Ton Vingerhoets

Zhang Jia Kou Photo Project; een fotografisch portret

vrijdag 16 september 2011, 22:53 door | 4,973x gelezen | 19 reacties

Mijn laatste post dateert alweer van 27 augustus! Sindsdien ben ik nogal in de weer geweest; ik heb in Zhang Jia Kou en Qinghai Province gefotografeerd. Qinghai grenst aan Xinjiang (Oeigoeren) en Tibet en staat bekend om zijn adembenemend mooie landschappen. Maar laat ik beginnen met Zhang Jia Kou, een stad in Hebei Province, zo'n 200 kilometer van Beijing. Het Zhang Jia Kou Photo Project werd door High Noon Culture & Arts georganiseerd, net zoals Yangzhou waar ik vorig jaar over schreef.

High Noon Culture & Arts had ditmaal zes (in Beijing woonachtige) fotografen gecharterd: twee Britten, een Duitser, Amerikaan, een Chinese en ondergetekende. Nadat we de eerste dag een ferme klim op de Chinese muur hadden gemaakt (ik voelde mijn kuiten de dag erop!) werden we verdeeld in twee groepen. Ik ging samen met Tim Fischer (Duitser) en Wang Zhe op stap. Een comité van de plaatselijke overheid nam ons vervolgens op sleeptouw langs een keur aan bezienswaardigheden.

In China is het vooral zaak dat je laat zien dat je belangrijk bent en het comité zwol allengs aan tot een groep van zo'n zes tot acht mensen. Enkelen van hen waren gewapend met heavy gear zoals een Canon 1Ds met EF 24-70mm f/2.8L om toch vooral serieus te worden genomen. Misschien wel het Chinese equivalent van de 'mannetjes van Bram' die zoveel stof deden opwaaien. Terwijl wij ons in het zweet werkten om vooral interessante invalshoeken te vinden waren ze driftig aan het kopiëren.

Enfin, de opdracht was om in tien ultieme beelden onze fotografische visie te geven op Zhang Jia Kou. Tja, das natuurlijk geen gemakkelijke opgave want je bent vooral in de weer om goede RAW's te schieten. Onze Chinese begeleiders hadden een lijst met onderwerpen die we moesten afwerken. Niet gehinderd door (fotografische) kennis reden ze ons van hot naar her waar we geacht werden plaatjes te schieten. Het werden lange dagen want Chinezen kijken niet op een uur meer of minder.

Zo hebben we oude volksbuurten, stadsmuren, landschappen, musea, bruggen en straatleven gefotografeerd. Het tempo lag feitelijk wat te hoog om 'voeling' met het onderwerp te krijgen. Wat is de juiste invalshoek en wat doet het licht op een bepaald moment? Bijvoorbeeld een brug is een ferm subject waar je toch even tijd voor nodig hebt om zo'n kolos er goed op te krijgen. Veel benenwerk dus! Alhoewel Yangzhou meer tot de verbeelding sprak ben ik niet ontevreden over deze serie.

Hierna volgen de tien foto's die ik heb geselecteerd voor mijn Zhang Jia Kou submission. Ik heb getracht een zo breed mogelijke port folio te maken met sprekende beelden. Het laat zich raden dat Zhang Jia Kou de foto's vooral voor promotionele doeleinden gaat gebruiken. Er is ons ook verteld dat er een expositie in hartje Beijing wordt georganiseerd en prijzen worden uitgeloofd voor de winnende foto's. Enfin, Ik moet het allemaal nog zien want Chinezen brengen het vaak mooier dan het is.

Voor mij zat de meerwaarde vooral in de inspirerende contacten met collega fotografen. Binnenkort hebben we een avondje georganiseerd waar we onze Zhang Jia Kou portfolio's uitwisselen onder het genot van een goede Chinese maaltijd. Maar de Photofacts lezers wilde ik alvast een primeur geven..

Landschap in de vroege ochtend
Foto 1. Landschap in de vroege ochtend


Goed gemutste man in oude volksbuurt
Foto 2. Goed gemutste man in oude volksbuurt


Moderne gebouwen met plein bij een park
Foto 3. Moderne gebouwen met plein bij een park


Aerobics in de vroege ochtend
Foto 4. Aerobics in de vroege ochtend


Gerenoveerd deel van oude stadsmuur
Foto 5. Gerenoveerd deel van oude stadsmuur


Jongetje in oude volksbuurt
Foto 6. Jongetje in oude volksbuurt


Modern museum met traditionele kunst
Foto 7. Modern museum met traditionele kunst


Spankabels van een brug met dreigende wolkenpartij
Foto 8. Spankabels van een brug met dreigende wolkenpartij


Een van de nieuwe bruggen in Zhang Jia Kou
Foto 9. Een van de nieuwe bruggen in Zhang Jia Kou


Zonnebloem bij oude stadsmuur
Foto 10. Zonnebloem bij oude stadsmuur

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

19 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 16 september 2011 om 23:41

  Super gave foto van die man met sigaret. De blijdschap springt er van af.

 2. jasper
  jasper schreef op zaterdag 17 september 2011 om 06:57

  foto 3 bobby.. super!

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 17 september 2011 om 11:10

  Meetrekken met een PR-machine heeft zijn beperkingen, maar brengt je ook naar locaties waar je niet dagelijks komt. Maak t.z.t. nog een nieuw bericht over de uitkomst van dit project. Als de Chinezen goed kopiëren dat zal de jury ook daar oordelen naar eigen smaak. Gaan ze voor de moderne architectuur, voor natuur of voor mensen?

  Met de geweldige foto 2 laat je volgens mij zien dat je niet alleen met een groothoek straatfoto's kunt maken en goed contact met mensen kan houden.

  Mooie reeks, Ton!

 4. Ruth
  Ruth schreef op zaterdag 17 september 2011 om 11:17

  Hi Ton! Die nieuwe brug lijkt wel op de Terheijdense brug vrolijk
  Prachtige shots weer! Doegies !!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.