Nikon en Canon hebben last van de wet van de remmende voorsprong. Zij willen niet kannibaliseren op hun klassieke topmodellen als de Canon 5D en de Nikon D850 die nog een opklapbare spiegel gebruiken. Sony investeert allang niet meer in spiegelreflexcamera's, ze bouwen alleen nog aan de modernere systeemcamera.
Voordelen systeemcamera
Het voordeel van een systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflex is dat hij
kleiner en
lichter is. Bovendien veroudert hij minder snel doordat de
software-updates razendsnel plaatsvinden, vooral in de scherpstelling.
Omdat er geen spiegel op hoeft te klappen bij iedere foto die je maakt, kunnen er
veel meer beelden per seconde worden gemaakt
in burst-modus.
Of de camera dit ook echt kan, ligt natuurlijk ook aan de snelheid van de processors aan boord, maar ook aan de opbouw en de grootte van de beeldsensor. Ook heb je
minder trillingen in de camera door het ontbreken van een spiegel.

Bij een systeemcamera gaan de
autofocus en de lichtmeting direct via de sensor (een spiegelreflex focust via een aparte sensor die ook nog eens een deel van het licht inpikt). Dit is altijd nauwkeuriger dan via een spiegel en prisma. Micro-adjustment van de autofocus is dan ook niet meer nodig!
Verder zorgen algoritmes en kunstmatige intelligentie er via de software voor dat
focus tracking mogelijk wordt. Hierbij gaat het dan om
gezichtsherkenning, oogherkenning, dat soort dingen, want focus tracking is een begrip dat ook onder de spiegelreflexcamera's al langer bekend is.
De camera herkent door die ingebouwde kunstmatige intelligentie je onderwerp en houdt dat in focus, ook al vliegt het alle kanten op. De nieuwste cameramodellen focussen nog preciezer op de ogen van mens en dier. Volgens kenners loopt de Sony A9-II hierin voorop.

Een voordeel van een spiegelreflex is echter de
optische zoeker, het glazen venstertje waardoor je als fotograaf kijkt.
Een systeemcamera heeft een
elektronische zoeker die de wereld met een zeer kleine
vertraging (0,005 tot 0,11 seconden, afhankelijk van het type camera) weergeeft. Dit zou net essentieel kunnen zijn voor bijvoorbeeld een sportfotograaf.
Maar die vertraging wordt met nieuwere technieken steeds kleiner waardoor het met de nieuwste systeemcamera's al bijna een optische zoeker lijkt. Toch blijft het vaak zichtbaar bij snel bewegende objecten.
What you see is what you get als je in de elektronische zoeker van een systeemcamera kijkt. Daarbovenop krijg je live het histogram te zien. Zo'n electronische zoeker kost overigens wel veel batterijcapaciteit, dus op dit punt is de spiegelreflex weer in het voordeel.
Je hoeft dus minder naar de lichtmeter kijken, of een proefshot te maken om het histogram te bekijken. Ook heb je highlight-clipping direct in beeld, dat is een groot voordeel van een systeemcamera.
Ook de
AF-hulpverlichting (die overigens ook op een groot aantal spiegelreflexcamera's aanwezig is) helpt enorm bij het scherpstellen in het donker. Als het onderwerp echter te ver weg is (verder dan 4 meter), helpen dit soort hulplichtjes ook niet meer.