Elja Trum

Fotoshoot voor expositie met Robin

zondag 1 juni 2008, 23:41 door | 13.474x gelezen | 18 reacties

Een paar weken geleden schreef ik over mijn moeite om aan een model te komen. Voor een expositie met de fotoclub zocht ik specifiek een meisje tussen de 12 en 16 jaar. Gelukkig droeg Photofacts lezer Vincent een geschikt model aan (waarvoor dank!) en leek het haar ook leuk om de shoot met mij te doen. Vandaag was de dag van de shoot.

Het model, Robin, kwam vanmiddag samen met haar ouders naar de afgesproken locatie. Die locatie was mijn werkplek, nu zitten we daar namelijk in een erg mooi pand en ernaast staan twee andere gebouwtjes die prachtig zijn voor de shoot die ik in mijn hoofd had. Van de eigenaar had ik ook toestemming om er binnen te fotografen, dus daar heb ik met plezier gebruik van gemaakt.

Minder plezierig was dat ik één van mijn SB-26 flitser direct op deze eerste strobist shoot kapot gemaakt heb. Ik liep met een doos vool apparatuur de trap op en struikelde over een trede. Daarbij liet ik de doos met een smak op de trap vallen. Toen ik even later de flitser uit de doos haalde zat er een grote barst over het display. De flitser zelf werkt nog steeds, maar ik kan niet meer zien wat de instellingen zijn. Dat maakt 'm toch redelijk nutteloos. Balen.

De echte topfoto's van vandaag krijgen jullie nog niet te zien, die wil ik nog even bewaren voor de expositie waarvoor de shoot van vandaag was. Maar uiteraard kan ik het niet laten om alvast wat beelden te delen. Onderstaande foto is genomen zonder flitslicht en is nabewerkt op de cross-process manier.

Robin bij de deur
Robin voor de deur van een van de gebouwtjes


Veel foto's heb ik tijdens deze shoot op de strobist manier genomen. Het bestaande licht heb ik dus aangevuld met opzetflitsers. Doordat het daglicht wat betreft kleurtemperatuur behoorlijk in de buurt van het flitslicht kwam heb ik geen gebruik hoeven maken van mijn kleurfilters, maar ik had mijn handen vol aan het op de juiste plek zetten van de flitsers en het instellen van het benodigde licht.

Dat de goedkope Cactus V2s niet altijd op het juiste moment de flitsers af laten gaan werkt hierbij niet echt prettig overigens. Soms gingen de flitsers af terwijl ik de camera niet eens aanraakte en de andere keer gingen de flitsers juist weer niet af op het moment dat ik een foto maakt. Dat gaat toch aardig irriteren tijdens zo'n dag. Tijd om ook eens te gaan sparen voor wat professionelere triggers.

Met onderstaande foto ben ik ook erg tevreden. Het leuke eraan vind ik vooral dat het licht zo gecontroleerd is. Voor deze foto's heb ik drie flitsers gebruikt. In de achtergrond staat een flitser verborgen voor het verlichten van de ruimte, aan de rechterkant ligt een flitser achter een doorzichtscherm als hoofdlicht en aan de linkerkant staat een flitser op de muur gericht om dat gedeelte van de foto er ook goed uit te laten komen. Daarnaast komt er natuurlijk ook nog het een en ander aan natuurlijk licht door de ramen en kieren in het dak.

Model Robin op zolder
Robin op zolder


Robin als model beviel uitstekend. Ze is nog niet zo heel lang bezig met modellenwerk, maar voor een vijftienjarige doet ze het wat mij betreft prima. Daarbij heeft ze ook een mooi gezichtje en bijpassend lichaam. Wonderbaarlijk genoeg had ze precies het soort jurk gevonden dat ik zocht. Een vriendin van haar had het in de kast liggen en de flinke scheur die aan de achterkant zat was gelukkig niet storend tijdens de shoot.

Ik ben erg tevreden over de resultaten van de shoot van vandaag. Ik ben nog niet klaar met alles bekijken en bewerken, maar ik wil dit soort locatieshoots met mijn flitsers zeker nog vaker gaan doen.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. Emerik
  Emerik schreef op maandag 2 juni 2008 om 00:32

  Die eerste foto is echt prachtig! Ik hoop dat we de top shots hier na de expositie hier ook te zien krijgen!

 2. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op maandag 2 juni 2008 om 07:58

  Hoi Elja,
  dit ziet er echt super uit zeg! De cross-process bewerking is erg mooi geworden bij de eerste foto. Maar de 2e vind ik wel de topper. Leuk dat je de belichtingsopzet erbij geeft. Spoort mij aan tot meer experimenteren met m'n SB's.

  gr, Mattijs

 3. RobertW
  Profiel RobertW schreef op maandag 2 juni 2008 om 08:13

  vwb die triggers: zoals ik al eerder zei: goedkoop is duurkoop. Nu kost het je twee keer geld knipoog

  vwb die foto's: Mooi, mooie lokatie ook !

 4. Serge
  Profiel Serge schreef op maandag 2 juni 2008 om 09:26

  Mooie foto's toch hoor! En ik kan Robert bijtreden, direct goede triggers aankopen (PW of Skyport).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord