Elja Trum

Review: Canon 5D mark II

donderdag 17 februari 2011, 23:55 door | 51.024x gelezen | 21 reacties

De Canon 5D mark II is inmiddels al zo'n twee en een half jaar uit. Zelf heb ik er eentje gekocht en het is dan ook slordig dat er nog geen review van deze camera op Photofacts is verschenen. Hoog tijd dus! De Canon 5D mark II is de opvolger van de razendpopulaire Canon 5D en ook deze opvolger is een verkoopsucces.

Canon EOS 5D mark II

Hoewel de meeste camera's van Canon binnen anderhalf jaar een opvolger zien verschijnen heeft het bij de 5D ruim drie jaar geduurd voordat de opvolger verscheen. Is de Canon 5D mark II het wachten waard geweest? Het simpele antwoord is ja.

Aangezien ik de 5D mark II ook zelf heb gekocht zal gelijk duidelijk zijn dat dit geen negatieve review is. Ik ben natuurlijk ook niet over één nacht ijs gegaan bij de keuze van mijn nieuwe camera. Voordeel hiervan is dat ik de camera niet een weekje (zoals gebruikelijk) heb geprobeerd, maar inmiddels al zo'n twee jaar.

Ik verwacht dat een opvolger van deze camera dit jaar door Canon aangekondigd zal worden. De lat voor de Canon 5D mark III ligt wel erg hoog. De camera moet weer vernieuwend genoeg zijn om ook weer drie jaar vooruit te kunnen.

Canon 5D mark II specificaties


- Full frame 21,1 megapixel CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid van 50 tot 25.600 ISO
- 3,0 inch display
- Full HD video
- Gewicht van 810 gram
- 9 punts autofocus
- 3,9 foto's per seconde
- Compact Flash geheugen
- 98% weergave in de zoeker (0,71 maal vergroting)

Canon 5D mark II

Ergonomie


De Canon 5D mark II ligt gewoon lekker in de hand. Vergelijkbaar met de oude 5D en een stuk beter dan de vele malen kleinere Canon 450D of 1000D. De camera is erg solide afgewerkt. Persoonlijk gebruik ik de camera zonder extra (batterij)greep, maar deze is natuurlijk wel te verkrijgen. Bij mijn oude Canon 400D gebruikte ik de greep wel, maar door de grotere body vind ik de greep weinig toegevoegde waarde bieden.

Het menu van de camera is opgedeeld in handige tabbladen zodat je nooit lang naar een instelling hoeft te zoeken. In het handige voorkeuze menu kies je zelf de instellingen die je het meeste gebruikt. Dankzij een kleurcodering van de tabbladen kun je ook snel het juiste onderdeel kiezen. Je kunt op meerdere manieren door het menu heen bladeren.

Autofocus


Als mensen klagen over iets van de Canon 5D mark II dan is dit meestal over de trage autofocus. Canon heeft duidelijk niet hun beste autofocus sensor in deze body verwerkt. Jammer, want het is één van de weinige minpunten.

Wel is de mate waarin je last hebt van de matige autofocus erg afhankelijk van het soort foto's dat je maakt. Persoonlijk erger ik me er eigenlijk nooit aan.

Display


De Canon 5D mark II is voorzien van een groot 3 inch display. Dit formaat is wel standaard geworden op nieuwe digitale spiegelreflex camera's en werkt erg prettig. Het beeld is helder en duidelijk. Wat me wel op viel is dat het display minder eenvoudig met je vinger schoon te maken is. Bij eerdere Canon's kun je hiermee nog zorgen voor een redelijk schoon beeld, maar nu zul je toch sneller een doekje nodig hebben.

Bij de weergave van foto's op het display wordt de basisinformatie (sluitertijd, diafragma) bovenin het beeld weergeven en niet door de foto heen. Wel zo prettig, want zo krijg je toch praktische basisinformatie zonder dat het zicht op de foto geblokkeerd wordt. Als je meer informatie opvraagt wordt deze wel over de foto heen getoond.

Canon 5D mark II - achterkant

Megapixels


De Canon 5D mark II is een echt megapixel monster. Ook nu nog. De 21 megapixels zijn uitstekend voor opdrachten. Erg fijn is de mogelijkheid om ook te schieten in sRAW. Je schiet dan op een lagere resolutie. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld vooraf weet dat je de foto's alleen voor vertoning op internet in gaat zetten.

In het begin heb ik vaak gekozen voor gebruik van het sRAW formaat, maar eigenlijk wil je uiteindelijk toch altijd in de maximale kwaliteit beschikbaar fotograferen. Je weet nooit wanneer je een topfoto schiet. Dan is het zonde als je niet het maximale uit je foto kunt halen.

sRAW1 geeft je een formaat van 10 megapixels. Je merkt het verschil voornamelijk in de bestandsgrootte. Bij de volledige resolutie zijn je RAW bestanden circa 25 megabyte per stuk. Dit formaat is natuurlijk een flinke aanslag op je harddisk ruimte.

In het begin gebruikte ik het sRAW formaat nog wel eens, maar eigenlijk is hard disk ruimte zo goedkoop (twee terabyte koop je voor minder dan 100 euro), dat er geen goede reden is om je foto's in een kleiner formaat op te slaan.

Full frame


Over de voordelen van full-frame is al eerder op Photofacts geschreven. Persoonlijk wil ik niet anders meer. Mijn Canon 400D die ik nog als back-up had, heb ik dan ook ingeruild voor een tweedehands Canon 5D. Als je eenmaal verwend bent met full-frame dan is het storend om terug te gaan naar een 1.6x crop sensor.

Het zoekerbeeld is duidelijk helderder en uiteraard een stuk groter. In het begin is het zelfs even wennen; je mist de gebruikelijke hoeken van je beeld en dat kan problemen geven bij het kaderen. Na een paar dagen heb je hier geen last meer van en gaat het kaderen net zo makkelijk. Wel voel je jezelf dan opeens beperkt wanneer je door de zoeker van een crop-camera kijkt.

Je objectieven zullen ook een heel ander beeld geven op een full-frame camera. Een 24-70mm is opeens weer een stuk bruikbaarder in het groothoekgedeelte. Je kunt echt merken dat deze 'oude' objectieven gemaakt zijn voor full-frame camera's. 12-24mm, 24-70mm en 70-200mm zijn erg bruikbare objectieven die op een crop-camera toch net niet de juiste beelden gaf. Ook een 50mm objectief wordt zo weer leuk.

Robin en cadeau's
Canon 5D mark II met 50mm objectief - f/1.4, 1/30s, ISO 1250

Lichtgevoeligheid


Een ander sterk punt van de Canon 5D mark II is de lichtgevoeligheid van de sensor. Het ISO bereik loopt van 50 tot 25.600 ISO. Een enorme bereik! In de praktijk ga ik niet vaak naar de hoogste waarden. Tenzij het echt niet anders kan probeer ik niet verder te gaan dan 6400 ISO.

Tot 6400 ISO zijn de foto's zonder extra nabewerking gewoon nog goed bruikbaar. Bij mijn oude Canon 400D was de koek bij ISO 800 toch al aardig op. Dat betekend dat je 3 stops extra licht krijgt zonder dat de beeldkwaliteit er op achteruit gaat. Een geweldige prestatie en hiermee komt de Canon 5D mark II qua lichtgevoeligheid ook op (ongeveer) gelijk niveau als de uitstekende Nikon D3.

Canon 5D mark II op 6400 ISO

In de afbeelding hierboven zie je een 100% crop met op de achtergrond de volledige foto. De crop geeft tevens een indruk van de resolutie van de sensor. Zoals je kunt zien is er wel sprake van ruis, maar bij afdrukken tot 20 bij 30 centimer verwacht ik zeker geen problemen. En dan is er hier ook nog geen nabewerking op toegepast.

Video


De videofuncties van de Canon 5D mark II zijn inmiddels al weer verbeterd in nieuwere modellen, zoals de Canon 7D. Wel was de 5D mark II een van de eerste digitale spiegelreflexcamera's die kon filmen. De resultaten die je er mee kunt bereiken zijn geweldig; nog nooit was het zo goedkoop om zulke kwalitatief hoogwaardige video's te maken.

Om de videomode te gebruiken moet je eerst overschakelen naar live-view (met de knop die hiervoor linksboven naast de zoeker zit) en vervolgens kun je direct gaan filmen door op de grote 'select' knop te drukken. Nogmaals drukken en de camera stopt met opnemen. Eenvoudig genoeg dus, maar er zijn geen extra knopjes voor aangebracht. Geen interesse in de filmfunctie? Dan laat je 'm net zo makkelijk links liggen..

Verwacht niet dat je met de Canon 5D mark II net zo gemakkelijk kunt filmen als met de gemiddelde camcorder. Filmen vereist met deze camera echt de nodige oefening en kennis/

Tijdens het filmen kun je gebruik maken van de autofocus van de camera. Er wordt dan scherpgesteld op basis van contrast-autofocus. Dit is aanmerkelijk trager dan de normale autofocus van de camera. In de praktijk is scherpstellen met de hand de beste optie.

Reverie


Onderstaande film is volledig geschoten met een Canon 5D mark II. Deze film, genaamd 'Reverie', is gemaakt door Vincent Laforet. Wat de film extra bijzonder maakt is dat Vincent de video in één weekend geschoten heeft toen de camera nog niet in de winkels lag.In de afgelopen twee jaar heb ik slechts een paar maal de videofunctie gebruikt van de Canon 5D mark II. Als filmen iets voor je is dan is het een prachtige extra feature, maar voor de meeste fotografen zal het iets zijn wat ze zelden gebruiken.

Conclusie


De Canon 5D mark II is een waardige opvolger van zijn voorganger. Ook nu nu nog is de camera een uitstekende aanschaf. Zeker voor portret, huwelijks of landschapsfotografen is de camera prima geschikt. Voor sportfotografie is een Canon 5D mark II niet echt de beste keuze. Dankzij de hoge lichtgevoeligheid, de full frame sensor en de prima ergonomie is de 5D mark een absolute aanrader.

De Canon 5D mark II kost momenteel nog zo'n 1.900 euro. Zo'n vijfhonderd euro minder als bij de introductie. Zonder twijfel durf ik te zeggen dat deze camera elke cent meer dan waard is. Heb je echter geen haast en wil je straks best een paar honderd euro extra uitgeven, dan is het wachten op de Canon 5D mark III aan te raden.

Meer informatie


- Canon 5D mark II review door Ducked
- Canon 5D mark II review door Fotografie.nl
- Canon 5D mark II review door Ken Rockwell
- Canon 5D mark II review door Imaging Resource
- Canon 5D mark II review door The Digital Picture
- Canon 5D mark II review door Steve's Digicams
- Canon 5D mark II review door DC Resource
- Canon 5D mark II review door Photography Bay
- Canon 5D mark II review door DPReview

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek

Prijzen voor de Canon EOS 5D mark II

 » Bol.com  21 juni 2013   € 1.619,00 
 » Camerashop.nl  4 december 2012   € 1.679,00 
 » CameraTools  28 februari 2013   € 1.689,00 
 » Foka.nl  3 januari 2013   € 1.796,00 
 » Pixmania  3 januari 2013   € 1.798,00 
 » CameraTop100  18 december 2012   € 1.849,00 
 » CameraNU.nl  25 juli 2012   € 1.849,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. leo
  Profiel leo schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 01:07

  Ik herken veel in verhaal, heb ook beide camera's. Heel fijn bij de mark II is het schoonmaak meganischme. Op de mark I laat sneller een lens zitten, de mark II wordt maar niet vies. Ik film nooit, daar heb ik m niet voor gekocht. De verschillen zijn klein, op de enorme grote van het aantal pixels na.

  Net als jij zet je zo'n camera niet op sRaw, daarmee wordt het toestel zelfs slechter dan de mark I, die per pixel duidelijk beter is. Ik vind wel dat Canon bij de update de autofocus hadden moeten verbeteren, in slecht licht is het te merken. Maar och, ook ik heb er niet veel last van.

  Ik ben een grote fan van FF en er zitten een paar voordelen aan de mark II. Heb je een laag budget, koop dan een tweedehands mark I. Ik vind de verschillen het geld eigenlijk niet waard.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 08:19

  Kijk... daar is de review dan toch nog vrolijk

  Ik heb deze camera ook gekocht. Zolang er genoeg licht is is de 1D MKII beter voor vliegende vogels vanwege de autofocus, maar de ruisprestaties, de megapixels en de heldere resultaten maken dit tot een erg goede camera. Dat hij fullframe is is vooral een voordeel op het bereik van 24-70. waar 24 vaak tekort schiet qua groothoek op een cropcamera is het best wel wijd op deze body.

 3. gast
  gast schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 12:31

  Mooie review voor iedereen die straks na de aankondiging/introductie van de Mark III deze Mark II 2e hands gaat kopen rond de 13-1400 euro. Als je belooft dat nieuwe model flink wat eerder te testen/reviewen (Canon leest mee) zal niemand moeite hebben met deze mosterd na de maaltijd...

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 12:39

  In een woord een fantastische camera ondanks een paar tekortkomingen waar goed mee valt te leven. Zoals in de review wordt vermeld schiet het AF systeem tekort en 3 f/ps is ontoereikend als je bijv. sport wil schieten of vogels zoals Johannes.

  Ik zag me voor keus gesteld een 7D of 5DII aan te schaffen en wat ben ik achteraf gelukkig dat ik voor full frame heb gekozen. De 7D heeft weliswaar een geavanceerder AF systeem maar blijft qua Image Quality en ISO performance achter bij de 5D II

  De 5D III zal het vast en zeker weer gaan overtreffen maar meer megapixels hoeft voor mij voorlopig niet. En met het AF systeem van de 5D II heb ik leren omgaan zodat ik geen shot mis. Ik wil er nog zeker een jaar of twee mee blijven werken en investeer liever in hoogwaardig glas.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.478 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord