Erwin Derksen

Keuze voor objectieven

zondag 27 april 2008, 16:17 door | 12,269x gelezen | 15 reacties

In dit artikel wordt, als vervolg op de keuze van de SLR body, de keuze van een objectief beschreven. Voor alle digitale spiegelreflex camera's is er een overweldigend aanbod aan objectieven. Hoe kies je nu eigenlijk en op basis van welke criteria? En hoe voorkom je dat je gek wordt van de keuzemogelijkheden?

Zoals jullie in mijn vorige bijdragen hebben kunnen lezen ben ik nieuw in de SLR wereld. Ik heb besloten te beginnen met een artikel over de body, hoewel de keuze daarvan natuurlijk ook sterk afhankelijk is van de keuze van objectieven, je kunt immers niet makkelijk switchen van merk (hoezo geforceerde klantenbinding).

Selectie maken
Ik heb vooraf geprobeerd een indruk te krijgen van de verkrijgbaarheid van objectieven voor de diverse merken. Geconcludeerd kon worden dat dit wel goed zat. Tuurlijk, voor Canon en Nikon zijn verreweg de meeste accessoires verkrijgbaar, maar toch, de ondersteuning voor de Sony Alpha serie viel me niet tegen en de prijzen zijn in de meeste gevallen vergelijkbaar.

Ik werd aan alle kanten gewaarschuwd voor kitlenzen en lenzen met een heel groot bereik (18-200 o.i.d.), dus die heb ik maar direct uit mijn hoofd gezet, ik koop immers een SLR voor kwaliteitsfoto’s en niet om me te laten beperken door de een objectief dat in veel gevallen niet het beste uit de camera haalt. Na het bekijken van een veelvoud aan reviews werd ik gek en besloot ik het anders aan te gaan pakken;

1- Kijken wat je wilt qua bereik
2- Kwaliteit / prijs bepalen
3- Objectieven selecteren
4- en dan DAAR reviews van opzoeken (of op het ZOOM forum kijken)

P.s.: Elja, nog bedankt dat ik een keer door jouw glascollectie heb mogen kijken, daarna had ik enig idee waar ik qua bereik aan moest denken.

Na enig uitzoekwerk, ging mijn keuze richting de Sony Alpha serie. Maar dan nog is er voldoende keus, waarbij reviews elkaar ook wel eens tegenspreken.

Zo dacht ik bijvoorbeeld eerst aan de Carl Zeiss 16-80 f/3.5–4.5 (bijna 700 euro). Elja (en nog een aantal andere fotogekken) adviseerden mij dringend om te kijken naar f/2.8 objectieven, zeker omdat ik binnen (liefst zonder flits) wil fotograferen en het scherptediepte effect leuk vindt. Bovendien, zo werd me aangegeven, is de kwaliteit van f/2.8 objectieven over de gehele linie significant beter. De Carl Zeiss schijnt zeker niet slecht te zijn volgens diverse reviews, maar qua lichtsterkte is hij voor mij dus wat minder geschikt.

Maar ja, in dat bereik is er niet echt een alternatief. Daarnaast vind ik extreme groothoek een geweldig effect. Op basis van deze selectie besloot ik dat er dan maar 2 objectieven moesten komen.

Diverse gevorderde fotografen adviseerden mij iets in de range van 24-70 als basislens met een f/2.8 over het hele bereik. Dit advies was gebaseerd op het feit dat binnen dit bereik de meeste foto’s genomen worden, en je hiervoor dus een kwalitatief goed objectief wilt hebben. Kortom een f/2.8 dus, want ik wil hem ook binnen kunnen inzetten. Gek genoeg heeft Sony iets dergelijks niet in zijn assortiment (tegen een redelijke prijs) en dus kwam ik uit op de Sigma 24-70 f/2.8 DG MAKRO. Deze lens kwam goed uit de diverse reviews en met ruim 400 euro een prima bedrag voor een ‘starter’ (hoewel, had ik daar vorig jaar niet een complete camera voor?). Het nadeel is wel de 82mm grootte, want daar hoort dus een Tiffen UV fiter bij van 50 euro.

Zoals gezegd wilde ik ook de super groothoek (hoewel de verkoper keurig aangaf dat dit niet direct in een basisuitrusting hoeft) en dan is de keuze best beperkt. De Sony 11-18 komt niet heel goed uit de diverse testen, de Sigma 12-24 f/4.5-5.6 wel, maar met bijna 700 euro werd die me iets te prijzig. De keuze is uiteindelijk gevallen op de Tamron 11-18 f/4.5-5.6 voor net geen 400 euro. Deze lens komt ook goed uit diverse reviews.

Voor iets meer geld van een enkele Carl Zeiss 16-80 heb ik nu dus 2 kwalitatief prima objectieven, een lichtsterk 24-70 objectief als basis, aangevuld met een 11-18 groothoek. Dit lijkt me een uitstekend uitgangspunt!

Inmiddels zijn alle spullen binnen, op de Sony Alpha 350 zat een levertijd die gelukkig korter bleek dan vooraf medegedeeld!

Sigma 24-70 f/2.8
De Sigma 24-70mm f/2.8


PS: Zoek alleen nog een geschikte rugzak voor de fotospullen en een vakje voor een lunchpakket o.i.d.. Iemand suggesties? Liefst niet te opvallend, anders weet het dievengilde ook meteen dat ik een camera mee tors.

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

15 reacties

 1. Martijn
  Martijn schreef op zondag 27 april 2008 om 18:42

  Crumpler tassen bevallen mij goed.

 2. nikonlover
  nikonlover schreef op zondag 27 april 2008 om 19:37

  Ik heb zelf de Lowepro Rover AW2.

  Bovenste deel heb je ruimte voor eten, trui, e.d. Aan de zijkant zit een vakje waar je je fles drinken in kan stoppen
  Het onderste deel is de ruimte voor je fotoapparatuur.
  Bij mij passen er 3 a 4 lenzen , 1 flitser, D80 met batterijgrip in.

 3. gast schreef op zondag 27 april 2008 om 20:53

  Ik kan je de "Tamrac adventure 9" aanbevelen. Ik vind dit een erg handige tas met genoeg ruimte voor je apparatuur en eten, drinken etc.. Verkrijgbaar in diverse kleuren (ik heb een zwarte)

 4. iTuurke
  Profiel iTuurke schreef op zondag 27 april 2008 om 22:13

  Waarom niet de Sigma 28-70 2.8? Die heeft een kortere minimale scherpstel afstand dan de 24-70 (terwijl de laatste "macro" is...) en is goedkoper (omdat die iets ouder is. Verder ben ik heel erg tevreden over de Tokina 12-24 AT-X... Als Tas heb ik de Low-Pro mini trekker AW. Daar kan je hele kit is, is klein en compact en kan je regenjas en lunch in. Daarnaast zitten er bevestigingspunten voor een statief op, wat erg makkelijk is... Succes met de keuzes...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.