Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Albelli fotoboek

vrijdag 9 maart 2018, 20:40 door | 16.849x gelezen | 21 reacties

Eerder kon je de recensie over het fotoboek van Saal Digital en ook Profotonet lezen. Ik was erg tevreden over beide resultaten, maar werd tegelijkertijd erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van fotoboeken van andere leveranciers.

Albelli bood me de gelegenheid één van hun albums te testen. In dit artikel mijn review van Albelli's Fotoboek op 30x30cm op platliggend premium hoogglans-pagina's.

Albelli fotoboek kaft


Software


In Albelli vind je een van de meest vooruitstrevende aanbieders op het gebied van software. Het pakket is compleet, gebruiksvriendelijk en beschikbaar voor zowel Windows, Mac, Online als via tablet.

Voor tablet en online zijn de mogelijkheden wel wat beperkter. Ook schijnt de Windows versie geavanceerder te zijn dan die voor de Mac.

Albelli werkblad cover


Het feit dat je het bewerkingsprogramma via internet of op je eigen computer kan gebruiken vind ik een prettige keuze. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar het downloaden van het programma op de eigen computer. Dit geeft vaak veel meer bewerkingsmogelijkheden en creatieve vrijheid.

Het voordeel bij Albelli is dat je geen foto's vooraf in een bibliotheek hoeft te laden. Je opent gewoon een folder (kan ook op een netwerkdisk) en je krijgt ze meteen te zien in thumbnail-formaat.

Albelli fotos meteen beschikbaar


De foto's kun je simpelweg in je album slepen en aldaar verplaatsen, vergroten/verkleinen, roteren, dekking verlagen, schaduw onder plaatsen, et cetera.

Albelli werkblad tools rechterkant


Je kunt kiezen voor een vrije indeling van je pagina's of gebruikmaken van standaard layouts. Layouts kun je ook zelf aanmaken of aanpassen en bewaren. Het is mogelijk om een layout te 'spiegelen' naar de tegenoverliggende pagina, erg handig!

Na even oefenen met de keuzes uit de menu/werkbalken bovenin en die aan de rechterzijde wijst een en ander zichzelf. Het programma werkt prettig, snel en goed. Heel fijn zijn de creatieve mogelijkheden, zoals het plaatsen van een foto op een enkele of op een dubbele pagina.

Albelli fotos plaatsen


Handig hulpmiddel zijn de hulplijnen voor de randen zodat een foto niet in de kantlijn verdwijnt. De rode hulplijnen verschijnen automatisch en zorgen ervoor dat je verschillende foto's gemakkelijk kunt uitlijnen.

Als je een foto vergroot of verkleint en de verhouding raakt uit balans, dan trek je net zolang aan de hoekpunten tot er een diagonale hulplijn door je foto verschijnt. Het teken dat de verhoudingen weer hersteld zijn. Erg handig!

Het is heel gemakkelijk om met eigen foto's een mooie achtergrond te maken. Je schuift de foto dan naar één van de hoeken van het canvas, totdat de foto donkerder wordt.

Albelli upper menus


Zodra je de muisknop loslaat verschijnt deze foto als achtergrondfoto (je kunt er dus weer foto's bovenop plaatsen) en wordt de dekking automatisch voor je verlaagd tot 50%.

Ook het inzoomen op details binnen je foto geeft mogelijkheden om je boekje een bijzonder effect te geven. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om uit de Albelli achtergronden (clipart), randen en frames te kiezen. Ik heb in het programma niets gemist.

Albelli round corners


Bestellen en levertijd


Zodra je op de bestelknop drukt komt Albelli met een Alert. Potentiele problemen zoals dubbele foto's of foto's met een lage resolutie worden netjes gemeld. Daarna kun je doorgaan met je bestelling of eerst de problemen verhelpen.

Zoals je van de bekendste leverancier van Nederland mag verwachten hebben ze het bestelproces prima voor elkaar. Datzelfde geldt voor de betaalmogelijkheden. Je kan betalen via een bankoverschrijving, Ideal, Credit Card, Klarna (op rekening), Paypal en middels een Giftcard (VVV-bon).

Na de bestelling krijg je onmiddellijk een bevestiging via de email. Daarna word je op de hoogte gehouden van de status van je bestelling. Je kunt zelf op hun website inloggen om de voortgang te volgen. Het boekje werd afgeleverd op de toegezegde dag.

De levertijd van dit fotoboek heb ik gemeten in werkdagen en bedraagt bij Albelli 3 dagen. Daarmee zijn ze één van de snelste leveranciers van Nederland.

Online fotoboek-versie


Albelli biedt je meteen na bestelling de mogelijkheid je fotoboek gratis online te delen. Het boek blijft dan ook online staan totdat je het zelf verwijdert. Erg handig om zo te delen met je vrienden en familie via e-mail, Facebook, Twitter of blog. Hier mijn eigen online-versie.

Kwaliteit Albelli fotoboek


Albelli levert gewoon een erg goed boek. Maar wat mij met name opviel waren de kleuren, die net iets over-geoptimaliseerd leken. Feller dan bij ProFotonet. Dit komt door de glossy bewerking, de foto's lijken wat op vroegere foto-afdrukken.

De hoogglans optie zorgt er wel voor dat de foto's iets donkerder uitvallen (handig om je foto's wat op te lichten in de nabewerking voordat je ze in het boek gebruikt), maar de schaduw-details blijven toch nog goed zichtbaar. De hoogglans-optie maakt het boek gevoeliger voor vingerafdrukken.

De pagina's zijn vastgeplakt met lijm, het fotoboek kraakt een beetje als je door de pagina's gaat, maar het geheel voelt toch zeer solide aan. Het valt mooi open en de kaft ziet er netjes uit. De foto's en het papier zien er professioneel en ook scherp en natuurlijk uit en het bindwerk (vlakligging) is mooi en stevig.

Albelli fotoboek flatbed


Prijs/kwaliteit


Ik heb gekozen voor een liggend large (30x30 cm) fotoboek met hoogglans pagina's (tegen een meerprijs van 0,30 euro per pagina), het boek van 70 pagina's kwam daarmee op 126,65 euro inclusief verzendkosten. Ik ontving van Albelli een cadeaubon van 100 euro inclusief 4,95 verzendkosten.

De fotoboeken zijn duidelijk te vinden en per boek is helder wat je kan verwachten aan (meer)prijs. De Albelli fotoboeken zijn wel een stuk duurder dan veel andere aanbieders. Neem je bijvoorbeeld 70 pagina's, dan wordt dit verschil alleen maar groter.

Je bent zo maar 8 tot 10 euro meer kwijt dan bij aanbieders die kwalitatief hetzelfde bieden (Saal bijvoorbeeld). De belangrijkste oorzaak hiervoor is de hoge prijs die ze vragen voor een fotokaft en dat je 0,30 euro per glanzende pagina moet neertellen.

Albelli fotoboek outside inside


Desondanks vind ik de prijs/kwaliteit verhouding goed en als vaste klant kun je af en toe een kortingscode krijgen van 15 of 20%. Ook hebben ze regelmatig aanbiedingen voor een hoop gratis extra pagina's. Voor mij een zeer interessante optie!

Slim is ook dat Albelli standaard een aantal kortingsbonnen van 15% bij de bestelling stopt. Handig voor herhaal bestellingen of om aan familieleden of andere geïnteresseerden te geven. Ook bieden ze je de mogelijkheid een kopie van je fotoboek in een maatje kleiner te bestellen. Ongeveer voor de helft van het bedrag van je grote fotoboek.

Service Albelli


Ook Albelli is al jaren een van de betere leveranciers wanneer het gaat om service. Dat uit zich in een snelle reactie op mails, een goede bereikbaarheid van de chat en telefoon en in diverse aanvullende diensten (online en fysieke cursussen plus afhaalmogelijkheden in Den Haag).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

21 reacties

  1. Rinus Lasschuyt
    Rinus Lasschuyt schreef op zaterdag 10 maart 2018 om 09:43  | reageer

    Beste Michelle,

    Bedankt voor deze recensie. Ik werk al vele jaren met dit programma. Ben twee jaar geleden overgestapt van Windows naar Mac. Toen waren en nog wel veel beperkingen voor de Mac maar het laatste jaar en vooral het laatste halfjaar is er een behoorlijke inhaalslag gemaakt en volgens mij zijn (bijna) geen beperkingen meer voor de Mac.

    Albelli geeft heel vaak (bijna standaard) 20% korting. Voor mijn jaarboek wacht ik altijd op de aanbieding van 96 gratis pagina's. Ik heb dan voor de prijs van een van 24 pagina's een boek van 120 pagina.

    Zoals in jouw recensie al geschreven, de helpdesk etc. zijn geweldig. Gaat er eens een enkele keer iets fout (bijv. extra witte pagina's aan het eind). Geen discussie, hoef het boek niet op te sturen, krijg per omgaande geheel gratis een nieuw boek.

    Met vriendelijke groet,
    Rinus Lasschuyt

  2. Arabella
    Arabella schreef op zaterdag 10 maart 2018 om 10:49  | reageer

    Hallo, ik kan bovenstaande alleen maar bevestigen!! Het enige wat ik zou kunnen opmerken is dat als je een bon koopt deze vroeger een jaar geldig was en nu maar 3 maanden meer. Iemand (zoals ik) die soms wat achterloop met het maken van mijn boeken, moet goed letten op de afloopdatum.

  3. Willem-Jan de Kleijn
    Willem-Jan de Kleijn schreef op zaterdag 10 maart 2018 om 13:42  | reageer

    Hi Michelle, ik gebruik al jaren ProFotonet voor mijn foto albums (45x30 liggend). Daarvoor diverse andere gehad maar geen haalt het bij Profotonet; Albelli of Saal nog niet maar ben zeer tevreden met ProFotonet en heb uit je recensies de indruk dat jouw voorkeur daar ook naar uitgaat. Groet, Willem-Jan

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 10 maart 2018 om 14:46  | reageer

    @Willem-Jan: ik heb nog niet echt een voorkeur, tot nu toe ben ik erg tevreden over alle leveranciers. Er zijn wel behoorlijke verschillen in creatieve vrijheid en gebruik (-ersvriendelijkheid) van de software, prijs, mogelijkheden, extra features, et cetera. Als ik zo'n 10 leveranciers van fotoboeken gereviewed heb, komt er een overkoepelend artikel met daarin alle onderlinge verschillen, voor- en nadelen, et cetera.

  5. Rutger
    Rutger schreef op dinsdag 13 maart 2018 om 11:10  | reageer

    Ik maak al jaren gebruik van de albums van Pixum. Alle voordelen die ik in het interessante artikel lees ben ik ook bij hen te vinden. Ik heb er nog nooit een klacht over gehad.

  6. Peter Heins
    Peter Heins schreef op dinsdag 13 maart 2018 om 12:07  | reageer

    Ik heb een keer een trouwalbum gemaakt bij Albelli maar de kwaliteit van de kunstlederen kaft en de bladzijden was bij Kruidvat beter. Beter afgewerkt de bladzijden waren steviger en de kleuren bij Kruidvat (CEWE) mooier. Dus het is bij deze ene zijstap gebleven en volgende trouwalbums heb ik weer bij Kruidvat besteld . Klanten zijn super tevreden en daar gaat het om.

  7. Dick de Roos
    Dick de Roos schreef op dinsdag 13 maart 2018 om 13:28  | reageer

    In het verleden liet ik de boeken maken bij Fotobuch.de, die een goede prijs/kwaliteit heeft. We waren daar erg tevreden over.
    Tegenwoordig laten we de boeken maken bij Albelli.
    De software van Albelli (Mac) is prettiger, uitgebreider en stabieler dan van Fotobuch vind ik en de kwaliteit van het boek is prima.
    Ook vind ik de 100% garantie erg goed; als je ergens niet tevreden over bent (kleurverschil of een transportbeschadiging), krijg je zonder problemen een nieuw exemplaar. Het kost wel wat, maar als je geen haast hebt, kan je wachten op een regelmatig terugkerende actie, waardoor je veel geld uitspaart.

  8. J. Flinkenflögel
    J. Flinkenflögel schreef op dinsdag 13 maart 2018 om 16:01  | reageer

    Ik heb een tijdje met Albelli, Pixum en Pixbook gewerkt maar ben overgestapt naar Webprint. Ik gebruikt de software van deze aanbieders niet omdat ik in Photoshop voor elke (dubbele) pagina 1 grote foto maak. Photoshop geeft een veel grotere vrijheid om collages te maken.
    Webprint heeft regelmatig kortingacties die lopen tot 40%, als je een boek gereed hebt en niet te veel haast is het de moeite waard om te wachten op een actie. De kwaliteit van Webprint is voor mij goed.
    Wat ik wel jammer vind bij Webprint dat XL formaat net iets kleiner is dan 30cm en vierkant net niet vierkant is.

  9. Dita van Stipriaan
    Dita van Stipriaan schreef op dinsdag 13 maart 2018 om 19:02  | reageer

    Op YouTube kun je ook reviews terug vinden van gemaakte fotoboeken.

  10. W. Snieder
    W. Snieder schreef op woensdag 14 maart 2018 om 11:37  | reageer

    Geachte mevrouw Peters,
    Als jarenlang maker van de fotoboeken van Albelli herken ik niets van het programma als zijnde een product van Albelli. Mogelijk hebt u gebruik gemaakt van Apple, maar het lijkt in niets op de programma van Albelli dat ik gebruik met behulp van Windows. Ten eerste waarom het programma in het Engels, we zitten toch gewoon in Nederland? Ten tweede vraag ik me af of u niet een programma van een andere maker van fotoboeken hebt gebruikt. Gaarne een toelichting.

  11. Huub
    Huub schreef op woensdag 14 maart 2018 om 13:18  | reageer

    @W. Snieder: Ik heb idd gebruik gemaakt van de software op een Mac. En omdat de OS versie van deze Mac in het Engels is zie je dat ook terug in het gebruik van je geïnstalleerde applicaties. Ben niet in het bezit van windows systemen dus heb dat niet kunnen bekijken. Kan derhalve ook niet beoordelen of de verschillen in Mac en Windows zo groot zijn.

  12. José
    José schreef op woensdag 14 maart 2018 om 18:46  | reageer

    hallo Michelle,
    wat een mooi fotoboek. Mijn man en ik houden ook van camperen vrolijk

    Je zei ergens:
    De hoogglans optie zorgt er wel voor dat de foto's iets donkerder uitvallen (handig om je foto's wat op te lichten in de nabewerking voordat je ze in het boek gebruikt)

    Is het aan te raden om hoogglans te gebruiken?
    En... als je in de nabewerking je foto's wat oplicht, voor gebruik in het fotoboek, moet je dat naderhand weer ongedaan maken? [daarmee bedoel ik dan dat je dan je foto's weer in de originele bewerkingsstaat terugbrengt om ze zo digitaal te bewaren]

    bedankt voor je tijd en moeite
    hartelijke groeten
    José

  13. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 14 maart 2018 om 19:11  | reageer

    @José: ja he, het is echt een bezit, zo'n fotoboek en het houdt je herinneringen levendig! Naar digitale foto's kijk ik zelf nog maar zelden om...

    Ik heb voor de test met verschillende leveranciers van fotoboeken bedacht om vierkante boeken van 30x30 op hoogglans te maken. Om zo geen appels met peren te vergelijken. Ik vind het zelf mooier, maar smaken verschillen natuurlijk!

    Ik zou niet de originele/bewerkte foto's aantasten en lichter maken voor het boek. Maak eerst een selectie van de foto's die je wilt gebruiken en kopieer die naar een andere locatie. Of de foto's moeten echt te donker zijn (ook op het scherm), dan zou je kunnen overwegen om je originelen definitief lichter te maken.

    En als je in RAW fotografeert bewaar je natuurlijk altijd je 'negatieven' (je RAW-bestanden).

  14. Thijs
    Thijs schreef op woensdag 14 maart 2018 om 19:57  | reageer

    Hallo Michelle, Ik heb nog nooit een foto boek gemaakt van anderen dan via Apple. (Aperture) Nu werk ik met Lightroom. Dan staat er geen folder in Finder en moet je toch een bibliotheek aanmaken bv op je bureaublad met de foto's die je wilt gebruiken. Of kan je met Albelli direct bij je verzameling in Lightroom.
    Bedankt voor je antwoord.

    Groet
    Thijs

  15. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 14 maart 2018 om 20:22  | reageer

    @Thijs: ik kan vanuit de Albelli software wel naar mijn Photos Library (vroeger iPhoto). Mappen kun je toevoegen door ze te slepen vanaf de Finder. Of je laadt ze vanaf de computer rechtstreeks in een project in. Je kunt ook een account van Instagram, Facebook, Picasa of Twitter met je project verbinden. Ik zie geen Lightroom plugins beschikbaar voor Albelli (Blurb! heeft wel Lightroom of InDesign plugins, dit komt ook nog ter review, kan een belangrijke pré zijn). Albelli heeft wel eigen plugins ter beschikking, waaronder de Xero plugin.

  16. Leny de Jong
    Leny de Jong schreef op donderdag 15 maart 2018 om 16:19  | reageer

    Probleem en wie heeft er voor mij een oplossing ?
    Privé maak ik albums bij Albelli. Voor een landelijke vereniging maak ik vanaf 2012 een jaarboek bij Top Fotoalbum . Na twee weken werk wil ik het boek bestellen. Het blijkt dat er problemen zijn, dus dat gaat niet lukken. Ik wil dit boek nu bijv. bij Albelli bestellen, hoe ga ik dat praktisch oplossen ? Ik heb al met Albelli contact gehad, het gemaakte boek is niet zonder meer over te zetten.

  17. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 15 maart 2018 om 21:46  | reageer

    @Leny: wat voor problemen zijn dat dan? Er is geen oplossing. Gewoon het boek opnieuw maken in Albelli..

  18. Rob Roelofs
    Profiel Rob Roelofs schreef op vrijdag 16 maart 2018 om 10:50  | reageer

    Beste Michelle en andere fotoboekmakers,
    Een mooi fotoboek, strak en met net genoeg creativiteit voor het complete verhaal, leuke achtergronden!
    Zelf heb ik en mijn familie dankbaar gebruik gemaakt van Albelli de afgelopen tijd. Helaas waren niet alle formaten op platliggend premium te maken. Voor de rest prima kwaliteit en goede software en mogelijkheden. Kruidvat doet het ook goed en werkt volgens mij samen met CEWE.
    Zelf heb ik eens een bruidsreportage en een prachtig boek gemaakt bij Elkacolor, een Belgisch bedrijf, op aanraden van een bevriend reportagefotograaf. Deze geeft de mogelijkheid om af te drukken op stevig echt fotopapier wat een zeer professionele uitstraling geeft. Het grootste formaat was 42x28 cm Deluxe en platliggend. Het voordeel was ook dat niet alleen de voor en achterzijde, maar ook de binnen kanten van de kaft bedrukt/gebruikt kon worden.
    Helaas door een storing van de persen moest ik weken langer wachten op de boeken. Na een paar telefoontjes kreeg ik nog wel een kortingscode van 20% voor een volgende order.
    Wat is jou ervaring bij dit bedrijf of andere lezers..?
    vr. gr. Rob Roelofs

  19. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 16 maart 2018 om 11:37  | reageer

    @Rob: ik ken Elkacolor zelf niet!

  20. Jan Stout
    Profiel Jan Stout schreef op woensdag 28 maart 2018 om 10:10  | reageer

    De ING-bank hanteert rentepunten, daarmee kan je producten kopen voor 50% van de adviesprijs. Eén van de producten zijn kortingsbonnen voor een Albelli-fotoboek. Een kortingsbon ter waarde van 50 euro kan je dus bij de ING kopen voor 25 euro. Toch mooi meegenomen.

  21. Eva Janis
    Profiel Eva Janis schreef op maandag 3 december 2018 om 14:11  | reageer

    Ik vind de fotoboeken van Albelli eigenlijk altijd van goede kwaliteit tot nu toe. ik ben vooral te spreken over de ruime keuze aan design mogelijkheden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord