platen waarbij de sluitertijd net even wat langer was (1/50s). En in veel gevallen ontbreekt dan net even de echte scherpte. Overigens is foto 1 wel een kenmerkende houding waarin de eekhoorns wel eens even roerloos blijven zitten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.017 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.017 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.