Michelle Peeters

Review: Albelli fotoboek

vrijdag 9 maart 2018, 20:40 door | 14.946x gelezen | 21 reacties

Eerder kon je de recensie over het fotoboek van Saal Digital en ook Profotonet lezen. Ik was erg tevreden over beide resultaten, maar werd tegelijkertijd erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van fotoboeken van andere leveranciers.

Albelli bood me de gelegenheid één van hun albums te testen. In dit artikel mijn review van Albelli's Fotoboek op 30x30cm op platliggend premium hoogglans-pagina's.

Albelli fotoboek kaft


Software


In Albelli vind je een van de meest vooruitstrevende aanbieders op het gebied van software. Het pakket is compleet, gebruiksvriendelijk en beschikbaar voor zowel Windows, Mac, Online als via tablet.

Voor tablet en online zijn de mogelijkheden wel wat beperkter. Ook schijnt de Windows versie geavanceerder te zijn dan die voor de Mac.

Albelli werkblad cover


Het feit dat je het bewerkingsprogramma via internet of op je eigen computer kan gebruiken vind ik een prettige keuze. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar het downloaden van het programma op de eigen computer. Dit geeft vaak veel meer bewerkingsmogelijkheden en creatieve vrijheid.

Het voordeel bij Albelli is dat je geen foto's vooraf in een bibliotheek hoeft te laden. Je opent gewoon een folder (kan ook op een netwerkdisk) en je krijgt ze meteen te zien in thumbnail-formaat.

Albelli fotos meteen beschikbaar


De foto's kun je simpelweg in je album slepen en aldaar verplaatsen, vergroten/verkleinen, roteren, dekking verlagen, schaduw onder plaatsen, et cetera.

Albelli werkblad tools rechterkant


Je kunt kiezen voor een vrije indeling van je pagina's of gebruikmaken van standaard layouts. Layouts kun je ook zelf aanmaken of aanpassen en bewaren. Het is mogelijk om een layout te 'spiegelen' naar de tegenoverliggende pagina, erg handig!

Na even oefenen met de keuzes uit de menu/werkbalken bovenin en die aan de rechterzijde wijst een en ander zichzelf. Het programma werkt prettig, snel en goed. Heel fijn zijn de creatieve mogelijkheden, zoals het plaatsen van een foto op een enkele of op een dubbele pagina.

Albelli fotos plaatsen


Handig hulpmiddel zijn de hulplijnen voor de randen zodat een foto niet in de kantlijn verdwijnt. De rode hulplijnen verschijnen automatisch en zorgen ervoor dat je verschillende foto's gemakkelijk kunt uitlijnen.

Als je een foto vergroot of verkleint en de verhouding raakt uit balans, dan trek je net zolang aan de hoekpunten tot er een diagonale hulplijn door je foto verschijnt. Het teken dat de verhoudingen weer hersteld zijn. Erg handig!

Het is heel gemakkelijk om met eigen foto's een mooie achtergrond te maken. Je schuift de foto dan naar één van de hoeken van het canvas, totdat de foto donkerder wordt.

Albelli upper menus


Zodra je de muisknop loslaat verschijnt deze foto als achtergrondfoto (je kunt er dus weer foto's bovenop plaatsen) en wordt de dekking automatisch voor je verlaagd tot 50%.

Ook het inzoomen op details binnen je foto geeft mogelijkheden om je boekje een bijzonder effect te geven. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om uit de Albelli achtergronden (clipart), randen en frames te kiezen. Ik heb in het programma niets gemist.

Albelli round corners


Bestellen en levertijd


Zodra je op de bestelknop drukt komt Albelli met een Alert. Potentiele problemen zoals dubbele foto's of foto's met een lage resolutie worden netjes gemeld. Daarna kun je doorgaan met je bestelling of eerst de problemen verhelpen.

Zoals je van de bekendste leverancier van Nederland mag verwachten hebben ze het bestelproces prima voor elkaar. Datzelfde geldt voor de betaalmogelijkheden. Je kan betalen via een bankoverschrijving, Ideal, Credit Card, Klarna (op rekening), Paypal en middels een Giftcard (VVV-bon).

Na de bestelling krijg je onmiddellijk een bevestiging via de email. Daarna word je op de hoogte gehouden van de status van je bestelling. Je kunt zelf op hun website inloggen om de voortgang te volgen. Het boekje werd afgeleverd op de toegezegde dag.

De levertijd van dit fotoboek heb ik gemeten in werkdagen en bedraagt bij Albelli 3 dagen. Daarmee zijn ze één van de snelste leveranciers van Nederland.

Online fotoboek-versie


Albelli biedt je meteen na bestelling de mogelijkheid je fotoboek gratis online te delen. Het boek blijft dan ook online staan totdat je het zelf verwijdert. Erg handig om zo te delen met je vrienden en familie via e-mail, Facebook, Twitter of blog. Hier mijn eigen online-versie.

Kwaliteit Albelli fotoboek


Albelli levert gewoon een erg goed boek. Maar wat mij met name opviel waren de kleuren, die net iets over-geoptimaliseerd leken. Feller dan bij ProFotonet. Dit komt door de glossy bewerking, de foto's lijken wat op vroegere foto-afdrukken.

De hoogglans optie zorgt er wel voor dat de foto's iets donkerder uitvallen (handig om je foto's wat op te lichten in de nabewerking voordat je ze in het boek gebruikt), maar de schaduw-details blijven toch nog goed zichtbaar. De hoogglans-optie maakt het boek gevoeliger voor vingerafdrukken.

De pagina's zijn vastgeplakt met lijm, het fotoboek kraakt een beetje als je door de pagina's gaat, maar het geheel voelt toch zeer solide aan. Het valt mooi open en de kaft ziet er netjes uit. De foto's en het papier zien er professioneel en ook scherp en natuurlijk uit en het bindwerk (vlakligging) is mooi en stevig.

Albelli fotoboek flatbed


Prijs/kwaliteit


Ik heb gekozen voor een liggend large (30x30 cm) fotoboek met hoogglans pagina's (tegen een meerprijs van 0,30 euro per pagina), het boek van 70 pagina's kwam daarmee op 126,65 euro inclusief verzendkosten. Ik ontving van Albelli een cadeaubon van 100 euro inclusief 4,95 verzendkosten.

De fotoboeken zijn duidelijk te vinden en per boek is helder wat je kan verwachten aan (meer)prijs. De Albelli fotoboeken zijn wel een stuk duurder dan veel andere aanbieders. Neem je bijvoorbeeld 70 pagina's, dan wordt dit verschil alleen maar groter.

Je bent zo maar 8 tot 10 euro meer kwijt dan bij aanbieders die kwalitatief hetzelfde bieden (Saal bijvoorbeeld). De belangrijkste oorzaak hiervoor is de hoge prijs die ze vragen voor een fotokaft en dat je 0,30 euro per glanzende pagina moet neertellen.

Albelli fotoboek outside inside


Desondanks vind ik de prijs/kwaliteit verhouding goed en als vaste klant kun je af en toe een kortingscode krijgen van 15 of 20%. Ook hebben ze regelmatig aanbiedingen voor een hoop gratis extra pagina's. Voor mij een zeer interessante optie!

Slim is ook dat Albelli standaard een aantal kortingsbonnen van 15% bij de bestelling stopt. Handig voor herhaal bestellingen of om aan familieleden of andere geïnteresseerden te geven. Ook bieden ze je de mogelijkheid een kopie van je fotoboek in een maatje kleiner te bestellen. Ongeveer voor de helft van het bedrag van je grote fotoboek.

Service Albelli


Ook Albelli is al jaren een van de betere leveranciers wanneer het gaat om service. Dat uit zich in een snelle reactie op mails, een goede bereikbaarheid van de chat en telefoon en in diverse aanvullende diensten (online en fysieke cursussen plus afhaalmogelijkheden in Den Haag).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

21 reacties

 1. Rinus Lasschuyt
  Rinus Lasschuyt schreef op zaterdag 10 maart 2018 om 09:43

  Beste Michelle,

  Bedankt voor deze recensie. Ik werk al vele jaren met dit programma. Ben twee jaar geleden overgestapt van Windows naar Mac. Toen waren en nog wel veel beperkingen voor de Mac maar het laatste jaar en vooral het laatste halfjaar is er een behoorlijke inhaalslag gemaakt en volgens mij zijn (bijna) geen beperkingen meer voor de Mac.

  Albelli geeft heel vaak (bijna standaard) 20% korting. Voor mijn jaarboek wacht ik altijd op de aanbieding van 96 gratis pagina's. Ik heb dan voor de prijs van een van 24 pagina's een boek van 120 pagina.

  Zoals in jouw recensie al geschreven, de helpdesk etc. zijn geweldig. Gaat er eens een enkele keer iets fout (bijv. extra witte pagina's aan het eind). Geen discussie, hoef het boek niet op te sturen, krijg per omgaande geheel gratis een nieuw boek.

  Met vriendelijke groet,
  Rinus Lasschuyt

 2. Arabella
  Arabella schreef op zaterdag 10 maart 2018 om 10:49

  Hallo, ik kan bovenstaande alleen maar bevestigen!! Het enige wat ik zou kunnen opmerken is dat als je een bon koopt deze vroeger een jaar geldig was en nu maar 3 maanden meer. Iemand (zoals ik) die soms wat achterloop met het maken van mijn boeken, moet goed letten op de afloopdatum.

 3. Willem-Jan de Kleijn
  Willem-Jan de Kleijn schreef op zaterdag 10 maart 2018 om 13:42

  Hi Michelle, ik gebruik al jaren ProFotonet voor mijn foto albums (45x30 liggend). Daarvoor diverse andere gehad maar geen haalt het bij Profotonet; Albelli of Saal nog niet maar ben zeer tevreden met ProFotonet en heb uit je recensies de indruk dat jouw voorkeur daar ook naar uitgaat. Groet, Willem-Jan

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 10 maart 2018 om 14:46

  @Willem-Jan: ik heb nog niet echt een voorkeur, tot nu toe ben ik erg tevreden over alle leveranciers. Er zijn wel behoorlijke verschillen in creatieve vrijheid en gebruik (-ersvriendelijkheid) van de software, prijs, mogelijkheden, extra features, et cetera. Als ik zo'n 10 leveranciers van fotoboeken gereviewed heb, komt er een overkoepelend artikel met daarin alle onderlinge verschillen, voor- en nadelen, et cetera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord