Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Fashionfotografie; portfolio shoot met Irina en Alexander

vrijdag 1 oktober 2010, 08:43 door | 7.071x gelezen | 16 reacties

Als vervolg op mijn laatste artikel over de portfolio shoot met Anna is het nu de beurt aan Irina en Alexander. Irina is Anna's vriendin en samen kwamen ze naar de shootinglocatie in Dashanzi (Beijing Art area). Irina is veel kleiner van stuk dan Anna en voor het echte modellenwerk daarom misschien wat minder geschikt. Toch vind ik haar een fantastische uitstraling hebben en ook de manier waarop ze poseert doet in niets onder voor de professionele Anna.

Foto 1
Foto 1

Omdat ze wat later kwamen dan gepland was het behoorlijk improviseren en had ik feitelijk maar een uur om beiden te fotograferen. Omdat ik met bestaand licht fotografeerde kostte het gelukkig geen tijd om een lichtset te fine tunen. Ik had een grote reflector bij die ook vaak wonderen doet. En jullie weten inmiddels dat ik een broertje dood heb aan lichtsets en daarom nog steeds geen strobist ben geworden. Voorlopig werkt het prima dus nog even geen flash.

Foto 2
Foto 2


Foto 3
Foto 3

Nu ik een aantal shoots heb gemaakt in de gallery space ben ik weer op zoek gegaan naar andere locaties. Ik heb de lobby van The Opposite House in Beijing in gedachten maar ook het interieur van Soho China lijkt me perfect voor een wat meer business style. Daarnaast loop ik al een tijdje rond met het idee om 's nachts in Beijing downtown fashionfoto's te maken. Een beetje een combinatie van mijn eerder getoonde motion blur night shots en beelden zoals hier te zien.

Of ik dat met bestaand licht ga redden is twijfelachtig maar dan heb ik in ieder geval een goede reden om me toch maar eens te gaan wagen aan het strobistgebeuren. Per slot van rekening moet de Canon 580 EX II flash die ik een tijd geleden heb aangeschaft toch ergens voor gaan dienen. Ik ga eens op zoek naar een statiefje, paraplu, zender en ontvanger en maar eens kijken wat dat op gaat leveren. Het leven van een fotograaf moet avontuurlijk blijven niet waar?

Foto 4
Foto 4


Foto 5
Foto 5

Tijdens de shoot kreeg ik spontaan het idee om ook een paar plaatjes te schieten met Anna en Irina samen. Om de aandacht wat weg te nemen van het behoorlijk verschil in lengte heb ik ze laten poseren bij een oude machine (de gallery space was vroeger een fabriekshal). Het is in mijn optiek een geslaagde foto geworden waarbij hun lichaamshouding in combinatie met de groene machine een mooi geheel vormt. Anna en Irina waren waren er zelf ook razend enthousiast over.

Foto 6
Foto 6

Naast Anna en Irina heb ik ook nog een serie beelden geschoten van Alexander. Op het eerste gezicht vroeg ik me af of hij wel potentie heeft om als model door het leven te gaan maar eenmaal aan de slag was ik aangenaam verbaasd over zijn uitstraling en met name gelaatsexpressie. Daarnaast heeft hij een goed getraind lichaam dat voor bepaalde modereportages natuurlijk een plus is. Alexander maakt een zelfbewuste indruk dat in de foto's tot uitdrukking komt.

Foto 7
Foto 7

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

16 reacties

 1. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 09:09  | reageer

  Hey Ton,
  Boeiend artikel, Hoewel fashion niet helemaal mijn ding is, ben ik van mening dat de foto's technisch goed zijn uitgevoerd. Maar de grote vraag die in mij opkomt: kun jij onderbouwen waarom je een broertje dood hebt aan lichtsets en strobist. Ik vind de combinatie bestaand licht en kunstlicht fantastisch. ik ben zeer benieuwd

  [update] lees pas later (slordig) dat je wel gaat experimenteren, maar ben nog steeds benieuwd naar je twijfels vrolijk

 2. Joop Visbeek
  Joop Visbeek schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 09:44  | reageer

  Mooi artikel en ook schitterende foto's!

  Misschien kun je mij wat tips geven m.b.t. het gebruiken van natuurlijk licht i.c.m. een reflector:
  Het enige wat ik tot nu toe gedaan heb met een reflector is het model ontzettend verblinden.... Wat doe ik fout? (bovenstaande foto's is voor mij weer eens temeer een bewijs dat het dus wel goed kan...)

  Mijn reflector is een driehoekige (80cm), afgeleide van de lastolite Tri-grip, tweekleurig: zilver en goud.

  Succes met het 'strobisten' !
  Zie je foto's graag tegemoet.

 3. Paul Apeldoorn
  Paul Apeldoorn schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 10:06  | reageer

  Hallo Ton,
  Mooi werk en wauw wat een modellen. Ik vind het sterke beelden met mooi licht en een goede compositie. Super. Graag wil ik je enkele suggesties geven die je beelden misschien iets kunnen verbeteren. Beeld 4 krijgt m.i. meer natuurlijkheid als je haar rechter arm niet in het beeld opneemt. In beeld 6 zou ik zijn linker hand geheel in beeld willen zien en zijn kijkrichting veranderen. In de camera of recht voor zich uit.

  Favoriet beeld 2. Het is de rust, de elegantie en de natuurlijkheid die me voor dit beeld doet kiezen. Daarna beeld 5. Spannend, sterke pose en elegant het hoogteverschil van de modellen opgelost.

  Bedankt voor je artikel. Ik heb ervan genoten.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 10:22  | reageer

  @Joop; Zilver en goud zijn ook wel heftige reflectoren. De witte reflector vind ik zelf vaak al krachtig genoeg (en verblind wat minder). Een Sunbounce Mini Zebra/white staat nog op mijn verlanglijstje. Dat levert nog mooier licht.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 12:48  | reageer

  @Jeroen Cox
  Misschien is het m'n gebrek aan ervaring met strobisttechnieken of lichtsets. Het zou zomaar kunnen dat er nieuwe creatieve dingen gebeuren wanneer ik ermee aan de slag ga en het daarom leuk ga vinden. Daarnaast m'n ongeduld; het is tijdrovend om licht goed te balanceren en wanneer je met bestaand licht werk gaat het allemaal vlotter. Dat is feitelijk bedrog want je hebt sowieso meer nabewewerking om het licht toch mooi glad te strijken.

  @Joop Visbeek
  Ik heb met een eenvoudige ronde, zilverkleurige reflector gewerkt met een diameter van een meter. Omdat er geen sterk zonlicht binnenvalt reflecteert het alleen zacht ambient licht en dat is feitelijk net genoeg. De meeste RAW's waren goed belicht maar het licht mooi balanceren (vooral huidtinten) kost toch nogal wat editing.

  @Paul Apeldoorn
  Ik kan me vinden in je kritiek. Je hebt de manco's gevonden die ik al had gezien. De rechterarm In foto 4 stoort me het meest; ik heb 'm toch gebruikt omdat het de beste was uit die serie. Foto 6 kan m.i. door de beugel maar het was wellicht beter geweest de rechterarm (of hand) in beeld te brengen. Met z'n kijkrichting heb ik persoonlijk minder problemen maar dat is misschien een kwestie van smaak. Sowieso bedankt voor je opmerkingen!

 6. Joop Visbeek
  Joop Visbeek schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 13:31  | reageer

  Bedankt voor jullie (snelle!) reacties word erg gewaardeerd.

  @Elja: Die zilver/wit sunbounce was ik idd al een paar keer tegen gekomen, allemaal goede dingen over gehoord. Lijkt me zeker de moeite waard, maar voorlopig zijn andere dingen even belangrijker qua budget.

  @tonv:
  ah, sunbounce is dus geen NOODZAAK knipoog
  Bedankt voor de info, geeft wel enige duidelijkheid.
  (denk trouwens dat slim strobisten je wel eens flink was nabewerken zou kunnen schelen)

  Ik zal eens een witte doek oid over de reflector spannen om te zien wat dat doet. Leek me in eerste instantie weinig effect geven (daarom voor zilver en goud gekozen) maar zal het nog eens heroverwegen knipoog

 7. Ericvv
  Profiel Ericvv schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 20:21  | reageer

  Ik lees je artikelen altijd met veel plezier en deze keer sluit het naadloos aan bij mijn eigen uitdagingen(portretfotografie). Aan de hand van foto's met kunstlicht heb ik intussen de conclusie getrokken dat het veel tijd kost om in te stellen of heel veel tijd om glimmende huid achteraf te corrigeren. De terughoudendheid van Ton om met kunstlicht aan de slag te gaan, kan ik me dus levendig voorstellen. Ik was van plan om mijn kinderen thuis te portretteren (nee, het verveelt ze nog niet ;>knipoog ) maar je inspireert me om een leuke locatie buitenshuis te zoeken. Overigens heb ik op de Photokina een 5 in 1 reflectie-scherm van Falcon Eyes met aantrekkelijke korting op de kop kunnen tikken, waarmee ik nu met hartlust aan het experimenteren ben. Ik maak altijd wat testfoto's met grijskaart om later de witbalans in te stellen.

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 20:52  | reageer

  Ton, een mooi verhaal over jouw belevenissen in de fashion-industry. Vooral de vasthoudendheid waarmee je met bestaand licht fotografeert verdient respect. Dat je misschien eens wat veel moet editten, acht dat lijkt me voor jou een klus die je met veel plezier doet.
  Strobist-fotografie 'moet' je zeker een keer hebben gedaan, maar dan om weer eens een andere weg te verkennen. Beslist nodig is het niet.

  Ik heb er wel enig twijfel over of je met deze foto's in de Nederlandse fotowereld kunt doordringen, als dat al je bedoeling zou zijn. Foto 2 en 7 passen wel in het beeld, maar ik heb de indruk dat de huidige fashiontrend rauwer is, met meer actie en meer uitgebeten lichten. En veel neplicht in een donkere setting. Met een flitser erbij kom je dan natuurlijk wel weer een heel eind in de Hollandse richting.

  @Joop Visbeek. Natuurlijk is een Sunbounce reflector geen noodzaak. Als je al een reflector nodig zou kunnen hebben, damn is een goedkope ook goed. Zelf ervaar ik dat vooral een flinke reflector zijn waarde heeft, of die nu een paar tientjes kost of een paar honderd euro. De micro-mini van Sunbounce is mogelijk aan de kleine kant. De 'Pro' van 130x190 mm is helemaal top, maar niet goedkoop. En dan nog, met zo'n reflector heb je een assistent nodig, of een stevig statief.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 2 oktober 2010 om 00:28  | reageer

  @Ericvv
  Het werken met bestaand licht vind ik heerlijk. Maar het is misschien een beetje 'vestzak/broekzak': je voorkomt veel insteltijd en kunt je lekker concentreren op de shoot. Je moet weliswaar flink wat materiaal schieten want met bestand licht heb je een lagere hitrate. De verfijning komt in de editing waar je het licht mooi kunt balanceren.

  Met een licht- of strobistset is het mogelijk om meer controle te hebben over het licht. Sowieso in een studio natuurlijk. Om het gewenste licht te verkrijgen kan behoorlijk tijdrovend zijn maar dat betekent wel veel minder nabewerking. En je kunt series met dezelfde instelling schieten zonder je te bekommeren over onder of overbelichting.

  Dan blijft de vraag wat de beste atmosfeer geeft en dan slaat voor mij (momenteel) de balans door naar een locatie met bestaand licht.

  @EdC
  Editing/retouching vind ik eigenlijk net zo leuk als het fotograferen zelf; dat is voor mij dus geen beletsel om door te gaan met ambient light shooting. Mijn fashionbenadering sluit misschien niet aan op de Nederlandse smaak. Als ik in Nederland aan de bak wil komen realiseer ik me dat het misschien heel anders moet. Maar dat zie ik dan weer als een creatieve uitdaging.

 10. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 2 oktober 2010 om 08:38  | reageer

  Ton: wat een mooi vervolg op je eerdere blogs over fashionfotografie!
  Foto 1 en 3 zijn mijn persoonlijke favorieten. Bij foto 2 en 6 vindt ik het schilderij/doek op de achtergrond iets storen. (maar das een kleinigheidje vrolijk)

  M.b.t de reflector: Zoals Elja al zei: de zebra is een hele mooie reflector die ook bovenaan mijn lijstje staat. Deze geeft mooi licht, niet zo hard als zilver en niet zo warm als een goudkleurige reflector.

  Ik heb er een "demo" van gezien, kijk maar een hier.

 11. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op zaterdag 2 oktober 2010 om 14:22  | reageer

  @ Ton , ik zou zeggen bijt even door de zure appel heen , en als het vertrouwd begint te raken heb je er in ieder geval weer een keuze mogelijkheid bij om een tot een creatief resultaat te komen. Ik ben ook nog aan het experimenteren en hoop binnenkort onze ervaringen te delen, wat is er nou leuker om van elkaar te leren. vrolijk

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 2 oktober 2010 om 15:48  | reageer

  @Niels
  De Zebra reflector ziet er inderdaad profi uit moet ik zeggen. Dat lijkt me een effectief hulpmiddel voor m'n fashion shootings. Bedankt voor de link!

  @Jeroen Cox
  De uitwisseling is een van de leukste aspecten van Photofacts. We blijven aan de weg timmeren want er valt nog veel te leren. Saai wordt het niet Jeroen!

  Bedankt voor jullie reacties!

 13. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 3 oktober 2010 om 00:48  | reageer

  In China worden de hakken ook steeds hoger vrolijk

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 3 oktober 2010 om 01:04  | reageer

  @Arno
  Ze hebben de sandalen massaal voor pumps verruild. Ze leken zo kort vonden ze...

 15. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 3 oktober 2010 om 21:18  | reageer

  Hoi Ton, foto 1 is mijn absolute favoriet. Ik houd niet zo van onnatuurlijke houdingen, dus de rare stand van de voeten op foto 5 stoort me. Maar dat is een kwestie van smaak. Benieuwd naar je strobistprobeerstels tzt!

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 4 oktober 2010 om 04:32  | reageer

  @Liesbeth van Asselth
  Zo zie je maar dat iedereen weer andere details ziet. De (rare) stand van de voeten was mij niet eens opgevallen. Inderdaad een kwestie van smaak. Bedankt voor je reactie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord