Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Moderne kunst in China; Beijing Factory 798

dinsdag 2 november 2010, 22:35 door | 9.099x gelezen | 11 reacties

In mijn serie over fashionfotografie in China heb ik het veelvuldig gehad over de Beijing art zone ofwel Factory 798, in het Chinees Dashanzi. Dat klinkt bijna net zo verwarrend wanneer ik een Chinees probeer uit te leggen dat Holland ook Nederland is en wij Dutch zijn. Ze denken bovendien dat wij er Engels spreken (wat we ook een aardig mondje doen natuurlijk). Maar goed, het onderwerp is dus vanaf nu Factory 798 waar zo'n honderd gallery's, art cafe's en book stores zijn gevestigd.

Factory 798 is niet altijd een kunstwijk geweest dus eerst maar even wat geschiedenis. De Volks-republiek China en de voormalige Sovjetunie hebben in 1951 een grootschalig samenwerkingsproject opgezet dat onder leiding van Sovjet-ingenieurs gestalte zou krijgen. Maar soms lopen dingen anders; in 1952 werden de Oostduitsers feestelijk binnengehaald, op dat moment sterk in electronische componenten. De Factory 798 architectuur komt uit de koker van Oostduitse architecten.

Sterk beinvloed door de Bauhausstijl ontwierpen zij grote functionele ruimtes. Voor een maximale lichtopbrengst op de werkplek werd de karakteristieke zaagtand dakconstructie ontwikkeld wat op foto 2 duidelijk is te zien. De dakramen zijn allemaal naar het noorden gericht wat volgens de bedenkers schaduwwerking voorkomt. Hoe dan ook, zelden heb ik mooier licht gezien in ruimtes en het is dan ook een lust om er te fotograferen. Met bestaand licht kom je er al een heel eind.

Gigantische kunstzinnige grafitti op oude fabriekspanden
Gigantische grafitti op oude fabriekspanden

Maar tijden veranderen; in 1995 zocht de Academie voor Schone Kunsten betaalbare atelierruimte en vond die in deze voormalige fanbriekspanden. De Texaanse Robert Bernell vestigde in 2001 zijn 'Timezone 8 Art Books' in een voormalige fabriekskantine. Toen zijn move werd gevolgd door modeontwerpster Xiao Li en haar man, performancekunstenaar Cang Xin, was een kunstwijk geboren. Daarna hebben veel kunstenaars er een vaste werkplek gevonden, later gevolgd door gallery's.

Een kijkje in Space 798 met zijn karakteristieke zaagtand dakconstructie
Een kijkje in Space 798 met zijn karakteristieke zaagtand dakconstructie

De afgelopen jaren is het hard gegaan met Factory 798. De ene na de andere prestigieuze gallery, art cafe, design- en fashionstudio is er neergestreken. Mede door toenemende belangstelling voor Chinese moderne kunst vanuit het westen wordt er goed geld gemaakt. En laten we rijke Chinezen niet vergeten die het graag breed laten hangen en kunst zien als statussymbool. Na een dip vanwege de wereldwijde economische recessie draait Factory 798 momenteel weer op volle toeren.

Sleutelwoorden zijn onbevangenheid, optimisme en artistieke vrijheid
Sleutelwoorden zijn onbevangenheid, optimisme en artistieke vrijheid

Het pluriforme aanbod in de vele gallery's weerspiegeld de ontwikkeling die moderne kunst in China doormaakt. De sleutelwoorden zijn onbevangenheid, optimisme en artistieke vrijheid. Kaders zijn er niet zozeer en men experimenteert er lustig op los. In mijn beleving is Chinese moderne kunst synoniem aan verwondering. Het weerspiegeld natuurlijk de dynamiek van de Chinese samenleving die in een enorme stroomversnelling zit. Factory 798 is een bonte en insprerende wereld!

gerenoveerde fabriekspanden
Honderd gallery's in gerenoveerde fabriekspanden met een enorm aanbod moderne kunst

Natuurlijk zijn er ook photo gallery's gevestigd; Gallery Paris- Beijing en 798 Photo gallery zijn de meest bekende. Zo nu en dan zie je bij reguliere gallery's naast schilderijen of sculpturen ook art photos. Maar Factory 798 is zelf ook een fotogenieke plek. Naast de vele kunstvoorwerpen kom je er nogal wat fraaie grafitti tegen. Het is sowieso een inspirerende ervaring om er een dag rond te lopen. En in de gezellige art cafes heb je snel aansluiting met creatieven voor een gezellige chat.

Een van de grootste
Een van de grootste gallery's in de art zone Factory 798

Omdat ik een zo levendig mogelijk beeld wil geven van Factory 798 heb ik deze keer ook zoveel mogelijk beeldmateriaal gebruikt. Niet alle foto's zijn misschien top maar het brengt in ieder geval de sfeer van de kunstwijk over. Regelmatig neem ik er een kijkje om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen; de laatste tijd zijn er ook steeds meer fashion designers actief. En als fotograaf heb je zo nu en dan wat nieuwe input nodig om je creatieve horizon te (blijven) verbreden.

Exposities in Factory 798
Exposities in Factory 798 tijdens de Beijing Fashion Week

In China is Beijing de stad waar het momenteel gebeurt. Concurrent Shanghai ontwikkelt zich meer als financieel centrum. Je moet het gewoon met eigen ogen hebben gezien om te begrijpen hoe snel de ontwikkelingen in Beijing gaan en op welke schaalgrootte. Dat is in de westerse wereld gewoon niet vertoond. Een bezoek aan Beijing is niet compleet zonder een kijkje in de kunstwijk Factory 798, het epicentrum van de Chinese moderne kunst; de wereld van verwondering, vorm en kleur!

Boekenwinkels
Naast gallery's ook flink wat book stores met een prachtig aanbod

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

11 reacties

 1. Angelique
  Angelique schreef op woensdag 3 november 2010 om 07:48  | reageer

  Weer een erg interessant stuk en zeer mooie foto's!
  Complimenten aan mijn zwager.
  Groetjes Angelique

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 3 november 2010 om 10:39  | reageer

  Foto 1 vind ik een erg fijn kleurenpalet hebben. Mooie foto, maar hij valt wat buiten de serie.
  De machine op foto 2 valt te veel samen met de achtergrond vind ik, hierdoor vind ik hem niet zo geslaagd.
  3 is gewoon netjes, maar de pop had ik meer links in beeld gelaten vanwege kijkrichting.
  De middelste foto in 4 vind ik erg mooi, maar ik had hem graag op zichzelf gezien, het totaal plaatje word wat rommelig.
  5 heeft een leuk perspectief en geeft mooi de grote ruimte weer.

  De laatste 2 (4) beelden spreken me wat minder aan.

  Alles bij elkaar geven de foto's een mooi beeld van het geheel, maar vind ik het geheel wat te druk en rommelig overkomen. Ik zou zelf denk ik wat meer naar rust zoeken, zoals in foto 3, de middelste van 4 en 5.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 3 november 2010 om 10:59  | reageer

  @Johannes
  Bewust heb ik deze keer niet de focus gelegd op esthetiek omdat het vooral als reportage is bedoeld. Zo moet je de posting ook beoordelen. En Factory 798 is een expressieve, bizarre wereld en dat geven de foto's ook vooral weer.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 3 november 2010 om 12:38  | reageer

  Ik heb niet zo veel verstand van een wereld waarin reportages worden verkocht, vandaar dat ik misschien wat droog naar de foto's kijk. Het chaotische en drukke van de expositie komt iig wel naar boven, dus ik kan me voorstellen dat een klant er erg tevreden mee is.

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 3 november 2010 om 15:37  | reageer

  Erg mooie reportagefoto's en ik zie daar tussendoor ook wel een paar mooie plekjes om een bruidsreportage te doen vrolijk

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 3 november 2010 om 16:39  | reageer

  @Arno
  Telkens wanneer ik door Factory 798 wandel zie ik fotografen met bruidspaartjes in de weer. Maar ook veel fashion shootings. De entourage leent er zich bij uitstek voor. Misschien moet je hier maar een filiaal gaan openen Arno!

 7. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 4 november 2010 om 16:50  | reageer

  @Ton: lijkt mij wel een leuk idee, alleen mijn vrouw zal het wel niet zo leuk vinden aangezien ik al regelmatig in de USA zit zal ik dit idee maar bij mijn sectie dromen zetten vrolijk Ik ga wel een keer naar China en Hong Kong, dat is al zeker ik weet alleen nog niet wanneer.

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 4 november 2010 om 18:26  | reageer

  @Arno
  China is momenteel zeker de moeite van een bezoek waard met alle ontwikkelingen in steden zoals Beijing en Shanghai. Laat even weten wanneer je plannen hebt om Beijing aan te doen; kan ik je gidsen naar wat leuke plekken voor spectaculaire foto's. Ook is het traditie dat gasten Beijing Roasted Duck gaan eten...

 9. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 5 november 2010 om 00:15  | reageer

  @Ton dat laat ik je zeker even weten vrolijk Ik heb eerst nog begin 2012 Melbourne Formula One op mijn planning staan en dan komt China aan de beurt vrolijk

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 5 november 2010 om 02:45  | reageer

  Dan kan ik gelijk die panningshots zien die je hebt gemaakt in Melbourne! Ik hoor wel wanneer je deze kant op komt.

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 7 november 2010 om 20:36  | reageer

  Ton, je kunt zo doorgaan voor reportagefotograaf. Mooie mix van onderwerpen en een mooi verhaal erbij. De eerste foto is een op-en-top TonyV foto van een poserend meisje. Je kunt vast alleen al met dergelijke foto's in een galerie exposeren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord