Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Tweedehands Canon 5D gekocht

zondag 20 september 2009, 23:10 door | 21.412x gelezen | 25 reacties

Van sommige fotoapparatuur raak je verwend. De aanschaf van de Canon 24-70 f/2.8 L was destijds een rib uit mijn lijf, maar wanneer je eenmaal met hoge kwaliteit objectieven geschoten hebt wil je niet meer terug naar minder. Hetzelfde overkwam me met de overstap naar full-frame. Reden voor me om een Canon 5D aan te schaffen als tweede camera.

Bij de aanschaf van mijn Canon 5D mark II besloot ik mijn Canon 400D als back-up te behouden. Echt veel was ie immers niet meer waard en ik kon er nog steeds prima foto's mee maken.

Handig, want bij foto opdrachten (zoals een bruiloft) heb ik graag een tweede camera bij me. Mocht er dan iets mis gaan met één body dan is er nog geen man overboord. Daarnaast is het prettig om twee camera's om je nek te hebben hangen. Op beide camera's een ander objectief en je kunt in alle omstandigheden foto's maken. Het verwisselen van camera gaat een stuk sneller dan het verwisselen van een objectief.

Crop en full-frame
Nu kreeg ik tijdens bruiloften echter last van een luxeprobleem. Ik gebruik op een bruiloft vaak een groot gedeelte van de tijd een 24-70mm objectief en op de tweede camera een 70-200mm objectief. Een mooie combinatie waarbij je erg flexibel te werk kunt gaan.

De Canon 400D beschikt over een APS-C formaat sensor. Dat houdt in dat je het brandpuntsafstand van je objectief met 1.6x mag vermenigvuldigen. Een 24mm objectief wordt zo 38mm. Oftwel; je groothoek is dan geen groothoek meer. Zo moet je alsnog objectieven gaan wisselen om de gewenste groothoek te bereiken.

Nog meer verwend gedrag; de zoeker in een full-frame camera is stukken groter en lichter dan die in een crop-camera. Twee reden om je tijdens het fotografen een beetje aan te storen. En voor mij reden genoeg om eens te kijken naar een tweede full-frame camera.

Marktplaats
De Canon 5D is niet langer nieuw te verkrijgen; de camera is al een jaar of vier oud. De 5D is echter wel een opmerkelijke camera. Hoewel er drie jaar verstreek zonder dat er een opvolger kwam bleef de 5D een bijzonder aantrekkelijk camera. De full-frame sensor in combinatie met de (relatief) lage prijs voor de body (en de mooie beeldkwaliteit) hielden het opmerkelijk lang uit tegen de concurrentie.

Met de nieuwe Canon 5D mark II zijn er steeds meer fotografen die overstappen op het nieuwe model. Vaak wordt het oude model dan verkocht en uiteraard is Marktplaats daarbij een geschikte website. Op de handelsite stonden een aantal 5D's te koop.

Voor de vergelijking heb ik ook nog gekeken wat een occassion bij de cameraboer kost; prijzen liggen hier echter honderden euro's hoger dan op marktplaats. Sommige camerawinkels bieden dan wel garantie op de camera. Ik besloot echter voor de goedkopere optie te gaan.

Via Marktplaats vond ik zo fotograaf Jan Krijbolder. Hij verkocht zijn Canon 5D omdat hij de opvolger gaat aanschaffen. Zijn vraagprijs was 950 euro, maar hij ging akkoord met mijn bod van 900 euro.

Vanavond heb ik de camera opgehaald. De Canon 5D ziet er nog prima uit. Jan heeft hem goed onderhouden. Zowel aan het uiterlijk en aan de software is wel te zien dat er flink wat upgrades zijn gedaan de afgelopen jaren. De Canon 5D mark II is in mijn ogen duidelijk doorontwikkeld.

Jan had de originele doos nog inclusief Nederlandse handleiding, camerariem en alles. Altijd prettig als alles nog compleet is. Ook gaf hij er een extra accu en twee 2 GB geheugenkaartjes bij. Ik ben benieuwd hoe de 5D gaat bevallen. Volgende week kan ik hem al aan het werk zetten als mijn tweede camera tijdens een bruiloft. Vooralsnog ben ik in elk geval blij met mijn aankoop.

Canon 5D

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

25 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 20 september 2009 om 23:16  | reageer

  @Elja: Je bent al helemaal in je nopjes met de 5D Mark II, de 5d is inderdaad een goede backup camera maar ik denk dat ie toch wel veel in je tas zal blijven zitten want met je 5d Mark II kun je zoveel meer en een stap terug doe je niet met je objectieven maar ook niet met een body vrolijk

  Veel plezier volgende week bij je weddingshoot

 2. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zondag 20 september 2009 om 23:55  | reageer

  Gefeliciteerd met de aankoop het is een hele mooie camera, heb hem zelf ook in mijn bezit.

  Veel plezier volgende week bij de weddingshoot!

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 21 september 2009 om 00:58  | reageer

  Stom dat je nu wel hebt ontdekt dat je een autofocus probleem hebt.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 21 september 2009 om 07:35  | reageer

  Veel plezier met je nieuwe aanwinst!

  Hopelijk schrijf je een stukje over de bruiloft?

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 21 september 2009 om 11:11  | reageer

  een 5D als back-up camera... doe je goed vrolijk

 6. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 21 september 2009 om 12:13  | reageer

  Die 5D is nog steeds een geweldige camera. Reden voor mij om te twijfelen of ik hem, nu ik ook een 5D MkII heb, weg zal doen of inderdaad ook houden als back-up...
  Vervelend is dat de accu van de 5II een andere is zodat je extra accu's en laders mee moet nemen op verre reizen.
  Ook zul je ontdekken dat de foto's uit de "oude" 5 wat zachter zijn, wat een voordeel is bij portretten. De 5II levert hardere foto’s af.
  In Adobe PHSHP kun je e.e.a. wel weer compenseren uiteraard, maar de camera heeft toch duidelijk een ander karakter....

 7. SpazZ
  SpazZ schreef op maandag 21 september 2009 om 14:43  | reageer

  Grappig, ik ken Jan Krijbolder van mijn stage. Wat een toeval. Goeie fotograaf!

 8. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op maandag 21 september 2009 om 15:41  | reageer

  Veel plezier met je nieuwe aanwinst Elja. Maar wat ga je nu doen met je 400D? Gaat die ook nog mee als derde back-up, of laat je die nu gewoon thuis liggen?

 9. Rolograaf
  Rolograaf schreef op maandag 21 september 2009 om 17:26  | reageer

  Gefeliciteerd Elja,
  Ik kocht een gebruikte 1D als backup camera, helaas wel cropfactor (1.3x) en relatief lage resolutie maar toch een heel verschil qua snelheid en gebruik dan een 5D.

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 21 september 2009 om 20:30  | reageer

  @Arno; In de meeste gevallen zal ie inderdaad in mijn tas blijven, verwacht ik. Het gaat me ook echt om de shoots waarbij ik met twee bodies tegelijk werk.

  @Aradilon; Gelukkig bleek het autofocus probleem te liggen in mijn ontwetendheid. Weer een custom-setting geleerd. knipoog

  @Niels; Mits het bruidspaar het goed vind zal er wel een stukje over de bruiloft online komen, verwacht ik.

  @Henri; Voor reizen is twee bodies waarschijnlijk wat minder praktisch ja. Zachter hoeft inderdaad niet vervelend te zijn. Ik zal het wel merken aankomende zaterdag.

  @Foxhusky; Mijn schoonvader had wel interesse in mijn 400D. En anders gaat ie gewoon op marktplaats. Drie bodies is wellicht wat veel van het goede. knipoog Al zul je altijd zien dat ik straks een artikel over het verschil tussen full-frame en crop-sensor wil illustreren. En dan mis ik 'm natuurlijk.. knipoog

  @Rolograaf; Zo'n 1D lijkt me ook wel erg mooi!
  De snelheid heb ik voor mijn type fotografie niet nodig, maar anders had ik het vast ook overwogen.

 11. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 21 september 2009 om 20:41  | reageer

  @elja trum ah k, daarom vind ik Nikon beter he, veel gemakkelijker menu systeem.

 12. Pim
  Profiel Pim schreef op maandag 21 september 2009 om 22:16  | reageer

  Elja,

  Fijne camera is dit! Je zult wel merken dat de kleuren iets cooler zijn maar des ondanks goede aankoop!

  Succes met de volgende shoot.

 13. viktorf
  Profiel viktorf schreef op woensdag 23 september 2009 om 12:36  | reageer

  @elja en @aralidon,
  Mis ik iets over een autofocus probleem of is dat jullie ondersonsje.

 14. Lucien
  Profiel Lucien schreef op woensdag 23 september 2009 om 13:20  | reageer

  Nee canon cameras hebben geen problemen dat zal nikon zijn.

 15. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 september 2009 om 15:45  | reageer

  @Viktorf; In mijn eerdere reactie was het al te lezen; ik dacht dat er iets niet werkte zoals het hoorde. Dat bleek echter te komen omdat de camera op een instelling stond die ik niet kende. Daardoor werkte de autofocus puntselectie anders dan ik gewend was.

 16. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 23 september 2009 om 18:49  | reageer

  Ik raak de draad kwijt vrolijk Canon heeft geen AF-probleem? Natuurlijk wel. Hebben ze al vanaf de 350D (misschien al vanaf de 300D, maar die ken ik niet). Ik ben overigens benieuwd of de andere merken niet zo'n zelfde probleem hebben. En Elja, misschien aardig om de instellingen eens toe te lichten.

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 september 2009 om 20:12  | reageer

  @EdC; Op de Canon 5D zit een custom functie (13) genaamd 'AF point selection method'. Deze heeft drie standen 'Normal', 'Multi-controller direct' en 'Quick Control Dial direct'.

  zelf ben ik het 'focus and recompose' type. Ik stel mijn scherpstelpunt in op het middelste (tevens gevoeligste) AF-punt. Deze kun je selecteren met de knop die rechtsboven achterop de body zit. Gebruik je echter niet de 'normal' mode dan werkt deze knop niet zoals ik gewend ben.

  Hoewel ik de 'clear settings' functie gebruikt heb om de camera geheel naar mijn eigen smaak in te kunnen stellen, bleek de voorkeuze van Jan nog steeds van kracht te zijn. Ik dacht dus er sprake was van een defect. Gelukkig kon Jan me duidelijk maken dat ik bij deze custom function moest kijken.

  Overigens zijn die andere instellingen best de moeite van het proberen waard. Als ik me niet vergis kun je hierbij ook ervoor kiezen om meestal het middenste AF punt te gebruiken, maar kun je er dan eenvoudig van afwijken.

 18. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 23 september 2009 om 21:13  | reageer

  Elja, ik duik de studieboeken weer in. vrolijk

 19. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 25 september 2009 om 00:30  | reageer

  Dat is heel mooi een 5D als backup, alhoewel het woord 'backup' de camera geen recht doet natuurlijk. Ben benieuwd wat je van de kwaliteit van het lcd schermpje vindt. Dat was bij de eerste serie wel een probleem, begreep ik. Vanaf serienummer beginnend met 2... zou dat beter zijn.

 20. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 25 september 2009 om 18:59  | reageer

  Elja heeft echt teveel geld. Beter sponsort hij Lucien voor een nieuwe 7D.

  Maar vroeg me af er veel mensen zijn die beroep hebben moeten doen op hun backup?
  Mijn 450d en 40d hebben nog nooit geweigerd. Ik ben geen prof, die zullen hun gear intensiever gebruiken natuurlijk.

 21. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 25 september 2009 om 19:19  | reageer

  @Lucien; Ik gebruik mijn back-up vooral om veiligheidsredenen (je zult maar een kapot camera hebben tijdens een bruiloft). Daarnaast is het erg prettig twee bodies om te hebben hangen. Switchen tussen tele en standaardzoom in 1 seconde. vrolijk

 22. leo
  Profiel leo schreef op donderdag 6 januari 2011 om 18:22  | reageer

  Zelfs in 2011 is de Canon 5D nog een hele fijne camera! Net als zijn opvolger met maar één wezenlijk probleem en dat is de ouderwetse autofocus. Dat kan beter. Bij de 5D nog tot daar aan toe, bij de 5D mark II had Canon dat moeten verbeteren imo. Maar verder, het lijkt bijna of de 5D niet aan veroudering onderhevig is. En is ie nu al niet 6 jaar geleden op de markt gekomen? Een eeuwigheid in ieder geval bij digitale camera's en nog steeds een dikke aanrader om hem tweedehands aan te schaffen.

 23. Els P
  Profiel Els P schreef op dinsdag 18 september 2012 om 11:08  | reageer

  Hallo Elja, ondertussen is dit alweer een ouder topic en waarschijnlijk ben je alweer aan een volgende, nieuwere versie van de 5D.
  Her en der kom ik de 5D nog tweede hands tegen. Zoveel nieuws op de markt ondertussen.
  Is de 5D (die jij hier 2e hands hebt gekocht) nog steeds een goede fullframe voor voornamelijk portretfotografie (in mijn geval)?

  Groeten Els

 24. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 19 september 2012 om 14:40  | reageer

  @Els; Ik gebruik hem nog steeds (al komt er waarschijnlijk binnenkort wel een nieuwer model (overweeg de 5D mark II te kopen en dan kan de 5D weg). Het is gewoon nog steeds een prima full-frame camera waarmee je mooie foto's kunt maken.

  Het is uiteraard wel een erg betaalbare manier om met een fullframe te kunnen werken! Voor portretfotografie is fullframe ook erg prettig inderdaad.

 25. Els P
  Profiel Els P schreef op donderdag 20 september 2012 om 17:03  | reageer

  @Elja dank je voor je reactie. Dan denk ik dat ik tzt toch voor de 5D ga. Even sparen nog maar ik denk inderdaad ook een betaalbare manier om met een full frame aan de slag te gaan!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord