Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Zhang Jia Kou Photo Project; een fotografisch portret

vrijdag 16 september 2011, 22:53 door | 6.076x gelezen | 19 reacties

Mijn laatste post dateert alweer van 27 augustus! Sindsdien ben ik nogal in de weer geweest; ik heb in Zhang Jia Kou en Qinghai Province gefotografeerd. Qinghai grenst aan Xinjiang (Oeigoeren) en Tibet en staat bekend om zijn adembenemend mooie landschappen. Maar laat ik beginnen met Zhang Jia Kou, een stad in Hebei Province, zo'n 200 kilometer van Beijing. Het Zhang Jia Kou Photo Project werd door High Noon Culture & Arts georganiseerd, net zoals Yangzhou waar ik vorig jaar over schreef.

High Noon Culture & Arts had ditmaal zes (in Beijing woonachtige) fotografen gecharterd: twee Britten, een Duitser, Amerikaan, een Chinese en ondergetekende. Nadat we de eerste dag een ferme klim op de Chinese muur hadden gemaakt (ik voelde mijn kuiten de dag erop!) werden we verdeeld in twee groepen. Ik ging samen met Tim Fischer (Duitser) en Wang Zhe op stap. Een comitť van de plaatselijke overheid nam ons vervolgens op sleeptouw langs een keur aan bezienswaardigheden.

In China is het vooral zaak dat je laat zien dat je belangrijk bent en het comitť zwol allengs aan tot een groep van zo'n zes tot acht mensen. Enkelen van hen waren gewapend met heavy gear zoals een Canon 1Ds met EF 24-70mm f/2.8L om toch vooral serieus te worden genomen. Misschien wel het Chinese equivalent van de 'mannetjes van Bram' die zoveel stof deden opwaaien. Terwijl wij ons in het zweet werkten om vooral interessante invalshoeken te vinden waren ze driftig aan het kopiŽren.

Enfin, de opdracht was om in tien ultieme beelden onze fotografische visie te geven op Zhang Jia Kou. Tja, das natuurlijk geen gemakkelijke opgave want je bent vooral in de weer om goede RAW's te schieten. Onze Chinese begeleiders hadden een lijst met onderwerpen die we moesten afwerken. Niet gehinderd door (fotografische) kennis reden ze ons van hot naar her waar we geacht werden plaatjes te schieten. Het werden lange dagen want Chinezen kijken niet op een uur meer of minder.

Zo hebben we oude volksbuurten, stadsmuren, landschappen, musea, bruggen en straatleven gefotografeerd. Het tempo lag feitelijk wat te hoog om 'voeling' met het onderwerp te krijgen. Wat is de juiste invalshoek en wat doet het licht op een bepaald moment? Bijvoorbeeld een brug is een ferm subject waar je toch even tijd voor nodig hebt om zo'n kolos er goed op te krijgen. Veel benenwerk dus! Alhoewel Yangzhou meer tot de verbeelding sprak ben ik niet ontevreden over deze serie.

Hierna volgen de tien foto's die ik heb geselecteerd voor mijn Zhang Jia Kou submission. Ik heb getracht een zo breed mogelijke port folio te maken met sprekende beelden. Het laat zich raden dat Zhang Jia Kou de foto's vooral voor promotionele doeleinden gaat gebruiken. Er is ons ook verteld dat er een expositie in hartje Beijing wordt georganiseerd en prijzen worden uitgeloofd voor de winnende foto's. Enfin, Ik moet het allemaal nog zien want Chinezen brengen het vaak mooier dan het is.

Voor mij zat de meerwaarde vooral in de inspirerende contacten met collega fotografen. Binnenkort hebben we een avondje georganiseerd waar we onze Zhang Jia Kou portfolio's uitwisselen onder het genot van een goede Chinese maaltijd. Maar de Photofacts lezers wilde ik alvast een primeur geven..

Landschap in de vroege ochtend
Foto 1. Landschap in de vroege ochtend


Goed gemutste man in oude volksbuurt
Foto 2. Goed gemutste man in oude volksbuurt


Moderne gebouwen met plein bij een park
Foto 3. Moderne gebouwen met plein bij een park


Aerobics in de vroege ochtend
Foto 4. Aerobics in de vroege ochtend


Gerenoveerd deel van oude stadsmuur
Foto 5. Gerenoveerd deel van oude stadsmuur


Jongetje in oude volksbuurt
Foto 6. Jongetje in oude volksbuurt


Modern museum met traditionele kunst
Foto 7. Modern museum met traditionele kunst


Spankabels van een brug met dreigende wolkenpartij
Foto 8. Spankabels van een brug met dreigende wolkenpartij


Een van de nieuwe bruggen in Zhang Jia Kou
Foto 9. Een van de nieuwe bruggen in Zhang Jia Kou


Zonnebloem bij oude stadsmuur
Foto 10. Zonnebloem bij oude stadsmuur

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

19 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 16 september 2011 om 23:41  | reageer

  Super gave foto van die man met sigaret. De blijdschap springt er van af.

 2. jasper
  jasper schreef op zaterdag 17 september 2011 om 06:57  | reageer

  foto 3 bobby.. super!

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 17 september 2011 om 11:10  | reageer

  Meetrekken met een PR-machine heeft zijn beperkingen, maar brengt je ook naar locaties waar je niet dagelijks komt. Maak t.z.t. nog een nieuw bericht over de uitkomst van dit project. Als de Chinezen goed kopiëren dat zal de jury ook daar oordelen naar eigen smaak. Gaan ze voor de moderne architectuur, voor natuur of voor mensen?

  Met de geweldige foto 2 laat je volgens mij zien dat je niet alleen met een groothoek straatfoto's kunt maken en goed contact met mensen kan houden.

  Mooie reeks, Ton!

 4. Ruth
  Ruth schreef op zaterdag 17 september 2011 om 11:17  | reageer

  Hi Ton! Die nieuwe brug lijkt wel op de Terheijdense brug vrolijk
  Prachtige shots weer! Doegies !!!

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 17 september 2011 om 13:34  | reageer

  @EdC
  Foto 2 is gemaakt met de Canon EF 100 f/2.8L IS Macro. Op een full frame zoals de 5D MKII sta je nog dicht genoeg bij je onderwerp. In dit geval heb ik eerst contact gemaakt en de man had er echt schik in.

  @Ruth
  Zouden de Chinezen de Terheijdense brug niet stiekum hebben gekopieerd? Het zou me niks verbazen.

 6. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 17 september 2011 om 16:35  | reageer

  Ik vind 6 een geweldig moment! Het oogcontact, de blik, de vinger in het oor... erg leuk!

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 18 september 2011 om 07:27  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Het jongetje vind ik zelf ook een van de betere Zhangjiakou shots. Het is gemaakt tijdens de golden hours en het mooie licht doet ook een duit in het zakje. Zoals een Shutterstock reviewer laatst opmerkte: 'You have to tailor the light to your subject".

 8. Steven de Boer
  Profiel Steven de Boer schreef op dinsdag 20 september 2011 om 10:58  | reageer

  Mooie foto's hoor, maar de laatste 4 hadden inderdaad zo in Terheijden gemaakt kunnen zijn.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 20 september 2011 om 11:46  | reageer

  @Steven de Boer
  Laatst las ik dat Chinezen een beroemd Oostenrijks dorp aan het kopiëren zijn. In spiegelbeeld wel te verstaan. Wie weet zijn ze ook in Terheijden langs geweest. Bedankt voor je reactie.

 10. Benny
  Profiel Benny schreef op dinsdag 20 september 2011 om 12:30  | reageer

  Ton,

  Mooie foto's!

  Waar ik naar benieuwd ben: Hoe zouden de foto's met mensen erop het doen in zwart/wit met een hoog contrast...?!

  Benny

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 20 september 2011 om 12:40  | reageer

  @Benny
  Bedankt voor je waardering. Omdat ik meer gericht ben op kleurenfoto's moet ik je het antwoord schuldig blijven. Maar foto 2 en 6 zouden zeker niet misstaan in zwart wit.

 12. Benny
  Profiel Benny schreef op dinsdag 20 september 2011 om 12:50  | reageer

  Ton,

  Ik denk inderdaad, dat foto 2 en 6 niet zouden misstaan in zwart/wit.

  Maar dat is uiteraard ook smaak. Zelf mag ik graag in zwart/wit werken, alleen laten mijn opdrachten dat lang niet altijd toe.

  Benny

 13. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 20 september 2011 om 12:50  | reageer

  Grappig en interessant verhaal, de Chinezen lijken de nieuwe Japanners te zijn: alles namaken is het credo. De foto's vind ik wisselend van impact. De twee portretten steken voor mij met kop en schouders uit boven het andere werk. Vooral dat jongetje is een topper!

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 20 september 2011 om 17:08  | reageer

  @ Cas van der Voorn
  Bedankt voor je reactie Cas. Ik besef dat de kwaliteit van de serie wisselend is, veroorzaakt door een wat al te gejaagd tempo. Ik deel je mening dat de twee portretten eruit springen. Met die foto's ben ik ook erg content.

  Chinezen zijn inderdaad de 'nieuwe Jappen'. Ze zitten duidelijk in het stadium van kopiëren. Naar verwachting zal dat wel veranderen maar voordat research & development zoden aan de dijk zet zijn ze een decennium verder.

 15. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 20 september 2011 om 20:04  | reageer

  @tonv: Ik vraag me af of een decennium genoeg is... 12 jaar geleden was ik op visite in Hong Kong en raakte verzeild bij Nederlanders die daar al jaren werkten. De algemene mening was toen dat Chinezen creativiteit en inventiviteit missen en dat ze nooit zonder buitenlandse inbreng zouden kunnen. Dat klinkt erg denigrerend, maar in 12 jaar is er wat dat betreft niet veel veranderd. knipoog
  Misschien een invalshoek voor een vervolgartikel? Stilstand of juist ontwikkeling in beeld brengen, zoiets dergelijks?

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 21 september 2011 om 05:18  | reageer

  @Cas van der Voorn
  Er is in 12 jaar veel gebeurd in China dat sneller accelereert dan het Westen. In tegenstelling tot het Westen mist China echter nog steeds creativiteit en inventiviteit. Ook kwaliteitsconcepties moeten nog een ontwikkeling doormaken.

  Wat China competitiever maakt dan het Westen is werklust en cash. In mijn optiek zijn vervuiling en corruptie China's achilleshiel. Ze gaan op termijn een hoge (economische) prijs betalen om het land milieutechnisch op orde te brengen.

  Tegenstellingen of ontwikkelingen (zoals China's plotselinge welvaart of verwestering) in beeld brengen is iets waar ik al een tijd over nadenk. Jouw suggestie versterkt m'n gevoel daar binnenkort iets mee te gaan doen. Bedankt voor je reactie!

 17. PehrG
  PehrG schreef op woensdag 21 september 2011 om 17:16  | reageer

  Beste Ton, ik hoef er niet mee aan te komen op de fotoclub, maar ik begrijp uit een eerdere bijdrage dat je stockfoto's maakt. Dan zijn dit natuurlijk goede foto's. Maar ik vraag me af of dit ook foto's zijn waarmee je een wedstrijd kunt winnen. Aan de andere kant: de organisator heeft jou geselecteerd en kent jouw werk dus. En ik heb geen idee wat Chinezen een 价格赢取的相片 vinden. (Als het goed is, dan staat hier 'prijswinnende foto').

 18. PehrG
  PehrG schreef op woensdag 21 september 2011 om 17:17  | reageer

  Ik zie dat de Chinese tekens niet doorkomen.

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 22 september 2011 om 11:29  | reageer

  @PehrG
  Ik denk niet dat er een rekbaarder begrip bestaat dan 'goede foto's'. En wat de Chinese jury als criteria hanteert is voor mij ook tasten in het duister. Zelf pretendeer ik niet dat ik altijd goede foto's maak maar zo af en toe zit er iets bij waar ik content mee ben zoals de twee portretfoto's in deze serie. En stockfotografie is inderdaad een deel van m'n werk als fotograaf. Ik ben bezig een collectie op te bouwen op een aantal microstocksites. Bedankt voor je reactie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord