Elja Trum

Mijn favoriete Canon objectieven

zaterdag 28 december 2013, 20:04 door | 16.506x gelezen | 32 reacties

Tien jaar geleden kocht ik mijn eerste Canon digitale spiegelreflex; de Canon 300D (daarvoor had ik een analoge Nikon). In de afgelopen jaren heb ik mijn collectie objectieven steeds verder uitgebreid. Ook heb ik tijdens reviews en demodagen redelijk wat objectieven uitgeprobeerd. Maar wat zijn nu mijn favorieten objectieven van Canon?

Ik richt me specifiek op de objectieven van Canon zelf. Voornamelijk omdat ik zelf slechts n keer gekozen heb voor een Sigma objectief. De gekozen objectieven zijn stuk voor stuk behoorlijk prijzig, er zijn zeker goedkopere objectieven beschikbaar. In de meeste gevallen mis je dan wel wat van de geboden kwaliteit.

Ook is het goed om in je achterhoofd te houden dat ik voornamelijk mensen fotografeer. Ben je portretfotograaf dan zul je jezelf waarschijnlijk beter herkennen in mijn keuze dan bijvoorbeeld een sport- of natuurfotograaf.

Canon 24-70mm f/2.8L II


En objectief nog nog steeds mijn grote favoriet; mijn werkpaard waar ik zo'n 80 procent van al mijn foto's mee gemaakt heb. De Canon 24-70mm f/2.8L II. Overigens ben ik pas dit jaar overgestapt op het nieuwe model; daarvoor had ik de voorganger die me ook uitstekend is bevallen.

Canon 24-70mm f/2.8L II

Het prettige aan de 24-70mm is dat het bereik (zeker op full-frame) erg prettig is. Je kunt er in vrijwel elke situatie mee uit de voeten. Daarbij is het objectief met een maximaal diafragma van f/2.8 behoorlijk lichtsterk waardoor je hem ook in bijna elke lichtsituatie kunt gebruiken.

Het grote diafragma zorgt er daarbij ook voor dat je lekker kunt spelen met een kleine scherptediepte. Over het gehele 24-70mm bereik kun je op f/2.8 foto's maken waarbij je onderwerp scherp is en je achtergrond onscherp.

Canon 100mm f/2.8L IS Macro


De Canon 100mm f/2.8L IS Macro is een macro objectief waarmee je objecten met een verhouding van 1:1 kunt vastleggen. Dit betekent dat het onderwerp voor je objectief even groot is als dat het op je sensor wordt weergeven. Dat geeft je dus de mogelijkheid behoorlijke kleine details haarscherp vast te leggen.

Canon 100mm f/2.8L IS Macro

Behalve een uitstekend macro objectief kun je de 100mm f/2.8 ook prima gebruiken als portretlens. Op 100mm moet je wellicht wel iets meer afstand houden tot je model, maar de bokeh is aangenaam en de foto's zijn haarscherp.

Voordat deze IS versie uitkwam was er ook een Canon 100mm f/2.8 Macro objectief dat niet de L-klassificatie (top kwaliteit objectief) meekreeg, maar desondanks uitstekend presteerde. Deze vernieuwde versie is echter wel echt een klasse hoger.

Canon 85mm f/1.2L II


Zelf heb ik dit blok glas pas een paar weken in mijn bezit, maar hij stond al erg lang op mijn lijstje. De Canon 85mm f/1.2L II heeft namelijk een prachtige achtergrond onscherpte (bokeh). Ook is hij enorm lichtsterk (f/1.2) wat ervoor zorgt dat je ook een minuscule scherptediepte in je foto kunt krijgen.

Canon 85mm f/1.2L II

Wanneer je een portret fotografeert op f/1.2 moet je oppassen dat de ogen wel scherp blijven. Stel je scherp op de wimpers dan kan het oog zelf al onscherp zijn. Die extreem kleine scherptediepte is even wennen; je moet er mee leren omgaan. Een klein nadeel is dat hij relatief traag is met scherpstellen.

Met dit objectief kun je eigenlijk met de rommeligste en lelijke achtergrond nog een een mooi portret schieten; rommel ziet er uitstekend uit wanneer het gereduceerd is tot een zachte romige waas. Het is bijna moeilijk geen mooie portretfoto te maken met dit objectief.

Canon 35mm f/1.4L


De Canon 35mm f/1.4L is ook een lichtsterk objectief en heeft als grote voordeel dat je een behoorlijke wijd beeld kunt combineren met een kleine scheptediepte. De 35mm is hiermee erg geschikt voor portretfoto's waarbij je wat meer van de omgeving wilt laten zien. Zo kun je de omgeving mee laten spelen in de foto.

Canon 35mm f/1.4L

De beeldkwaliteit is erg prima, net als de aangename bokeh. Het brandpuntsafstand van 35mm is erg veelzijdig; je kunt er in veel situaties mee uit de voeten. Ik ben al een aantal keer op vakantie gegaan met alleen een camera met een 35mm objectief erop.

Wat is jouw favoriete objectief?


Wat is jouw favoriete objectief?
Laat het weten in de reacties!

Heb je een uitgebreide mening over jouw favoriete Nikon, Sony of Olympus objectieven? Wellicht vind je het leuk om jouw mening als gastblog op Photofacts te plaatsen. Neem vooral even contact met me op.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

32 reacties

 1. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op zaterdag 28 december 2013 om 20:50

  Helemaal eens met je eerste keuze, ook bij mij is de 24-70 2.8 de grote favoriet. Maar dan wel van Nikon vrolijk

 2. dutchgal
  Profiel dutchgal schreef op zaterdag 28 december 2013 om 20:54

  Hallo Elja,

  Ik deel absoluut je mening ten aanzien van de EF 24-70mm f/2.8L II en de EF 100mm f/2.8L macro.
  Aangezien ik sinds enkele maanden ook fullframe fotografeer ben ik wel heel erg blij dat ik de standaardlens heb aangeschaft. Nog geen momentje spijt gehad ondanks de stevige aanschafprijs. Als het nu toch nog fout gaat ligt het gewoon aan mezelf en niet aan het materiaal. De standaardlens is absoluut mijn favoriet.
  De macrolens heb ik al een tijdje in gebruik. En ook ik gebruik deze inderdaad geregeld als portretlens. Superscherpe lens.
  Die mooie primelenzen heb ik niet in bezit, dus daar kan ik niets over zeggen.

 3. Jim
  Jim schreef op zaterdag 28 december 2013 om 20:55

  Ik mis de 70-200 2.8 in je verhaal welke samen met de 85 1.2 mijn absolute favorieten zijn. Wat betreft de 24-70 vraag ik mij wel af of het ongelofelijke prijsverschil tussen de oude en de nieuwe (verdubbeling) het wel waard is om de nieuwste te kopen.

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 28 december 2013 om 21:29

  Voorlopig de Sigma 70-200mm f2.8 hsm (non-os), maar de Nikkor 35mm f1.8 DX komt elke dag dichter in de buurt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.160 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord