Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Guus van der Linde

Snel, sneller, snelst op de TT Assen!

woensdag 6 juli 2011, 20:38 door | 6.965x gelezen | 10 reacties

Het was weer zover: het laaste weekend van juni. Dat betekent dat het weer tijd is voor de TT in Assen. Dit jaar alweer de 81e editie. En in tegenstelling tot vorig jaar, was het weer ouderwets weer: wel regen, geen regen? Vrijdag ben ik naar de vrije training en de kwalificatie geweest van de 125cc, Moto2 en de Moto GP. Op veel dreigende luchten, enkele korte buien na, is het gelukkig redelijk weer geweest.

TT Assen
ISO 400, f/5.6, 1/2500s

Persoonlijk vind ik de training en kwalificatie leuker dan de races, omdat je dan met je toegangskaart het gehele circuit rond kunt lopen. Tijdens de races op zaterdag heb je een vaste plaats. Het circuit is ruim 4,5 km lang en bestaat uit 21 bochten.

Aan het einde van de 'Veenslang', het lange rechte stuk worden door de Moto GP machines nét geen 300 kilometer per uur aangetikt. Het gaat in ieder geval ongelofelijk snel! En met zulke snelheden is het best lastig om goede foto's te maken.

Uitgerust met mijn nieuwe Canon EOS 60D (mooie gelegenheid deze eens goed uit te testen), mijn telelens en heel veel zin dus begonnen aan een reeks best wel fraaie foto's, althans dat vind ik zelf. Om de motoren te 'bevriezen' heb ik gebruik gemaakt van hoge sluitertijden tot wel 1/4000s. Ter compensatie dan ISO waarden wat omhoog geschroefd tot 1600. De specifieke exif gegevens heb ik hieronder bij elke foto weergegeven. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden. ik hoor graag tips!

Motor
ISO 1250, f/8.0, 1/3200s

Motor
ISO 1000, f/9.0, 1/2000s

Motor op de TT in Assen
ISO 1000, f/9.0, 1/2000s

Motor op de TT in Assen
ISO 640, f/9.0, 1/2500s

Motor op de TT in Assen
ISO 640, f/6.3, 1/2500s

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Guus van der Linde

Over de auteur

Als enthousiastefotograaf wil Guus graag de mensen om hem heen inspireren en vermaken met zijn foto's. Hij heeft qua fotografie een brede smaak, maar heeft toch een zwak voor de combinatie tussen enerzijds landschap / natuur en anderzijds HDR fotografie. Daarnaast is Guus ook te volgen op Twitter!

10 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 6 juli 2011 om 22:03

  Klassieke, maar toch leuke foto's. Vooral om zelf eens te maken. Heb het zelf nog nooit gedaan, ik kan me voorstellen dat de trainingen en kwalificaties leuker zijn, zeker omdat je dan rond kunt lopen.

  Mijn grootste bezwaar bij deze foto's is de te korte sluitertijd waardoor alle beweging bevroren wordt. Zelfs de wielspaken zijn te zien. Hierdoor lijken ze zo om te kunnen vallen.

  Beter zou zijn een iets langere sluitertijd en met de motoren meetrekken.

 2. Marcel
  Marcel schreef op woensdag 6 juli 2011 om 22:08

  Het zou fijn zijn als het juiste kleurprofiel (sRGB) meegegeven wordt want nu doen de felle kleuren gewoon pijn aan de ogen.

  Hier FireFox 5.0 met ondersteuning voor kleurprofielen op een monitor op Adobe-RGB stand.

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 6 juli 2011 om 22:15

  Dat heb ik me ook al afgevraagd ja, maar wist even niet meer hoe de kleuren in werkelijkheid zijn. Heb dit jaar helemaal niets van de TT kunnen zien. :-(

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 7 juli 2011 om 00:37

  @Guus: Leuk artikel en oefening baart kunst maar het begin is gemaakt. Natuurlijk is er nog heel wat te verbeteren en vanuit je enthousiasme gaat je dat zeker lukken. Een paar autosport en motorsport fotografie tips kun je in mijn artikel van een paar maanden geleden vinden.

  Kijk maar eens over een paar jaar wat je dan maakt aan beelden dat wordt per jaar steeds beter. Zelf ga ik in november naar Valencia voor de MotoGP om deze te gaan fotograferen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord