Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Location shooting tutorials package (Joel Grimes)

zaterdag 14 oktober 2017, 10:10 door | 3.954x gelezen | 1 reactie

Als je nog niet over de vaardigheden beschikt om portretten op locatie te maken is dit een goede online workshop om te volgen.

In deze serie (één van de producten uit het pakket van de '5DayDeal') laat Joel Grimes je stap voor stap zien welke apparatuur je kunt gebruiken en ook hoe die te gebruiken bij elke vorm van licht.

Wellicht leuk om te weten dat Joel ook een erg leuke cursus op Photofacts Academy heeft over motorcycle compositie!

1. Advertising Lifestyle Portrait


In de eerste video (Advertising Lifestyle Portrait) laat hij op locatie (Anaconda, Montana) zien hoe hij een model fotografeert zoals hij dat zou doen voor een lifestyle shoot (dus voor een magazine).

Joel grimes advertising lifestyle portrait


Hij heeft zijn model uitgedost in een visuitrusting, compleet met rubberen lieslaarzen zodat ze gemakkelijk in (diep) water kan staan.

Hij laat drie verschillende belichtingsvormen zien:

 1. Met natuurlijk licht, zonder hulpmiddelen
 2. Met gebruikmaking van een reflectiescherm
 3. Met een Canon Speedlite 600EX flitser met Westcott travel beauty dish modifier op statief


Hij legt uit dat het mooiste licht altijd schuin van boven komt, dit is het meest flatterend. Hoe groter de lichtbron, hoe zachter het licht. Verder laat hij wat compositietechnieken zien en waarschuwt ervoor de horizon niet door de ogen te laten lopen.

Hij besteedt de meeste tijd aan de derde belichtingsvorm, die natuurlijk ook het ingewikkeldst is. Hij demonstreert de effecten van een groot diafragma (f/1.4) met een groothoekobjectief van 35mm (later ook een 70-200mm objectief) waarbij hij met snelle sluitertijden werkt om de achtergrond donker (en onscherp door het grote diafragma) te houden.

Joel grimes lifestyle shoot on location


Hij gebruikt ook grijsfilters (3 tot 6 stops) om de achtergrond donkerder te krijgen waardoor het model (dat wordt ingeflitst op korte afstand) er helemaal uitspringt.

Ik vond de kwaliteit erg goed. Het niveau is toch wel behoorlijk hoog, hij legt alle technieken wel uit, maar het gaat allemaal in rap tempo. Je moet dus wel weten waar hij mee bezig is en wat de mogelijkheden in theorie zijn.

De cursus is geschikt voor de wat meer gevorderde portretfotograaf die graag op locatie fotografeert of die weleens opdrachten voor mode- of andere lifestyle magazines moet doen.

2. Portrait Photography On Location


In de tweede video (Portrait Photography On Location) laat hij een aantal belichtingstechnieken zien op locatie en daarnaast ook zijn workflow voor de nabewerking:

Joel grimes model bw in water


 1. Met de zon concurreren, dus hoe kan je met veel aanwezig licht toch inflitsen zonder dat je foto overbelicht raakt
 2. Hoe kan je met veel licht toch met een open diafragma fotograferen zodat je weinig scherptediepte krijgt, wat mooi is bij portretten
 3. Het gebruik van grijsfilters (ND-filters)
 4. Het gebruik van een enkele lichtbron met modifier; hoe zet je hem neer ten opzichte van je model om het licht zo zacht en natuurlijk mogelijk te krijgen, hij plaatst hem vaak net boven de camera
 5. Eén lichtbron schuin van boven ten opzichte van je model; de klassieke portretbelichting die eigenlijk het mooist is
 6. Hoe maak je mega-grote bestanden door het maken van meerdere opnames van je model met een groothoeklens waarbij je toch een zeer kleine scherptediepte behoudt (een lensperspectief dat eigenlijk niet bestaat) en hoe stitch je ze aan elkaar tijdens de nabewerking?
 7. Het gebruik van drie lichtbronnen; één overhead lichtbron als hoofdlicht en twee hoeklampen.


Hij benadrukt hierbij dat fotoshoots op locatie allesbehalve gemakkelijk zijn omdat je met een hoop onvoorspelbare uitdagingen te maken krijgt.

Hij besteedt dan ook veel aandacht aan de apparatuur die hij zelf gebruikt, zoals een aantal zeer stevige statieven met balhead en sliders, horizontale buizen om de lamp (meestal gebruikt hij slechts één Einstein flitser met een Westcott octabox modifier) naar voren en naar achteren te kunnen schuiven.

Hij gebruikt meestal drie verschillende objectieven: een 24-70mm, 70-200mm en een 24mm tilt-shift objectief. Daarnaast maakt hij veel gebruik van ND-filters (die 2, 6 of 10 stops licht tegenhouden) zodat hij met open diafragma overdag (met veel aanwezig licht) kan fotograferen met weinig scherptediepte.

Joel legt uit dat hij de meeste van zijn foto's (ook portretfoto's) in bracketing modus schiet (dus een onderbelichte, een neutrale en een overbelichte opname) waarna hij ze in 32-bits verwerkt tot HDR-opname en vervolgens als 16-bits-bestand weer opslaat.

Joel grimes workflow hdr


Hij demonstreert de enorme voordelen die deze manier van werken biedt; de grote mate van detail in je foto's en de zachte overgangen en schaduwen.

Hij demonstreert het hele nabewerkingsproces, zijn eigen workflow op zeer uitgebreide wijze. Ik heb er aardig wat van opgestoken, vooral van de manier waarop hij maskers maakt en van daaruit selectief levels bijwerkt, doordrukt en tegenhoudt (Dodge en Burn) en overbelichte en ongewenste plekjes wegwerkt.

Ook het Liquify-tool was nieuw voor mij. Hij liet hiermee zien hoe je benen en armen wat smaller kunt maken en de minder fraaie bij-effecten van een groothoeklens wat teniet kunt doen.

Wat vond ik ervan?


Ik vond de cursussen goed te volgen, maar ik kan me voorstellen dat het voor een beginnend fotograaf (en fotobewerker) best snel kan gaan. Voordeel van het online kijken is natuurlijk dat je terug kunt gaan naar een scene die misschien wat te snel ging en hem opnieuw kunt bekijken.

Joel is duidelijk een zeer ervaren fotograaf en ook docent. Hij weet lastige uitdagingen goed te omschrijven en draagt op heldere wijze oplossingen aan. Hij brengt het op een zeer enthousiaste manier waardoor je zin krijgt het zelf eens te gaan proberen.

Zijn foto's (die hij regelmatig laat zien tijdens 'behind the scenes' opnames) dagen je uit ook eens op locatie te gaan fotograferen in plaats van altijd maar in een studio. Aanrader!

5DayDeal


Wil je deze cursus van Joel ook volgen? Hij is onderdeel van de 5DayDeal actie. Tijdens deze vijf dagen durende actie, tot woensdag 18 oktober 2017 om 21:00 uur, kun je voor 117 dollar een heel pakket aan cursussen aanschaffen. Bekijk een compleet overzicht hier.

» 5DayDeal direct aanschaffen

Photofacts ontvangt een vergoeding als je de 5DayDeal via bovenstaande link koopt. Dit kost jou niks extra's.

Photofacts Academy


Volg je liever Nederlandstalige fotografie cursussen? Bekijk dan ook eens Photofacts Academy. Op onze online leeromgeving vind je meer dan 40 cursussen over fotografie en nabewerking.

Ontdek alle geheimen van Lightroom en Photoshop en volg cursussen over woningfotografie, herfstfotografie, landschapsfotografie, portretfotografie en nog veel meer.

Voor slechts 109 euro kun je een jaar lang alles kijken wat je wilt en zo vaak als je maar wilt. Inclusief maandelijks een compleet nieuwe fotografiecursus en wekelijks een korte fotografie- of nabewerkingstip.

» Verbeter je fotografie met Photofacts Academy

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

 1. Hans Hebbink
  Profiel Hans Hebbink schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 13:42  | reageer

  Joel Grimes is een spreker met veel charisma. Hij was ook op de beurs Professional Imaging waar ik hem in 2016 ontmoette. Van hem valt echt zoveel te leren!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord