5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Ton Vingerhoets

Fashionfotografie in China; shooting met Nikky

vrijdag 13 mei 2011, 19:18 door | 5.789x gelezen | 26 reacties

Het was gisteren stralend weer en ik had het idee om Factory 798 te bezoeken, de Beijing art area waar ik over heb geschreven. Grenzen aan deze kunstwijk is een oud fotogeniek industriecomplex waar ik regelmatig heb gefotografeerd. Het vormt een mooi decor voor fashionshoots en gisteren heb ik er enkele foto's kunnen maken van Nikky. Het was niet gepland; ik trof een Chinese collega die er bezig was met het jonge model en ik heb een half uur op de set gefotografeerd.

Om het gelaat van Nikky wat kleur te geven is een goudkleurige reflector gebruikt. Het geeft vooral een erg mooi contrast met de grijze ijzermassa op de achtergrond. Ze volgde de aanwijzingen prima en veranderde professioneel van pose en gelaatsuitdrukking zodat we flink wat materiaal konden schieten. Na elke fashionshoot heb je een massa RAW's en begint de selectie. Allereerst schift je natuurlijk de out-of-focus shots. Hoe goed je ook bent, die zitten er altijd tussen.

Daarna kijk je scherp naar de lichaamstaal en gelaatsuitdrukking; net een andere oogopslag kan de foto top maken. Ondanks dat de belichting van de RAW's prima was moest ik hier en daar wat sleutelen om de beelden helemaal af te maken.

Overigens heb ik alles geschoten met de Canon EF 135mm f/2L wat een puike fashionlens is. Met een Canon EF 85mm f/1.2L zou je wat dichter bij je model kunnen blijven maar die heeft een traag autofocus en is daarom meer een portretlens.

Veel fashionfotografen zweren bij de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS mark II maar ik vraag me af of dat prettig werken is met zo'n zware jongen van anderhalve kilo. Ook schijnt het bokeh van mijn Canon EF 135mm f/2L mooier te zijn, iets dat bij fashion zeker niet onderschat moet worden. Enfin, ik vind het resultaat van de shoot met Nikky helemaal niet verkeerd en ik zit erover te denken om meer fashion- en portfolioshootings te gaan doen op deze lokatie met gelijke lichtomstandigheden.

Nikky staand, pijpleidingen op achtergrond
Foto 1


portret Nikky, grijze ijzermassa op achtergrond
Foto 2


 Nikky zittend, kijkend in de lens
Foto 3


 portret Nikky glimlachend
Foto 4


Nikky kijkend over schouder
Foto 5


Nikky gehurkt
Foto 6

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

26 reacties

 1. onem
  Profiel  onem schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 20:16

  Hoi Ton, mooie beelden maar ik heb het idee dat het model een beetje scheel kijkt en door het hoedje dan ook schuin te zetten op haar oog komt deze afwijking meer naar voren. Ik weet niet of dit daadwerkelijk het geval is maar anders vind ik persoonlijk dit lijken door haar blik en de stand van haar hoedje. Verder kleur en bokeh is natuurlijk geweldig die 135 is een hele mooie lens

 2. gast schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 20:31

  @onem. Nu kan ik deze serie niet meer bekijken zonder op de ogen te letten.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 21:17

  En ik heb er juist nog eens voor teruggebladerd, maar ik zie dat schele echt niet...?

 4. gast schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 23:13

  Onem doelt denk ik op foto 3.
  Ik vind de foto's mooi, maar het model niet echt vrolijk(kwestie van smaak)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.381 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord