Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Stedenfotografie: Berlijn in beeld

woensdag 27 oktober 2010, 08:46 door | 6.977x gelezen | 8 reacties

Stedentrips zijn over de laatste tijd erg populair. Wat is er nu leuker dan een binnen een beperkt aantal dagen alle hoogtepunten van een stad te bekijken. Afgelopen weekend ben ik op stedentrip naar Berlijn geweest. Wat een mooie levendige stad met enorme contrasten is dit! Hier een verslag van deze korte reis.

Berlijn is één van de plaatsen die altijd maar op mijn verlanglijstje van favoriete stedentrips bleef staan. Ik hoorde er vaak een hoop mensen erg enthousiast over praten waardoor ik steeds nieuwsgieriger werd naar de enorme stad. Afgelopen weekend ben ik dan ook in Berlijn geweest en heb ik in drie dagen zo'n beetje alle hoogtepunten van deze grote stad bekeken.

Berlijn is een enorme stad met circa 3,4 miljoen inwoners. Dit aantal is gelijk aan bijna de gehele provincie Zuid Holland! Geen wonder dat deze mensen in een gigantische stad leven die opgedeeld is in twaalf stadsdelen die elk een eigen burgemeester hebben. Berlijn is bekend van vele zaken, maar de meeste mensen kennen natuurlijk de Berlijnse muur (die in 1989 gevallen is).

Het reizen in Berlijn gaat erg gemakkelijk met het openbaar vervoer. Voor ruim zes euro koop je een dagticket waarmee je –binnen een aantal zones, waarin bijna alle bezienswaardigheden liggen– de hele dag kan reizen met de U-Bahn (ondergrondse metro), S-Bahn (bovengrondse metro) en de bus. De stations, bewegwijzering en straatnamen zijn erg goed te noemen, waardoor je met een plattegrond van de stad uitstekend kan reizen van het ene naar het andere punt.

Op een steenworpafstand van het Hotel waar ik verbleef was al een bezienswaardigheid te vinden: Checkpoint Charlie. Dit is een voormalige grensovergang tussen Oost en West Berlijn waarbij een aantal delen van deze grensovergang bewaard zijn gebleven.

afbeelding


Bij deze overgang staan wanden langs de stoep waarop je allerlei informatie kan vinden, onder andere welke pogingen er gelukt zijn deze post illegaal voorbij te komen en welke niet. Erg indrukwekkend!

Uiteraard is de invloed van de Berlijnse muur eigenlijk overal wel terug te vinden in de stad. In een gedeelte van de stad hebben ze de muur laten staan en er een gallerij van gemaakt. Na de val van de muur is dit gedeelte door kunstenaars beschilderd en daarbij omgedoopt tot de East Side Gallery. Dit stuk muur staat tegenwoordig onder monumentenzorg. Één kant van de muur is gebleven zaols hij was: hoog, wit en imposant. Sommige delen hebben ze apart als extra monument neergezet.

afbeelding


De andere kant van de muur is daarentegen door kunstenaars van de meest mooie kunst voorzien, het ene kunstwerk nog indrukwekkender dan het andere. De volgende twee vond ik er echt uitspringen, waarbij de laatste een echte blikvanger is!

afbeelding


afbeelding


Uiteraard zijn er in Berlijn ook genoeg prachtige gebouwen te vinden, welke veelal door de Duitse overheid in gebruik zijn. De gebouwen zijn vaak van gigantische omvang en hebben de meest mooie decoraties. Vlak naast de Berliner Dom staat het DDR Museum dat in particuliere handen is, en waar allerlei tentoonstellingen worden gegeven.

afbeelding


Het mooie aan Berlijn vindt ik het contrast tussen oud en modern. Zo loop je een straat waar enorme grote oude gebouwen staan, en als je de hoek omloopt stap je een hypermoderne vijflaagse shoppingmall binnen. Het is dus eigenlijk een stad die voor iedereen wat te bieden heeft.

En dan heb je natuurlijk nog het moderne Berlijn, waarbij hoge gebouwen van verschillende architectuur de grond uit vliegen. Deze kom je –vanwege de groei van de stad in de laatste jaren– overal tegen, en soms moet de historie daarvoor een beetje wijken. Op onderstaande foto heb ik vastgelegd hoe de nieuwbouw –op sommige plaatsen– een stukje historie opslokt.

Deze foto is genomen op de Potsdamer Platz, waarbij je de lijn waarop de muur destijds stond –en die je overal weer tegenkomt in de stad– in het verlengde ziet weglopen in de nieuwbouw.

afbeelding


Berlijn is een enorme aanrader als je van cultuur, historie, modern, lekker eten en drinken en natuurlijk fotograferen houdt. Met de auto naar Berlijn is het vanuit Utrecht een kleine 650 kilometer, en met een budget vliegmaatschappij kan je –als je vroeg genoeg boekt– al voor een kleine 200 euro heen en weer.

Ik ben nu al weer benieuwd wat de volgende stedentrip gaat worden..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

8 reacties

 1. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 09:03  | reageer

  Mooi artikel, ik hou ook van stedentrips. Berlijn moet ik ooit nog eens doen. Ik kan je Liverpool en Barcelona aanraden, geweldige steden en totaal verschillend! Heb over Liverpool ook eerder geschreven

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 10:29  | reageer

  Leuk artikel, heb je het museum bij checkpoint Charlie ook nog bezocht?. Ik ben zelf in de winter van 2002 in Berlijn geweest. Was alleen erg koud maar wel mooi.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 11:53  | reageer

  Berlijn lijkt me een erg boeiende stad om te portretteren! Echt groot is het niet vergeleken met de Chinese steden. Bijvoorbeeld Beijing heeft 21 miljoen inwoners, 4 miljoen auto's en 70.000 taxi's. Zo'n beetje het idee van de Nederlandse bevolking die in de Provincie Utrecht woont.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 13:23  | reageer

  @Arno: Nee, daar ben ik niet in geweest. (stond een rij van minimaal een half uur voor de duur.. vrolijk)

  @Ton: Ik ben nog niet bij in de buurt geweest knipoog, maar dat lijkt me inderdaad helemaal gigantisch!

 5. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 14:14  | reageer

  tonv,waar zijn de miljoenen fietsen in China gebleven?

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 14:53  | reageer

  @wimfoto
  Inderdaad, die vergat ik te vermelden. Exacte getallen zijn daar niet over bekend maar het aantal overstijgt de auto's in Beijing zonder meer.

 7. Derk
  Profiel Derk schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 20:26  | reageer

  Berlijn is inderdaad fantastisch, ben er een paar keer geweest en het blijft een leuke stad met een leuke sfeer, echt een aanrader!

  tip: Trabant rijden! Dat moet je echt doen zolang het nog kan...

  Vindt de laatste foto overigens het meest geslaagd, leuk contrast tussen oud en nieuw.

 8. onem
  Profiel  onem schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 22:30  | reageer

  Berlijn heeft een paar zeer mooie punten, vooral het oude stadsgedeelte. Ik mis daarom denk ik ook wel de echte berlijnse foto's. De laatste laat inderdaad goed zien tussen oud en nieuw. De foto van het checkpoint heb ik van de andere zijde gemaakt, en ook van de teksten op de grond (weet niet of dat nog zo is) dit geeft denk ik een beter inzicht hoe het checkpoint er echt uitziet.

  Het museum is echt de moeite waard om te wachten, daar vind je echte historie terug hoe het was. Ben zelf tweemaal geweest, de eerste keer was de muur nog niet gevallen, ben terug gegaan toen ze oost Berlijn aan het optrekken waren. Ben je ook in Potsdam geweest? Heel indrukwekkend en heeft nog echt die oostblok flats waar je goedkoop kunt slapen. De mensen daar waren toen nog echt nog in die tijd blijven steken en ik ben benieuwd of dat nu nog zo is ofdat het moderner is geworden.

  Maar leuk dat Berlijn hier ook eens langskomt, een mooie stad met een rijke historie, om op de gevoelige plaat te leggen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord