Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Shift Art: 50 Photoshop tutorials

dinsdag 17 oktober 2017, 08:32 door | 4.257x gelezen | 0 reacties

Shift Art biedt online Photoshop-kunst met exclusieve, artistieke tutorials, galerijen en interviews. Voor de 5DayDeal bieden ze tegen een gereduceerd tarief 50 Photoshop tutorials aan.

Ik bekeek er één van, waarvan het onderwerp me aansprak voor deze review.

Underwater before after

Het origineel en het eindresultaat

Underwater - Brooke Shaden


Brooke Shaden laat een met een aantal zeer geavanceerde Photoshop-technieken (die ze overigens duidelijk uitlegt) hoe je een vrij vlakke onderwaterfoto kunt omtoveren in een dynamische, bijna sprookjesachtige plaat.

Ze maakt gebruik van meerdere foto's. Uit andere foto's die wel over luchtbellen en een mooie reflectie aan het wateroppervlak beschikken kopieert ze stukken die ze in de 'basisfoto' plakt. Vervolgens mengt ze de gekopieerde gedeeltes dusdanig in (blending) dat het niet meer opvalt.

Shift art - Underwater


Bewerkingen


Brooke beschrijft de handelingen waarmee ze tot haar eindresultaat komt erg uitgebreid. Toch duurt de hele video maar een kwartiertje. Je moet je aandacht er behoorlijk bijhouden en ook weten waar ze mee bezig is.

Ik denk het voor een beginnend Photoshopper best lastig is om alles te kunnen volgen.

 1. De start van de tutorial gaat over hoe je je frame kunt uitbreiden en vervolgens kunt bijsnijden naar een vierkant formaat. Dit doet Brooke met de Crop-tool; ze trekt de randen naar buiten en vult de witte randen (de achtergrondkleur stond op wit) in met de clone-stempel;

 2. Vervolgens gebruikt ze het Rechthoekig Selectietool om de mooie reflectie aan de oppervlakte uit een andere foto te kopiëren. Met het Verplaats- en Vrije-Transformatietool schuift ze die stuk naar de goede plek en strekt ze het wat uit zodat het precies op zijn plaats valt;

 3. Ze creëert een nieuw Laagmasker bovenop de bestaande laag, zet de voor- en achtergrondkleur op zwart-wit, dekking op 100% en verwijdert zo met de Brush de stukken die ze eruit wil hebben. Omdat de nieuwe laag nog te licht is maakt ze een nieuwe Aanpassingslaag aan, bovenop de andere lagen. Deze maakt ze donkerder en ze verlaagt de dekking wat;

 4. Daarna gaat ze de belichting manipuleren. Dat doet ze door met de Lasso-tool het stuk te selecteren waar meer licht zou moeten komen. Vervolgens klikt ze met rechts en selecteert Refine Edge.

  De Feather schuif gaat helemaal naar rechts zodat de harde overgangen volledig verdwijnen;

 5. Hierna creëert ze een nieuwe Curves Adjustment Layer om dit stuk wat lichter te maken. Hiervoor trekt ze het middelste gedeelte van de curve wat naar boven.

  Omdat ze alleen het contrast in de midtones wil oppeppen (het is tenslotte een onderwaterfoto) maakt ze wel een S-vorm in de curve, maar laat ze hem niet precies in de linkerbenedenhoek beginnen (maar net iets erboven) en in de rechterbovenhoek (maar net iets omlaag) eindigen. Slimme truc!

 6. Als laatste past ze de kleurtemperatuur aan. Eerst van het gehele plaatje, vervolgens wordt de kleur van de jurk aangepast.

  Dit doet ze via weer een nieuwe Adjustment Layer waarbij ze niet alle drie de RGB kleurkanalen tegelijk aanpast, maar elke kleur separaat. Ze voegt steeds tegenovergestelde kleuren toe.

  Voor de jurk gebruikt ze de Image - Adjustment - Replace Color tool. Met de Eye-dropper tool selecteert ze de kleur van de jurk.

  Alles wat wit is in het kleine plaatje wordt meegenomen, alles wat zwart is niet. Met het plus-tool kun je zwarte (of grijze) gedeeltes aan je selectie toevoegen.


Shift Art - Underwater


Wat vond ik ervan


Ik vond het een zeer compacte tutorial die ik wel twee keer heb moeten bekijken voordat ik helemaal doorhad hoe één en ander in zijn werk ging.

Ik ben zelf een vrij ervaren Photoshop-gebruiker maar ik heb al begrepen dat je zelfs op dit niveau dan nog maar 20 procent van de gehele materie beheerst.

Ik heb er dus behoorlijk wat van opgestoken en heb het ook meteen kunnen toepassen op mijn eigen onderwater-foto's, die ik te flets en te nietszeggend vond. Met een fraai resultaat!

Voor wie?


Ik denk dat deze tutorial (evenals de andere 50) bedoeld zijn voor ervaren Photoshop-gebruikers die het leuk vinden om een artistiek tintje te geven aan hun foto's.

Voordeel van de online-cursussen is dat je kunt terugspelen wanneer je maar wilt wanneer je iets niet helemaal hebt kunnen volgen. Op die manier was het voor mijzelf goed te doen.

5DayDeal


Wil je deze Photoshop-cursussen van Shift Art ook volgen? Ze zijn onderdeel van de 5DayDeal actie. Tijdens deze vijf dagen durende actie, tot woensdag 18 oktober 2017 om 21:00 uur, kun je voor 117 dollar een heel pakket aan cursussen aanschaffen. Bekijk een compleet overzicht hier.

» 5DayDeal direct aanschaffen

Photofacts ontvangt een vergoeding als je de 5DayDeal via bovenstaande link koopt. Dit kost jou niks extra's.

Photofacts Academy


Volg je liever Nederlandstalige fotografie cursussen? Bekijk dan ook eens Photofacts Academy. Op onze online leeromgeving vind je meer dan 40 cursussen over fotografie en nabewerking.

Ontdek alle geheimen van Lightroom en Photoshop en volg cursussen over woningfotografie, herfstfotografie, landschapsfotografie, portretfotografie en nog veel meer.

Voor slechts 109 euro kun je een jaar lang alles kijken wat je wilt en zo vaak als je maar wilt. Inclusief maandelijks een compleet nieuwe fotografiecursus en wekelijks een korte fotografie- of nabewerkingstip.

» Verbeter je fotografie met Photofacts Academy

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord