De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Ton Vingerhoets

SOHO Sanlitun; spetterende nieuwe architectuur in Beijing

vrijdag 8 oktober 2010, 22:42 door | 5.182x gelezen | 16 reacties

Het afgelopen jaar heb ik al vaker gerept over SOHO China, de number one real estate company. Al jaren heb ik een warme relatie met deze mensen en het is een lust om voor ze te werken. Hun projecten zijn werkelijk een feest om te fotograferen en daarnaast is het prettig samenwerken met hun communcation en marketing afdeling. Afgelopen week heb ik hun nieuwe project Sanlitun gefotografeerd, gesitueerd in het bekende Beijing entertainmentdistrict.

Als opfrisser nog even in het kort dan: SOHO China, opgericht in 1995, is marktleider in het ontwikkelen van high-profile branded commercieel onroerend goed in Beijing. Ze werken samen met internationaal erkende architecten en vertalen hun innovatieve ontwerpen in iconisch onroerend goed. Een aantal van hun projecten zijn bekroond zoals Jianwai SOHO, SOHO Newtown, SOHO Shangdu, Commune at the Great Wall en Boao Kempinski Hotel op het eiland Hainan.

Op 8 oktober 2007 werd SOHO China succesvol genoteerd op de Beurs van Hong Kong als de grootste beursgang uit de particuliere sector van China en tevens de grootste beursgang voor commerciele vastgoedontwikkelaars in AziŽ. SOHO China werd door Fortune Magazine in 2006 en 2007 genoemd als een van de 'Most Admired Companies' in China. De drijvende kracht achter deze gigant is het echtpaar Pan Shiyi en Zhang Xin die tot de rijksten van China behoren.

Foto 1
Foto 1


Foto 2
Foto 2

Vanzelfsprekend heb je voor dit soort fotografie een strakke blauwe hemel nodig. Gelukkig hebben we vooral in het najaar hier vaak van dat soort weer. Ik moet nog een keer terug om meer overview shots te maken maar tijdens de eerste shoot heb ik me gewoon heerlijk uitgeleefd en de meest spectaculaire invalshoeken gezocht. Ik heb met de Canon EF 17-40mm f/4L constant tussen 19 en 21 mm brandpuntafstand geschoten voor een lekker extreem groothoekperspectief.

En dat heeft smoel moet ik zeggen. De ronde, welvende, kleurrijke gebouwen doen in mijn beleving haast futuristisch aan. Ze zijn door Kengo Kuma ontworpen, een van Japan's toonaangevende architecten. Hij heeft in het verleden al met SOHO China samengewerkt in het award winnende 'Commune at the Great Wall', een verzameling droomvilla's in de heuvels bij de Chinese Muur. Maar dit is andere koek met een totaal vloeroppervlak van 465.680 vierkante meter!

Foto 3
Foto 3


Foto 4
Foto 4

Het project bestaat uit vijf winkelcentra, die met elkaar zijn verbonden door een verzonken plateau waardoor een smalle kreek stroomt. Boven de shopping area rijzen vijf kantoorgebouwen aan de noordzijde en vier woontorens aan de zuidkant. De huid van de torens heeft een karakteristiek grafisch patroon zoals op de foto's duidelijk is te zien. Eerlijk gezegd zie ik er wel een beetje de hand in van een Japanse grootmeester; Kengo Kuma is wat mij betreft geslaagd!

Foto 5
Foto 5


Foto 6
Foto 6


Foto 7
Foto 7

Het illustreert weer eens wat er momenteel allemaal gebeurt in Chinese steden zoals Beijing, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou en natuurlijk Hong Kong. En het gaat allemaal vreselijk snel in China. Waar wij in Europa (naoorlogse wederopbouwfase) zo'n 30 jaar voor nodig hadden doen ze hier in minder dan de helft van de tijd. China is gewoon een reus die is ontwaakt en niet meer te stoppen. Ik prijs me gelukkig dat ik het hier als fotograaf allemaal van nabij mag meemaken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

16 reacties

 1. Jaap B.
  Jaap B. schreef op vrijdag 8 oktober 2010 om 23:23

  Foto vier vind ik de mooiste; die is bijna abstracte kunst.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 00:08

  Ik heb het geprobeerd, maar het winkelcentrum in het dorp krijg ik niet zó mooi op de foto.
  Wat een prachtige architectuur en fotografie. Mooie composities. Maar je neemt dit keer wel de gezwollen marketingpraat over. Nou ja, voor een keertje moet dat maar kunnen.

  Je bent een prime-eshooter, hebben we eerder gelezen. Welk objectief zou je voor dit werk als prime willen gebruiken?

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 04:13

  @EdC
  Ach, wat superlatieven zijn toch wel besteed aan SOHO. Welke prime lens ik hiervoor zou willen gebruiken? De Canon TS-E 24 f/3.5L MK II is giga maar net niet wijd genoeg voor de klus, daarom neig ik naar de Zeiss *T 21 f/2.8 (King of wide angles). Echter, de enige downside is z'n 'moustach distortion' en ik weet niet hoe dat uitpakt met architectuurshots. Misschien wordt het dan toch de Nikkor AF-S 14-24 f/2.8G ED maar da's een zoom (en wat voor een!).

 4. Harry de Rooij
  Harry de Rooij schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 12:24

  Hallo Ton,
  net terug uit China. We hebben deze architectuur vanuit de bus gezien, maar dan kun je geen goede foto's maken. Dat is voor mij een van de grootste bezwaren tegen een groepsreis. Je wordt gedwongen in een tempo en een programma, met maar weinig gelegenheid er zelf op uit te trekken. Er staan natuurlijk ook voordelen tegenover. Je opmerking over de grote steden en de bouwwoede is helemaal terecht. Wat een bedrijvigheid in de steden en ook niet te vergeten de infrastructuur buiten de steden. Is ook een fotoreportage waard. Ik vraag me af of ze de verkeersstromen in bv Beijing nog onder controle krijgen. Het gaat zo niet langer denk ik. Het loopt vast en ze houden zich aan geen enkele regel. Des te verrassender dat we geen enkele aanrijding hebben gezien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.256 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord