Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Arjan de Wit

Eekhoorns fotograferen vanuit een schuilhut

zaterdag 21 april 2012, 22:33 door | 13.208x gelezen | 13 reacties

Natuurfotograaf Edwin Kats beschikt over een schuilhut van waaruit hij eekhoorns kan fotograferen. Door zijn hut te verhuren geeft hij andere fotografen ook de kans deze leuke beestjes te fotograferen. Dat leek ons ook zekers eens leuk om te doen, dus hebben wij de hut eens een keer uitgeprobeerd.

De huur van de hut bedroeg overigens 40 euro voor een ochtend. Goed te betalen dus, want zelf een dergelijke hut regelen heeft nogal wat voeten in de aarde. De beschikbare data voor de periode maart tot en met april waren vrij snel volgeboekt. Maar het is volgens mij wel de bedoeling dat hij de hut in het najaar opnieuw gaat verhuren.

Het vereist enige tijd wachten voordat de eekhoorns zich laten zien nadat we om zeven uur 's ochtends de hut zijn ingegaan. En ook nadat we de hut een keer hebben verlaten om het voedsel op een andere plek neer te leggen wachten de eekhoorns even rustig af alvorens terug te keren.

Dat voedsel verplaatsen had als bedoeling om de eekhoorns op een andere plek in beeld te krijgen. Zonder veel resultaat overigens: ze zijn enorm gehecht aan dat ene bewuste boomstammetje.

Op de locatie zijn op dit moment vijf eekhoorns aanwezig. Waaronder ook een mannetjes eekhoorn die bewust niet mee lijkt te werken aan een mooi fotomoment. Hij is er of razendsnel vandoor met het voedsel of keert je de rug toe. Een nog vrij jong exemplaar laat zich soms wel zien in de buurt van het voedsel, maar durft het toch niet aan om het te pakken.

In een periode van zo'n vijf uur zijn er voldoende fotomomenten. Maar ook wanneer de eekhoorns zich even niet voor de lens vertonen valt er soms nog genoeg te zien en te lachen. Ze kunnen elkaars aanwezigheid namelijk niet uitstaan en dat zorgt voor grappige confrontaties in de bomen.

De foto's zijn genomen met een Nikon D700 en Nikon D300, beide in combinatie met een Nikon 200-400mm f/4. Wij fotograferen in A-stand en afhankelijk van de manier waarop de eekhoorn zit is het soms kiezen tussen voldoende scherpte van bijvoorbeeld de staart of een wat rustigere achtergrond. Op basis van die overweging en de beschikbare hoeveelheid licht hebben wij vaak gekozen voor diafragma's van f/4 en f/5.6 bij 640 ISO.

Eekhoorn
1/100s - f/4.0 - ISO 800 @ 400mm


Eekhoorn
1/50s - f/5.6 - ISO 640 @ 380mm


Eekhoorn 2
1/160s - f/4.0 - ISO 640 @ 400mm

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Arjan de Wit

Over de auteur

Arjan de Wit is getrouwd met Ellen Vanhamme. Ook in fotografisch opzicht gaan zij samen door het leven: in 2010 ontstond FotografieDuo. Samen fotograferen is leuk, leerzaam en zorgt bij hen voor gezonde concurrentie. Ze hebben allebei een zwak voor natuurfotografie.

13 reacties

 1. gast schreef op zondag 22 april 2012 om 08:09  | reageer

  Een prachtige serie waarvan foto 1 eruit springt.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 22 april 2012 om 14:00  | reageer

  De foto's lijken in volgorde van kwaliteit gerangschikt; foto 1 is in mijn beleving de topper van het drieluik. Ik vroeg me of je met een sluitertijd van 1/50 (foto 2) geen risico neemt op bewegingsonscherpte. Of blijven de eekhoorns werkelijk zo roerloos zitten?

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 22 april 2012 om 19:33  | reageer

  Mooie platen. Het is een fotogeniek diertje!

 4. Arjan de Wit
  Profiel  Arjan de Wit schreef op zondag 22 april 2012 om 20:05  | reageer

  Leuk om de positieve reacties op foto nr.1 te horen! Het blijft soms een verrassing aan welke foto anderen de voorkeur geven.

  @tonv: die sluitertijd vormt absoluut een risico. We hebben een aantal platen waarbij de sluitertijd net even wat langer was (1/50s). En in veel gevallen ontbreekt dan net even de echte scherpte. Overigens is foto 1 wel een kenmerkende houding waarin de eekhoorns wel eens even roerloos blijven zitten.

 5. Erik
  Profiel  Erik schreef op zondag 22 april 2012 om 22:21  | reageer

  Leuke foto's. Al moet ik wel zeggen dat ik de afwerking wat aan de lichte kant vind waardoor ik de foto's niet lekker vind kijken. De foto's wat donkerder maken zou ze naar mijn idee goed doen knipoog

 6. Jarik
  Profiel Jarik schreef op maandag 23 april 2012 om 08:25  | reageer

  Mooie foto's, vooral 1 en 2.
  Ik vind dat lichte juist fijn om naar te kijken.

 7. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 24 april 2012 om 10:30  | reageer

  Eekhoorns zijn ontzettend grappige beestjes. Ik heb aan de boom die een meter van het raam in mijn kantoor staat (en waarop ik van achter m'n beeldscherm uitkijk) pindanetjes voor de vogels hangen. Maar de vogels krijgen geen kans: het is een komen en gaan van eekhoorns! Als ze de kans krijgen nemen ze het hele netje mee, dus die zitten inmiddels in een houder van gaas. Waarvan ze met alle macht proberen gaten groter te maken knipoog. Dus wil je eekhoorns in je tuin: pindanetjes ophangen!

 8. Sylvia Gerritsma
  Sylvia Gerritsma schreef op dinsdag 24 april 2012 om 11:34  | reageer

  Prachtige foto's, perfecte belichting. Foto 1 & 2 springen eruit.
  Ook de achtergrond is mooi zacht wat de sfeer van de eekhoorn verhoogt, super!

 9. Jan Burgerhout
  Jan Burgerhout schreef op dinsdag 24 april 2012 om 11:42  | reageer

  Geweldige foto's. Hoewel 1 er echt uitspringt vind ik 2 en 3 ook zeer de moeite waard. Net als Jarik vind ik het licht in de foto's helemaal niet storend. Het geeft naar mijn mening precies de sfeer van dat moment weer. De juiste achtergrond vervaging waardoor het onderwerp er sowieso uitspringt. Hoewel je een hoge ISI waarde hebt gebruik vind ik de ruis ontzettend meevallen. Dat komt misschien door het formaat van de foto's op dit medium

 10. Joke
  Joke schreef op dinsdag 24 april 2012 om 13:25  | reageer

  Wilde even laten weten, dat mijn zus die in Finland woont, zoveel eekhoorns op de foto heeft gezet,daar zitten ook prachtige plaatjes bij, zij heeft ze bij de deur en weet precies wanneer ze komen eten.. en kan dan toeslaan om de mooiste opnamens te maken zonder tent...heerlijk als je zo dich bij de natuur leeft, zij heeft dat ook met de mooiste vogels. Ben er zelf ook al vaak geweest, bij uitstek een land voor natuur fotografen. gr Joke

 11. Arjan de Wit
  Profiel  Arjan de Wit schreef op dinsdag 24 april 2012 om 16:31  | reageer

  Bedankt voor alle positieve/opbouwend kritische reacties. En de aanvullende info van Liesbeth en Joke is natuurlijk altijd handig.

  @ Jan Burgerhout: een D700 biedt van nature al hele nette ruisprestaties tot 800 iso vind ik. Met een D300 moet je iets meer op passen. Maar door een bij Liesbeth van Asselt gevolgde workshop zit "op rechts belichten" wel ingebakken in ons systeem. Daarmee kan je dit probleem al beter beheersbaar maken.

 12. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 24 april 2012 om 16:44  | reageer

  @Arjan, goh, ik had niet in de gaten dat jij jij was knipoog. Welkom!

  Voor de liefhebbers: ik schreef ooit een blog over het "op rechts belichten" waar @Arjan het over heeft op Photofacts.

 13. Arjan de Wit
  Profiel  Arjan de Wit schreef op dinsdag 24 april 2012 om 16:52  | reageer

  @Liesbeth Dank je! Goed idee die link naar jouw artikel dat zal voor sommigen denk ik wel verhelderend werken. Interessant leesvoer :-D

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord