Ton Vingerhoets

The coolest Village on Earth

woensdag 18 januari 2012, 19:28 door | 5.115x gelezen | 6 reacties

Het gezaghebbende McKinsey voorspelt dat China binnen vier jaar 's werelds grootste markt is van luxe gebruiksgoederen, met een waarde van zo'n 27 miljard dollar. Ik twijfel er geen seconde aan. De Amerikanen waren de grondleggers van het consumentisme maar de Chinezen hebben het opnieuw uitgevonden. Ik heb in ieder geval van mijn leven zoiets nog niet gezien. En merkengek als ze zijn kopen ze alles waar een westers label aanhangt. Het liefst duur want dan hoor je er echt bij.

De ene na de andere shopping mall schiet in Beijing uit de grond. 'The Village' is er momenteel een van de hipste shopping- en uitgaansgebieden. Enkele dagen geleden was het nog in het nieuws. Een horde Chinezen sliep 's nachts voor de deur van de toonaangevende Apple store om er 's morgens als eerste binnen te stormen om een iPhone 4S te bemachtigen. Maar de massa nam zulke bedreigende vormen aan dat Apple besloot de deuren dicht te houden. De woedende menigte begon de winkel met eieren te bekogelen en een politiemacht moest eraan te pas komen om de zaak te bedaren.

De architectuur van The Village is een geslaagde mix van stijlen waar vooral kleur en expressie de sleutelwoorden zijn. Ondanks dat het een flinke oppervlakte beslaat heeft het een zekere intimiteit. Veel toonaangevende westerse high-end merken zijn er vertegenwoordigd en Adidas heeft er zijn grootste outlet ter wereld. Enfin, met deze serie heb ik niet de intentie om The Village in zijn geheel te laten zien maar ik wilde vooral een sfeerbeeld van het Chinese consumentisme neerzetten.

Want The Village laat ten voeten uit zien wat de huidige shoppingtrend is in China. Er zijn enkele foto's toegevoegd van het interieur van de prestigieuze Apple store. Ook de etalages met sfeervolle verlichting en trendy aangeklede etalagepoppen zijn bijzonder fotogeniek. De weerspiegeling in het glasoppervlak van de etalages heb ik bewust gebruikt om iets toe te voegen aan het beeld. Alle foto's zijn met m'n werkpaard, de Canon EF 17-40mm f/4L, geschoten; een ideale lens voor deze shoot.

Door de vaak lage beeldhoek heb ik geprobeerd nog wat extra dynamiek toe te voegen aan de foto's die in opdracht zijn gemaakt van SOHO China, de nummer één projectontwikkelaar. Men heeft de serie van The Village (waarvan er hier maar enkele zijn afgebeeld) gebruikt voor tal van communicatie tools over het project. Eerder zijn lezenswaardige postings verschenen over projecten van SOHO China zoals Saniltun office architectuur en het Exchange Building, een wolkenkrabber in Shanghai.

Contemporary architecture at The Village, Beijing
Foto 1.


Trendy dressed dummy
Foto 2.


Nike outlet in The Village, Beijing
Foto 3.


Apple flagship store,The Village, Beijing
Foto 4.


 Apple flagship store,The Village, Beijing
Foto 5.


 Apple flagship store,The Village, Beijing
Foto 6.


Esprit outlet, The Village, Beijing
Foto 7.


Fashionable dummy at The Village, Beijing
Foto 8.


 Fashionable dummy's at The Village, Beijing
Foto 9.


Multicolored architecture at The Village, Beijing
Foto 10.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

6 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 18 januari 2012 om 20:03

  Leuk artikel heb je weer geschreven, Ton!
  De architectuur foto's springen er voor mij persoonlijk uit, de reflectie van de kraan in foto 7 doet iets afbreuk aan de foto vind ik.
  Van de "poppen" vindt ik foto 8 het minste, hier zit naar mijn smaak teveel reflectie van de ruit in.

  En die Apple store: daar wil ik wel ff 10 minuten free shopping doen... knipoog

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 18 januari 2012 om 20:12

  @Niels
  Bedankt voor je reactie. De gereflecteerde kraan in het raam van de Esprit store (Foto 7.) vond ik een element dat past bij het imago van Beijing vanwege de bouwputten. De reflectie in foto 8. met de etalagepop is een kwestie van smaak. En die Apple store...tja, dat staat vol met leuk speelgoed!

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 18 januari 2012 om 21:07

  In dat daglicht snap ik de reflectie van de kraan beter. vrolijk
  In die shoppingmalls worden lekkere flitsende bouwstijlen gebruikt, leuk om te zien!

  Tja, en ome Steve zijn nagedachtenis weet nog precies hoe je toch altijd weer met iets uit die winkels wegloopt als je er alleen maar "even" gaat kijken.. knipoog

 4. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op maandag 23 januari 2012 om 15:08

  Leuke serie! Vooral de reflecties vind ik cool.

  Foto 4 en 5 vind ik beduidend minder: door het lage standpunt gaat het product en daarmee ook het verhaal mijns insziens verloren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord