Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photofacts jaaroverzicht 2012

zondag 30 december 2012, 14:14 door | 5.954x gelezen | 12 reacties

Morgen is het al weer de laatste dag van het jaar. Een mooi moment om even terug te kijken op 2012 en vooruit te blikken op het komende jaar. Welke artikelen werden het meeste bekeken en welke leverden de meeste reacties op.

401 artikelen verschenen er het afgelopen jaar op Photofacts. Vijf meer dan in 2012. De meeste artikelen (256) heb ik zelf geschreven, maar natuurlijk hielpen ook andere bloggers goed mee. Zo schreef Erik van Rosmalen maar liefst 38 artikelen en hielpen ook Johannes Klapwijk en Liesbeth van Asselt (zij schreef tevens ook het meeste gelezen artikel van dit jaar) goed mee met elk 10 artikelen.

Alle 35 bloggers die in 2012 één of meer artikelen geschreven hebben wil ik natuurlijk ook hartelijk danken! Lijkt het je zelf ook eens leuk om een artikel voor Photofacts te schrijven? Je bent van harte welkom! Lees hier onze richtlijnen voor een gastblog eens door en stuur je artikel in.

Bezoekers


In totaal werden de Photofacts websites 1,514 miljoen keer bezocht. Het grootste deel (1,257 miljoen bezoeken) kwam op Photofacts.nl. De rest bezocht de Photofacts deelsites; Photogear, Phototalk, Photoworkshops en de Engelse versie Photofacts.net. Op die laatste heb ik het afgelopen jaar overigens maar heel weinig geschreven.

Ten opzichte van 2011 zagen we zo'n 330.000 extra bezoekers langskomen, een stijging van bijna 28 procent. Geen slechte score, maar ik ga mijn best doen op Photofacts in 2013 nog interessanter voor jullie te maken zodat ik eind volgend jaar een nog groter stijging kan laten zien.

De drukste dag in 2012 was overigens donderdag 8 november met 8.381 bezoeken. Het artikel met '25 dingen die je nooit tegen een fotograaf moet zeggen' ging (een soort van) viral op Facebook. Dit was overigens de drukste dag ooit. Het laat wel zien dat humor ook goed kan werken voor een populair artikel.

Best gelezen artikelen in 2012


Maar voor welke artikelen kwamen jullie dan het afgelopen jaar? Het is altijd goed om in de gaten te houden wat populair is. Iets wat ik wellicht niet vaak genoeg controleer (ik geloof dat dit de eerste keer dit jaar is), maar het geeft wel enigszins aan wat jullie leuk vinden om te lezen.
 1. Tips voor betere paddenstoelfoto's (29.295 maal)
 2. Tuinposter bij Tuinposteropmaat.nl (22.311 maal)
 3. Paddo jacht; macrofotografie in de herfst (21.780 maal)
 4. Fotograferen en Naturisme; wat kan wel en wat niet? (20.900 maal)
 5. Opheffingsuitverkoop Foto Video Boom (18.104 maal)
 6. 25 dingen die je nooit tegen een fotograaf moet zeggen (14.345 maal)
 7. 15 gratis eBooks over fotografie (11.862 maal)
 8. Preview: Nikon D800 (11.803 maal)
 9. 10 Tips voor betere portretfoto's (10.060 maal)
 10. Preview: de Canon 5D mark III in de praktijk (10.030 maal)
Wat in elk geval erg opvalt is de interesse voor het fotograferen van paddenstoelen. Blijkbaar is dit een onderwerp dat leeft. Ook de previews zijn populair, net zoals de 10 tips artikelen.

Top 10 artikelen 2012

Meeste reacties


Het is natuurlijk interessant om te zien hoe vaak een artikel gelezen is, maar het is nog leuker wanneer er vaak op een artikel gereageerd wordt. In 2012 werd er het meest gereageerd op het artikel waarin ik schreef over de geboorte van onze dochter Vera. Met dank voor jullie interesse en vooral alle felicitaties natuurlijk.

Andere artikelen waar veel op gereageerd werd waren de eerste videopodcast van Frank Doorhof, 7 manieren om geld te verdienen met fotografie en een artikel met de vergelijking van een Hasselblad H4D met een Nikon D800. Wat hierbij opvalt is dat de vele reacties vooral komen wanneer mensen het met elkaar oneens zijn. Logisch natuurlijk, maar ook wel een beetje jammer.

Photoworkshops


Op 17 april dit jaar werd Photoworkshops.nl toegevoegd aan Photofacts. Via deze site kun je jezelf eenvoudig inschrijven voor verschillende workshops. Als je zelf workshops geeft kun je deze ook de site plaatsen. Sinds april zijn er in totaal 84 verschillende workshops op de site geplaatst.

Daar ben ik niet ontevreden over, maar ik wil in 2013 nog wat praktische mogelijkheden toevoegen aan de site om het gebruik ervan nog interessanter te maken. Ook wil ik me nog wat meer gaan bemoeien met de invulling die docenten eraan geven, die kan wat mij betreft namelijk nog veel beter bij veel deelnemers. Dat zal ook de bruikbaarheid van de site ten goede komen.

Photofacts in 2013


Ook in het komende jaar gaan we weer enthousiast verder met leuke en leerzame nieuwe artikelen. Daarnaast heb ik nog plannen liggen voor één of twee eBooks en heb ik ook nog ideeën voor nieuwe siteonderdelen. Plannen genoeg dus!

Ik hoop dat jullie in 2012 veel gehad hebben aan Photofacts en dat jullie in 2013 ook weer regelmatig langskomen! Suggesties voor nieuwe artikelen, siteonderdelen of andere punten zijn natuurlijk van harte welkom in de reacties!

Voor morgenavond alvast een fijne jaarwisseling!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. cees
  Profiel cees schreef op zondag 30 december 2012 om 15:13  | reageer

  Beste Elja,
  Reageren doe ik eigenlijk veel te weinig,maar in dit geval ontkom ik er niet aan. Ik ben heel blij met Photofacts en bewonder je regie, om het e.e.a. in goede banen te leiden.

  Ik hoop dan ook dat het komend jaar, minstens zo actueel of zelfs beter wordt als in 2012.Ook de inzenders van de artikelen natuurlijk hartelijk bedankt, ik heb er veel van geleerd.Ik wens jullie allen een voorspoedig en goed fotojaar toe.

  Cees

 2. Kortingscode
  Profiel Kortingscode schreef op zondag 30 december 2012 om 17:03  | reageer

  Wat is deze blog toch ontzettend groot geworden, wat een schitterende bezoekersaantallen. Hopelijk kunnen jullie de groei in 2013 voortzettend, proost heren!

 3. Florina Blokland
  Florina Blokland schreef op zondag 30 december 2012 om 18:31  | reageer

  Wat een prachtige blog is dit toch. Ik leer er veel van. Heel veel dank voor je tijd en energie die je er voor ons insteekt!
  En mede door tips, forumdiscussie en informatie van jou en alle andere lezers, volgers en schrijvers, heb ik dit macro-objectief gisteren besteld. vrolijk

  Ik kan haast niet wachten tot woensdag, wanneer deze lens namens Kamera Express wordt bezorgd!

  Ik wens jullie allemaal een goede, veilige jaarwisseling en een prachtig licht en fotografeerbaar 2013 toe!

 4. Bart
  Profiel Bart schreef op zondag 30 december 2012 om 18:56  | reageer

  Gefeliciteerd met de groei!
  Dat ziet er goed uit voor de komende jaren. Veel succes voor 2013.

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 30 december 2012 om 21:36  | reageer

  Goh, ben ik (na Elja natuurlijk) topscorer? Leuk. Schrijven en fotografie zijn beide m'n vak, dus leuk om het hier te combineren. Ik blijf in 2013 mijn bijdrages leveren. Laten we er wat moois van maken! Iedereen alvast het beste voor 2013!

 6. Catherina Vander Perre
  Catherina Vander Perre schreef op maandag 31 december 2012 om 07:27  | reageer

  Gefeliciteerd met deze fantastische blog, heel leerrijk!! Doe zo voort!!!

 7. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op maandag 31 december 2012 om 12:14  | reageer

  Het blijft een mooie website!
  Dit jaar niks geschreven op het blog. Te druk, en heb niet zoveel te melden om over te schrijven. Wellicht zal 2013 meer brengen vrolijk

  Mark

 8. Maxim
  Maxim schreef op maandag 31 december 2012 om 14:18  | reageer

  Proficiat met de toch wel hoge cijfers! :D
  Misschien is het leuk om zoals de 'beste foto's van photofacts lezers van de maand' een compilatie te maken van de beste lezersfoto's van het jaar? (gewoon van elke maand de beste er uit kiezen?)

 9. Auke
  Profiel Auke schreef op maandag 31 december 2012 om 16:02  | reageer

  Mooie aantallen. Weer behoorlijk gegroeid volgens mij.
  Zelf ben in niet zo van het reageren maar lees wel de meeste alle artikelen. En ik hoop ook komend jaar weer vele te mogen lezen. Laten we er een fotografisch nieuw jaar van maken.

 10. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 16:06  | reageer

  Hoi Elja, verbluffend! Mijn artikel is topscoorder met meer dan (inmiddels) 31.000 clicks. Wow!

 11. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 22:50  | reageer

  De nieuwssite voor Breda, BredaVandaag, berichtte dat ze trots waren op bijna een miljoen bezoekers over 2012. Dan doet Photofacts het bepaalt niet slecht met anderhalf keer zo veel! Proficiat!

 12. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 2 januari 2013 om 06:16  | reageer

  Prachtige cijfers Elja, proficiat!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord