Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Shooting Portraits Like a Pro (Phil Steele)

maandag 16 oktober 2017, 08:16 door | 3.733x gelezen | 0 reacties

In deze online workshop (één van de producten uit het pakket van de 5DayDeal) leer je in slechts twee uur tijd om studio-kwaliteitsportretten te maken zonder dat je daarvoor een dure studio-uitrusting aan hoeft te schaffen.

Phil Steele - Headshots


In deze serie laat Phil Steele je stap voor stap zien wat je nodig hebt om met slechts een paar reportageflitsers (off-camera), een reflectiescherm en een radiotrigger prachtige, professionele portretten te maken.

Inhoud: 1. Intro: de opzet van de cursus, dat je gewoon in de huiskamer kunt fotograferen zonder dat je daarvoor een fancy studio nodig hebt. Deze mobiele uitrusting (opzetflitsers met radio-triggers) is is eigenlijk pas sinds kort betaalbaar;

 2. Welke uitrusting je nodig hebt om geweldige foto's te maken met off-camera flash. Op een gemakkelijke, goedkope, draagbare manier, zonder dure studio-uitrusting.

  Phil introduceert relatief goedkope reportageflitsers van Canon (de Speedlite 580 EX, 430 EX en 430 EX II) en Nikon (Speedlight SB-600, SB-800 en SB-900) en legt uit dat je de wat duurdere flitsers nodig hebt als je wilt dat de flitsers onderling kunnen communiceren.

  Soms kan de ingebouwde flitser ook als een soort radio-trigger fungeren, maar dat werkt niet bij alle camera-merken.

  Ook de aanschaf van nog goedkopere Chinese merken wordt niet echt afgeraden, maar persoonlijk kiest hij toch voor de wat betrouwbaardere merken die hij ziet als 'long term investments' waarvan je weet dat ze altijd goed communiceren onderling.

  Phil legt de werking van gels uit (filters die je voor je reportageflitser kunt plakken) om een andere sfeer te creëren of om bijvoorbeeld de kleurtemperatuur gelijk te maken aan die van het licht in de ruimte zodat je ze allemaal tegelijk kunt blenden.

  Hij laat het gemak zien van een zogenaamde 'spring clamp' waarmee je je flitser kunt bevestigen (klemmen) aan bijvoorbeeld een boekenkast.

  En als laatste laat hij de werking van een reflectiescherm zien, naast het gebruik van een stuk piepschuim als de investering hiervoor te hoog is;

 3. Montage en testen: Phil laat zien hoe je paraplu, ontvanger en reportageflitser bevestigt op een statief (en welk statiefmerk handig en goedkoop is).

  Hoe je, als je geen model ter beschikking hebt, je je zelfs als model kunt gebruiken en zo ongestoord (zonder je blunders te laten opvallen) te kunnen testen met instellingen en lichtopstellingen;

 4. Flits-instellingen: De M-stand wordt uitgelegd (hoe je hem op die stand krijgt, zowel bij een Canon als een Nikon flitser) en hoe je daarbij het flitslicht kunt reduceren tot 1/8 of 1/32e. Daarna wordt de TTL-mode uit de doeken gedaan en hoe je de ene flitser op Master- en de andere op Slave-modus zet.

  En als laatste legt hij uit hoe je ervoor zorgt dat de flitser op je camera (als je die als master gebruikt, zonder gebruik te maken van een radio-trigger) niet meeflitst;

 5. De 4-stap-formule: voor het kiezen van de perfecte ISO (100, 200 tot 400), sluitertijd (1/100 tot aan de flitssynchronisatietijd of anders sneller met Highspeed sync-mode) en diafragma (f/2.8 tot f/5 voor een mooie geblurrede achtergrond).

  De flitsintensiteit doe je pas op het laatst en regel je af (liefst in de "M" modus) als de rest goed is. Hij raadt aan te beginnen bij 1/8e. Dan laat hij als laatste zien hoe je de flitser ook in TTL-mode kunt zetten waarbij je dan de camera de flitsintensiteit laat bepalen;

 6. Als laatste volgen er vier fotoshoots met live modellen, waarbij een aantal 'geheimen' worden onthuld. Phil laat wat geavanceerde technieken zien met behulp van meerdere flitsers, gekleurde filters, reflectoren en andere optionele apparatuur, om je te helpen "wow"-foto's te maken.

  Hij laat zien welke voordelen en mogelijkheden een zittende houding van het model opleveren, hoe je een 'window-light' kunt imiteren met kunstlicht (het natuurlijk licht lijkt door het raam naar binnen te vallen over de schouder van het model) en een 'tunnel-achtige- vorm met een doorkijkje door een soort corridor in te fotograferen.

  Daarnaast laat hij ook wat postproductie-handelingen zien om gemaakte fouten te corrigeren of, beter nog, ze te voorkomen.


Phil steele headshots


Voor wie?


Deze workshop is zowel voor de beginnende als gevorderde fotograaf nuttig. Phil legt alle technieken vanaf de basis uit. Ik (als ervaren fotograaf) heb er een aantal leuke en zeer bruikbare tips uitgehaald.

Ik vond de workshop bovendien erg vlot en levendig gepresenteerd waardoor je aandacht scherp blijft. In slechts twee uur tijd ben je echt een stuk wijzer geworden, op een leuke manier.

5DayDeal


Wil je deze cursus van Phil Steele ook volgen? Hij is onderdeel van de 5DayDeal actie. Tijdens deze vijf dagen durende actie, tot woensdag 18 oktober 2017 om 21:00 uur, kun je voor 117 dollar een heel pakket aan cursussen aanschaffen. Bekijk een compleet overzicht hier.

» 5DayDeal direct aanschaffen

Photofacts ontvangt een vergoeding als je de 5DayDeal via bovenstaande link koopt. Dit kost jou niks extra's.

Photofacts Academy


Volg je liever Nederlandstalige fotografie cursussen? Bekijk dan ook eens Photofacts Academy. Op onze online leeromgeving vind je meer dan 40 cursussen over fotografie en nabewerking.

Ontdek alle geheimen van Lightroom en Photoshop en volg cursussen over woningfotografie, herfstfotografie, landschapsfotografie, portretfotografie en nog veel meer.

Voor slechts 109 euro kun je een jaar lang alles kijken wat je wilt en zo vaak als je maar wilt. Inclusief maandelijks een compleet nieuwe fotografiecursus en wekelijks een korte fotografie- of nabewerkingstip.

» Verbeter je fotografie met Photofacts Academy

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord