Actie: Photoshop Elements boek + Al onze cursussen - 49,90 euro voordeel! Word nu lid!
Ton Vingerhoets

Fashionfotografie; portfolio shoot met Irina en Alexander

vrijdag 1 oktober 2010, 08:43 door | 6.245x gelezen | 16 reacties

Als vervolg op mijn laatste artikel over de portfolio shoot met Anna is het nu de beurt aan Irina en Alexander. Irina is Anna's vriendin en samen kwamen ze naar de shootinglocatie in Dashanzi (Beijing Art area). Irina is veel kleiner van stuk dan Anna en voor het echte modellenwerk daarom misschien wat minder geschikt. Toch vind ik haar een fantastische uitstraling hebben en ook de manier waarop ze poseert doet in niets onder voor de professionele Anna.

Foto 1
Foto 1

Omdat ze wat later kwamen dan gepland was het behoorlijk improviseren en had ik feitelijk maar een uur om beiden te fotograferen. Omdat ik met bestaand licht fotografeerde kostte het gelukkig geen tijd om een lichtset te fine tunen. Ik had een grote reflector bij die ook vaak wonderen doet. En jullie weten inmiddels dat ik een broertje dood heb aan lichtsets en daarom nog steeds geen strobist ben geworden. Voorlopig werkt het prima dus nog even geen flash.

Foto 2
Foto 2


Foto 3
Foto 3

Nu ik een aantal shoots heb gemaakt in de gallery space ben ik weer op zoek gegaan naar andere locaties. Ik heb de lobby van The Opposite House in Beijing in gedachten maar ook het interieur van Soho China lijkt me perfect voor een wat meer business style. Daarnaast loop ik al een tijdje rond met het idee om 's nachts in Beijing downtown fashionfoto's te maken. Een beetje een combinatie van mijn eerder getoonde motion blur night shots en beelden zoals hier te zien.

Of ik dat met bestaand licht ga redden is twijfelachtig maar dan heb ik in ieder geval een goede reden om me toch maar eens te gaan wagen aan het strobistgebeuren. Per slot van rekening moet de Canon 580 EX II flash die ik een tijd geleden heb aangeschaft toch ergens voor gaan dienen. Ik ga eens op zoek naar een statiefje, paraplu, zender en ontvanger en maar eens kijken wat dat op gaat leveren. Het leven van een fotograaf moet avontuurlijk blijven niet waar?

Foto 4
Foto 4


Foto 5
Foto 5

Tijdens de shoot kreeg ik spontaan het idee om ook een paar plaatjes te schieten met Anna en Irina samen. Om de aandacht wat weg te nemen van het behoorlijk verschil in lengte heb ik ze laten poseren bij een oude machine (de gallery space was vroeger een fabriekshal). Het is in mijn optiek een geslaagde foto geworden waarbij hun lichaamshouding in combinatie met de groene machine een mooi geheel vormt. Anna en Irina waren waren er zelf ook razend enthousiast over.

Foto 6
Foto 6

Naast Anna en Irina heb ik ook nog een serie beelden geschoten van Alexander. Op het eerste gezicht vroeg ik me af of hij wel potentie heeft om als model door het leven te gaan maar eenmaal aan de slag was ik aangenaam verbaasd over zijn uitstraling en met name gelaatsexpressie. Daarnaast heeft hij een goed getraind lichaam dat voor bepaalde modereportages natuurlijk een plus is. Alexander maakt een zelfbewuste indruk dat in de foto's tot uitdrukking komt.

Foto 7
Foto 7

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

16 reacties

 1. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 09:09

  Hey Ton,
  Boeiend artikel, Hoewel fashion niet helemaal mijn ding is, ben ik van mening dat de foto's technisch goed zijn uitgevoerd. Maar de grote vraag die in mij opkomt: kun jij onderbouwen waarom je een broertje dood hebt aan lichtsets en strobist. Ik vind de combinatie bestaand licht en kunstlicht fantastisch. ik ben zeer benieuwd

  [update] lees pas later (slordig) dat je wel gaat experimenteren, maar ben nog steeds benieuwd naar je twijfels vrolijk

 2. Joop Visbeek
  Joop Visbeek schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 09:44

  Mooi artikel en ook schitterende foto's!

  Misschien kun je mij wat tips geven m.b.t. het gebruiken van natuurlijk licht i.c.m. een reflector:
  Het enige wat ik tot nu toe gedaan heb met een reflector is het model ontzettend verblinden.... Wat doe ik fout? (bovenstaande foto's is voor mij weer eens temeer een bewijs dat het dus wel goed kan...)

  Mijn reflector is een driehoekige (80cm), afgeleide van de lastolite Tri-grip, tweekleurig: zilver en goud.

  Succes met het 'strobisten' !
  Zie je foto's graag tegemoet.

 3. Paul Apeldoorn
  Paul Apeldoorn schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 10:06

  Hallo Ton,
  Mooi werk en wauw wat een modellen. Ik vind het sterke beelden met mooi licht en een goede compositie. Super. Graag wil ik je enkele suggesties geven die je beelden misschien iets kunnen verbeteren. Beeld 4 krijgt m.i. meer natuurlijkheid als je haar rechter arm niet in het beeld opneemt. In beeld 6 zou ik zijn linker hand geheel in beeld willen zien en zijn kijkrichting veranderen. In de camera of recht voor zich uit.

  Favoriet beeld 2. Het is de rust, de elegantie en de natuurlijkheid die me voor dit beeld doet kiezen. Daarna beeld 5. Spannend, sterke pose en elegant het hoogteverschil van de modellen opgelost.

  Bedankt voor je artikel. Ik heb ervan genoten.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 10:22

  @Joop; Zilver en goud zijn ook wel heftige reflectoren. De witte reflector vind ik zelf vaak al krachtig genoeg (en verblind wat minder). Een Sunbounce Mini Zebra/white staat nog op mijn verlanglijstje. Dat levert nog mooier licht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.003 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord