100+ fotografiecursussen ťn een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Fashionfotografie in China; shooting met Nikky

vrijdag 13 mei 2011, 19:18 door | 6.557x gelezen | 26 reacties

Het was gisteren stralend weer en ik had het idee om Factory 798 te bezoeken, de Beijing art area waar ik over heb geschreven. Grenzen aan deze kunstwijk is een oud fotogeniek industriecomplex waar ik regelmatig heb gefotografeerd. Het vormt een mooi decor voor fashionshoots en gisteren heb ik er enkele foto's kunnen maken van Nikky. Het was niet gepland; ik trof een Chinese collega die er bezig was met het jonge model en ik heb een half uur op de set gefotografeerd.

Om het gelaat van Nikky wat kleur te geven is een goudkleurige reflector gebruikt. Het geeft vooral een erg mooi contrast met de grijze ijzermassa op de achtergrond. Ze volgde de aanwijzingen prima en veranderde professioneel van pose en gelaatsuitdrukking zodat we flink wat materiaal konden schieten. Na elke fashionshoot heb je een massa RAW's en begint de selectie. Allereerst schift je natuurlijk de out-of-focus shots. Hoe goed je ook bent, die zitten er altijd tussen.

Daarna kijk je scherp naar de lichaamstaal en gelaatsuitdrukking; net een andere oogopslag kan de foto top maken. Ondanks dat de belichting van de RAW's prima was moest ik hier en daar wat sleutelen om de beelden helemaal af te maken.

Overigens heb ik alles geschoten met de Canon EF 135mm f/2L wat een puike fashionlens is. Met een Canon EF 85mm f/1.2L zou je wat dichter bij je model kunnen blijven maar die heeft een traag autofocus en is daarom meer een portretlens.

Veel fashionfotografen zweren bij de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS mark II maar ik vraag me af of dat prettig werken is met zo'n zware jongen van anderhalve kilo. Ook schijnt het bokeh van mijn Canon EF 135mm f/2L mooier te zijn, iets dat bij fashion zeker niet onderschat moet worden. Enfin, ik vind het resultaat van de shoot met Nikky helemaal niet verkeerd en ik zit erover te denken om meer fashion- en portfolioshootings te gaan doen op deze lokatie met gelijke lichtomstandigheden.

Nikky staand, pijpleidingen op achtergrond
Foto 1


portret Nikky, grijze ijzermassa op achtergrond
Foto 2


 Nikky zittend, kijkend in de lens
Foto 3


 portret Nikky glimlachend
Foto 4


Nikky kijkend over schouder
Foto 5


Nikky gehurkt
Foto 6

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

26 reacties

 1. onem
  Profiel  onem schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 20:16  | reageer

  Hoi Ton, mooie beelden maar ik heb het idee dat het model een beetje scheel kijkt en door het hoedje dan ook schuin te zetten op haar oog komt deze afwijking meer naar voren. Ik weet niet of dit daadwerkelijk het geval is maar anders vind ik persoonlijk dit lijken door haar blik en de stand van haar hoedje. Verder kleur en bokeh is natuurlijk geweldig die 135 is een hele mooie lens

 2. gast schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 20:31  | reageer

  @onem. Nu kan ik deze serie niet meer bekijken zonder op de ogen te letten.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 21:17  | reageer

  En ik heb er juist nog eens voor teruggebladerd, maar ik zie dat schele echt niet...?

 4. gast schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 23:13  | reageer

  Onem doelt denk ik op foto 3.
  Ik vind de foto's mooi, maar het model niet echt vrolijk(kwestie van smaak)

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 14 mei 2011 om 01:56  | reageer

  @onem
  Dat scheel kijken is mij niet opgevallen. Zoals je aangeeft wordt de schijn misschien gewekt door de stand van het hoedje in foto 4. Mij stoort het niet.

  @gast
  Of het model mooi is hangt natuurlijk helemaal van je persoonlijke smaak af. In mijn ogen is ze niet top maar op de foto's komt ze niet verkeerd over.

 6. Makke2
  Profiel Makke2 schreef op zaterdag 14 mei 2011 om 12:57  | reageer

  Het scheel kijken viel me direct op in foto 2 en vooral foto 3. Foto 4 daarentegen is een perfecte en de mooiste foto.

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 14 mei 2011 om 13:56  | reageer

  Wat is er mis met een al of niet scheel kijkend model? Inderdaad, dit model kijkt een pietsie scheel, so what? Of moet bij elke fotoserie van iemand met een handicapje worden geschreven dat het toch wel heel erg gedurfd is om dan als model op te treden?
  Ton, mooie serie. Ik vraag me alleen af wat deze shoot nu moet verkopen. Ik neem haast aan dat de maker van het hoedje de opdrachtgever is.

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 14 mei 2011 om 14:11  | reageer

  @Makke2
  Mischien moet ik toch de titel aanpassen: Fashionfotografie in China; shooting met schele Nikky (klinkt wel). Maar ja, dan krijg ik van Elja weer op m'n dak dat ie te lang is.

  @EdC
  Beter een scheel model dan geen Ed. Ook ik vroeg me af wat ze met deze shoot willen verkopen. Dat zou inderdaad best de hoedjesmaker kunnen zijn. Voor mij was het vooral een mooie gelegenheid om te kijken wat de locatie doet met dit weertype. Dat is veelbelovend en daarom zal het niet de laatste keer zijn dat ik er modellen fotografeer.

  Bedankt voor jullie reacties!

 9. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zaterdag 14 mei 2011 om 15:03  | reageer

  Mooie belichting Ton; knap, (nog steeds?) zonder flitsers!
  De plaatjes met de ogen zo vlak onder het petje zijn nog best lastig te belichten ook; goed gedaan!
  Ik vind het wel een mooi meisje overigens.
  Toch had ik naast andere poses ook graag nog wat andere kleding of locaties gezien.

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 14 mei 2011 om 19:12  | reageer

  @Henk Hulshof
  Inderdaad Henk, niet meer dan een reflector. Als ik de gelegenheid had gehad zou ik meer en andere poses hebben gefotografeerd maar in dit geval vertolkte ik een gastrol. Volgende keer doe ik het op mijn manier, dus meer varieteit. En wellicht biedt de locatie ook nog wat meer verrasende invalshoeken.

 11. guusvanderlinde
  Profiel guusvanderlinde schreef op zaterdag 14 mei 2011 om 20:12  | reageer

  Hoi Ton,
  Mooie foto's; vooral foto 4 spreekt me aan. Wellicht is het wel pakkender om met verschillende locaties en/of kleding te werken. Nu lijkt de serie in mijn ogen 'meer van hetzelfde'. Maar wel topfoto's dan knipoog

 12. steven
  Profiel steven schreef op zaterdag 14 mei 2011 om 22:23  | reageer

  @ Tony
  Enkel met een reflector?! Waaw, knap resultaat.
  Zou wel wat meer willen weten over het gebruik van die reflector. Ik heb zo een 4 in 1 reflector van Lastolite maar gebruik die bijna nooit: ik slaag er blijkbaar telkens in mijn model compleet te verblinden met die dingen.

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 15 mei 2011 om 02:51  | reageer

  @guusvanderlinde
  Zoals gezegd was ik tijdens deze shoot beperkt. Wat meer variatie is doorgaans ook mijn insteek. Het industriele complex is enorm van afmeting en biedt veel meer invalshoeken. maar da's een volgende keer.

  @steven
  We hebben gebruik gemaakt van een goudkleurige reflector dat de warme gloed op het model creeert. Door te spelen met afstand en positie was het intense zonlicht prima te modereren.

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 15 mei 2011 om 12:42  | reageer

  @Ton. Had je voor de reflector een hulp (de andere fotograaf), of gebruikte je een reflector op statief. Met dat antwoord is 'steven' misschien geholpen.

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 15 mei 2011 om 13:39  | reageer

  @EdC
  Er was een asstistente die de reflector vast hield en nauwlettend aanwijzingen volgde voor de juiste stand. Dat luistert erg nauw met zulk intens zonlicht!

 16. pwijland
  Profiel  pwijland schreef op zondag 15 mei 2011 om 17:18  | reageer

  Vind foto 6 er uit springen. En dat haar ogen dicht zijn stoort mij niet. Er is mooi gebruik gemaakt van de Diagonaal Methode. Had de foto even snel in LR gezet om het te checken maar het klopte precies. Haar oog bij der hand en der been liggen beide precies op een snijlijn.

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 15 mei 2011 om 17:26  | reageer

  @pwijland
  Interessant dat je foto 6 op die manier analyseert! Ik ben me er niet van bewust want ik fotografeer tijdens zo'n shoot helemaal op m'n gevoel. Bedankt voor je reactie.

 18. pwijland
  Profiel  pwijland schreef op zondag 15 mei 2011 om 17:37  | reageer

  @Tonv. Dat van dat gevoel dat heb ik ook best vaak. Maar achteraf kijk ik altijd nog even naar dit soort dingen en kan zoiets de foto net iets meer geven. Meer info op diagonaalmethode.nl

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 15 mei 2011 om 18:53  | reageer

  @pwijland
  Het spreekt voor zich dat je tijdens zo'n shoot volledig op je gevoel (en ervaring) werkt. Achteraf je beelden analyseren kan erg leerzaam zijn. Ik neem een kijkje op de website. Bedankt!

 20. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 17 mei 2011 om 11:53  | reageer

  Heerlijke serie Ton! Ik heb zelf ook de 135 mm en werk daar ook erg veel mee, is precies goed voor outdoor modelfotografie.

 21. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 17 mei 2011 om 17:50  | reageer

  @Arno
  Inderdaad Arno, waanzinnig fijne lens net als de EF 35 f/1.4L. Heb jij toevallig ook de EF 85 f/1.2L in je bezit?

 22. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 17 mei 2011 om 19:37  | reageer

  ik heb bijna het hele L arsenaal alleen die ontbreekt. Dat komt omdat ik veel werk met de 50 mm en de 135 mm en dat ik de 85 mm daardoor niet veel zal gebruiken. Wel zijn er canon signalen dat de 24-70 in een Mark II versie komt eind van dit jaar dat zou geweldig zijn want die heb ik liever dan een 85 vrolijk

 23. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 17 mei 2011 om 21:07  | reageer

  Hi Arno. dus jij bent al even benieuwd naar die 24-70mm mark II als ik. vrolijk Dat in combinatie met de specs van de ook voorspelde 5D mk III, mwah, dat lijkt me niet verkeerd. Maar eerst maar eens zien of het allemaal komt en wat zo'n body en objectief te bieden hebben.

 24. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 17 mei 2011 om 23:33  | reageer

  De marketing bij Canon USA (CPS maar ook consumenten markt) is zowieso t/m de winter al rond inclusief luxe drukwerk (dat heb ik hier liggen) dus de presentatie zal wel ergens dit jaar nog plaatsvinden en de uitlevering zal dan wel ergens 2012 worden maar er gaat zeker wat nieuws komen vrolijk

 25. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 18 mei 2011 om 02:31  | reageer

  @Arno en EdC
  De afgelopen weken heb ik m'n files geschoten met de EF 24-70 f/2.8L vergeleken met shots van de EF 35 f/1.4L en die laatste zijn echt een slag beter. Als Canon erin slaagt de EF 24-70 f/2.8L MK II naar het niveau van de L-primes te tillen wordt het een erg begeerlijke lens. Maar marketingtechnisch betekent dat de dood voor L-primes en daar zullen ze wel voor waken.

 26. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 22 mei 2011 om 18:48  | reageer

  Hoi Ton, als vrouw zul je er wel anders naar kijken, ik vind het een mooie meid! Idem locatie en DOF!

  Wat me fotografisch gezien opvalt, is het wat vlakke licht op het gezicht. Waarschijnlijk door het (te) sterke reflectiescherm? Ik mis b.v. een beetje schaduw achter de hand bij foto 6 en bij b.v. foto 3 zou ik graag wat contouren in het gezicht zien. Dat maakt het wat natuurlijker en levendiger.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.425 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord