Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

SOHO Sanlitun; spetterende nieuwe architectuur in Beijing

vrijdag 8 oktober 2010, 22:42 door | 5.772x gelezen | 16 reacties

Het afgelopen jaar heb ik al vaker gerept over SOHO China, de number one real estate company. Al jaren heb ik een warme relatie met deze mensen en het is een lust om voor ze te werken. Hun projecten zijn werkelijk een feest om te fotograferen en daarnaast is het prettig samenwerken met hun communcation en marketing afdeling. Afgelopen week heb ik hun nieuwe project Sanlitun gefotografeerd, gesitueerd in het bekende Beijing entertainmentdistrict.

Als opfrisser nog even in het kort dan: SOHO China, opgericht in 1995, is marktleider in het ontwikkelen van high-profile branded commercieel onroerend goed in Beijing. Ze werken samen met internationaal erkende architecten en vertalen hun innovatieve ontwerpen in iconisch onroerend goed. Een aantal van hun projecten zijn bekroond zoals Jianwai SOHO, SOHO Newtown, SOHO Shangdu, Commune at the Great Wall en Boao Kempinski Hotel op het eiland Hainan.

Op 8 oktober 2007 werd SOHO China succesvol genoteerd op de Beurs van Hong Kong als de grootste beursgang uit de particuliere sector van China en tevens de grootste beursgang voor commerciele vastgoedontwikkelaars in AziŽ. SOHO China werd door Fortune Magazine in 2006 en 2007 genoemd als een van de 'Most Admired Companies' in China. De drijvende kracht achter deze gigant is het echtpaar Pan Shiyi en Zhang Xin die tot de rijksten van China behoren.

Foto 1
Foto 1


Foto 2
Foto 2

Vanzelfsprekend heb je voor dit soort fotografie een strakke blauwe hemel nodig. Gelukkig hebben we vooral in het najaar hier vaak van dat soort weer. Ik moet nog een keer terug om meer overview shots te maken maar tijdens de eerste shoot heb ik me gewoon heerlijk uitgeleefd en de meest spectaculaire invalshoeken gezocht. Ik heb met de Canon EF 17-40mm f/4L constant tussen 19 en 21 mm brandpuntafstand geschoten voor een lekker extreem groothoekperspectief.

En dat heeft smoel moet ik zeggen. De ronde, welvende, kleurrijke gebouwen doen in mijn beleving haast futuristisch aan. Ze zijn door Kengo Kuma ontworpen, een van Japan's toonaangevende architecten. Hij heeft in het verleden al met SOHO China samengewerkt in het award winnende 'Commune at the Great Wall', een verzameling droomvilla's in de heuvels bij de Chinese Muur. Maar dit is andere koek met een totaal vloeroppervlak van 465.680 vierkante meter!

Foto 3
Foto 3


Foto 4
Foto 4

Het project bestaat uit vijf winkelcentra, die met elkaar zijn verbonden door een verzonken plateau waardoor een smalle kreek stroomt. Boven de shopping area rijzen vijf kantoorgebouwen aan de noordzijde en vier woontorens aan de zuidkant. De huid van de torens heeft een karakteristiek grafisch patroon zoals op de foto's duidelijk is te zien. Eerlijk gezegd zie ik er wel een beetje de hand in van een Japanse grootmeester; Kengo Kuma is wat mij betreft geslaagd!

Foto 5
Foto 5


Foto 6
Foto 6


Foto 7
Foto 7

Het illustreert weer eens wat er momenteel allemaal gebeurt in Chinese steden zoals Beijing, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou en natuurlijk Hong Kong. En het gaat allemaal vreselijk snel in China. Waar wij in Europa (naoorlogse wederopbouwfase) zo'n 30 jaar voor nodig hadden doen ze hier in minder dan de helft van de tijd. China is gewoon een reus die is ontwaakt en niet meer te stoppen. Ik prijs me gelukkig dat ik het hier als fotograaf allemaal van nabij mag meemaken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

16 reacties

 1. Jaap B.
  Jaap B. schreef op vrijdag 8 oktober 2010 om 23:23  | reageer

  Foto vier vind ik de mooiste; die is bijna abstracte kunst.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 00:08  | reageer

  Ik heb het geprobeerd, maar het winkelcentrum in het dorp krijg ik niet zó mooi op de foto.
  Wat een prachtige architectuur en fotografie. Mooie composities. Maar je neemt dit keer wel de gezwollen marketingpraat over. Nou ja, voor een keertje moet dat maar kunnen.

  Je bent een prime-eshooter, hebben we eerder gelezen. Welk objectief zou je voor dit werk als prime willen gebruiken?

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 04:13  | reageer

  @EdC
  Ach, wat superlatieven zijn toch wel besteed aan SOHO. Welke prime lens ik hiervoor zou willen gebruiken? De Canon TS-E 24 f/3.5L MK II is giga maar net niet wijd genoeg voor de klus, daarom neig ik naar de Zeiss *T 21 f/2.8 (King of wide angles). Echter, de enige downside is z'n 'moustach distortion' en ik weet niet hoe dat uitpakt met architectuurshots. Misschien wordt het dan toch de Nikkor AF-S 14-24 f/2.8G ED maar da's een zoom (en wat voor een!).

 4. Harry de Rooij
  Harry de Rooij schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 12:24  | reageer

  Hallo Ton,
  net terug uit China. We hebben deze architectuur vanuit de bus gezien, maar dan kun je geen goede foto's maken. Dat is voor mij een van de grootste bezwaren tegen een groepsreis. Je wordt gedwongen in een tempo en een programma, met maar weinig gelegenheid er zelf op uit te trekken. Er staan natuurlijk ook voordelen tegenover. Je opmerking over de grote steden en de bouwwoede is helemaal terecht. Wat een bedrijvigheid in de steden en ook niet te vergeten de infrastructuur buiten de steden. Is ook een fotoreportage waard. Ik vraag me af of ze de verkeersstromen in bv Beijing nog onder controle krijgen. Het gaat zo niet langer denk ik. Het loopt vast en ze houden zich aan geen enkele regel. Des te verrassender dat we geen enkele aanrijding hebben gezien.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 12:48  | reageer

  @Harry de Rooij
  Een groepsreis is 'n manier om kennis te maken met een land als China. Wil je meer dan moet je er toch zelf op uit trekken. Zoals je zegt Harry, wat hier op het gebied van stadvernieuwing en infrastructuur gebeurt kent z'n weerga niet. Desondanks heeft het verkeer in Beijing rampzalige vormen aangenomen. Een afstand van 20 KM binnen de bebouwde kom kostte me laatst met de auto 3 uur (vandaar dat ik de voorkeur geef aan fietsen). Het verkeer lijkt op een losgeslagen chaos maar er is geen spoortje agressiviteit en ook opmerkelijk weinig ongevallen. Ze geven elkaar de ruimte...

 6. HDR
  Profiel HDR schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 13:21  | reageer

  Ik ken die drukte. We kwamen bijna te laat voor de trein naar Xi'an. Het verkeer zat helemaal vast. Gelukkig nog net op tijdop het station. Trouwens, dat je DURFT te rijden in Beijing. Heb je een nieuw rijbewijs daarvoor moeten halen, dat van mij was niet eens geldig geweest.

 7. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 16:43  | reageer

  Ton: mooi staaltje architectuurfotografie! De strak blauwe lucht geeft de foto's lekker pit!

  Foto 4 is mijn favoriet!

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 16:56  | reageer

  @HDR
  Ik heb onlangs een (Engels) theorie-examen gedaan voor een Chinees rijbewijs. Autorijden in Beijing vereist enorm aanpassingsvermogen. Je kunt geen seconde je aandacht verslappen want ze rijden het canvas van je velgen. Je bent na zo'n (spitsuur)rit dan ook behoorlijk gesloopt moet ik zeggen. Geef mij maar m'n mountain bike; sneller, goedkoper en sportiever.

 9. gast schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 18:27  | reageer

  Wow, daar wil ik ook wel eens rondlopen! Dit wint het zo te zien wel van La Defence..... Foto 4 is mijn absolute favoriet.

 10. Derk
  Profiel Derk schreef op zondag 10 oktober 2010 om 11:30  | reageer

  @Harry, precies daarom voor mij geen georganiseerde reis knipoog Vrijheid is king. Dat van het verkeer, dat herken ik wel, gewoon lekker meedoen met de locals, verwacht het onvwerwachte (of onmogelijk geachte) en gezond verstand, dan komt het wat mij betreft altijd wel goed.... Maar 20km in 3 uur? Dan zou de fiets ook mijn beste vriend zijn, al zal dat niet minder chaotisch verlopen denk ik... (In oost-europa staat fietsen langs de grotere wegen, zeker in het donker, praktisch gelijk aan suicide...)

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 10 oktober 2010 om 14:18  | reageer

  @ Derk
  Met wat aanpassing en gewenning is deelnemen aan het Chinese verkeer zeker te doen. Het blijft wel enorm opletten geblazen door het gebrek aan discipline van medeweggebruikers. China is nog steeds een fietsende natie en Beijing heeft een prima fietsinfrastructuur. Met een redelijk tempo ben je in het centrum doorgaans sneller dan een auto; en al helemaal tijdens de spits!

 12. Vera
  Vera schreef op dinsdag 12 oktober 2010 om 12:02  | reageer

  Dag Ton,
  Ik vraag me af of je ook close-up-foto's hebt, of andere foto's buiten deze 'registratie'-foto's. Foto 4 is zeker een mooie foto vanwege kleur en compositie, maar het is m.i. vooral de prachtige architectuur waardoor het interessant lijkt.
  Zonder er zelf geweest te zijn denk ik dat er meer mogelijk is met het spiegelende oppervlak, waarin de andere gebouwen min of meer zichtbaar zijn. Je ziet in sommige foto's, m.n. foto 4 al een beetje van die reflectie. Volgens mij kun je dan kunstwerkjes van vervreemdingen maken die tot een creatievere en/of abstractere foto leiden, waar mijn voorkeur naar uitgaat.
  Of bijvoorbeeld foto's in de schemering, met kantoorverlichting, lange sluitertijden, bewegende mensenmassa's etc. Ik zou het dus interessant vinden als je ook foto's kunt laten zien waarbij meer creativiteit van de fotograaf te zien is. Als je ze niet hebt gemaakt hoop ik dat je nog eens teruggaat om daar eens mee te experimenteren.
  gr. Vera

 13. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 12 oktober 2010 om 13:02  | reageer

  Gebouwen lijken wel een beetje op downtown L.A. Die chinezen kunnen toch wel bouwen zeg. Mooi in beeld gebracht.

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 12 oktober 2010 om 13:19  | reageer

  @Vera
  Dit is een eerste shooting waarin ik vooral invalshoeken heb gezocht voor zo spectaculair mogelijke shots. Dat kun je lezen in m'n posting. Natuurlijk wil de opdrachtgever meer laten zien van het totale project dus ook die foto's moeten er komen. En ook sfeerbeelden 's-nachts gemaakt met kunstverlichting.

  SOHO China zit niet zozeer te wachten op creatieve, abstracte kunstwerkjes maar wil beeldmateriaal dat hun real estate verkoopt. Dat zijn de richtlijnen waarmee ik werk. Natuurlijk wil ik daarnaast ook creatieve hoogstandjes maken als de gelegenheid zich voordoet. Maar eerst de klant tevreden stellen.

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 12 oktober 2010 om 13:22  | reageer

  @Arno
  Ze gooien er hier in ieder geval flink geld tegenaan. Dan kun je werken met goede architecten en dan wordt 't wel iets. In LA ben ik helaas nooit geweest maar die stad intrigeert me wel, ook New York trouwens.

 16. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 12 oktober 2010 om 16:51  | reageer

  @Vera, lang niet gehoord of gelezen, dat begrip 'registratie', bij fotoclubs uitgesproken als iets waar je ver van moet blijven. Als het al registraties zijn die we hier zien, dan vind ik dat helemaal geen slechte. En Ton laat hier wel degelijk creativiteit zien, maar dat is mijn mening natuurlijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord