Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Twee weekjes fotograferen in Griekenland

zondag 11 mei 2008, 16:04 door | 8.866x gelezen | 4 reacties

Als het goed is hebben jullie er op Photofacts verder geen last van gehad, maar de afgelopen twee weken heb ik me heerlijk ontspannen tijdens een vakantie naar de Griekse provincie Epiros. We zaten in het pitoreske Parga aan de westkust van Griekenland. Photofacts verslaafd als ik ben heb ik me toch ook nog bezig gehouden met het zo nu en dan plaatsen van een artikel (naast enkele vooraf klaar gezette artikelen).

We verbleven in Huize Petrino waar ik naast een mooi uitzicht ook internet beschikbaar had. Uiteraard heb ik me het merendeel van de vakantie toch voornamelijk beziggehouden met luieren en het bezoeken van strandjes, riviertjes en andere bezienswaardigheden.

Tijdens de vakantie heb ik zo'n vierhonderd foto's gemaakt. Zoals ik vorig jaar al eens schreef ben je tijdens je vakantie eigenlijk meestal op het verkeerde tijdstip op mooie locaties. Veelal kom je ergens in de middag op leuke plekjes en dan staat de zon keihard recht boven je hoofd te stralen. Voor een geslaagde foto is doorgaans het licht vroeg in de ochtend of tegen zonsondergang het beste.

Een strand op Lefkas
Een strand op Lefkas


Dat betekend natuurlijk niet dat je geen goede foto's kunt maken, maar het maakt het een stukje uitdagender. Daar komt nog bij dat je in de felle zon niet goed op je cameradisplay kunt beoordelen of de belichting naar wens is. Op een zonnig strand komt het er dan ook meestal op neer dat je pas achteraf ziet of de gekozen belichting echt naar wens was.

Makkelijker wordt het als je een donkere ru´ne in duikt. Bij Parga ligt een mooie kasteelru´ne waar we natuurlijk ook een bezoekje aan brachten. In een donkere ondergrondse gang wordt dan natuurlijk juist het ontbreken van licht het lastige punt. Mijn statief had ik in Nederland gelaten, want daar wil je doorgaans liever niet te veel mee sjouwen. Gelukkig kan een muur ook goed dienst doen als statief.

De kasteelru´ne van Parga


Op een mooie locatie kun je ook 's avonds vlak voor of na het diner nog wat leuke foto's maken. Afgelopen week liet ik reeds de nachtfoto van Parga zien.

In Griekenland zijn ze niet zo opruimerig als in Nederland. Dat geeft op veel plekken rotzooi die een foto (en de natuur) verpesten, maar vaak is ook juist de rommel interessant fotomateriaal. Zo vind je met regelmaat afgedankte auto's in de berm of gewoon op straat. Vaak in verschillende stadia van ontbinding. Een roestige auto is een dankbaar fotografie object waar je ook nog eens lekker extreme bewerkingen op uit kunt voeren.

Detail van een roestige Griekse auto
Detail van een roestige Griekse auto


Al met al een lekkere vakantie gehad met wat aardige foto's als herinnering.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Rick
  Profiel Rick schreef op zondag 11 mei 2008 om 17:20  | reageer

  Welkom terug! Het licht zo midden op de dag is altijd een klein probleem, sommige mensen denken hoe meer licht hoe beter maar dat is inderdaad zeker niet het geval. De roestige auto's ben ik wel jaloers op, lijkt me een leuk onderwerp om te fotograferen.

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 11 mei 2008 om 17:21  | reageer

  Ik stel me zo voor dat je op het strand van Lefkas nog even gefigureerd hebt in de nieuwste Bondfilm die in productie is.
  De zwart wit van de ruïne is erg fraai. Een mooi voorbeeld van dat het alleen maar om licht draait.

 3. Bart
  Profiel Bart schreef op maandag 12 mei 2008 om 11:27  | reageer

  Mooi hoor.

 4. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op maandag 12 mei 2008 om 21:46  | reageer

  Mooie foto's hoor. Krijg nu al zin om op vakantie te gaan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord