Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Welk tekentablet is geschikt voor mij?

maandag 19 november 2018, 15:00 door | 91.092x gelezen | 10 reacties

Zo nu en dan lees je op het internet lovende verhalen over het gebruik van een tekentablet in programma's als Photoshop. Ook fotograaf Henk van Kooten waarvan ik laatst een DVD bekeek zweert erbij. Het leek me dan ook eens de moeite om een tekentablet te gaan proberen. De vraag is dan natuurlijk; welk tekentablet is geschikt voor mij?

Tijdens het zoeken van informatie is één ding snel duidelijk; Wacom is het merk dat je moet hebben als fotograaf. Ook bijvoorbeeld Trust, Aiptek en Medion verkopen (goedkoper) tablets, maar over het algemeen is hier weinigs goeds over te vinden. Mocht je de tablet alleen ter vervanging van de muis willen gebruiken dan schijnen ze wel bruikbaar te zijn.

Hoe werk je met een tekentablet
Je kunt een tablet op twee manieren gebruiken. Met absolute of relatieve positionering. Wanneer je 'm met absolute positionering gebruikt is een locatie op je tablet gelijk aan een locatie op het scherm. Ga je naar de linkerbovenhoek van het tablet met je pen dan zal je cursor daar ook heen gaan.

Wanneer je gebruik maakt van relatieve positionering beweegt de muis alleen in de richting waarin je het pennetje over het oppervlakte beweegt. Je kunt de pen optillen en weer opnieuw ergens anders neerzetten zonder dat de cursor verplaatst. Dit is vergelijkbaar met de kleine tablets die je op een notebook vind.

De meeste voordeel bij een tablet kun je behalen door gebruik te maken van absolute positionering. Dit is echter een hele andere manier van werken dan je gewend bent en daar zul je dus flink aan moeten wennen.

Wanneer je de pen gebruikt wordt niet alleen de positie bepaald, ook hoe hard je de pen op het oppervlakte drukt wordt gemeten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met verschillende penseelformaten werken. Door harder te drukken wordt het digitale penseel in het bewerkingsprogramma groter.

Welk tekentablet
Terug naar welk tekentablet je het beste kunt aanschaffen. Uiteraard is dit afhankelijk van je persoonlijk situatie en wensen. Over het algemeen valt echter te zeggen dat hoe groter de tablet is, hoe prettiger het werkt. Dit omdat je met een grote tablet veel nauwkeuriger kunt werken. Een locatie op je tablet staat immers gelijk aan een locatie op je scherm. Heb je bijvoorbeeld een 19" scherm en werk je met een A6 tablet (de grote van een ansichtkaart) dan kun je je voorstellen dat een kleine beweging op het tablet een grote verplaatsing op het scherm zal zijn. Om nauwkeurig te werken zul je dan dus krampachtig kleine bewegingen moeten maken.

Ook moet je bij de aankoop van je tablet dus rekening houden de verhouding van je scherm. Wanneer je een breedbeeld scherm hebt kun je het beste ook een breedbeeld tablet kopen. Ook als je met een dualscreen setup werkt (twee monitoren) kun je beter voor het brede formaat gaan.

Een nuttige site bij het uitzoeken van je tablet is de Wacomshop.nl. Zij verkopen de Wacom tablets en hebben hier een uitgebreide site voor ingericht met informatie en vergelijkingsmogelijkheden. Ook hebben ze een zogenaamde wizard die je aan de hand van een paar vragen advies geeft.

Waarschijnlijk kom je bij dat advies net als ik uit op een erg mooi maar duur tablet. Budget speelt uiteraard ook een rol. Zelf wil ik eerst wel eens zelf zien of een tablet zo lekker werkt voordat ik honderden euro's uit ga geven. Aan de andere kant wil ik ook wel een tablet waarmee ik even vooruit kan.

De Wacom Graphire4 classic XL is het tablet waar mijn keuze op valt. Ik werk nog met een 19 inch groot 3:4 beeldscherm dus het tablet is in de juiste verhouding. Met de A5 grote verwacht ik voldoende uit de voeten te kunnen en ook nog ruimte op mijn bureau over te houden. De prijs blijft in deze categorie ook nog betaalbaar.

Waar koop je een tekentablet
Helaas voor Wacomshop.nl gebruik ik hun website wel voor de nuttige informatie, maar niet voor mijn aankoop. Via Tweakers.net is het tenslotte erg eenvoudig de prijzen bij verschillende winkels te controleren. Wacomshop blijkt aan de dure kant te zitten (prijzen op hun website zijn exclusief BTW) en het overzicht op Tweakers.net laat zien dat ik een paar tientjes goedkoper uit kan zijn.

Batum zou voor mij een goede keuze kunnen zijn want ze zitten in Nijmegen (in de buurt dus). Op de website staat echter geen bezoekadres noch een mogelijkheid om af te halen. Als ik wil vragen of ik toch niet kan afhalen blijkt dat ik een duur telefoonnummer (60 eurocent / minuut) moet bellen. Daarnaast is de website bagger.

Een goede reden om verder te zoeken. Voor anderhalve euro minder bestel ik de Wacom tenslotte bij Komplett.nl. Een zo op het oog nette winkel met heldere informatie. Hun 0900 nummer kost maar tien cent per minuut, maar de website straalt voldoende vertrouwen uit om zo ver niet eens te zoeken.

Vanmiddag heb ik mijn Wacom tekentablet besteld. Volgens de website krijgen ze 'm vrijdag weer op voorraad. Uiteraard houd ik jullie op de hoogte.

Wacom Graphire4 classic XL
Wacom Graphire4 classic XL


Meer weten over werken met een tekentablet?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over werken met een Wacom Tablet voor fotografen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 3 april 2007, 23:07.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 4 april 2007 om 08:43  | reageer

  De levering zal waarschijnlijk eerder plaatsvinden dan ik gedacht had. Zojuist zag ik dat het tablet reeds onderweg is en vandaag uitgeleverd gaat worden. vrolijk

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 4 april 2007 om 09:37  | reageer

  Goeie keuze Elja,

  Ik werk zelf nu een kleine anderhalf jaar met een Intuos A4 formaat Tablet en wil deze binnenkort gaan vervangen voor een widescreen versie omdat ik nu met twee monitoren werk. Toen ik nog met een monitor werkte gebruikte ik hem ook absoluut, maar nu is dat geen doen meer. De resolutie op de X-as is te klein voor werken over twee beeldschermen. In verband met ruinte gebrek aan mijn bureau denk ik niet dat ik voor de allergrootste ga maar dat ik de A5 Wide ga nemen. Nu nog een Optimus oled toetsenbord erbij en de droom PC is helemaal klaar. (denk dat dit toetsenbord met zijn prijs nog heeeel even op zich laat wachten)

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 4 april 2007 om 09:54  | reageer

  Ben benieuwd of dat Optimus oled toetsenbord er ooit echt gaat komen. De recentste vertraging zijn de financiële problemen bij de fabrikant van de Oleds.

  Mocht dit toetsenbord ooit voor een paar honderd euro beschikbaar komen (die 1500,- euro wordt me toch ook wat te veel) dan is het een prachtige aanvulling voor gebruik met Photoshop. Ik vrees echter dat ik tegen die tijd alle Photoshop short-cuts toch al uit mijn hoofd ken. knipoog

 4. Dex
  Dex schreef op woensdag 4 april 2007 om 21:06  | reageer

  A5 is echt groot genoeg voor wat jij ermee wilt. Dan zit groter alleen in de weg.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 4 april 2007 om 23:29  | reageer

  Ik denk dat je daar gelijk in hebt, Dex. Vanmiddag kreeg ik het tablet binnen en het A5 formaat is groter dan ik gedacht had. Ook omdat het gehele tablet zelf zo ongeveer A4 formaat is; het neemt voldoende plek in op mijn bureau en veel groter zou ik niet kwijt kunnen. vrolijk

  Binnenkort zal ik een stukje schrijven over hoe het tablet bevalt. Mijn eerste ervaringen zijn positief!

 6. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 5 april 2007 om 00:05  | reageer

  Geloof me, als je er aan gewent bent moet je afkicken als je op een andere computer moet werken vrolijk

 7. Dex
  Dex schreef op donderdag 5 april 2007 om 12:40  | reageer

  Ik heb op werk zelfs links een muis en rechts een tablet (A6).
  Thuis eigenlijk ook, maar door de stapel met dingen die ik nog moet doornemen die op de plek van mijn muis ligt gebruik ik alleen het tablet. vrolijk

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 5 april 2007 om 13:50  | reageer

  Dat is ook de opstelling zoals ik die momenteel op mijn werk gebruik, Dex. Ik heb m'n tablet meegenomen en de muis aan de andere kant staan (overigens nu even niet, ik wilde kijken in hoeverre ik met alleen het tablet af kan).

 9. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 5 april 2007 om 16:56  | reageer

  Dat gaat prima hoor. Ik heb mijn muis al in geen weken meer gezien, geloof dat hij ergens achter mijn monitor ligt.

 10. janette.peters
  Profiel janette.peters schreef op zondag 5 april 2009 om 10:37  | reageer

  Weet iemand of de Wacom Intuos3 goed is?
  Ik had hem gezien op harware.nl

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord