Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Mijn favoriete Canon objectieven

zaterdag 28 december 2013, 20:04 door | 17.001x gelezen | 32 reacties

Tien jaar geleden kocht ik mijn eerste Canon digitale spiegelreflex; de Canon 300D (daarvoor had ik een analoge Nikon). In de afgelopen jaren heb ik mijn collectie objectieven steeds verder uitgebreid. Ook heb ik tijdens reviews en demodagen redelijk wat objectieven uitgeprobeerd. Maar wat zijn nu mijn favorieten objectieven van Canon?

Ik richt me specifiek op de objectieven van Canon zelf. Voornamelijk omdat ik zelf slechts één keer gekozen heb voor een Sigma objectief. De gekozen objectieven zijn stuk voor stuk behoorlijk prijzig, er zijn zeker goedkopere objectieven beschikbaar. In de meeste gevallen mis je dan wel wat van de geboden kwaliteit.

Ook is het goed om in je achterhoofd te houden dat ik voornamelijk mensen fotografeer. Ben je portretfotograaf dan zul je jezelf waarschijnlijk beter herkennen in mijn keuze dan bijvoorbeeld een sport- of natuurfotograaf.

Canon 24-70mm f/2.8L II


Eén objectief nog nog steeds mijn grote favoriet; mijn werkpaard waar ik zo'n 80 procent van al mijn foto's mee gemaakt heb. De Canon 24-70mm f/2.8L II. Overigens ben ik pas dit jaar overgestapt op het nieuwe model; daarvoor had ik de voorganger die me ook uitstekend is bevallen.

Canon 24-70mm f/2.8L II

Het prettige aan de 24-70mm is dat het bereik (zeker op full-frame) erg prettig is. Je kunt er in vrijwel elke situatie mee uit de voeten. Daarbij is het objectief met een maximaal diafragma van f/2.8 behoorlijk lichtsterk waardoor je hem ook in bijna elke lichtsituatie kunt gebruiken.

Het grote diafragma zorgt er daarbij ook voor dat je lekker kunt spelen met een kleine scherptediepte. Over het gehele 24-70mm bereik kun je op f/2.8 foto's maken waarbij je onderwerp scherp is en je achtergrond onscherp.

Canon 100mm f/2.8L IS Macro


De Canon 100mm f/2.8L IS Macro is een macro objectief waarmee je objecten met een verhouding van 1:1 kunt vastleggen. Dit betekent dat het onderwerp voor je objectief even groot is als dat het op je sensor wordt weergeven. Dat geeft je dus de mogelijkheid behoorlijke kleine details haarscherp vast te leggen.

Canon 100mm f/2.8L IS Macro

Behalve een uitstekend macro objectief kun je de 100mm f/2.8 ook prima gebruiken als portretlens. Op 100mm moet je wellicht wel iets meer afstand houden tot je model, maar de bokeh is aangenaam en de foto's zijn haarscherp.

Voordat deze IS versie uitkwam was er ook een Canon 100mm f/2.8 Macro objectief dat niet de L-klassificatie (top kwaliteit objectief) meekreeg, maar desondanks uitstekend presteerde. Deze vernieuwde versie is echter wel echt een klasse hoger.

Canon 85mm f/1.2L II


Zelf heb ik dit blok glas pas een paar weken in mijn bezit, maar hij stond al erg lang op mijn lijstje. De Canon 85mm f/1.2L II heeft namelijk een prachtige achtergrond onscherpte (bokeh). Ook is hij enorm lichtsterk (f/1.2) wat ervoor zorgt dat je ook een minuscule scherptediepte in je foto kunt krijgen.

Canon 85mm f/1.2L II

Wanneer je een portret fotografeert op f/1.2 moet je oppassen dat de ogen wel scherp blijven. Stel je scherp op de wimpers dan kan het oog zelf al onscherp zijn. Die extreem kleine scherptediepte is even wennen; je moet er mee leren omgaan. Een klein nadeel is dat hij relatief traag is met scherpstellen.

Met dit objectief kun je eigenlijk met de rommeligste en lelijke achtergrond nog een een mooi portret schieten; rommel ziet er uitstekend uit wanneer het gereduceerd is tot een zachte romige waas. Het is bijna moeilijk geen mooie portretfoto te maken met dit objectief.

Canon 35mm f/1.4L


De Canon 35mm f/1.4L is ook een lichtsterk objectief en heeft als grote voordeel dat je een behoorlijke wijd beeld kunt combineren met een kleine scheptediepte. De 35mm is hiermee erg geschikt voor portretfoto's waarbij je wat meer van de omgeving wilt laten zien. Zo kun je de omgeving mee laten spelen in de foto.

Canon 35mm f/1.4L

De beeldkwaliteit is erg prima, net als de aangename bokeh. Het brandpuntsafstand van 35mm is erg veelzijdig; je kunt er in veel situaties mee uit de voeten. Ik ben al een aantal keer op vakantie gegaan met alleen een camera met een 35mm objectief erop.

Wat is jouw favoriete objectief?


Wat is jouw favoriete objectief?
Laat het weten in de reacties!

Heb je een uitgebreide mening over jouw favoriete Nikon, Sony of Olympus objectieven? Wellicht vind je het leuk om jouw mening als gastblog op Photofacts te plaatsen. Neem vooral even contact met me op.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

32 reacties

 1. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op zaterdag 28 december 2013 om 20:50  | reageer

  Helemaal eens met je eerste keuze, ook bij mij is de 24-70 2.8 de grote favoriet. Maar dan wel van Nikon vrolijk

 2. dutchgal
  Profiel dutchgal schreef op zaterdag 28 december 2013 om 20:54  | reageer

  Hallo Elja,

  Ik deel absoluut je mening ten aanzien van de EF 24-70mm f/2.8L II en de EF 100mm f/2.8L macro.
  Aangezien ik sinds enkele maanden ook fullframe fotografeer ben ik wel heel erg blij dat ik de standaardlens heb aangeschaft. Nog geen momentje spijt gehad ondanks de stevige aanschafprijs. Als het nu toch nog fout gaat ligt het gewoon aan mezelf en niet aan het materiaal. De standaardlens is absoluut mijn favoriet.
  De macrolens heb ik al een tijdje in gebruik. En ook ik gebruik deze inderdaad geregeld als portretlens. Superscherpe lens.
  Die mooie primelenzen heb ik niet in bezit, dus daar kan ik niets over zeggen.

 3. Jim
  Jim schreef op zaterdag 28 december 2013 om 20:55  | reageer

  Ik mis de 70-200 2.8 in je verhaal welke samen met de 85 1.2 mijn absolute favorieten zijn. Wat betreft de 24-70 vraag ik mij wel af of het ongelofelijke prijsverschil tussen de oude en de nieuwe (verdubbeling) het wel waard is om de nieuwste te kopen.

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 28 december 2013 om 21:29  | reageer

  Voorlopig de Sigma 70-200mm f2.8 hsm (non-os), maar de Nikkor 35mm f1.8 DX komt elke dag dichter in de buurt.

 5. rane&jolanda
  rane&jolanda schreef op zondag 29 december 2013 om 00:01  | reageer

  hier even klein berichtje over wat wij voor camera hebben is
  nikon d3100 met lens van 200mm 55mm en lens 55mm 18mm
  wij hadden 1st en camera van kodak om mee te oefen van het kwam hier op neer
  van wij hadden 4jaar geleden en reis gewonen van radio nl naar oostenrijk toe
  westendorf en toen hadden wij camera gekocht van kodak op te proberen die hebben wij nog maar daar hadden wij niet zo veel plezier van gehad
  toen hebben wij en panasonic gekocht dmc sz1 daar hebben wij al zo 3000 foto
  er mee gemaakt wij gaan veel naar optredens toe van nederlanstalig artiesten toe dus na verloop van tijd ga je toch na denken moet je over gaan stappen naar camera toe digitaal camera naar veel op het internet aan het kijken geweest zo kwam ik ook hier terecht half jaar geleden zijn wij over gestapt
  wij hadden hier en daar ook invormatie gezocht naar foto graven die bij deze optredens waren de ene zij nikon de andere zij canon maar wij kozen van nikon omdat het en aanbieding was
  naar en nikon d3100 wij hebben gelijk en paket gekocht met 2lenzen er bij was wel en uitgaven maar je kon gelijk het verschil zien en nu ben ik aan het kijken hoe je alles moet instellen om goede foto te maken het is echt anders foto maken wij hebben zelf ook facebook daar komen elkeer de foto er op staan
  wij hebben ook en niuewe compact camera gekocht voor mijn vriendin en dat is
  nikon coolpix s9500 wij nemen altijd alle 3camera mee als we foto maken
  dit is wat wij hebben aan de camera
  wij wensen iedereen en prettige feestdagen en gezond 2014

 6. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 29 december 2013 om 12:12  | reageer

  Ik heb 1 werkpaard: Sigma 50/1.4
  Daar schiet ik mee als ik AF nodig heb. Vooral bij schoolfeestjes vind ik die lens erg prettig in het gebruik (ik schiet fullframe).

  Voor de rest heb ik altijd mijn Holy Trinity bij me: http://www.flickr.com/photos/universal_creations/9674300128/
  Bouwkwaliteit is echt nog een paar treetjes hoger dan bij Canon L (ik heb de 24-70L gehad en heb nog een 200/2.8L) en dat voelt heerlijk in je hand. Daarnaast bieden deze lenzen mij enorm veel scherpte (bij de MP 50/2 moet ik daarvoor wel even afstoppen) en de Zeiss look met veel microcontrast.

 7. Joram
  Profiel Joram schreef op zondag 29 december 2013 om 12:29  | reageer

  Mijn favo op dit moment is de EF24-105mm f/4 L, heerlijke bereik en scherp.
  Voor het tele werk heb ik sinds kort de EF100-400 ook van Canon. Ook een geweldig scherpe lens. Heb in het verleden wel eens een sigma lens gehad maar die was echt prut.

 8. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 29 december 2013 om 12:29  | reageer

  Ik gebruik maar 3 objectieven.
  de 35 1,4, de 50 1,2, en daarnaast de 85 1,2.
  Je hebt gewoon niks anders meer nodig knipoog

 9. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 29 december 2013 om 12:54  | reageer

  Zelf heb ik de Canon 85mm f/1.2L II een poosje gebruikt en ik vind het een draak van een objectief;
  De handmatige scherpstelling voelt aan als een natte krant en de autofocus is veel te traag.
  Volle opening is nauwelijks bruikbaar omdat de scherptediepte voor veel onderwerpen te klein is. Het aantal écht geslaagde opnamen bij volle opening is miniem!
  Verder is het ding ongelooflijk lomp en zwaar.
  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit objectief alleen maar geliefd is omdat het een cultstatus heeft......

  Ik zou het toejuichen wanneer Canon met een 1,4/85 L zou komen die wat compacter is, over veel snellere AF zou beschikken en een 'normaal' aanvoelende en reagerende MF zou hebben. In de praktijk is het verschil tussen 1,2 en 1,4 niet om van wakker te liggen en de meeste opnamen wil je toch maken bij de werkdiafragma's. En ook met 1,4 kun je prima met de scherptediepte spelen en de kans op een geslaagde opname is groter.
  Bij 1,2 is de scherpstelling zó kritisch dat de minste of geringste beweging van je onderwerp/geportretteerde de foto rijp maakt voor de digitale prullenbak......

  Ik gebruik zowel de 24-70II als de 24-105L en ik vind de 24-105 een stuk veelzijdiger. Het verschil in lichtsterkte voel je in de praktijk niet zo vaak omdat de IS de bruikbaarheid in slechte lichtomstandigheden flink vergroot.
  De vertekening bij 24 mm is bij beide objectieven even groot.
  In absolute zin is de 24-70II wel iets scherper, maar dit merk je onder de meeste praktijkomstandigheden niet of nauwelijks, zeker niet wanneer je geen statief gebruikt......

  De prijs van de 24-70II was bij introductie belachelijk, maar is nog steeds flink dalend.
  Nog even geduld; In de U.S.A. kost hij inmiddels $ 1699 na aftrek van de 'rebate' (of na 'cash-back' om een nieuwe Nederlandse term te gebruiken....)
  Vroeg of laat ligt hij hier waarschijnlijk ook voor € 1699 in de winkels.

  Met de rest van je keuze kan ik het helemaal eens zijn: de Macro 100 L IS is waarschijnlijk het scherpste objectief van/voor Canon dat er te koop is en de brandpunt en het scherpstelbereik maken het objectief erg veelzijdig: niet alleen voor macro, zoals de benaming suggereert: hij is ook helemaal top voor bijv. portretten. Ook een babyportretje is geen probleem omdat je lekker dichtbij kunt komen.
  Jij beweert dat de Macro L IS "een klasse hoger" zou zijn.
  Ik heb met beide objectieven honderden foto's gemaakt; Het verschil in absolute scherpte tussen de Macro 100 L IS en de 'normale' Macro 100 is nihil in de praktijk.
  De toevoeging van IS kan echter erg prettig zijn.

 10. Tinelou
  Tinelou schreef op zondag 29 december 2013 om 19:37  | reageer

  voor studiowerk gebruik ik de 85 1.2 juist weer wel graag
  en idd @jim de 70-200 2.8 is mijn meest gebruikte lens. Verder sinds een paar maanden de 14mm f/2.8L II. Een gewEldig snOEplensje ,waarbij ik vaak de lenscorrectie uitzet in LR, omdat ik de kleine afwijking juist zo mooi vind (licht vignetteren en een beetje "je-ne-sais-quoi" in rest van de foto )

 11. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zondag 29 december 2013 om 23:29  | reageer

  Henri heeft gelijk,met de 85mm 1.2, ik heb de lens weg gedaan om dat die te traag was in scherp stellen en in manuel niet fijn om te draaien. De laatste tijd ben ik meer oude objectieven aan het verzamelen, Helios lekker zacht bij volle opening, exacta ook zo'n zachte lens, oude FD van Canon en de laatste die ik aangeschaft is een Vogtlander 100mm macro, maar het neusje van de zalm is toch wel de Anamorphic lenzen, daarvan heb ik er een en een voorzetlens, maar de absolute beauty is wel SLR Magic Anamorphot, die hoop ik in 2014 aan te schaffen.

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 30 december 2013 om 00:25  | reageer

  De Canon 70-200mm f/2.8L IS vind ik ook een erg prettig objectief, maar ik merk dat ik hem de laatste jaren steeds minder vaak gebruik. Vandaar dat deze mijn lijstje van favorieten net niet gehaald heeft.

 13. Edward
  Profiel  Edward schreef op maandag 30 december 2013 om 09:16  | reageer

  Ik ben helemaal weg van mijn 16-35 2.8 dat is naast mijn 24-70 echt een favoriet werkpaard en levert messcherpe foto's in veel situatie's. Vooral op school bij mijn dochter in de klaas krijg leuk overzicht van de kinderen aan tafel.

 14. Mark Gilden Fotografie
  Profiel Mark Gilden Fotografie schreef op maandag 30 december 2013 om 12:21  | reageer

  Objectieven die ik het meest gebruik: 24L F1.4, 50 F1.8 en de 85L F1.2 allen van canon

 15. ruudt
  Profiel ruudt schreef op maandag 30 december 2013 om 19:27  | reageer

  zelf ben ik tevreden met mijn 3 prime lenzen tw 24mm 2.8 / 50mm 1.8 / 85mm 1.8
  Allemaal canon op de canon body de oude 5d. ooit als mijn euro's het toelaten ligt mijn wens toch wel bij Luxery (L) lenzen van canon…de bovengenoemde lenzen hebben mooie scherptes en de 85mmgebruik ik in hoofdzaak voor studioportretwerk.

 16. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 30 december 2013 om 20:44  | reageer

  Het ligt er bij mij maar net aan. Als ik een bruiloft doe of een andersoortige (bedrijfs)reportage waar ik geen moment wil missen, dan gebruik ik de 24-70/2.8-I en 70-200/2.8. Zodra ik de mogelijkheid/tijd heb om te wisselen, dus bij portretten, blijven de zooms in de tas en gebruik ik mijn 35/2, 50/1.4 en 85/1.4. Daaraan heb ik dan meer dan voldoende. De 35mm is erg traag en luidruchtig qua focussen, maar voor dergelijke 'statische' situaties voldoet hij prima.

 17. Ytos
  Profiel Ytos schreef op maandag 30 december 2013 om 21:53  | reageer

  Mooi lijstje Elja. Ik werk met een 5DmkII en We hebben 50% overeenkomstige favorieten knipoog

  Ik heb het genoegen van de 24-70 F2.8L mkII nog niet mogen proeven. De 'oude' heb ik overigens ooit ingeruild voor een 24-105 F4.0L, omdat ik die net wat prettiger en veelzijdiger vond. Eigenlijk hoop ik dat daar binnenkort een mkII van uitkomt. Een 50 of 85mm F1.2L heeft nooit op m'n lijstje gestaan. M'n 50mm F1.4 kan me soms wel bekoren, maar lang niet altijd. Ben gewoon niet zo'n fan van 50mm op FF.

  Je lijstje doet me overigens weer flink twijfelen. De voorlaatste vakanties ben ik met m'n 35mm F1.4L, 100mm F2.8L macro en 17-40 F4.0L op stap geweest. In 80% van de gevallen zat dan de 35mm op m'n cam. Ideaal! Mede daarom heb ik onlangs een Fuji X100 aangeschaft en die de laatste keer meegenomen op reis.

  Overmorgen ga ik op fotoreis naar Marrakech. In eerste instantie wilde ik weer de 17-40, 35 en 100mm meenemen, maar ook m'n Fuji X100. Dan heb ik wel twee keer 35mm prime mee. Niet hafdig. Dus net bedacht dat ik voor de combi 17-40 en 24-105 ga, totdat ik dit artikel las. Nu slaat de twijfel weer toe.

  De Fuji X100 niet meenemen is geen optie. Het fijne aan zo'n kleine camera is dat je wat onopvallender kunt werken. Zeker in Marokko handig, waar niet iedereen altijd zomaar op de foto wil. Daarnaast ga ik een Redged reisstatief testen (met dank aan Cameraland.nl) met zowel de X100 en de 5D. Review volgt hier. Maar dat allemaal terzijde. Voor nu heb ik nog een nachtje om erover na te denken wat ik nou echt mee ga nemen.

  Tipje: sinds vandaag weet ik dat je bij Transavia kunt opgeven dat je als fotograaf op reis gaat. Dan mag je 4kg extra in je handbagae meenemen. In totaal 14kg dus. Dat betekent voor mij dat ik me om het gewicht van wat ik mee zou willen nemen geen zorgen hoef te maken.

 18. Vento
  Profiel Vento schreef op dinsdag 31 december 2013 om 11:10  | reageer

  In dit overzicht van veel gebruikte objectieven mis ik de Canon groothoek EFS 10-22.
  Ik heb dit objectief ongeveer een jaar geleden gekocht en gebruik het veel voor landschap fotografie.
  Ik ben er bijzonder tevreden mee.

 19. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 31 december 2013 om 11:19  | reageer

  @Vento: Elja heeft een full frame camera, dus daar past geen EF-S lens op.

 20. nldazuu
  nldazuu schreef op dinsdag 31 december 2013 om 12:08  | reageer

  Ik denk toch wel dat mijn favoriete objectieven hele andere zijn dan de jouwe Elja.

  Samyang 14 mm. f/2.8 ultra groothoek voor FF
  Canon EF 17-40 mm. f/4 L groothoek
  Canon EF 70-200 mm f/4 L telelens

  //Dave

 21. Daan
  Profiel Daan schreef op dinsdag 31 december 2013 om 12:38  | reageer

  Zelf gebruik ik op FF veel de
  Canon 24-70 II (deze nu anderhalf jaar in mijn bezit ter vervanging van de 24-105 en erg content mee)
  Canon 70-200 II gebruik ik ook erg graag. Vaak samen met de Extender III 2x
  Canon 100L recentelijk weer gekocht, toch spijt dat ik deze verkocht had.

  De 16-35 II gebruik ik eigenlijk zelf nooit, maar zelfs in de verkoop is hij niet aantrekkelijk. Blijft dan ook in de kast liggen je weet maar nooit of ik een periode krijg dat ik veel de UWA ga gebruiken.

  Sinds dit jaar toch wel erg verslaafd geraakt aan de Fujifilm X Pro1 en gebruik daar het liefste de 35mm en zo nu en dan de 18mm op. De 60mm ligt negen van de tien keer in de kast.

  Over paar dagen richting New York. In de tas gaat zo wie zo mee
  Canon 24-70 II
  Fuijnon 35mm
  Fuijnon 18mm

  Eventueel;
  100L
  16-35 II

 22. Tom T
  Tom T schreef op dinsdag 31 december 2013 om 13:25  | reageer

  Als het iets betaalbaarder mag blijven vrolijk
  Camera Canon 450D en nu onlangs de Canon 70D aangeschaft.

  - Canon EFS 18-200mm 3.5-5.6 IS, dit is een zeer veelzijdige lens. Bijna overal inzetbaar.
  Bij deze lens moet je wel opletten wanneer je in een kleine ruimte de 18mm stand opzoekt, maar met lenscorrectie wordt dit grotendeels opgevangen. De Canon 70D heeft lenscorrectie ingebouwd en kent zo goed als alle canon-lenzen. De foto's in combinatie met de 70D zijn zoals verwacht van een niveau hoger met deze lens. Enige echte minpunt, het zilveren biesje kwam los en na pakweg 20000 foto's heb ik het er vorige week volledig afgehaald, maar dit doet niks af aan de kwaliteit van deze lens.
  - Canon EF 50 mm 1,4 USM.
  Gebruik ik voor portretten. Ongelooflijk welke foto's je daarmee kan maken. Haarscherp, zelfs met mijn 450D. Ik ben benieuwd wat dit gaat opleveren op m'n 70D.

  Ik moet toegeven dat de kwaliteit van EF-lenzen echt wel een niveau hoger is dan de EFS.
  Als ik van mijn EF 50mm terug naar de EFS 18-200mm overstap merk ik wel het verschil.
  Doch daar betaal je natuurlijk een (hoge) prijs voor.
  Voor foto's die niet groter geprint worden dan 40*60cm, voldoet deze 18-200 EFS lens zeker en waar ik echt hoge kwaliteit wens (portretten) gebruik ik de EF 50mm 1,4.
  Voor een EFS lens moet je natuurlijk wel over een crop-camera beschikken...

 23. Cor
  Profiel Cor schreef op dinsdag 31 december 2013 om 15:20  | reageer

  Ik zie hier in sommige reacties dat de 85mm 1.2 een traag objectief is , het is zeker niet supersnel, ik gebruik deze lens al jaren op verschillende camera's
  Vind hem op de canon 5d mkii inderdaad wat traag, maar je moet dit objectief leren gebruiken,
  Op de 5d mkIII is hij al wat sneller , en op mijn 1DX is hij geweldig en gebruik ik hem zelf voor sport, de 85mm 1.2 en de geweldige 200mm 2.0 zijn mijn meest favoriete lenzen,
  Andere favorieten zijn 17mm tilt/shift , 24mm 1.4 , 50mm 1.2 , voor macro de 100mm L IS, wildlife 500mm L IS , de 8-15mm fisheye is een van mijn favoriete Zooms

 24. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op dinsdag 31 december 2013 om 17:52  | reageer

  Mooie optieken !

  Ben geen Canon (althans niet meer) gebruiker, maar toen ik nog een 5DmkII had was ik eerg gecharmeerd van de 135mm 2.0L lens... foutloze lens ...

 25. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 31 december 2013 om 18:39  | reageer

  Ik gebruik de Canon 40D het meest met de 18-200mm lens en voor natuuropnamen de macrolens. Ik heb er nog twee lenzen bij, 50mm en groothoek. Ik heb echter steeds minder zin met een zware cameratas rond te zeulen, dus ik neem nog maar zelden de hele boel mee, en steeds vaker neem ik mijn compacte Nikon mee en nog vaker gebruik ik de iPhone. vrolijk Ik ben dan ook geen broodfotograaf, maar fotografeer voor mijn plezier. Ergens in de kou (of hitte) lenzen staan te verwisselen heeft niet mijn voorkeur. Ik wacht nog op een kleine camera met ingebouwde lenzensysteem zodat er nooit meer een lens van de camera hoeft.

 26. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 31 december 2013 om 18:40  | reageer

  Mijn eerste digitale spiegelreflex was ook een Canon 300D overigens en daarvoor een analoge Nikon!

 27. leo
  Profiel leo schreef op woensdag 1 januari 2014 om 04:53  | reageer

  Sigma 50 F.14 en de Canon 24-105L. Ik heb er veel meer, maar dit zijn mijn favorieten. Ik heb een Canon F1.4 gehad, slecht voor waar je hem koopt. Namelijk open. De Canon 50 mm F1.2, niet normaal meer hoe slecht. Twee exemplaren gehad. Focust als een dronkenman en is slecht open. En ik ben een Canon fan! Ik weet wel waarom, de Canon 85 mm F1.2 mark I is fabelachtig. FF.

 28. Ab Biesenbeek
  Ab Biesenbeek schreef op vrijdag 3 januari 2014 om 16:09  | reageer

  Ik heb mijn Canon camera nog maar kort. Ik heb de Canon lens EF-S 18-55. Ben daar zeer tevreden mee.
  Maar zou graag advies willen wat de eerst volgend aankoop zou moeten worden.

 29. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 3 januari 2014 om 16:15  | reageer

  @leo: voor een f/1.2 lens is de 50mm echt niet beroerd en zelfs beter dan de 85/1.2 mark 1 die je fabelachtig noemt. Je hebt waarschijnlijk ook last gehad van focusshift op f/1.4-f/2.

  @Ab: dat hangt heel erg af van wat je wilt en je nu mist in je 18-55. Bovendien zijn er vele fora waar je dit soort vragen kunt stellen en uitstekend geholpen wordt.

 30. Marco Jansson
  Marco Jansson schreef op vrijdag 3 januari 2014 om 17:47  | reageer

  Mooie combinaties !
  Mijn favorieten zijn: de 24-105mm L IS 4.0 en de 70-200mm 4.0 L
  Camera is de Canon 60D.
  Voor eventuele macro of extra tele, gebruik ik de extenders van Canon.
  Hiermee kan ik voor mijn doen alles schieten vrolijk

 31. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 3 januari 2014 om 18:08  | reageer

  @Marco: waarom heb je gekozen voor een trage (qua lichtsterkte) fullframe lens met een onhandig bereik voor een aps-c zoals de 24-105?

 32. Marco
  Profiel Marco schreef op donderdag 7 augustus 2014 om 09:34  | reageer

  @Paul: sorry voor de late reaktie, maar was door omstandigheden lang niet hier. Ik heb als eerste de body gekocht, toen wilde ik een kwaliteits lens in dit bereik en kwam hierop uit. De 24-70mm was mij iets te prijzig, daarom ook deze. Maar misschien over een tijdje een full frame body aanschaffen en dan klopt alles weer. Heb ondertussen ook nog de 100-400 L aangeschaft en dat werkt me toch prachtig vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord