Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Canon 50D

dinsdag 26 augustus 2008, 23:31 door | 41.835x gelezen | 17 reacties

Vanochtend kondigde Canon de nieuwe Canon EOS 50D digitale spiegelreflexcamera aan en aan vanmiddag was ik in de gelegenheid om even met het nieuwe model te spelen. De Canon 50D beschikt over een 15,1 megapixel CMOS sensor van het APS-C formaat, een DIGIC 4 processor en kan foto's met 6,3 beelden per seconde vastleggen.

Canon 50D


Volgens Canon is de 50D overigens geen opvolger van de 40D, maar een nieuwe lijn. Zij noemen het een model tussen de Canon 40D en de Canon 5D. In de praktijk lijkt het mij dat dit in houdt dat de Canon 40D voorlopig ook nog in de verkoop blijft. Eigenlijk zie ik verder geen reden waarom dit niet de opvolger zou zijn.

De Canon 40D werd overigens een jaar geleden aangekondigd en beschikt over een 10 megapixel sensor, maar beschikt verder over bijna vergelijkbare specificaties.

De Canon 50D schiet zijn (RAW) foto's uiteraard in 14 bit en beschikt ook over twee sRaw formaten. sRaw formaten zijn RAW bestanden met een lagere resolutie om zo ruimte op je geheugenkaartjes te besparen. Je kunt dus naast de volledige 15 megapixels RAW bestanden ook kiezen voor een 7,1 megapixel of een 3,7 megapixel.

Uiterlijk
De body lijkt eigenlijk sprekend op de Canon 40D. De enige veranderingen die ik kon ontdekken was de dedicated knop voor live-view (prettig dat die knop nu niet meer misbruikt wordt door alleen de DirectPrint optie) en programmakeuze knop.

Die programmakeuze knop mist ten opzichte van de 40D een custom-knop; in plaats van drie custom voorkeuzes zijn er nu nog maar twee aanwezig. Daarvoor in de plaats is er een nieuwe CA programmakeuze gekomen. Deze optie komt in grote lijnen overeen met de P-programmakeuze, alleen kun je nu op het display alsnog aanpassingen maken van je instellingen.

Canon 50D; Programmakeuze


De CA mode (creative auto) geeft je een grafische weergave bij het aanpassen van instellingen zoals over- of onderbelichting (EV +/-), scherptediepte (het diafragma dus), de flitser en nog een paar basis aanpassingen. Canon hoopt hierbij gebruikers met wat minder kennis ook op weg te helpen.

Het instellen op deze manier kan dus direct op het display, maar is daardoor wel langzamer dan wanneer je gewoon de traditionele instelmethode gebruikt. Het geeft de gebruiker echter de mogelijkheid ermee te werken zonder dat je precies weet welke verschillende knopjes je ervoor moet gebruiken.

Enigzins vergelijkbaar is de 'quick control' functie. Door tweemaal op de 'info' knop te drukken bereik je dit scherm met camerainstellingen (sluitertijd, diafragma, iso, enzovoorts). Je kunt deze dan ook op het scherm wijzigen. Een truukje dat afgekeken is van de camera's van Olympus en Sony.

In de hand
De Canon 50D is een robuuste body; vergelijkbaar met de Canon 40D. Ook de spatwaterdichte afwerking is gelijk. Fotografen met kleine handen kunnen de camera te fors vinden, maar voor de meeste personen zal de camera gewoon lekker in de hand liggen.

Vernieuwingen
Uiteraard zijn er wel de nodige vernieuwingen te vinden op de Canon 50D. Zo beschikt de camera -eindelijk- over een hoge resolutie scherm. Nikon en Sony gebruiken al een aardige tijd deze hogere resolutie van 920.000 pixels. Het display is, zoals inmiddels gebruiklijk, 3 inch groot.

Een belangrijke verbetering vind ik de hogere lichtgevoeligheid van de sensor. Standaard gaat deze tot 3200 ISO, maar je kunt vervolgens nog door naar H1 (6400 ISO) en H2 (12.800 ISO). Het is natuurlijk nog wel even afwachten of deze ISO's in de praktijk ook goed bruikbaar zijn.

Dankzij een hogere lichtgevoeligheid kun je ook bij wat slechtere verlichting nog onbewogen foto's maken. Daarnaast geeft het je ook meer vrijheid om het diafragma en de sluitertijd te kiezen die je wilt gebruiken voor een bepaalde opname. Door schonere (ruisarme) hoge ISO's kun je de lichtgevoeligheid steeds meer zien als de derde variabele in het kiezen van de juiste belichting van een opname.

Voor aansluiting op een televisie is nu ook aan een HDMI aansluiting gedacht. De camera schaalt de foto's daarbij ook automatisch naar de resolutie die het beeldscherm aan kan.

Overigens gebruikt de camera nog gewoon Compact Flash (in tegenstelling tot de Canon 450D en 100D). Wel zo prettig voor overstappers van oudere bodies.

Menu
Ook het design van het menu op de camera is aangepast. Het ziet er allemaal een stukje grafischer uit. Dat had wat mij betreft niet gehoeven, maar het kan verder natuurlijk ook geen kwaad. Verder werkt het menu vertrouwd op een -voor mij in elk geval- erg prettige manier.

Canon 50D; menu


Menu instelling aanpassenEr zijn nu ook meer toetsen waarvan je kunt bepalen hoe ze zich gedragen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat het scrollwiel naast de ontspanner bij het bekijken van foto's telkens 1 foto op verder gaat, maar ook 10 of 100 foto's per klik.

Zelf geef ik de voorkeur aan het tonen van één foto per keer zodat je eenvoudig foto's aan iemand kunt tonen, maar het is prettig dat dit instelbaar is. Bij de Canon 1000D schiet je telkens 10 foto's verder en is er geen mogelijkheid dit aan te passen.

Live-view
Nieuw in de live-view mode is de gezichtherkenning. De camera stelt hierbij scherp op het grootste aanwezige gezicht in een foto. Ik kan me voorstellen dat dit handig kan zijn wanneer je de camera op afstand bedient. Verder lijkt het me vooral een gimmick die overgevolgen is van compactcamera's en waar niet veel behoefte aan zal zijn.

Vignetering
Een grappige optie die ik tegen kwam in het menu is het instellen van de 'helderheid aan de randen'. Wat hiermee bedoelt wordt is dat je in de camera al de vignetering van een objectief kunt corrigeren. Hoewel dit bij een cropcamera niet zo vaak van toepassing zal zijn is het prettig dat je dit al in de camera kunt corrigeren. Dat scheelt weer in de nabewerking achteraf wanneer je een objectief hebt dat veel last hefet van donkere hoeken.

Je kunt dit systeem voor maximaal 45 verschillende objectieven gebruiken. In de praktijk dus ruim voldoende.

Prijs en beschikbaarheid
De Canon 50D zal in oktober dit jaar in de winkels liggen voor een adviesprijs van 1.399,- euro. De body zal overigens ook geleverd worden als kit met de eveneens vandaag aangekondigde 18-200mm zoomlens. Deze lens heeft een adviesprijs van 649,- euro meegekregen.

Overigens best een aardig objectief. Viel me op het eerste gezicht helemaal niet tegen, terwijl ik niet zo'n fan ben van dit soort ultra-zoom objectieven.

Video
Brian van dSLR.nl was vanmiddag ook aanwezig en maakte onderstaande video met onder andere de marketing manager van Canon Nederland.



Meer informatie
- Canon 50D preview door dSLR.nl
- Hands-on preview door DPReview
- Persbericht Canon Nederland
- Canon 50D website (door Canon, met voorbeeld foto's)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

  1. donkie-chot
    Profiel donkie-chot schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 01:09  | reageer

    Het feit dat jij 'm vandaag al gezien hebt, geeft aan dat je al wist dat er iets kwam. En dan niks zeggen tegen je lezers? Foei!!! Schaam je!! vrolijk knipoog
    Op zich zitten er een paar mooie vernieuwingen in (nieuwe processor waardoor ws betere ruisprestatie en beter scherm). Maar een groot deel van de vernieuwingen voegt m.i. niet echt veel toe voor een camera in dit segment.

    Heb je trouwens gezien hoe de man op de foto op de achtergrond z'n camera vasthoudt? Volgens mij probeert hij het met liveview te doen..... vrolijk

  2. Dr. Hook
    Dr. Hook schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 01:41  | reageer

    en Elja mocht je geen CF kaartje in de 50D doen om zelf even een paar shots te schieten of was het weer een pre-productie model waar niet op kaart gefotografeerd mag worden omdat model het nog niet productierijp is, net als bij de intro van 40D?

    9 AF punten, de 20D had die vier jaar geleden al, wat een vooruitgang, NIKON zit op 51, een reden waarom veel profs weer terug gaan naar NIKON zie de afgelopen OL.

    En dan de HMDI aansluiting waar in de filmpje zolang over word gesproken, gokt Canon met deze camera op de doelgroep die de foto's op TV bekijkt?, dan kun je beter (en stuken goedkoper) een compactje kopen.

  3. mreys
    Profiel mreys schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 07:55  | reageer

    Ben nu plots sterk aan het twijfelen of ik niet zou wachten... ik was van plan up te graden van 400 naar 40, maar met die 50D die er aankomt.

  4. evert
    evert schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 08:54  | reageer

    het is algemeen bekend dat Canon de grote hoeveelheid focuspunten voor de 1-series overlaat. Ik zie dat ook niet zo snel veranderen, ook niet met een 5D-opvolger. De profs (sportfotografen bijvoorbeeld) die het wel nodig hebben, die kunnen hun lol op met 1Dmk3 of evt. s versie voor in de studio. Het zal vooralsnog wel meevallen met die massale overstap.

    Persoonlijk zal het me worst wezen; met de fotografie die ik doe heb ik aan 9 punten ook wel meer dan genoeg (of met de 7 stuks van de 5D, for that matter). En er gaan wat verhalen de ronde dat de 50D zeer snel en accuraat focust.

  5. Peter
    Profiel Peter schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 10:25  | reageer

    Mooi ding, ben benieuwd hoe de ruisprestatie is, aangezien de pixels weer een stukkie kleiner zijn dan de 40D. Waarschijlijk zal het in dezelfde trent als de 40D vallen en dat is zeer goed voor 50% meer pixels! Maar als ze zeggen dat hij ook iso 6400 /12800 aan kan...? Laten we afwachten.
    Gezichtsherkenning is ook inderdaad maar een blije gimmick die de doelgroep van zo'n camera zelden of nooit zal gebruiken. Zelfs live view vind ik een geinige gimmich, meer niet. Ik gebruik het nooit.


    Tja 9 focuspunten / 51 focus punten. Ik gebruik er toch maar 1!! vrolijk
    Ik ben van plan de komende jaren met mijn 40D vooruit te kunnen. Meer MP heb ik niet nodig en hij is retesnel dat was voor mij het voornaamste (vorige:300D is Zoooo langzaam!!!) Gewoon zorgen dat je niet te veel hoeft te croppen, dan heb je niet meer dan 10 MP nodig knipoog

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 11:40  | reageer

    @Donki-chot; Sja, ik wil ook volgende keer weer uitgenodigd worden, dus toch maar even niet teveel zeggen. knipoog Overigens wist ik niet meer dan dat er een perspresentatie was; niet welke camera er kwam.

    @Dr. Hook; Het zijn inderdaad pre-productie modellen. Vaak zit er dan een kartonnetje in de cf-card opening gepropt, maar dit was nu niet het geval. Ik had het dus even kunnen doen, maar heb me maar gewoon netjes gedragen. Aan zo'n pre-productie model wordt vaak ook nog het een en andere verbeterd.

    Wat betreft de AF punten; de Nikon D90 heeft er 11, dus daarmee vergeleken scheelt het niet zoveel. Los daarvan doet Nikon het momenteel inderdaad erg goed voor sportfotografen. Wat ik leuk zou vinden op autofocus gebied is een terugkomst van Canon's eye-control systeem. Je kon bij de analoge camera's het AF punt selecteren door er naar te kijken.

    De HDMI aansluiting zal ik waarschijnlijk ook niet gebruiken, maar het is wel netjes dat ie erop zit.

    @mreys; Volgens mij is die dikke maand wachten dan wel de moeite waard, ja.

    @Peter; Het lijkt erop dat de ruis minder is ten opzichte van de Canon 40D ondanks de hogere resolutie. Een interessante ontwikkeling dus. Het is uiteraard nog even afwachten wat de reviews straks gaan zeggen.

  7. Jelte
    Jelte schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 16:04  | reageer

    @ Trum; Er bestaat dus een kans dat jij wel weet wanneer de nieuwe 5D uitkomt maar het ons gewoon niet verteld... vrolijk

  8. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 16:17  | reageer

    @Jelte; Die kans is inderdaad aanwezig, maar helaas is het niet zo. knipoog

    Ik hoopte gisteren nog dat ik bij binnenkomst een Non Disclosure Agreement onder mijn neus gedrukt te krijgen waarbij ik moest aangeven niks te mogen vertellen over informatie die we te horen zouden krijgen (bv een 5D opvolger). Dat viel echter tegen. Geen NDA, dus ik mag alles wat daar gezegd is vertellen. vrolijk

    Daarom kan ik dus ook wel zeggen dat Hans Smittenaar (Marketing director bij Canon NL) heeft aangegeven dat er dit jaar nog een aankondiging van Canon zal komen voor een digitale spiegelreflex.

  9. Jelte
    Jelte schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 17:40  | reageer

    Dat wordt hem... ik voel 't!

  10. Gast
    Gast schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 23:22  | reageer

    Doe mij dan toch maar de nieuwe Nikon D90! Wel iets duurder, maar dan heb je heel wat meer als deze canon..... (Wel jammer dat ik dan mijn hele Canon glasbak moet verkopen :-()
    Het is nu gewoon een feit dat Nikon op Canon voor loopt nadat Canon dat zo vele jaren dat heeft gedaan..... Al hoewel ik de ooggestuurde autofocus ook wel erg gaaf vindt.....

  11. donkie-chot
    Profiel donkie-chot schreef op donderdag 28 augustus 2008 om 00:47  | reageer

    @elja: dat snap ik tuurlijk ook wel. Beetje teasen vrolijk
    Mooi dat er dit jaar nog eentje komt. Het kan eigenlijk niet meer missen.

  12. Dr. Hook
    Dr. Hook schreef op donderdag 28 augustus 2008 om 01:47  | reageer

    @ Elja; ik denk dat je de 50D moet vergelijken met de D300 van Nikon, zo komt het bij mij over zoals Canon hem presenteert en dan steken die 9A AF punten wel erg karig af bij de 51 focuspunten en 15 kruispunten van Nikon. Deze autofocus wordt volgens liefhebbers en haters van Nikon toch echt genoemd als het beste scherpstel systeem van het moment, en dat is niet voor niets.


    @ Gast: de D90 duurder dan de 50D?
    De D90 body heeft een adviesprijs van 1039,- euro tegen de body prijs van 1399,- voor de 50D en de winkelprijs zal dan in de buurt komen te liggen waar nu Nikon D300 voor word aangeboden.
    Feit is wel dat Canon op dit moment qua innovatie achter Nikon aanholt en dat is toch wel anders geweest.

    @ Donkie-chot: Ik verwacht eerder dat er 1Dmk nogwat komt dan een 5Dmk nogwat (die geruchter gaan al een jaar of twee en er komt maar niets van) om de profs tevreden te stelen voordat alles overloopt naar Nikon.

  13. Henri
    Profiel Henri schreef op donderdag 28 augustus 2008 om 12:38  | reageer

    @ Dr.Hook:
    Sinds een paar maanden houd ik de prijs van de Canon EOS 1Ds MkIII in de gaten omdat ik hier al langer zin in heb. Ik twijfel echter door de hoge prijs en de forse afmetingen.
    (wacht met spanning op het alternatief, 5D MkII, opvolger van mijn huidige 5D)

    Dit is de prijsvergelijker die ik vrijwel dagelijks raadpleeg.

    Een paar dagen terug viel het mij op dat op de site van een fotozaak de body plots € 600,- duurder is geworden. Ze waren een week of twee de goedkoopste met € 6.299,-
    Op mijn vraag aan hen of dit een foutje is kreeg ik het antwoord dat ze de voorraad hadden uitverkocht omdat er zeker een opvolger wordt aangekondigd in de komende weken!

    Dat zou dan wel heel erg snel zijn, maar dat vinden we ook van de 50D... Wellicht omdat Nikon met zijn FX camera's plots heel veel aandeel pro dSLR wegsnoept? Bij nieuwsprogramma's valt het me op dat er steeds meer zwarte objectieven zonder rood randje in beeld komen. Ook die overheersende witte toeters worden minder en minder.....

  14. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 28 augustus 2008 om 19:33  | reageer

    @ Henri: Dat de wit rond sportvelden markt verliest heeft voor een deel te maken met de AF-problemen van Canon. Maar de grote reden zal wel zijn dat professionele Nikon-fans een tijd geleden de technisch betere Canons zijn gaan kopen. Nu de grote verschillen weg zijn, zal niet iedereen bij Canon blijven. Oude liefde roest niet. Zoals jij nog steeds terugdenkt aan de 645 van Pentax en ik aan die van Mamiya. Stel dat er nu een digitale MF met oude scherpte en DOF -en in de oude prijsklasse-, dan zou jij jouw 5D aan de wilgen hangen.

  15. Henri
    Profiel Henri schreef op donderdag 28 augustus 2008 om 20:30  | reageer

    @EdC;
    Klopt, dat van die wilgen. Maarrrrr: inmiddels ben ik wel verwend met mijn zoomlensjes.
    "Vroeger" liep ik rond met een 645n met 5 Primes (35/45/75/150/300ED)in een Billngham. (de rest bleef in de kast!)
    Nu zweef ik bijna met een 5D met 4,0/17~40, een 4,0/24~105, een 4,0 70~200 IS en een 1,4/50 waarvan meestal alleen de 24~105 en de 70~200 meemogen.....
    T.o.v. die oude primes zijn deze 4,0-zoompjes echte lichtgewichten!

  16. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 28 augustus 2008 om 20:58  | reageer

    @Henry: zeker, het gewicht in de fototas is flink minder geworden. Maar 'vroeger' (is net drie jaar geleden) vond ik het gesjouw geen bezwaar. En als ik een enkele keer een digitale Hasselblad in handen heb, dan weerhoudt alleen de prijs mij om er ook een te kopen.
    Fotografie is plezier hebben. Lukt mij met de 20D ook wel, maar ...

  17. FVD
    Profiel FVD schreef op dinsdag 9 september 2008 om 15:26  | reageer

    Ondanks het vervelende feit dat fabrikanten tegenwoordig over elkaar heen duikelen om een nieuw model te presenteren (waar gaat het eigenlijk nog over), lijkt me dit toch een hele aardige camera. Mits je de voorganger niet hebt. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord