Elja Trum

Tweedehands Canon 5D gekocht

zondag 20 september 2009, 23:10 door | 20.743x gelezen | 25 reacties

Van sommige fotoapparatuur raak je verwend. De aanschaf van de Canon 24-70 f/2.8 L was destijds een rib uit mijn lijf, maar wanneer je eenmaal met hoge kwaliteit objectieven geschoten hebt wil je niet meer terug naar minder. Hetzelfde overkwam me met de overstap naar full-frame. Reden voor me om een Canon 5D aan te schaffen als tweede camera.

Bij de aanschaf van mijn Canon 5D mark II besloot ik mijn Canon 400D als back-up te behouden. Echt veel was ie immers niet meer waard en ik kon er nog steeds prima foto's mee maken.

Handig, want bij foto opdrachten (zoals een bruiloft) heb ik graag een tweede camera bij me. Mocht er dan iets mis gaan met één body dan is er nog geen man overboord. Daarnaast is het prettig om twee camera's om je nek te hebben hangen. Op beide camera's een ander objectief en je kunt in alle omstandigheden foto's maken. Het verwisselen van camera gaat een stuk sneller dan het verwisselen van een objectief.

Crop en full-frame
Nu kreeg ik tijdens bruiloften echter last van een luxeprobleem. Ik gebruik op een bruiloft vaak een groot gedeelte van de tijd een 24-70mm objectief en op de tweede camera een 70-200mm objectief. Een mooie combinatie waarbij je erg flexibel te werk kunt gaan.

De Canon 400D beschikt over een APS-C formaat sensor. Dat houdt in dat je het brandpuntsafstand van je objectief met 1.6x mag vermenigvuldigen. Een 24mm objectief wordt zo 38mm. Oftwel; je groothoek is dan geen groothoek meer. Zo moet je alsnog objectieven gaan wisselen om de gewenste groothoek te bereiken.

Nog meer verwend gedrag; de zoeker in een full-frame camera is stukken groter en lichter dan die in een crop-camera. Twee reden om je tijdens het fotografen een beetje aan te storen. En voor mij reden genoeg om eens te kijken naar een tweede full-frame camera.

Marktplaats
De Canon 5D is niet langer nieuw te verkrijgen; de camera is al een jaar of vier oud. De 5D is echter wel een opmerkelijke camera. Hoewel er drie jaar verstreek zonder dat er een opvolger kwam bleef de 5D een bijzonder aantrekkelijk camera. De full-frame sensor in combinatie met de (relatief) lage prijs voor de body (en de mooie beeldkwaliteit) hielden het opmerkelijk lang uit tegen de concurrentie.

Met de nieuwe Canon 5D mark II zijn er steeds meer fotografen die overstappen op het nieuwe model. Vaak wordt het oude model dan verkocht en uiteraard is Marktplaats daarbij een geschikte website. Op de handelsite stonden een aantal 5D's te koop.

Voor de vergelijking heb ik ook nog gekeken wat een occassion bij de cameraboer kost; prijzen liggen hier echter honderden euro's hoger dan op marktplaats. Sommige camerawinkels bieden dan wel garantie op de camera. Ik besloot echter voor de goedkopere optie te gaan.

Via Marktplaats vond ik zo fotograaf Jan Krijbolder. Hij verkocht zijn Canon 5D omdat hij de opvolger gaat aanschaffen. Zijn vraagprijs was 950 euro, maar hij ging akkoord met mijn bod van 900 euro.

Vanavond heb ik de camera opgehaald. De Canon 5D ziet er nog prima uit. Jan heeft hem goed onderhouden. Zowel aan het uiterlijk en aan de software is wel te zien dat er flink wat upgrades zijn gedaan de afgelopen jaren. De Canon 5D mark II is in mijn ogen duidelijk doorontwikkeld.

Jan had de originele doos nog inclusief Nederlandse handleiding, camerariem en alles. Altijd prettig als alles nog compleet is. Ook gaf hij er een extra accu en twee 2 GB geheugenkaartjes bij. Ik ben benieuwd hoe de 5D gaat bevallen. Volgende week kan ik hem al aan het werk zetten als mijn tweede camera tijdens een bruiloft. Vooralsnog ben ik in elk geval blij met mijn aankoop.

Canon 5D

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

25 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 20 september 2009 om 23:16

  @Elja: Je bent al helemaal in je nopjes met de 5D Mark II, de 5d is inderdaad een goede backup camera maar ik denk dat ie toch wel veel in je tas zal blijven zitten want met je 5d Mark II kun je zoveel meer en een stap terug doe je niet met je objectieven maar ook niet met een body vrolijk

  Veel plezier volgende week bij je weddingshoot

 2. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zondag 20 september 2009 om 23:55

  Gefeliciteerd met de aankoop het is een hele mooie camera, heb hem zelf ook in mijn bezit.

  Veel plezier volgende week bij de weddingshoot!

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 21 september 2009 om 00:58

  Stom dat je nu wel hebt ontdekt dat je een autofocus probleem hebt.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 21 september 2009 om 07:35

  Veel plezier met je nieuwe aanwinst!

  Hopelijk schrijf je een stukje over de bruiloft?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.877 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord