100+ fotografiecursussen Ún een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

3 praktische tips voor compositie bij portretfotografie

maandag 17 mei 2021, 20:10 door | 4.845x gelezen | 1 reactie

Over compositie wordt vaak moeilijker gedaan dan nodig is. Een mooie compositie maakt je foto, maar je hoeft het niet lastiger te maken dan het is. In dit artikel daarom drie basisregels voor een uitstekende compositie in een portretfoto.

1. Plek van je model in beeld


Een groot deel van je compositie bepaal je met de plek waar je jouw onderwerp in beeld plaatst. Wat ik vaak fout zie gaan is dat er teveel foto 'over is' boven het hoofd van je model.

De eenvoudigste en snelste manier om voor een goede plaatsing van je onderwerp te komen is door de regel van derden toe te passen: verdeel het beeld met 4 lijnen in 9 vlakken en plaats de belangrijkste delen op een van de snijpunten.

Michelle


Het belangrijkste in een portret zijn doorgaans de ogen van je model. Zet die dus op zo'n snijpunt en je zit eigenlijk altijd goed. En het is helemaal niet erg als het niet precies op zo'n snijpunt zit, als je er in de buurt komt is het al prima.

2. Afstand tot je model


Behalve de plek speelt ook de afstand tot je model een rol. In veel gevallen wordt de compositie krachtiger als je model groter in beeld is. En dan bedoel ik dat alleen het gezicht nog het enige is wat je van het model ziet.

Veel fotografen gaan op een paar meter afstand staan en willen hun model van top tot teen op de foto. Dan maak je het de kijker echter alleen maar moeilijk. Waar draait het nu eigenlijk om in de foto? Dat los je op door gewoon heel veel weg te laten uit beeld door alleen te fotograferen waar het om gaat.

Anne


Natuurlijk hoef je niet daadwerkelijk dicht op je model te kruipen. Je kunt ook gewoon een tele-objectief gebruiken. Tussen 70 en 135 mm zit je meestal helemaal prima. Daarmee voorkom je ook gelijk onflatteuze vertekeningen in je model.

3. Kijk naar de achtergrond


Kijk, voordat je de foto maakt, ook altijd even goed naar je achtergrond. Soms ben je zo bezig met je model dat je vergeet op te letten wat er in de achtergrond gebeurd. Toch vervelend als er dan een boomstam uit een hoofd blijkt te steken als je de foto op je computer bekijkt.

Bij portretfoto's maak je de achtergrond vaak onscherp om afleiding te verminderen. Dat helpt natuurlijk om storende elementen in je achtergrond te voorkomen. Maar ook in onscherpte zitten lichtere en donkere delen, vormen en lijnen en dus blijft het belangrijk om op de achtergrond te letten.

Michelle


Lijnen die in de achtergrond te zien zijn kun je gebruiken om de ogen van de kijker te leiden door de foto. Bijvoorbeeld door de lijnen richting je onderwerp te laten leiden.

De achtergrond kun je vaak behoorlijk be´nvloeden door even een klein stapje opzij te doen of de je hoogte aan te passen. Meestal hoef je zelfs het model niet te vragen om te verplaatsen om storende elementen uit je foto te halen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Jan Budding
    Jan Budding schreef op dinsdag 18 mei 2021 om 14:16  | reageer

    Ik zou met 4 lijnen het beeld vedelen in 9 vakken😂😂😂

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.464 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord