Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden

vrijdag 26 juni 2020, 14:41 door | 6.562x gelezen | 3 reacties

In deze leuke en praktische cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden van Nando Harmsen leer je in vrij korte tijd hoe je van die prachtige surrealistische landschapsfoto's kunt maken waarbij de lucht is uitgesmeerd en het water helemaal glad is.

Dit soort foto's maak je met langere sluitertijden.
In dit artikel mijn bevindingen omtrent deze cursus!

Cursus lange sluitertijden 1


Nando begint met wat theorie en legt uit wat je hiervoor nodig hebt aan kennis en welke instellingen je het beste kunt gebruiken.

Aan voorkennis heb je wat begrip nodig van de belichtingsdriehoek (dus hoe je je camera instelt met behulp van diafragma, sluitertijd en iso-waarde om tot een correcte belichting te komen). Als je zijn cursus starten met fotografie volgt op Photofacts Academy ben je al een heel eind op de rit.

Cursus lange sluitertijden 3


Inhoudsopgave


1 - Cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden (promo)
2 - Introductie tot het fotografen met lange sluitertijden
3 - Wat je moet weten voor je begint
4 - Hoe bereik je lange sluitertijden
5 - Kies de juiste filters
6 - Is een variabel grijsfilter handig?
7 - Zo weet je wat de sterkte van je grijsfilter is
8 - Dit heb je nodig voor fotograferen met lange sluitertijden
9 - Hoe stel je de camera in bij lange sluitertijden?
10 - Liveview gebruiken bij lange sluitertijden
11 - Fouten voorkomen bij fotograferen met lange sluitertijden
12 - Ruisreductie bij lange sluitertijden
13 - Hoe lang moet je belichten aan zee
14 - Het juiste gebruik van een polarisatiefilter
15 - Hoe lang moet je belichten bij watervallen
16 - Hoe lang moet je belichten bij stroomversnellingen
17 - Gebruik van een variabel grijsfilter in de praktijk
18 - Creëer je eigen lege wereld
19 - Samenvatting van de cursus met de resultaten
20 - Foto opdracht: Zelf aan de slag

Cursus lange sluitertijden 6


ND-filters


Als je ook overdag landschappen een surrealistisch uiterlijk wilt gaan geven, kom je niet onder het gebruik van een ND-filter (ook wel: grijsfilter) uit. Dit omdat je met zeer lange sluitertijden moet gaan werken.

1/25e seconde is de langste sluitertijd die je kunt bereiken tijdens een zonnige dag zonder hulpmiddelen. Je kunt dus óf tijdens de schemering gaan fotograferen, of zo'n filter gebruiken zodat je dus langer kunt belichten.

Cursus lange sluitertijden 8


Rekenen met stops en filternotaties


Nando legt uit hoe je met de stops die je ND-filter aan licht tegenhoudt moet rekenen. Wat moet je sluitertijd bijvoorbeeld zijn als je vier stops licht tegen wilt houden. Als je vier stops aan licht tegen wilt houden (met een 4 stops nd-filter), dan moet je dus vier keer je sluitertijd verdubbelen.

Best een beetje complex om te onthouden, zeker als je die getallen niet echt in je hoofd hebt. Nando laat een aantal hulpmiddelen zien zodat je die berekeningen zelf niet hoeft te maken. Een spiekbriefje (ook te downloaden bij deze cursus) en een app doen het lastige werk voor je.

Ook legt hij wat uit over de filternotaties, die niet bij alle verschillende ND-filter-leveranciers hetzelfde is.
Bij een 6 stops filter is de notatie bijvoorbeeld soms ND64, of ND1.8.

Nando laat zien hoe je de stops kunt terugrekenen. Ook dit is best even complex, maar op een gegeven moment weet je gewoon wat je hebt aan filters. Nando raadt aan om een 3, 6 en 10-stops ND-filter aan te schaffen, daar kun je eigenlijk alles mee.

Cursus lange sluitertijden 7


In de praktijk


Nando gaat naar een aantal zeer fotogenieke locaties, waaronder het 'Paard van Marken' (de vuurtoren aan het Markermeer), het riviertje de Hoegne in de Ardennen en het Palendorp bij Petten. Hier laat hij zien hoe je in de praktijk te werk gaat met het gebruik van de nd-filters, hoe je je camera neerzet en tot de juiste instellingen komt.

Hij laat zien hoe lang je moet/kunt belichten bij de zee en bij watervallen (in een donkere omgeving) om het water helemaal glad of juist wat minder glad te krijgen. Hiermee heb je een mooie basis hebt om mee te starten. Ook laat hij zien hoe je met een polarisatiefilter lichtschitteringen kunt wegdraaien.

Ook een ander effect van lange sluitertijden (leuk om eens te proberen) wordt gedemonstreerd. Je kunt bijvoorbeeld een weg waar heel veel auto's rijden door middel van lange sluitertijden helemaal vrij krijgen van auto's. Mits ze blijven rijden natuurlijk...

Cursus lange sluitertijden 2


Conclusie


Ik vond het een erg leuke en ook leerzame cursus. Ik heb er veel van opgestoken en dat komt ook omdat ik zelf helemaal geen ervaring heb met het fotograferen met ND-filters.

Het is een leuke manier om snel tot adembenemende foto's te komen en ook je technische kennis weer eens even op te frissen in de praktijk. Je zult wel wat moeten investeren in benodigde apparatuur, maar dat zal zich snel terugbetalen!

Direct kijken


De cursus is zojuist verschenen op Photofacts Academy. Als je een jaarlidmaatschap hebt kun je hem direct bekijken.

Je kunt de training echter ook los afnemen. Hij is nu tijdelijk, vanwege de lancering, voor slechts 19 euro te koop (normaal 39 euro).

» Direct starten met de cursus Fotografen met Lange Sluitertijden


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op zaterdag 27 juni 2020 om 00:16  | reageer

    Ik heb zojuist de hele cursus bekeken en ik ben in ieder geval veel wijzer geworden over dit onderwerp. Nando legt het op een rustige en eenvoudige manier uit en geeft daarbij een aantal mooie voorbeelden. Ik ben blij de cursus gezien te hebben en kan hem dan ook zeker bij iedereen aanraden

  2. Seynhaeve carine
    Seynhaeve carine schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 20:00  | reageer

    Nando legt het op een eenvoudig te begrijpen manier uit.Ik ben zeer tevreden en hoop in de toekomst nog meer video's van hem te kunnen bekijken.

  3. Aäron Nasarany
    Profiel Aäron Nasarany schreef op dinsdag 4 augustus 2020 om 19:06  | reageer

    Ik ben om. Op aanraden van Nando Harmsen ben ik nu een trotse eigenaar van de M10 Haida Filterhouder + Haida Red Diamond 10 stops filter. Binnenkort lekker aan de slag en de opgedane kennis, dankzij een heldere uitleg en praktijkvoorbeelden, in de praktijk brengen. Foto's met lange sluitertijd, here I come!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.163 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord