Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Pagoda's en Kerktorens; fotogenieke bouwwerken!

dinsdag 21 juni 2011, 20:08 door | 5.448x gelezen | 4 reacties

Jullie kennen onderhand mijn voorliefde voor Chinese tempels. Vaak vind je in of naast Boeddhistische tempels ook een pagoda; een algemene aanduiding voor gelaagde torens met meerdere dakranden. Je vindt ze vooral in China, Japan, Korea, Vietnam, Nepal en andere delen van Azie. In de meeste gevallen werden ze gebouwd met een religieuze functie net als onze kerktorens. En die zijn bijna altijd vierkant of soms zeshoekig. Ze deden vooral dienst als blikvangers voor kerken.

In de torens werden de klokken opgehangen die een belangrijke functie hadden. Maar ook werden de kerktorens dankbaar gebruikt voor de verdediging van een stad (uitkijk). In ieder geval hebben pagoda's en kerktorens met elkaar gemeen dat ze iets met religie hebben. Enfin, het zal mijn zuidelijke Katholieke inslag wel zijn wat kerktorens, kerken en kathedralen boeiend voor me maakt. Maar ik vind ze bovenal erg fotogeniek, net als de pagoda's die ik op mijn Chinareizen tegenkom.

Het is alweer twee jaar geleden dat ik in Nederland was en overal waar ik de gelegenheid had heb ik kerktorens gefotografeerd. Op het moment van schrijven ben ik overigens weer aan het pakken want weldra gaan mijn vrouw en ik via enkele Europese steden weer naar Nederland. De komende weken dus geen blogs van Ton. Tja, da's even afzien, ik weet het. Maar wanneer ik terugkom heb ik vast weer een berg nieuw beeldmateriaal en inspiratie voor weer een leuke serie verhalen.

Maar goed, Pagoda's en kerktorens zijn in architectonisch opzicht vaak fraaie creaties. Zoom je bijvoorbeeld in op de toren van de Grote Kerk in Breda zie je pas de weelde aan ornamenten. Het etaleert de importantie (en rijkdom) die de Katholieke kerk eens had in onze samenleving. En in Rome zitten ze er nog steeds warmpjes bij. In China kennen ze niet een religieuze beweging met zoveel invloed als het Katholicisme. Maar wel Tao, dat zoveel betekent als 'de weg' of 'het pad'.

Het is een metafysisch concept dat als filosofisch begrip de allesomvattende, uit zichzelf bestaande, oneindige, tijdloze, kosmische eenheid is. Nou, daar laat het maar even bij. Alhoewel, wanneer ik het met mijn vrouw Zhao Hong heb over cultuurverschillen tussen China en het Westen komt ze regelmatig met oude Taoistische wijsheden op de proppen waar ik als kaaskop toch stil van wordt. Maar ik dwaal zoals gewoonlijk weer af want we zouden het over fotografie hebben.

Wel, het zijn bepaald geen gemakkelijke onderwerpen om te fotograferen die pagoda's en kerktorens. Ferme jongens, inderdaad. Het kost altijd weer even tijd om een geschikt punt te vinden. Soms zou een hoog standpunt uitkomst bieden maar een hoogwerker heb je ook niet altijd bij de hand. Een teleshot op afstand kan wat afwisseling geven maar vaak ben je toch op een groothoek aangewezen zoals mijn oude trouwe Canon EF 17-40mm f/4L. Enfin, Ik hoop dat het onderwerp nog boeit.

De foto's zijn mischien Niet allemaal top maar als serie vind ik het toch een aardig geheel geworden. Geniet eerst van de pagoda's en kerktorens en geef dan je (roomse) visie op onderstaande serie.

Grote Kerk Breda
Foto 1 Breda


Pagoda Hangzhou, West Lake)
Foto 2 Hangzhou


Kerktoren van Delft
Foto 3 Delft


Pagoda Xiamen
Foto 4 Xiamen


Kerktoren Veere
Foto 5 Veere


Wild Goose Pagoda Xi’an
Foto 6 Xi’an


Kerktoren Veere
Foto 7 Veere


wooden pagoda Yingxian
Foto 8 Yingxian


Kerk Baarle-Nassau
Foto 9 Baarle Nassau


Summer Palace Beijing
Foto 10 Beijing

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

4 reacties

 1. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 23:52  | reageer

  Mooie serie weer Ton en tegelijkertijd een aardige brug gelegd voor je trip naar de EU en NL. Niet Katholiek opgevoed maar Kerken, etc. zijn een mooi foto object! Goeie reis gewenst!

 2. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op woensdag 22 juni 2011 om 12:04  | reageer

  Erg grappig om al die verschillende bouwstijlen te zien, waarbij je de Europese en Aziatische stijl er over het algemeen makkelijk uitpikt. Hoewel ze soms ook weer iets van elkaar weghebben, da's het grappige.

 3. jackryz
  Profiel jackryz schreef op woensdag 22 juni 2011 om 12:43  | reageer

  Niet alleen (weer) prettige foto's om naar te kijken maar ook weer een prettig verhaal om te lezen. Keep up the good work! Goeie reis en ben benieuwd naar de fotografische resultaten.

 4. Derk
  Profiel Derk schreef op donderdag 23 juni 2011 om 13:04  | reageer

  Leuk, hoe krijg je het toch voor elkaar qua scherpte en de mooie lucht bij bijvoorbeeld foto 3. Ton, keep up the good work.
  Foto 2 vindt ik leuk, de heijige lucht geeft de pracht en praal iets aparts.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord