Casper de Graaf

Macrofotografie; eerste stappen in een kleine wereld

zaterdag 28 augustus 2010, 16:16 door | 9.410x gelezen | 11 reacties

Na al enkele tijd te fotograferen met enkele mooie objectieven zoals de Beercan en een 50mm f/1.4 prime werd mijn aandacht getrokken naar macrofotografie Mede door artikelen hier van Ton Vingerhoets, Niels van der Perk en Johannes Klapwijk en in fotomagazines. Vroeger had ik altijd al de wens om een macrolens te kopen aangezien het onderwerp mij aanspreekt, evenals de (uitdagende) manier van fotograferen.

Cactus
Cactus in de vensterbank


Enkele weken geleden heb ik de knoop doorgehakt. Als budget-fotograaf, die als bijna afgestudeerd student niet al het geld van de wereld heeft, besloot ik mijn set uit te breiden met de Tamron 90mm f/2.8. Met een erg goede prijs/kwaliteitsverhouding en goede reviews kon dit geen miskoop worden. Zo gezegd, zo gedaan. Op een dinsdagmiddag besteld op internet bij CameraNU, dag later netjes in huis. Goede service, uitstekende prijs.

Vervolgens ga je dan 'spelen' met zo'n objectief en kom je er achter dat wat al in bladen gezegd wordt waar is, namelijk dat macrofotografie echt een vak apart is. Het zeer nauwe scherpstelgebied bij f/2.8 is al een uitdaging op zich. Gooi je het diafragma omlaag, dan heb je al snel je externe flitser nodig. Het mooie van de Tamron is dat hij over het gehele diafragma lekker scherp blijft. Zelfs op f/22 zie je weinig verschil ten opzichte van f/2.8.

Druppel water
Druppel water


Ik heb zowel binnen als buiten geŽxperimenteerd. Waar veel mensen meteen bloemen en planten fotograferen, onderwerpen die lekker stil staan en dus met minder inspanning toch goed zijn vast te leggen, richtte ik mij op de kleine dieren in de achtertuin. Maar alle goede bedoelingen ten spijt, ik snap dat mensen beginnen met bloemen en planten.

Een spin, vrolijk zittend in het midden van zijn web, was al lastiger vast te leggen door de vrij harde wind die het web heen en weer zwiepte. Macrofotografie buitenshuis is dus afhankelijk van de wind, iets wat de meesten hier uiteraard ook weten. Ik heb wat bloemen en planten gefotografeerd en mijn best gedaan met de spin.

Bloem in de tuin
Bloem in de tuin


Binnenshuis waren er eveneens leuke onderwerpen te vinden. Een cactus op de vensterbank, een snoepje dat van dichtbij op een borrelnoot lijkt en de kraan. Altijd al gedroomd van die ene druppel water die vastgelegd wordt op het moment dat hij opspat. En met behulp van de macrolens moest dat toch lukken. De externe flitser is dan noodzakelijk en ik kan leven met het resultaat.

Het leukste onderwerp kwam onlangs letterlijk mijn kamer binnenvliegen. Een mug, 's nachts gevangen met een elektronische vliegenmepper en vervolgens op de vensterbank gelegd om snel mijn bed weer in te duiken.

Een dag later viel mij op dat de 'buik' van de mug flink opgezet was, als een blaar. Het was eveneens doorzichtig en je kon het bloed zien zitten. Met de gedachte dat hier onlangs kritiek was op de macrofoto's, het zou namelijk alleen maar draaien om bloemen, planten en libelles (waar ik het overigens niet mee eens ben want al deze foto's zijn voor mij inspiratie), besloot ik het stoffelijk overschot van deze mug vast te leggen. Gevoelige mensen kunnen beter niet kijken.

Mug
Infuusmug?


Daarnaast is de Tamron 90mm f/2.8 ook uitermate geschikt voor portretten, vanwege de mooie scherpte, de bokeh en de brandpuntsafstand van 90mm. Met een bruiloft op komst is dit weer een mooie lens voor in het arsenaal. Ik ga hem dan ook zeker gebruiken.

Voorlopig blijft het oefenen. Heb je opbouwende kritiek op mijn foto's, laat het dan weten. Zo kan ik mijzelf alleen maar verbeteren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Casper de Graaf

Over de auteur

Casper is een enthousiast fotograaf en vormgever, die naast zijn werk in de communicatie en marketing graag de wereld om hem heen portretteert en visualiseert. Hij fotografeert al zijn hele leven met Sony en maakte in 2016 de overstap naar de systeemcamera. Casper is ook te volgen op Instagram!

11 reacties

 1. dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 17:17

  leuk die cactus! Wellicht een blonde vraag, maar kun je zo'n macrolens ook 'gewoon' gebruiken? dus scherpstellen op een meter of 2 voor een portret?

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 17:47

  @Dennis, je hebt macro-objectieven en macro-objectieven. De Canon MP-E 65mm f/2.5 1-5x Macro zou je kunnen zien als een 'echte' macrolens, gemaakt voor een grotere vergroting dan 1:1 (een insektenkop van héél dichtbij. Daarmee kun je niet tot 'oneindig' scherpstellen. Andere abjectieven, zoals de bekende Canon EF 100mm f/2.8 Macro, is een gewone 100mm waarmee je uitstekend ook portretten kunt maken en in de kortste afstand (30cm) een 1:1 vergroting kunt krijgen. Concreet je krijgt dan een 24x36mm oppervlak volledig beeldvullend (bij full-frame sensor).

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 18:00

  Zowel de druppel als het lijnenspel bij de paarse bloem spreken me erg aan... een prima start lijkt me zo!

 4. Jaap B.
  Jaap B. schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 18:04

  Die druppel is erg cool! Bijvoorbeeld voor op je desktop...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.479 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord