Michelle Peeters

De strijd tussen spiegelreflex en systeemcamera

maandag 11 mei 2020, 20:02 door | 176.117x gelezen | 128 reacties

In de cameramarkt leken de klassieke merken hun beste tijd gehad te hebben, alle aandacht ging naar Sony die zich fulltime focuste op de systeemcamera. Maar Canon en Nikon zijn bezig met een inhaalslag! Het dure segment lijkt echter het enige dat nog over is van de cameramarkt.

Het iconische merk Nikon uit Japan geniet sinds 1917 een reputatie als bouwer van robuuste en vernieuwende camera's. Onmisbaar gereedschap voor bijvoorbeeld moedige oorlogsverslaggevers.

Canon eos r sony a9 nikon z 6


Rangorde: Canon, Sony, Nikon


Maar sinds kort gaat alle aandacht naar Sony, een merk dat vijf jaar geleden nog geen rol speelde op de markt voor serieuze camera's. Drie jaar geleden trokken ze maar liefst 9 miljard dollar uit om cameramerk nummer één te worden in 2021.

Dat is echter nu al gelukt in het full frame (duurdere) camerasegment. Op de totale markt is de rangorde nu: Canon, Sony, Nikon.

De cameramarkt op het gebied van compactcamera's is in tien jaar met meer dan driekwart gekrompen doordat de mobiele telefoons steeds betere cameraprestaties bieden. En zo'n mobieltje heb je altijd bij je. Dit was de oorzaak van het bijna verdwijnen van compactcamera's op de markt.

Mobiele telefoon statief

Alleen duurdere camera's nog in trek


Naar verwachting zijn alleen duurdere (vaak fullframe)camera's (met een grote sensor) boven de 2.000 euro straks nog gewild en goed verkoopbaar. De markt voor dit soort camera's is namelijk enorm toegenomen. Maar de tijd moet dit natuurlijk uitwijzen...

Dit soort camera's zijn namelijk lichtgevoeliger (voor 's avonds), ze focussen veel sneller, hebben meer resolutie en zoomvermogen (je kunt er een behoorlijk zoomobjectief van wel 600mm op schroeven). De verwachting is dat uiteindelijk alleen high-endcamera's nog overblijven.

Sony a9 100 400mm lens

Geroemde pers- en natuurfotografen worden verleid door camerafabrikanten om hun spullen te proberen en er uiteindelijk in te investeren.

Om ze die overstap te laten maken is nog vaak een hele klus, want vaak zijn ze trouw aan hun eigen cameramerk en hebben ze geen zin/tijd om een fortuin uit te geen aan spullen waar ze opnieuw mee moeten leren werken. Toch lukt het de headhunters om topfotografen aan een bepaald cameramerk te binden waarop ze zich merkambassadeur mogen noemen.

Merkambassadeurs


Een selecte groep topfotografen krijgt dan de nieuwste spullen in bruikleen, de rest krijgt vaak korting. Het idee hierachter is dat de hobbyfotografen daarna vanzelf volgen.

Sony is hier vooral heel erg mee bezig (maar Canon en Nikon doen het natuurlijk ook). Huub Keulers is bijvoorbeeld al benaderd en mocht werken met een Sony A9.

Ook Albert Dros zie je regelmatig terug in artikelen waarbij hij met een Sony A7RII prachtige vulkaanfoto's maakt in Guatemala met de melkweg als achtergrond. Het compacte, lichte pakketje met camera-apparatuur is bij zo'n beklimming natuurlijk een enorme pré.

Sony app albert dros tijdens vulkaanbeklimming


De overstap kost fotografen een hoop geld maar blijkbaar bevalt het dikwijls erg goed, ondanks de maanden inwerktijd (waar Sony dan wel weer voor zorgt, waarbij ze goed opletten en luisteren naar suggesties). Suggesties voor verbeteringen zie je vervolgens zeer snel terug in een software-update.

Sony kan dit doen omdat ze over veel marketingbudget beschikken. Bovendien produceren ze 70% van de telefoonsensors. Ook Nikon koopt haar sensors bij Sony. Sony houdt nieuwe sensors eerst een jaar voor zichzelf zodat ze altijd een generatie voorop loopt.

Canon 5d mark iv nikon d850


Nikon en Canon hebben last van de wet van de remmende voorsprong. Zij willen niet kannibaliseren op hun klassieke topmodellen als de Canon 5D en de Nikon D850 die nog een opklapbare spiegel gebruiken. Sony investeert allang niet meer in spiegelreflexcamera's, ze bouwen alleen nog aan de modernere systeemcamera.

Voordelen systeemcamera


Het voordeel van een systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflex is dat hij kleiner en lichter is. Bovendien veroudert hij minder snel doordat de software-updates razendsnel plaatsvinden, vooral in de scherpstelling.

Omdat er geen spiegel op hoeft te klappen bij iedere foto die je maakt, kunnen er veel meer beelden per seconde worden gemaakt in burst-modus.

Of de camera dit ook echt kan, ligt natuurlijk ook aan de snelheid van de processors aan boord, maar ook aan de opbouw en de grootte van de beeldsensor. Ook heb je minder trillingen in de camera door het ontbreken van een spiegel.

Canon camera eye detection

Bij een systeemcamera gaan de autofocus en de lichtmeting direct via de sensor (een spiegelreflex focust via een aparte sensor die ook nog eens een deel van het licht inpikt). Dit is altijd nauwkeuriger dan via een spiegel en prisma. Micro-adjustment van de autofocus is dan ook niet meer nodig!

Verder zorgen algoritmes en kunstmatige intelligentie er via de software voor dat focus tracking mogelijk wordt. Hierbij gaat het dan om gezichtsherkenning, oogherkenning, dat soort dingen, want focus tracking is een begrip dat ook onder de spiegelreflexcamera's al langer bekend is.

De camera herkent door die ingebouwde kunstmatige intelligentie je onderwerp en houdt dat in focus, ook al vliegt het alle kanten op. De nieuwste cameramodellen focussen nog preciezer op de ogen van mens en dier. Volgens kenners loopt de Sony A9-II hierin voorop.

Optische electronische zoeker

Een voordeel van een spiegelreflex is echter de optische zoeker, het glazen venstertje waardoor je als fotograaf kijkt.

Een systeemcamera heeft een elektronische zoeker die de wereld met een zeer kleine vertraging (0,005 tot 0,11 seconden, afhankelijk van het type camera) weergeeft. Dit zou net essentieel kunnen zijn voor bijvoorbeeld een sportfotograaf.

Maar die vertraging wordt met nieuwere technieken steeds kleiner waardoor het met de nieuwste systeemcamera's al bijna een optische zoeker lijkt. Toch blijft het vaak zichtbaar bij snel bewegende objecten.

What you see is what you get als je in de elektronische zoeker van een systeemcamera kijkt. Daarbovenop krijg je live het histogram te zien. Zo'n electronische zoeker kost overigens wel veel batterijcapaciteit, dus op dit punt is de spiegelreflex weer in het voordeel.

Je hoeft dus minder naar de lichtmeter kijken, of een proefshot te maken om het histogram te bekijken. Ook heb je highlight-clipping direct in beeld, dat is een groot voordeel van een systeemcamera.

Ook de AF-hulpverlichting (die overigens ook op een groot aantal spiegelreflexcamera's aanwezig is) helpt enorm bij het scherpstellen in het donker. Als het onderwerp echter te ver weg is (verder dan 4 meter), helpen dit soort hulplichtjes ook niet meer.

Af hulpverlichting


Daarnaast kunnen er standen zijn waarbij de AF-hulpverlichting sowieso niet werkt. Zo werkt dat AF-hulplicht van de camera alleen maar op: One shot en AI Focus AF, maar niet op AI Servo AF.

Op een aantal spiegelreflexcamera's werkt zo'n AF-hulplicht alleen via een tijdelijke activering van de eventueel ingebouwde flitser of uitgezonden door een optionele, speciale Speedlite.

Los van de minimale hoeveelheid licht, moet het onderwerp natuurlijk ook voldoende contrast hebben. Bijna elke camera heeft moeite om op een egaal gekleurde muur scherp te stellen.

Kennisniveau bij Sony omhoog


Sony heeft enorm geïnvesteerd in trainingen om het kennisniveau binnen het bedrijf te verhogen. Ze hebben goed begrepen een fotograaf zelf wil creëren en dus niet passief wil blijven. Dus zul je moeten begrijpen wat een fotograaf nodig heeft en hierover kunnen meepraten met winkeliers.

De Olympische Spelen (die dit jaar helaas vanwege de coronacrisis niet doorgaan) was altijd het toernooi waar de meest veeleisende beroepsfotografen zich verdrongen. Voor cameragiganten Nikon en Canon altijd een ijkpunt. Canon lanceerde speciaal de EOS 1D X mark III en Nikon de D6.

Canon eos 1dx maark iii nikon d6


Camera's met hybride techniek, waarin nog wel een spiegel zit, maar waarbij er ook systeemcameratechnieken worden gebruikt. Maar niet veel fotografen zullen zoveel geld (zo'n kleine 8.000 euro) over hebben voor zo'n hybride camera.

Revanche Nikon en Canon


De verwachting is toch dat de systeemcamera het uiteindelijk zal winnen van de spiegelreflex. Echter wel in het full frame (duurdere) camerasegment, vanaf 2.000 euro.

Nikon z7 canon eos r5


Nikon heeft (weliswaar wat laat en de focus tracking loopt nog wat achter) dan toch de Z 6 en Z 7 systeemcamera's gelanceerd die zich kunnen meten met Sony. En ook Canon ontvang lof voor haar EOS R systeemcamera, waarbij hun nieuwe EOS R5 het onmogelijke mogelijk moet gaan maken.

Dus spannend gaat het zeker nog worden! En het is ook zeker niet gezegd dat andere cameramerken (het Fuji T-systeem is bijvoorbeeld veelbelovend) geen inhaalslag zullen gaan maken. De toekomst zal het uitwijzen!

Heb jij al plannen om over te stappen op een ander merk of systeemcamera? Waarom maak je die keuze? Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

128 reacties

 1. roelof
  roelof schreef op maandag 11 mei 2020 om 18:28

  ik vind de grootte van de camera toch wel bepalend in mijn keuze en overweeg terug te gaan naar Canon dit ivm bedieningsgemak daar komt bij dat ik de lenzen van sony erg duur vind ben benieuwd hoe de reacties van anderen zijn

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 11 mei 2020 om 23:35

  @Roelof: welke Sony heb je? En met welke objectieven?

 3. mac
  mac schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 08:37

  1 nadeel van system cameras is, ze moeten altijd aan staan wil je iets zien (dus meer stroom verbruik).
  een spiegelreflex kan gewoon uitstaan als je een compositie wilt maken. Zeker als je dieren fotografeert in schuilhut is het makkelijk. Kan je gewoon beetje jijken en wachten, en pas aanzetten als je denkt dat het moment nadert.

 4. Metin
  Profiel  Metin schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 08:47

  Ik ben bijna 20 jaar geleden voor de Canon gekozen, omdat ik toen de Nikon niet zo gebruiksvriendelijk vond. 4 jaar geleden een Sony in mijn handen gehad, kreeg dezelfde ervaring door o.a. de menustructuur. Puur door de gebruiksvriendelijkheid wil ik misschien voor de Canon R5 kiezen. Mits die goed in mijn handen past. Mijn vinger bleef haken tussen lens en body bij de Canon R, ik heb dikkevingers...
  Op dit moment gebruik ik nog steeds een Canon 5D MKII en ben nog steeds een tevreden gebruiker.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord