Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Casper de Graaf

Vergane glorie: Van Gendthallen te Amsterdam

woensdag 30 maart 2011, 21:40 door | 16.154x gelezen | 14 reacties

Afgelopen woensdag ben ik naar de Van Gendthallen geweest te Amsterdam. Ik maakte een fotoreportage, in zowel praktische als beschouwende zin.

De Van Gendthallen op eiland Oostenburg te Amsterdam, ook bekend als de Werkspoorhallen, zijn in de periode 1897-1905 gebouwd door architect-ingenieur A.L. van Gendt, in opdracht van Werkspoor. Aanleiding voor de bouw van de hallen was een mammoetorder uit Zuid-Afrika die Werkspoor in de wacht had weten te slepen voor de bouw van veertig locomotieven en vierhonderd goederenwagons.

Vanaf 1902 werden in de hallen in licentie dieselmotoren en vervolgens scheepsdieselmotoren vervaardigd. De eerste drie hallen deden dienst als ketelmakerij en gieterij. De vierde hal werd later gebouwd, in 1903, en deed dienst als locomotiefstelplaats. De vijfde en laatste hal werd in 1905 gebouwd en deed dienst als turbinestelplaats. De Van Gendthallen zijn in 2001 uitgeroepen tot rijksmonument, op grond van hun grote historische, architectonische en stedenbouwkundige waarde.

Hal 4
Hal 4


Installatiewerk?
Installatiewerk?

De vijf hallen omvatten in totaal een grootte van vijftienduizend vierkante meter. De hallen zijn authentiek en kennen een sterk industrieel karakter. De originele constructie is nog goed zichtbaar. De hallen kennen diverse historische details en kenmerken, zoals wachttorens en oude hijskranen.

Historie Oostenburg


Het eiland Oostenburg werd rond 1660, samen met de eilanden Kattenburg en Wittenburg, aangeplempt in het IJ. De aanleg vond plaats in het kader van een grote stadsuitbreiding, de Vierde Stadsuitleg waarbij de havenindustrie oostwaarts werd opgeschoven. Op Kattenburg kwamen de werven en het magazijn van de Admiraliteit van Amsterdam.

Oostenburg werd ingericht als terrein van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) die hier scheepswerven, pakhuizen, kantoren, lijnbanen, en een kolossaal magazijn liet bouwen. Op Wittenburg tenslotte, gelegen tussen Kattenburg en Oostenburg, kwamen particuliere werven en woningen van scheepstimmerlieden.

Ook na de opheffing van de VOC in 1795 bleef Oostenburg een industriegebied. Op de oude terreinen van de VOC richtte de Amsterdamse ondernemer Paul van Vlissingen tezamen met Abram Dudok van Heel één van de eerste moderne industriële bedrijven van Amsterdam op, de 'Koninklijke Fabriek ter vervaardiging en herstelling van stoom- en andere ijzer- en kolenwerktuigen'.

De fabriek was voortgekomen uit een reparatiewerf voor stoomschepen van de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij die ook door Van Vlissingen was opgericht. In 1891 ging de fabriek failliet, maar kende al spoedig een doorstart als de Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, later vooral bekend onder de naam Werkspoor. In 1954 fuseerde Werkspoor met de machinefabriek Stork in de Verenigde Machinefabrieken VMF.

De grootte van hal 1
De grootte van hal 1


The A-Team was er ook
The A-Team was er ook

Kenmerken Van Gendthallen


In 1922 werden de hallen 4 en 5 door brand deels verwoest. Bij de herstelwerkzaamheden onder leiding van de architect-ingenieur G.J. Langhout werd de vijfde hal doorgetrokken tot een lengte gelijk aan die van de andere hallen. De drie in 1897 gebouwde hallen langs de Wittenburgervaart worden elk door een zadeldak met lichtkap overdekt.

De middelste hal is breder en hoger opgetrokken dan de flankerende hallen waardoor het geheel enigszins doet denken aan een middeleeuwse basilica. Dit beeld wordt nog versterkt door de gevelgeleding en detaillering, ontleend aan de romaanse bouwkunst.

Ook de vierde hal. die zich voornamelijk door grotere breedte en een geknikte gevel van het oudere drietal onderscheidde, werd in een quasi-romaanse stijl opgebouwd. In de architectuur van de vijfde hal kondigt zich echter een nieuwe, zakelijke stijl aan waarbij afstand werd gedaan van detailleringen in historische stijl.

Vervallen toegangsdeuren
Vervallen toegangsdeuren


Vergane glorie
Vergane glorie

Fotografie


De hallen lenen zich uitstekend voor fotografie. De typische urban look zal menig fotograaf aanspreken. De vervallen en verlaten delen van de hallen doen bijna mystiek aan. Ik kon vrij door de hallen lopen, die anders afgesloten zijn of worden verhuurd. Momenteel is er een hal in gebruik als autowerkplaats, een ander deel wordt gebruikt voor botenverhuur, al waren er weinig boten te zien.

Je kan makkelijk verdwalen in de groot opgezette hallen die ieder een lengte hebben van 155 meter. Zowel buiten als binnen is er voldoende te fotograferen en in combinatie met het mooie zonnige weer zorgde dit voor een prachtige lichtinval.

Kapotte ramen
Kapotte ramen


Prachtig licht
Prachtig licht

Ik had deze dag mijn volledige gear meegenomen en schoot de meeste foto's met de Sony 18-70mm (moet deze nog verkopen, wil de 16-80mm van Carl Zeiss hebben), de Minolta 35-70mm f/4 en de Canon 10-22mm op een 50D body. Ik gebruikte voornamelijk een vrij laag diafragma, rond de f/5 - f/8.

Qua compositie was het mooi spelen met de constructies van de hallen. Daarnaast kon ik de aanwezige oldtimers en diverse andere oude elementen goed gebruiken als object en voorwerp.

De hallen vormen een uitstekende locatie voor iedere fotograaf die van urban fotografie houdt. Ook zijn de hallen, mitst toegankelijk, zeer geschikt voor portretfoto’s. Voor een uitgebreidere galerij van de foto's kan je ook op mijn site kijken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Casper de Graaf

Over de auteur

Casper is een enthousiast fotograaf en vormgever, die naast zijn werk in de communicatie en marketing graag de wereld om hem heen portretteert en visualiseert. Hij fotografeert al zijn hele leven met Sony en maakte in 2016 de overstap naar de systeemcamera. Casper is ook te volgen op Instagram!

14 reacties

 1. Verheijfotografie
  Profiel  Verheijfotografie schreef op woensdag 30 maart 2011 om 22:21  | reageer

  Wat een geweldige locatie om te fotograferen, de foto's zijn super!
  gr. Annemarieke

 2. contrastinbeeld
  contrastinbeeld schreef op woensdag 30 maart 2011 om 23:09  | reageer

  Wat een super locatie om te mogen fotograferen. Echt genieten.

  gr, Karin

 3. Peter
  Peter schreef op donderdag 31 maart 2011 om 00:38  | reageer

  Toplocatie! Topfotos!

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 31 maart 2011 om 01:01  | reageer

  Een absolute droomlocatie voor menig fotoshoot! Amsterdam zou het moeten renoveren en er een art area van maken; lijken me prachtige expositieruimtes. Een beetje zoals wij hier in Beijing 'Factory 798' hebben met Bauhaus fabriekshallen uit de vijftiger jaren.

  Kleine correctie: in de titel staat van Gent vermeld zonder de 'd'.

 5. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 31 maart 2011 om 08:47  | reageer

  Gave locatie was bij mij niet bekend.

 6. Theo
  Theo schreef op donderdag 31 maart 2011 om 09:13  | reageer

  @tonv
  Ton denk je nu werkelijk dat ze dat niet hebben in Amsterdam?.
  wat dacht je van de oude NDSM-werf. "dit was is nog wel een beetje" het terrein waar je overal dat soort tegen kon maken.

 7. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op donderdag 31 maart 2011 om 11:32  | reageer

  @tonv Er zijn genoeg plannen voor deze hallen. Eén van die plannen spreekt ook over een art-house. Het is een Rijksmonument dus renoveren is de enige optie, slopen is uit den boze. Bedankt voor de foutmelding, heb het aangepast.

 8. Rianne
  Rianne schreef op donderdag 31 maart 2011 om 12:44  | reageer

  Mooie locatie! De foto's zijn prachtig..

 9. Mark
  Profiel  Mark schreef op donderdag 31 maart 2011 om 19:20  | reageer

  Mooie foto's hoor. Ook erg leuk dat je op deze manier je werk kon combineren met je hobby. Dat wil iedereen wel vrolijk

 10. Bart
  Bart schreef op donderdag 31 maart 2011 om 19:58  | reageer

  Mooi!

  Zijn deze hallen vrij toegankelijk?

 11. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 1 april 2011 om 09:07  | reageer

  Daar ben ik ook wel benieuwd naar, de toegankelijkheid. Veel urbex-fotografen trotseren natuurlijk waakhonden, bewakers en prikkeldraad, ik stel modellen en mijn dure spullen daar zelf liever niet aan bloot vrolijk

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 1 april 2011 om 10:09  | reageer

  @Casper de Graaf
  Een art-house lijkt me een geweldig idee en zou ook recht doen aan het monumentale karakter van dit fraaie bouwwerk. Ook voor een fotostudio is het een locatie met uitstraling maar dan zal het kostenplaatje er (na renovatie) ook wel naar zijn...

 13. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 1 april 2011 om 10:44  | reageer

  @Bart @ErikvanRosmalen: enkele delen van de hallen worden verhuurd, aan o.a. een autohotel (afgesloten), botenverhuur en garage (wordt gesleuteld aan oldtimers. Sommige delen zijn open, andere delen afgesloten maar wellicht met vriendelijke vragen kan iemand je toegang verschaffen. Er is ook een deel zonder ramen en verlichting, een grote duistere hal. De enige plek die voor fotografen niks toevoegt.

  @tonv: Klopt, vind ik ook. En vooral niet te ingrijpend renoveren. De hallen hebben hun eigen karakter, zonde om dat weg te gooien door ingrijpend te renoveren. Dat mag ook niet van het Rijk volgens mij.

 14. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op vrijdag 1 april 2011 om 17:51  | reageer

  Dit soort locaties zijn echt te gek. In Hengelo heb je de Creatieve Fabriek (www.creatievefabriek.nl), dat is ook zo'n prachtlocatie. Je hebt daar twee enorme hallen die je ook kunt huren voor evenementen etc, zoals vorig jaar bijvoorbeeld ook The Shootout (http://www.theshootout.nl/), waar ik ook workshops heb gegeven.

  Anyways, die grote fabriekshallen worden ook regelmatig gebruikt door fotografen voor bijvoorbeeld portretten of bruidsreportages. O.a. ook de onderste drie foto's op http://nouks.nl/portfolio/diverse-portretten/ zijn gemaakt in één van die hallen.

  (Tipje voor iedereen in het Oosten des lands, dus. Voor 50 euro per shoot kun je daar terecht.)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.426 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord