Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Rick Vermue

Gay Pride 2009: Canal Parade

vrijdag 7 augustus 2009, 19:19 door | 9,512x gelezen | 6 reacties

En augustus was het weer zo ver, de Canal Parade, hoogtepunt van de Gay Pride, ging weer door de grachten van Amsterdam. Ik was er nog nooit heen geweest en het leek me leuk om dit evenement eens te bezoeken. Gewapend met camera en lens ging ik langs de kant staan. Tussen de 560.000 andere mensen was het aardig druk, maar wel gezellig.

Om twee uur 's middags zou de parade starten. Tachtig boten met uitbundige en flamboyante mensen dus genoeg materiaal om te fotograferen lijkt me zo. Al snel was duidelijk dat mijn telelens op de camera moest. Vanaf de kant naar de gracht was toch echt wel een heel stuk om te overbruggen. Ik ben zelf geen fan van portretten gemaakt met een telelens. De foto wordt vaak erg plat en afstandelijk en ook de omgeving of context verdwijnt uit de foto. In dit geval was het echter noodzakelijk.

Portret van een uitbundig uitgedoste persoon


Wij stonden langs de gracht ter hoogte van de Jordaan, waar om ongeveer kwart over twee de eerste boot langs kwam. Voor ons in het water lagen de boten twee rijen dik. Op deze boten waren ook allerlei mensen aan het kijken. De parade ging tussen deze vastliggende boten door. De mensen in de boten zaten er dus nog dichter op. Ik was dan ook wel erg blij toen opeens een eigenaar van n van de boten naar me toe kwam en aan me vroeg of ik geen fotos vanaf zijn boot wilde maken. Waar zon grote telelens al niet goed voor is! Natuurlijk wou ik dat wel, en de groep met wie ik was, mocht ook gewoon op zijn boot komen. Nu stonden we lekker ruim, op ooghoogte met de parade en konden we zelfs zitten.

Een ander voordeel is dat je met een witte telelens lekker opvalt tussen alle andere mensen die fotos aan het maken zijn. Dit zorgt ervoor dat je af en toe contact hebt met de mensen in de parade, goed te zien aan de onderstaande foto.

Portret met contact


Mijn camera stond op ISO 100, gemiddelde lichtmeting en het diafragma op F2.8. Met dit grote diafragma kon ik de onderwerpen goed isoleren. Bijkomend voordeel is dat de sluitertijd lekker kort is en je dus geen bewogen fotos krijgt. Een nadeel kan zijn dat de fotos misschien minder scherp zijn maar daar heeft deze lens nauwelijks last van. Hier onder staat een voorbeeld van deze isolatie.

Portret met onscherpe achtergrond


Na een paar uur was het weer voorbij en gingen we op huis aan met ongeveer 600 foto's op het geheugenkaartje. Het was een zeer leuk evenement en ik denk dat ik volgend jaar ook zeker weer ga kijken. Via mijn flickr account zijn nog meer foto's te zien. Ik heb echter nog geen tijd gehad om ze te allemaal te bewerken en uit te zoeken, het is dus nog allemaal ruw materiaal.Al laatste nog een foto van een persoon op een boot die van boven tot onder bedekt was met schuim. Op de achtergrond is nog een dansende persoon te onderscheiden.

Portret met schuim

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

6 reacties

 1. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op zaterdag 8 augustus 2009 om 10:35

  mooie foto's !! Volgend jaar moet ik daar ook bij zijn. Gelukkig vanmiddag herkansing bij de Dance Parade in Rotterdam.

 2. sjoerd
  sjoerd schreef op zaterdag 8 augustus 2009 om 15:03

  prachtige plaatjes! respect!

  http://www.supergoed.net/2009/08/gaypride.html

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 9 augustus 2009 om 09:34

  Verkleedpartijen zijn dankbare onderwerpen voor fotografie. Ook een van de weinige keren dat je geheel andere kadreringen kunt maken. Gezichten kunnen daarbij in de onderste helft van het beeld zitten zonder dat het fout is (foto 3). De keuze hiervoor bij de vierde foto is minder gelukkig, denk ik. Scherpte is overal heel correct. Grappig dat een witte telelens de fotograaf onverwachte mogelijkheden biedt.

 4. Rick
  Profiel Rick schreef op maandag 10 augustus 2009 om 10:06

  @ Marco: dank je wel! Dance parade lijkt me ook leuk om te zien, hoe zijn de foto's gelukt

  @ Sjoerd: Dank je

  @ Charles: Yup je kan lekker spelen met dingen die normaal gesproken niet kunnen. Overigens vind ik foto 4 met de persoon op de achtergrond wel erg mooi, hij is hier alleen te donker, daar moet ik nog even naar kijken. Bedankt voor je reactie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

56.590 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

56.590 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.