Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review van de handige Haida Magic Stick-It Wrapper Cloth

vrijdag 21 mei 2021, 14:41 door | 3.917x gelezen | 6 reacties

Wil je wel eens een klein beetje meer bescherming voor je apparatuur als je het in de fototas of rugzak stopt? Een pouch kan dan uitkomst bieden, of het in een doek wikkelen. Haida heeft daar op ingespeeld met de Magic Stick-It Wrapper Cloth.

Ik heb een panorama gimbal setje van Really Right Stuff. Daar schreef ik onlangs een uitgebreide review over. Een probleem van dit setje is het ontbreken van een handige tas of pouch om het in te pakken. De losse stukken rammelen tegen elkaar als je niet oppast, wat niet prettig is.

Nando haida wrapper cloth tas los

Al die losse dingen in je tas rammelen tegen elkaar. Dat wil je natuurlijk voorkomen.


Alles bij elkaar in een pouch is niet ideaal, het blijft metaal tegen metaal. Het in een doek wikkelen is dan een oplossing. Een losse doek geeft dan het risico dat het eruit valt als je in je tas aan het rommelen bent. Ik weet het, dit is een luxe probleem, maar het kan wel ergerlijk worden.

Doekjes die klevenHaida kwam met de Magic Stick-It Wrapper Cloth. Een lange naam voor een doek die aan de ene kant een klevende werking heeft, en aan de andere kant een microvezel doek is. Twee kanten, elk met een aparte toepassing. Ik kreeg deze doeken om ze uit te proberen en een oordeel te geven.

De doeken komen in drie maten, 36x36cm, 48x48cm, en 58x58cm. Ze worden geleverd met een kleine karabijnhaak wat altijd wel van pas kan komen. De blauwgrijze microvezel heeft een witte tekening van de Haida M10 systeemfilterhouder meegekregen.

Nando haida wrapper cloth dichtbij

De voor en achterkant van de Haida Magic Stick-It Wrapper Cloth


De microvezelkant van de Magic Stick-It Wrapper Cloth is goed te gebruiken voor het poetsen van de frontlens van je objectief, of het LCD scherm van je camera. Of je bril, wat dat betreft. We kennen allemaal deze soort doeken wel.

Nando haida wrapper cloth schoonmaken

De microvezel zijde is gewoon goed te gebruiken als poetsdoek voor de frontlens van je objectief of je LCD scherm.


De andere kant van de Magic Stick-It Wrapper Cloth is het bijzondere aan deze doeken. Het kleeft, waardoor je het kunt gebruiken om spullen in te wikkelen zonder dat het eruit valt. In feite is het zelfs als een klein zakje te vouwen.

Gebruik in de praktijkIk heb even na moeten denken waar ik deze klevende kant voor zou kunnen gebruiken. Een toepassing was direct duidelijk. Vandaar dat ik de RRS PG-01 Pano Gimbal Head in het begin van dit artikel noemde. Ik heb de Magic Stick-It Wrapper Cloth gebruikt om die drie losse onderdelen netjes in te wikkelen.

Nando haida wrapper cloth pano head

Het inpakken van de RRS PG-01 Pano Gimbal Head.


Een andere toepassing is de mogelijkheid om je objectieven in te pakken. Het maakt het veiliger om een objectief en een camera, of meerdere objectieven in één compartiment van je fototas te stoppen. Het voorkomt dat ze tegen elkaar botsen.

Nando haida wrapper cloth tas ingepakt

Alle losse spullen van de eerste foto netjes ingepakt. Geen gerammel meer in de tas of onbedoelde beschadigingen.


Met de voorbereidingen van een de fotoreizen die ik begeleid dacht ik aan de kwetsbaarheid van een statiefkop in de bagage. Ik verwijder de kop altijd en stop die in een aparte pouch. Maar het is ook mogelijk om een Magic Stick-It Wrapper Cloth om die kop te wikkelen. Door de klevende werking komt het niet los.

Nando haida wrapper cloth statef

Het balhoofd van het statief ingewikkeld. Dir voorkomt dat er beschadigingen ontstaan bij vervoer.


Haida Magic Stick-It Wrapper Cloth, nuttig of toch niet?De voorbeelden die ik gebruikt heb laten duidelijk zien dat er zeker wel een nut is. Maar het kan zijn dat ze niet direct voor de hand liggen. Om eerlijk te zijn hangt het nut ook enigszins samen met de prijs van deze Magic Stick-It Wrapper Cloths.

Nando haida wrapper cloth overview

De drie maten van de HAida Magic Stick-It Wrapper Cloth, inclusief karabijnhaak.


De prijzen van deze doeken is echter redelijk te noemen. Met prijzen die tussen de 9,95 euro en 16,50 euro liggen zijn ze niet veel kostbaarder dan de microvezeldoeken die je in fotografiewebwinkels treft.

Het alternatief is een neoprene pouch voor je losse spullen. Die zijn wel vast van vorm, en dus minder flexibel te gebruiken. In veel gevallen betaal je daar ook meer voor dan een Magic Stick-It Wrapper Cloth.

Nando haida wrapper cloth inpakken

Je kunt alles inpakken. Camera, objectief, filters, of desnoods je iPad.


ConclusieIn eerste instantie zag ik het nut niet direct, afgezien van een manier voor het bij elkaar houden van mij panorama elementen. Gaandeweg ben ik de doeken toch gaan waarderen, want het maakt het eenvoudiger om je spullen op een goede manier te beschermen als dat nodig is.

Nand haida wrapper cloth reisstatief

Mijn reisstatief kan helemaal ingepakt worden met de Haida Magic Stick-It Wrapper Cloth in de grootste maat van 58x58cm.


Ik merk wel dat het inpakken van een objectief of camera, of de panorama elementen waarover ik sprak, het beste kan als je een vlak oppervlak hebt. Het kan dus nodig zijn om de doek op de grond uit te spreiden. Daar kan het vies van worden.

Gelukkig kun je de doeken zonder problemen wassen en zelfs strijken. Mochten ze vies worden, dan is dat geen probleem. Zorg er alleen voor dat je de microvezelkant van een vieze doek niet gebruikt om je frontlens mee te poetsen.

Nando haida wrapper cloth regen

Een lichte regenbui? Daar beschermt het doek wel tegen. Door het kleven hoef je niet bang te zijn voor wat wind.


De Magic Stick-It Wrapper Cloths zijn ook waterafstotend. Het geeft indien nodig wat bescherming tegen de regen. Dat is ook nuttig om te weten. Het was even zoeken naar een nut van de karabijnhaak, tot je de onopvallende opening/oog in de hoek vindt. Dat had wel wat duidelijker gemogen, zoals een opvallend gekleurde draad eromheen.

Al met al geloof ik dat de Haida Magic Stick-It Wrapper Cloth wel een goed nut kunnen hebben. Ze zijn niet te duur en vooral voor de fotograaf die regelmatig reist geeft het een manier om je kostbare spullen iets meer bescherming te geven.

Pluspunten • Klevende zijde geeft veel inpakmogelijkheden
 • Blijft ook ingepakt door de klevende zijde
 • Microvezeldoek is goed te gebruiken voor schoonmaken objectief, LCD scherm, of filters
 • Is wasbaar
 • Voor heel veel doeleinden te gebruiken
 • Waterafstotend
 • In drie maten verkrijgbaar
 • Prijzen zijn heel redelijk


Minpunten • Geen voorbeelden meegeleverd hoe iets het beste ingepakt kan worden
 • Werkt het beste als er een vlak oppervlak is voor in te pakken
 • Opening of oog voor gebruik van de karabijnhaak valt niet op. Je ziet het snel over het hoofd
 • Plakt ook tegen de binnenkant van de fototas (wat ook positief kan zijn)De Haida Magic Stick-It Wrapper Cloth is te verkrijgen bij de online winkel van Omnifoto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. J W Hartmann
  J W Hartmann schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 14:28  | reageer

  De microvezel handdoekjes/handdoeken van Decathlon zijn ook erg handig en zelf goedkoper.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 15:19  | reageer

  @J.W. Hartmann;
  Dat zijn waarschijnlijk heel andere doekjes dan deze. Ik neem aan dat die geen klevende zijde hebben.

 3. J W Hartmann
  J W Hartmann schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 15:21  | reageer

  Idd geen klevende zijde, maar prima en simpel te gebruiken als beschermmiddel.

 4. Ernst
  Ernst schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 16:18  | reageer

  Lijkt mij erg praktisch voor mij want ik neem nog wel eens dingen mee in mijn gewone rugzak. Ik weet alleen niet wat met klevend bedoeld wordt. Hoe gemakkelijk blijven aan die kant bijvoorbeeld pluisjes kleven en/of blijf je er met je wollen trui inhangen (zoals bij klittenband). Gebruiken als schoonmaakdoekje zal ongetwijfeld prima gaan maar niet, althans geen optiek, zodra je het doekje gebruikt om spullen in te verpakken. Als er dan vuil aan de microvezel (buiten)kant komt (en dat hoeft maar een korreltje te zijn) dan ruïneer je met een beetje pech je lens. Dat neemt niet weg dat ik er een ga kopen om uit te proberen. Natuurlijk kun je de losse onderdelen ook in een microvezeldoekje en/of op op de markt gekochte fleecestof wikkelen en een breed elastiek gebruiken maar dit lijkt mij veel praktischer.

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 26 mei 2021 om 12:12  | reageer

  @Ernst:
  De vezels van de stof zorgen voor het 'plakken' aan de microvezel zijde van het doek. Wanneer je binnenkant van je tas, of je trui een vergelijkbare vezel heeft als de microvezelkant van het doek, dan kleeft het ook.
  Het is echter geen klittenband. Daarmee kun je het niet vergelijken.

 6. John Jansen
  John Jansen schreef op woensdag 26 mei 2021 om 13:19  | reageer

  ik heb het liefst zo min mogelijk extra mee aan spullen, de doekjes lijkt handig maar zijn wel verzamelplaatsen van stof/zand en vuil. Dát wil je natuurlijk zo min mogelijk in je tas of op je foto spullen hebben en om nou iedere keer na het fotograferen ook nog eens doekjes te gaan wassen? losse materialen kun je ook met een paar elastiekjes of klittenband strip (gaat ook wel weer vuil in ophopen) vastmaken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord