Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Preview: Canon 50D

dinsdag 26 augustus 2008, 23:31 door | 40.869x gelezen | 17 reacties

Vanochtend kondigde Canon de nieuwe Canon EOS 50D digitale spiegelreflexcamera aan en aan vanmiddag was ik in de gelegenheid om even met het nieuwe model te spelen. De Canon 50D beschikt over een 15,1 megapixel CMOS sensor van het APS-C formaat, een DIGIC 4 processor en kan foto's met 6,3 beelden per seconde vastleggen.

Canon 50D


Volgens Canon is de 50D overigens geen opvolger van de 40D, maar een nieuwe lijn. Zij noemen het een model tussen de Canon 40D en de Canon 5D. In de praktijk lijkt het mij dat dit in houdt dat de Canon 40D voorlopig ook nog in de verkoop blijft. Eigenlijk zie ik verder geen reden waarom dit niet de opvolger zou zijn.

De Canon 40D werd overigens een jaar geleden aangekondigd en beschikt over een 10 megapixel sensor, maar beschikt verder over bijna vergelijkbare specificaties.

De Canon 50D schiet zijn (RAW) foto's uiteraard in 14 bit en beschikt ook over twee sRaw formaten. sRaw formaten zijn RAW bestanden met een lagere resolutie om zo ruimte op je geheugenkaartjes te besparen. Je kunt dus naast de volledige 15 megapixels RAW bestanden ook kiezen voor een 7,1 megapixel of een 3,7 megapixel.

Uiterlijk
De body lijkt eigenlijk sprekend op de Canon 40D. De enige veranderingen die ik kon ontdekken was de dedicated knop voor live-view (prettig dat die knop nu niet meer misbruikt wordt door alleen de DirectPrint optie) en programmakeuze knop.

Die programmakeuze knop mist ten opzichte van de 40D een custom-knop; in plaats van drie custom voorkeuzes zijn er nu nog maar twee aanwezig. Daarvoor in de plaats is er een nieuwe CA programmakeuze gekomen. Deze optie komt in grote lijnen overeen met de P-programmakeuze, alleen kun je nu op het display alsnog aanpassingen maken van je instellingen.

Canon 50D; Programmakeuze


De CA mode (creative auto) geeft je een grafische weergave bij het aanpassen van instellingen zoals over- of onderbelichting (EV +/-), scherptediepte (het diafragma dus), de flitser en nog een paar basis aanpassingen. Canon hoopt hierbij gebruikers met wat minder kennis ook op weg te helpen.

Het instellen op deze manier kan dus direct op het display, maar is daardoor wel langzamer dan wanneer je gewoon de traditionele instelmethode gebruikt. Het geeft de gebruiker echter de mogelijkheid ermee te werken zonder dat je precies weet welke verschillende knopjes je ervoor moet gebruiken.

Enigzins vergelijkbaar is de 'quick control' functie. Door tweemaal op de 'info' knop te drukken bereik je dit scherm met camerainstellingen (sluitertijd, diafragma, iso, enzovoorts). Je kunt deze dan ook op het scherm wijzigen. Een truukje dat afgekeken is van de camera's van Olympus en Sony.

In de hand
De Canon 50D is een robuuste body; vergelijkbaar met de Canon 40D. Ook de spatwaterdichte afwerking is gelijk. Fotografen met kleine handen kunnen de camera te fors vinden, maar voor de meeste personen zal de camera gewoon lekker in de hand liggen.

Vernieuwingen
Uiteraard zijn er wel de nodige vernieuwingen te vinden op de Canon 50D. Zo beschikt de camera -eindelijk- over een hoge resolutie scherm. Nikon en Sony gebruiken al een aardige tijd deze hogere resolutie van 920.000 pixels. Het display is, zoals inmiddels gebruiklijk, 3 inch groot.

Een belangrijke verbetering vind ik de hogere lichtgevoeligheid van de sensor. Standaard gaat deze tot 3200 ISO, maar je kunt vervolgens nog door naar H1 (6400 ISO) en H2 (12.800 ISO). Het is natuurlijk nog wel even afwachten of deze ISO's in de praktijk ook goed bruikbaar zijn.

Dankzij een hogere lichtgevoeligheid kun je ook bij wat slechtere verlichting nog onbewogen foto's maken. Daarnaast geeft het je ook meer vrijheid om het diafragma en de sluitertijd te kiezen die je wilt gebruiken voor een bepaalde opname. Door schonere (ruisarme) hoge ISO's kun je de lichtgevoeligheid steeds meer zien als de derde variabele in het kiezen van de juiste belichting van een opname.

Voor aansluiting op een televisie is nu ook aan een HDMI aansluiting gedacht. De camera schaalt de foto's daarbij ook automatisch naar de resolutie die het beeldscherm aan kan.

Overigens gebruikt de camera nog gewoon Compact Flash (in tegenstelling tot de Canon 450D en 100D). Wel zo prettig voor overstappers van oudere bodies.

Menu
Ook het design van het menu op de camera is aangepast. Het ziet er allemaal een stukje grafischer uit. Dat had wat mij betreft niet gehoeven, maar het kan verder natuurlijk ook geen kwaad. Verder werkt het menu vertrouwd op een -voor mij in elk geval- erg prettige manier.

Canon 50D; menu


Menu instelling aanpassenEr zijn nu ook meer toetsen waarvan je kunt bepalen hoe ze zich gedragen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat het scrollwiel naast de ontspanner bij het bekijken van foto's telkens 1 foto op verder gaat, maar ook 10 of 100 foto's per klik.

Zelf geef ik de voorkeur aan het tonen van één foto per keer zodat je eenvoudig foto's aan iemand kunt tonen, maar het is prettig dat dit instelbaar is. Bij de Canon 1000D schiet je telkens 10 foto's verder en is er geen mogelijkheid dit aan te passen.

Live-view
Nieuw in de live-view mode is de gezichtherkenning. De camera stelt hierbij scherp op het grootste aanwezige gezicht in een foto. Ik kan me voorstellen dat dit handig kan zijn wanneer je de camera op afstand bedient. Verder lijkt het me vooral een gimmick die overgevolgen is van compactcamera's en waar niet veel behoefte aan zal zijn.

Vignetering
Een grappige optie die ik tegen kwam in het menu is het instellen van de 'helderheid aan de randen'. Wat hiermee bedoelt wordt is dat je in de camera al de vignetering van een objectief kunt corrigeren. Hoewel dit bij een cropcamera niet zo vaak van toepassing zal zijn is het prettig dat je dit al in de camera kunt corrigeren. Dat scheelt weer in de nabewerking achteraf wanneer je een objectief hebt dat veel last hefet van donkere hoeken.

Je kunt dit systeem voor maximaal 45 verschillende objectieven gebruiken. In de praktijk dus ruim voldoende.

Prijs en beschikbaarheid
De Canon 50D zal in oktober dit jaar in de winkels liggen voor een adviesprijs van 1.399,- euro. De body zal overigens ook geleverd worden als kit met de eveneens vandaag aangekondigde 18-200mm zoomlens. Deze lens heeft een adviesprijs van 649,- euro meegekregen.

Overigens best een aardig objectief. Viel me op het eerste gezicht helemaal niet tegen, terwijl ik niet zo'n fan ben van dit soort ultra-zoom objectieven.

Video
Brian van dSLR.nl was vanmiddag ook aanwezig en maakte onderstaande video met onder andere de marketing manager van Canon Nederland.Meer informatie
- Canon 50D preview door dSLR.nl
- Hands-on preview door DPReview
- Persbericht Canon Nederland
- Canon 50D website (door Canon, met voorbeeld foto's)

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. donkie-chot
  Profiel donkie-chot schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 01:09

  Het feit dat jij 'm vandaag al gezien hebt, geeft aan dat je al wist dat er iets kwam. En dan niks zeggen tegen je lezers? Foei!!! Schaam je!! vrolijk knipoog
  Op zich zitten er een paar mooie vernieuwingen in (nieuwe processor waardoor ws betere ruisprestatie en beter scherm). Maar een groot deel van de vernieuwingen voegt m.i. niet echt veel toe voor een camera in dit segment.

  Heb je trouwens gezien hoe de man op de foto op de achtergrond z'n camera vasthoudt? Volgens mij probeert hij het met liveview te doen..... vrolijk

 2. Dr. Hook
  Dr. Hook schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 01:41

  en Elja mocht je geen CF kaartje in de 50D doen om zelf even een paar shots te schieten of was het weer een pre-productie model waar niet op kaart gefotografeerd mag worden omdat model het nog niet productierijp is, net als bij de intro van 40D?

  9 AF punten, de 20D had die vier jaar geleden al, wat een vooruitgang, NIKON zit op 51, een reden waarom veel profs weer terug gaan naar NIKON zie de afgelopen OL.

  En dan de HMDI aansluiting waar in de filmpje zolang over word gesproken, gokt Canon met deze camera op de doelgroep die de foto's op TV bekijkt?, dan kun je beter (en stuken goedkoper) een compactje kopen.

 3. mreys
  Profiel mreys schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 07:55

  Ben nu plots sterk aan het twijfelen of ik niet zou wachten... ik was van plan up te graden van 400 naar 40, maar met die 50D die er aankomt.

 4. evert
  evert schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 08:54

  het is algemeen bekend dat Canon de grote hoeveelheid focuspunten voor de 1-series overlaat. Ik zie dat ook niet zo snel veranderen, ook niet met een 5D-opvolger. De profs (sportfotografen bijvoorbeeld) die het wel nodig hebben, die kunnen hun lol op met 1Dmk3 of evt. s versie voor in de studio. Het zal vooralsnog wel meevallen met die massale overstap.

  Persoonlijk zal het me worst wezen; met de fotografie die ik doe heb ik aan 9 punten ook wel meer dan genoeg (of met de 7 stuks van de 5D, for that matter). En er gaan wat verhalen de ronde dat de 50D zeer snel en accuraat focust.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord