Luc Baert

Waarom geen micro four thirds systeemcamera?

woensdag 24 juni 2020, 13:13 door | 3.405x gelezen | 7 reacties

In het artikel over de strijd tussen de spiegelreflex en de systeemcamera laat Michelle terecht uitschijnen dat er een mooie toekomst is weggelegd voor de systeemcamera. Ik fotografeer nu ongeveer een vijftal jaren met een Olympus micro four thirds systeemcamera en graag wil ik mijn ervaringen even neerschrijven.

Zonsondergang moeras Punta Cana E520

Zonsondergang moeras Punta Cana. Gemaakt met de E520

Ongeveer een twaalftal jaren geleden heb ik de overstap gemaakt van de full frame camera naar de meer compacte micro four thirds camera. Beroepshalve was ik steeds onderweg en had ik de tijd om mijn hobby, de fotografie, te beoefenen. Ik was het eigenlijk wel beu om een zware camera en dito lenzen mee te nemen.

De Olympus E-520, een digitale spiegelreflex camera met een kleinere sensor en een stuk lichter dan een full frame, was de camera die in mijn budget paste. Ik heb heel veel plezier beleefd aan deze camera maar als verwoede fotograaf wilde ik later toch een betere, een “moderne” camera.

Le Treport plage  E M5 II

Le Treport plage. Genomen met de E M5 II

Net voor de zomervakantie van 2015 kocht ik mijn eerste systeemcamera, een Olympus OM-D E-M5 Mark II. Deze four thirds systeemcamera is echt heel compact en weegt slechts 469 gr, inclusief batterij en geheugenkaart.

De bijhorende objectieven zijn ook compact en wegen een pak minder. Eens ik de gebruiksaanwijzing en het gebruik van de nieuwe technische snufjes onder de knie had, was het prettig werken met deze kleine, handige maar degelijke camera.

Ik denk dat elke verwoede fotograaf op zoek gaat naar de laatste nieuwigheden, naar meer perfectie. De nieuwe Olympus camera, de OM-D E-M1 Mark II, ook wel het vlaggenschip van Olympus genoemd, liet mij niet onberoerd.

Een paar jaren geleden heb ik dit toestel aangekocht. Het is een stevige camera vol innovatieve techniek en weergaloos snel. De behuizing van de camera is stofdicht, waterspatdicht en vorstbestendig.

B 17, Flying Fortress E M1 II

B-17 Flying Fortress. Genomen met de E-M1-II

Een camera voor alle werk. Ideaal op reis en in de stad. De camera levert haarscherpe beelden en werkt prima in minder gunstige licht omstandigheden.

In het gamma Olympus PRO-lenzen vond ik drie fantastische lenzen die compatibel zijn op beide systeemcamera's. Het is prettig om met een zeer gesofisticeerde en geavanceerde camera te werken.

Professionele reviews in de vakliteratuur zijn meer dan lovend en tonen aan dat de nieuwste generatie four thirds camera's met de full frame systeemcamera kan wedijveren. Ter illustratie enkele titels uit reviews van professionele fotografen.

Oslo Kazerne en fort E520

Oslo kazerne en fort. Genomen met de E520

Concurreert met fullframers, Compacte snelheidsduivel, Nachtmerrie voor statieffabrikanten, Absolute aanwinst voor de fotografie, 5-assige beeldstabilisatie, 4K-filmopnamen…

Het is niet mijn bedoeling om publiciteit te maken voor Olympus systeemcamera's en het four thirds systeem maar om dit alternatief voor een toch wel dure full frame systeemcamera even onder ogen te brengen.

Oslo Kazerne en fort 2 E520

Oslo kazerne en fort. Genomen met de E 520

Hierbij wil ik nog vermelden dat Panasonic de Lumix camera's ook met een four thirds sensor uitrust. Deze camera's behoren dan ook tot de groep van compacte, lichtgewicht camera's. Wanneer je een nieuwe lens wilt aankopen is het interessant om weten dat de Panasonic lenzen compatibel zijn met de Olympus camera's.

Voor fotografen die een overstap van spiegelreflex naar systeemcamera overwegen, lijkt het mij echt wel interessant om kennis te maken met de nieuwste generatie four thirds camera's. Hoogstaande technologie, prima beeldkwaliteit, hoge snelheid van fotograferen, compact in omvang en licht in gewicht, pluspunten waar je niet om heen kan.

Bezoek Havenhuis Antwerpen E M1 II

Bezoek Havenhuis Antwerpen. Genomen met E-M1 II

Voor een technisch hoogstaande four thirds systeemcamera betaal je heel wat minder dan voor een full frame systeemcamera. Gedetailleerde technische informatie van de camera's, lenzen, prijzen, flitsers en andere accesoires vind je makkelijk online. Misschien is het een mooie optie voor jou!

Haven Antwerpen rondvaart E M1 II

Haven Antwerpen, rondvaart. Genomen met de E-M1 II

Ondertussen heeft Olympus een nieuwe systeemcamera ontwikkeld en op de markt gebracht, de OM-D E-M1X. Deze four thirds systeemcamera richt zich tot de professional en is aanzienlijk duurder dan de vorige modellen (body vanaf 2.199 euro).

Ook heeft Olympus de OM-D E-M1 Mark III uitgebracht, de verbeterde versie van de E-M1 Mark II en die wordt iets duurder dan deze E-M1 Mark II (body vanaf 1.799 euro) .

Door het uitbrengen van de OM-D E-M1 Mark III, wordt de body Van de OM-D E-M1 Mark II een paar honderden Euro goedkoper, volgens professionals een goede deal. (body vanaf 1.149 euro) De prijzen voor alle toestellen variëren naargelang de verkoper.

Provence Petanque in het dorp E520

Provence (Frankrijk) - petanque in het dorp. Genomen met de E520

Mijn foto equipment bestaat uit:
• Olympus OM-D E-M1 Mark II, body
• Olympus OM-D E-M5 Mark II, body
• Olympus M. Zuiko Digital, 12 – 100mm, 1:4 IS PRO lens
• Olympus M. Zuiko Digital, 40 – 150mm, 1:2.8 PRO lens
• Olympus M. Zuiko Digital, 7 – 14mm, 1:28 PRO lens
• Olympus 25mm, 1:1.8 MSC lens
• Olympus M. Zuiko Digital,1.4 Teleconverter
• Flitser: Olympus FL-700WR
• Flitser: Olympus FL-600R

7 reacties

 1. marc
  marc schreef op woensdag 24 juni 2020 om 19:22

  https://tweakers.net/nieuws/168900/olympus-stoot-cameradivisie-af.html

 2. Chris Lans
  Chris Lans schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 11:17

  De body van de OM-D E-M1X was wel tegen de €3.000 aan.. jammer dat deze veels te groot, zwaar en te hoog geprijsd was. De concurrentie biedt laatste paar jaar meer voor minder geld. Ik heb met tevredenheid ook 5 jaar met M43 naast FF gefotografeerd, maar paar maanden geleden mijn Olympus en Panasonic verkocht en vorig jaar overgestapt naar Fuji. Jammer dat een historisch camera merk als Olympus (buiten hun medische en astro tak) niet meer verder gaat. Ze hebben de weg vrijgemaakt voor de systeemcamera. Vrees dat het voor Nikon ook deze kant op gaat.

 3. Patrick K
  Patrick K schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 12:52

  Ik ben ben nog niet zo lang geleden overgestapt van een Pentax K3-II naar een Olympus OM-D E-M1 Mark III en ben echt blij dat ik dit heb gedaan. Wat een verademing in gewicht en snelheid. Foto's zijn ragscherp en wat kleur betreft erg fijn om naar te kijken. Ik heb nu minder tijd aan nabewerking nodig dan bij mijn Pentax.

  Ondanks dat Olympus de cameratak afstoot naar JIP, heb ik er alle vertrouwen in dat het wel goed komt. Verder ga ik ervan uit dat mijn camera het voorlopig nog wel even blijft doen.

  De lenzen zijn uitwisselbaar met Panasonic, dus in het uiterste geval wordt het inde toekomt een body van Panasonic. Dan blijf ik nog steeds met een heerlijk compacte camera fotograferen die gecombineerd met lens nog minder weegt dan een aardige full frame lens van bijvoorbeeld Sony (zonde body). Als ik daarbij ook nog eens kijk naar de prijskaartjes van de lenzen, dan wordt mijn glimlach op mijn gezicht alleen maar groter.

 4. Charel
  Charel schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 13:52

  Een eenzijdig overzicht. Je haalt de termen MFT en FT vaak door elkaar. En je hebt het alleen over de duurderde OMD camera’s, terwijl de PEN serie minstens zo interesaant is als je kiest voor licht in gewicht en kwalitatief goed. De PRO lenzen zijn trouwens juist niet zo licht en ook niet goedkoop. Dan zijn de vaste brandpunten met f1.8 een stuk aantrekkelijker: goedkoper en veel kleiner dan bij het FF formaat.

  Het leuke van MFT is nou juist dat elke camera (ongeveer) dezelfde sensor heeft en ook dezelfde image software. Dus levert elke MFT dezelfde output , ook in RAW.

  Wat je ook had kunnen melden is dat lenzen van Pana en Oly weliswaar uitwisselbaar zijn, maar dat ze op het andere merk niet alle mogelijkheden hebben. Een pana-lens op je Oly-body is bijv. heel traag qua AF, omdat MSC daar niet op zit. MSC is trouwens zo snel dat een FF gebruiker geen verschil merkt met zijn eigen fase detectie AF.

  Overigens is over de nakende verkoop van Olympus al heel wat duidelijk. Het is in ieder geval niet zo dat Olympus stopt, het merk zal blijven bestaan en (na afslanking) waarschijnlijk nieuwe producten gaan ontwikkelen. De samenwerking met de optische experts van moederbedrijf Olympus zal ook gewoon blijven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord