Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

7 tips voor een loveshoot

maandag 11 februari 2019, 14:41 door | 6.177x gelezen | 2 reacties

Op 14 februari is het weer Valentijnsdag! Een leuk cadeau om je geliefde te geven is een Valentijnsdag fotoshoot. En als je fotograaf bent, doe je die shoot natuurlijk zelf. Met statief en afstandsbediening of je maakt andere stellen gelukkig met je foto's.

Maar hoe pak je zo'n romantische loveshoot nu eigenlijk aan? In dit artikel een zevental tips.

Photo Scott Broome

Foto: Scott Broome

Loveshoots zijn eigenlijk het allerleukst om te doen. Je hebt een hoop creatieve vrijheid en ook de rust en tijd om wat te experimenteren met standpunten en camera-settings. En wat is er nu leuker dan het vastleggen van een heerlijk verliefd stel, helemaal zoals ze zijn!

1. Geposeerd of spontaan?


Waarschijnlijk heb je al een hoop poses in je hoofd, maar kijk vooral goed hoe het stel reageert op je instructies. Begin eens met de makkelijke poses. Laat ze bijvoorbeeld eens tegenover elkaar staan, naast elkaar zitten of een stukje lopen en bouw daar verder op door.

Laat ze vooral doen waar ze zichzelf prettig bij voelen en probeer onopvallend te registreren. Als het stel zich echt niet comfortabel voelt voor de camera, neem dan wat meer tijd en probeer er een ontspannen uitje van te maken. Zorg dat ze je volkomen vertrouwen. Op een gegeven moment val je niet meer op en gaan ze meer in elkaar op.

Laat tussendoor al wat resultaten zien zodat ze weten wat je doet en een idee hebben hoe leuk ze op de foto staan. Let op de reacties bij het zien van die foto's, dan weet je meteen bij wat voor poses ze zich fijn voelen.

Photo Joel Overbeck

Foto: Joel Overbeck

2. Kies een mooie locatie


Een goede locatie is heel belangrijk. Niet alleen voor jezelf als fotograaf, maar ook voor degenen die je voor je camera hebt. Het stel moet zich op hun gemak voelen en dat gaat beter op een plek die bij ze past en waar ze zich fijn voelen.

Misschien hebben ze zelf idee voor een plek die ze allebei heel mooi vinden en waar ze regelmatig samen naartoe gaan of waar ze elkaar hebben leren kennen. Als je een plek kiest met meerdere mogelijkheden kun je zowel met mooi als met slecht weer alle kanten uit.

Je kunt bijvoorbeeld starten in een binnenlocatie. Een oude fabriekshal met mooie ramen en mooie buitenmuren brengt je al een heel eind op weg. Maar soms is een stads- of dorpscentrum met mooie pleintjes en steegjes (schaduw) ook heel geschikt. Of een park met mooie, oude bomen.

Mocht je toch naar een drukke omgeving moeten (bijvoorbeeld omdat het stel elkaar daar voor het eerst ontmoet heeft), doe dat dan tegen het einde van de shoot en niet aan het begin. Zo kunnen ze eerst in alle rust aan jou en je camera wennen.

Photo Brooke Cagle Heather Mount

Foto's: Brooke Cagle en Heather Mount

3. Meerdere kledingsetjes


Laat het stel kleding uitkiezen die bij ze past en lekker zit. Het is leuk als ze kleding dragen in ongeveer dezelfde kleuren of kleuren die mooi matchen met elkaar. Heeft de één een donkerblauw shirt? Laat de ander dan voor een blauwtint kiezen in zijn/haar kleding of een accessoire zoals een hoedje of sjaal.

Voor de afwisseling is het ook leuk om meerdere kledingsetjes mee te brengen en tussentijds een paar keer te wisselen. Een andere sjaal, of juist geen sjaal meer, andere oorbellen, een ander jasje of het jasje uit... je zult zien dat het werkt!

Photo Tyler Nix Joanna Nix

Foto's: Tyler Nix en Joanna Nix

4. Ook details


Maak niet alleen portretfoto's, probeer ook op de details te letten en daar foto's van te maken. Iemand hoeft er niet altijd volledig op te staan. Een close-up als ze elkaars hand vasthouden, speciale ringen die ze dragen, de armband die ze draagt.

Laat ze elkaar eens knuffelen (als ze dat willen!) en maak een close-up van de manier waarop ze lacht, misschien met haar ogen dicht. Misschien matchen hun schoenen heel mooi? Speel hier een beetje mee!

Photo Jon Asato

Foto: John Asato

5. Welke objectieven?


Een loveshoot kun je zowel met een spiegelreflexcamera als systeemcamera vastleggen. Ik neem zelf vaak twee objectieven mee, een 24-70mm en 70-200mm waarmee ik eigenlijk alles kan afdekken. De 70-200mm gebruik ik het meest.

Soms is het prettig om wat meer afstand te nemen en in te zoomen. Bovendien geeft dit lichtsterke objectief (f/2.8 over de gehele lengte) hele mooie en rustige foto's met een bijzondere bokeh.

Maar ook de 24-70mm komt goed van pas op het moment dat ik dichtbij kan komen en de sfeer helemaal goed en vertrouwd is. Ik kan er snel mee uitzoomen als ik meer van de omgeving erbij wil laten zien en zo weer inzoomen op een mooie, intieme blik.

Photo Hean Prinsloo

Foto: Hean Prinsloo

6. Wel of niet flitsen?


Een flitser erbij gebruiken als invullicht kan heel mooi zijn. Of je kunt de flitser gebruiken als effectlicht, bijvoorbeeld om dynamische effecten te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een haarlichtje op de achterkant van het hoofd van je model richten zodat de persoon loskomt van de achtergrond.

Of je kunt de flitser recht achter je onderwerp plaatsen (Halo-effect). Als je je flitser in beeld plaatst achter het onderwerp krijg je een Flare-effect. Bij een effectlicht staat de flitser op meer dan 90 graden van de camera af gedraaid, het is bijna altijd tegenlicht.

Een volledige geflitste shoot is echter niet nodig en het leidt ook best wel af. Ik raad je aan om niet non-stop te flitsen en de flitser(s) alleen op specifieke momenten in te zetten.

Het makkelijkst is het om gewoon met daglicht te werken en vooraf één of twee setups met een off-camera flitser voor een extra wauw-effect te verzinnen. Eén flitser doet vaak al genoeg! Test van tevoren goed of je triggers nog werken en zorg ervoor dat de accu's of batterijen van de flitser vol zijn.

Photo Christian Newman

Foto: Christian Newman

7. Maak de foto's tastbaar


Je kunt de foto's natuurlijk digitaal overdragen, maar dat is eigenlijk zonde. Zorgt dat het tastbaar wordt en lever er een paar afdrukken of een mooi fotoboekje bij.

Als je dat doet kun je meteen gebruikmaken van het lage BTW-tarief van 9 in plaats 21%. Zo heeft het stel meteen iets leuks om op terug te kijken en met anderen te delen.

Lees het artikel Hoe je als fotograaf maar 6% BTW hoeft te rekenen om te zien hoe dat precies werkt. Dit lage btw-tarief is overigens begin 2019 verhoogd naar 9%, maar het loont nog steeds erg de moeite om dit te doen!

Photo Artem Bali

Foto: Artem Bali

Meer tips?


Er zijn ongetwijfeld nog veel meer leuke tips te verzinnen voor een succesvolle en onvergetelijke loveshoot. Mocht je iets weten, dan zijn we heel blij als je het even laat horen in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. Linda
  Linda schreef op dinsdag 12 februari 2019 om 22:25  | reageer

  Gebruik moment design!! Dan krijg je stelletjes pas echt spontaan op de foto zoals ze echt zijn. Dat is het allermooist...❤️

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 13 februari 2019 om 10:37  | reageer

  @Linda: wat is 'moment design' precies? Ik heb het even opgezocht, want ik wist het nog niet:

  Moment Design is een techniek die niets te maken heeft met je camera, maar alles met de mensen die je fotografeert. Het is een manier om mensen in de juiste flow te brengen. Een staat van vrolijkheid, liefde, ontroering.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord