Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Moderne kunst in China; Beijing Factory 798; deel 2

zaterdag 26 november 2011, 15:19 door | 5.808x gelezen | 4 reacties

Vorig jaar november heb ik een posting geschreven over Moderne kunst in China ofwel Beijing Factory 798. Dat is een art area waar ruim honderd (internationale) gallery's zijn gevestigd. Daarnaast vindt je er veel art cafe's, terrasjes en book stores. Ook de design shops zijn er in opmars. Het aanbod op gebied van moderne kunst weerspiegeld de maatschappelijke ontwikkeling die China momenteel doormaakt. En er is internationaal veel belangstelling voor Chinese moderne kunst.

Onderstaande foto's zijn gemaakt voor Shutterstock. Omdat ik geen property release heb blijft gebruik van dergelijk beeldmateriaal beperkt tot editorial. Helemaal geen probleem, want dat is een prima markt. Het verwondert me nog steeds dat je er in veel gallery's met toonaangevende kunst mag fotograferen. Regelmatig breng ik een bezoek aan Factory 798 vanwege de artistieke atmosfeer. Vooral 's-zomers is het er gezellig met volle terrasjes en veel mensen op de been.

Je kunt je nu afvragen waarom je andermans creaties fotografeert. In de eerste plaats vind ik het vaak inspirerende vormen en kleuren die je op veel verschillende manieren kunt verbeelden. Het aanwezige licht is echter vaak een belemmering. Gelukkig hebben veel gallery's er de zaagtand dakconstructie die ervoor zorgt dat er prachtig zacht licht binnenvalt. Op een heldere dag kun je zo in veel galleryruimtes in Factory 798 nog met redelijk lage ISO waardes fotograferen.

Wat de hedendaagse Chinese moderne kunst typeert is vooral onbevangenheid, optimisme en artistieke vrijheid. Niet alles spreekt me aan maar het blijft als totaal interessant. Vanzelfsprekend zijn er ook enkele foto gallery's gevestigd die goed worden bezocht. Nee, ik heb er nog geen expositie gehad en ik ambieer dat ook niet omdat er meestal geld bij moet. Niettemin kan het bijdragen aan je image building. Dus zeg nooit nooit, want wie weet wat de toekomst in China brengt.

Buiten het pluriforme aanbod in de gallery's zijn er ook artistieke geesten los gegaan op oude industriegebouwen met prachtige graffiti. De laatste foto laat een karikaturale voorstelling zien met heroÔsche elementen in de stijl van de culturele revolutie. Op passende wijze is de gebruikelijke hamer of sikkel in de hand nu verwisseld voor de verfkwast als knipoog naar de kunstwijk. De textuur en kleur van de bakstenen muur zorgt voor een prachtig kleurensemble. Een kunstwerk!

Met deze posting geef ik weer een andere inkijk in het hedendaagse China dat jullie waarschijnlijk niet kennen. Daarnaast ben ik ook bezig met het thema mobility en traffic congestion in beeld te brengen dat helaas ook synoniem is aan het China van vandaag. Of een file fotograferen leuk is? Ja, want dat kan erg mooie beelden opleveren. Maar het hangt sterk af van het licht en weersomstandigheden. En het is bepaald geen gemakkelijk onderwerp, maar daarover de volgende keer meer.

Beeld van gemaskerde vrouw met flamboyant kapsel
Foto 1.


Weelderig gedecoreerde vaas met schilderij op achtergrond
Foto 2.


Karikatuur van witte hond op paarse poef
Foto 3.


Karikatuur van witte hond op gele poef
Foto 4.

Veelkleurige porcelijnen vormen op borden
Foto 5.


Miniatuur poppetjes in folkloristische kleding
Foto 6.


Graffiti van hand met verfkwast op rode bakstenen muur
Foto 7.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

4 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 26 november 2011 om 20:39  | reageer

  Ton, soms zit je tegen een straight productfoto aan, maar in foto 1 geeft je een eigen impressie. Als stockfoto zijn ze allemaal inderdaad de moeite waard bij redactionele verhalen in bladen en op blogs.
  Ik ben benieuwd naar de mobiliteitsverhaal. Voor foto's van Chinese verkeersproblemen bestaat internationaal een goede markt, verwacht ik.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 27 november 2011 om 04:28  | reageer

  @EdC
  Bij deze onderwerpen heb je minder 'creatieve bewegingsvrijheid' dan bijvoorbeeld bij street photography. Zoals jij aangeeft zijn de beelden geschoten met het oog op gebruik als editorial stockfoto.

  Mobility en vooral traffic congestion is een groeiend probleem in Chinese metropolen zoals Beijing. De foto's die ik onlangs heb geschoten van dat onderwerp doen het verrassend goed op Shutterstock.

  Bedankt voor je reactie Ed!

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 27 november 2011 om 22:25  | reageer

  Ik vind dit een prachtige serie Ton. Foto 1 is heel erg fraai zonder de rest te kort te doen. China is (nog)een productie land maar zo te zien zijn ze met de kunst aardig op weg om ook toonaangevend te worden. Je foto's zijn een artistiek hoogstandje! De info erbij maakt het helemaal compleet!

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 28 november 2011 om 04:25  | reageer

  @eduardvanmil
  Bedankt voor je reactie Eduard. China ontwikkelt zich momenteel erg snel, ook op het gebied van moderne kunst. En met deze posting wilde ik dat in beeld brengen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord