Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Review: Cursus Fotograferen met lange sluitertijden

dinsdag 16 november 2021, 20:02 door | 3.557x gelezen | 1 reactie

Op Photofacts vind je een uitgebreid assortiment met videotrainingen. Een hiervan is de cursus 'Fotograferen met lange sluitertijden' door Nando Harmsen.

Met lange sluitertijden kun je beelden maken die in werkelijkheid niet ziet. Het stelt je in staat om je eigen (droom)wereld te scheppen.

Terwijl met gewone fotografie bewegingen meestal worden bevroren voeg je middels langere sluitertijden een extra dimensie en dynamiek toe aan je foto. Hierdoor ontstaat er een wonderlijke en minimalistische wereld waaruit alle ruis lijkt te zijn verdwenen.

Door deze techniek verandert bewegend water in lint van fluweel. Drukke mensenmassa's verdwijnen als sneeuw voor de zon. En zelfs een snelweg kun je omtoveren in een autoloze zondag, en dat op klaarlichte dag!

Je tovert als het ware met ingrediŽnten als licht, lucht, water, beweging en kleuren. Met wat extra inzet en geduld ben je na deze training op Photofacts Academy in staat om zelf ZEN beelden uit je camera te toveren.

In pakweg 20 video's neemt Nando je mee op een workshop van ruim anderhalf uur, waarbij jij lekker op je stoel kunt blijven zitten! Op een rustige en heldere manier worden de basics van belichting en sluitertijden uitgelegd.

Van een aantal prachtige locaties zie je voorbeelden hoe je foto eruit komt te zien wanneer je je sluitertijd gaat verlengen.

Lange Sluitertijd


Op heldere en lichte dagen ontkom je niet aan het gebruik van hulpmiddelen in de vorm van (voorzet) filters, wanneer je je sluitertijd wilt verlengen.

De belangrijkste filters die worden besproken zijn polarisatiefilters en grijsfilters (Neutral Density filters) in verschillende hardheden (het aantal stops waarmee licht wordt tegengehouden).

Ook het verschil tussen opschroef (rond) of voorzetsystemen (meestal vierkant) wordt toegelicht. Nando laat verschillende filters en systemen de revue passeren en geeft je een goede indruk van wat je nodig hebt en wat de kosten kunnen zijn.

Wil je deze vorm van fotografie gaan beoefenen, of wil je je kennis opfrissen dan is dit een perfecte training. En met mij nog vele anderen die deze cursus een hoge score hebben gegeven.

De pluspunten van deze cursus die ik voor mijzelf heb genoteerd zijn de volgende:

 • 20 video's, waarvan de langste 6 minuten, lopen automatisch door. Gelukkig niet steeds dezelfde (irritante) begin- en eindtune

 • Rustige, duidelijke uitleg. Nando is een prettige persoonlijkheid met gedegen kennis van zaken

 • Een korte herhaling van de basiskennis van fotografie

 • Uitleg van stops en de verschillende logaritmes die hiervoor gehanteerd worden door verschillende fabrikanten

 • Ideale combinatie van theorie en praktijk. Zien is willen doen!

 • Download van een handig overzicht met sluitertijden in combinatie met het gebruikte filter

 • Vragen en antwoorden onder iedere video alsmede een overzicht van de gebruikte filters en systemen


Een aanvullende video over nabewerking en het optimaliseren van het beeld zou ook een goede aanvulling zijn op deze cursus. Bijvoorbeeld beelden in kleur, maar ook in zwart/wit.

Laura van der Burgt Lange Sluitertijd 3


ND Filters zijn er te kust en te keur. Ieder jaar komen er nieuwe aanbieders bij op een markt die onverzadigbaar lijkt. Vroeger had je bijvoorbeeld Cokin als goedkope optie en Lee als koning onder de filters.

Nu zijn er vele andere fabrikanten die goede filters aanbieden. Vaak zijn de systemen redelijk uniform en zijn filters van verschillende fabrikanten uitwisselbaar. Echter, goed glas blijft prijzig.

Bij de keuze voor houder en systeem is het belangrijk om te letten op de gebruiksvriendelijkheid. Persoonlijk vind ik het systeem van Lee achterhaald, het systeem van bijvoorbeeld Wine Country erg mooi en degelijk, maar heel prijzig. Ook Benro heeft een systeem dat er goed uitziet.

Het Haida systeem dat Nando gebruikt, heeft weer als voordeel de mogelijkheid van een 'drop-in' filter, bijvoorbeeld een polarisatiefilter naast het grijsfilter.

Uiteindelijk is wat jij er voor uit wilt geven doorslaggevend en afhankelijk van je budget en hoe vaak je zult fotograferen met lange sluitertijden. Met Black Friday in aantocht zullen er zeker interessante aanbiedingen voorbij komen.

Lange Sluitertijd


Wil je er graag meer over weten, lees dan eens de volgende interessante artikelen op Photofacts:

Wilco Dragt: Lange Sluitertijden fotografie is 90% kijken en 10% techniek

Michelle Peters: Review van de cursus fotograferen met lange sluitertijden

Lange Sluitertijd


De cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden


Wil je alles weten over het fotograferen met lange sluitertijden en ND filters? Bekijk dan de cursus 'Fotograferen met Lange Sluitertijden' op Photofacts Academy. Ontdek alle geheimen over het maken van de mooiste foto's met ND filters.

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

1 reactie

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op vrijdag 19 november 2021 om 16:46  | reageer

  Heb 'm gevolg. Zonder twijfel een uitstekende cursus.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord