Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Wacom Bamboo Fun Pen & Touch tekentablet

maandag 25 januari 2010, 23:42 door | 28.049x gelezen | 8 reacties

Van Wacom Nederland ontving ik de Wacom Bamboo Fun Pen & Touch. Wacom's nieuwste tekentablet in het instapgebied. Een bijzondere extra functionaliteit is de ondersteuning van multi-touch. Behalve met een pennetje kun je dit tekentablet nu ook met je vingers bedienen.

Eerste indruk
Zelf gebruik ik de Wacom Intuos4. De Bamboo is echter een stukje goedkoper en beschikt desondanks over opvallend veel mogelijkheden. Wat kwaliteit betreft is er niet echt verschil te bemerken. Het tablet is een stuk compacter van opbouw, maar past daardoor ook gemakkelijker op het bureau terwijl hetzelfde formaat gevoelig is voor de pen.

De USB aansluiting zit vast aan het tablet. Het snoer is niet al te lang, maar zal in de meeste gevallen voldoen. Mocht dit niet zo zijn; er zijn verlengsnoeren voor USB te koop.

Wil je meer weten over het gebruik van een tekentablet, lees dan ook ons eerdere artikel 'Voordelen van een tekentablet voor fotografen'.

Werken met de Bamboo Fun


Multitouch
Over de nieuwe multitouch functies kan ik kort zijn: wat vet!
Wacom heeft in mijn ogen de beste toevoeging sinds jaren ge´ntroduceerd en op het juiste moment; multitouch wordt steeds meer gemeengoed bij het gebruik van computers.

Multitouch op de Bamboo werkt helemaal niet onaardig, het scrollen van webpagina's gaat normaliter via een specifiek scrollwieltje of touchpadje dat zich ergens aan de zijkant van het tablet bevindt. Met multitouch kun je simpelweg twee vingers omhoog of omlaag over het tablet zelf bewegen om te scrollen.

Wacom Bamboo


Omdat je ook nog normaal met je pennetje moet kunnen werken zonder dat het tablet reageert op je handen schakelt de multitouch functionaliteit automatisch uit als je met het pennetje dicht in de buurt van het tablet komt. Dat werkt aardig, maar je moet daardoor soms wel het pennetje aardig hoog houden voordat je met je vingers kunt scrollen.

Helemaal optimaal werkt de multitouch functionaliteit helaas nog niet. Zo reageert het tekentablet bijvoorbeeld ook op een papiertje dat je op het tablet legt. Waarschijnlijk heeft Wacom dat ook gemerkt en vandaar dat de bovenste knop op het tablet dient om de multitouch functionaliteit uit te schakelen (en weer aan). Dat kan zo nu en dan wel eens prettig zijn. Bij een druk op de knop verschijnt er kort een melding op je scherm ter bevestiging van je handeling.

Aanraking uitschakelen


Een lampje op de tablet geeft de modus aan waarin het tablet werkt. Als het wit is dan gebruikt het tablet de multitouch functie (tenzij deze uitgeschakeld is). Zodra het pennetje dicht genoeg op het tablet komt wordt het lampje oranje en weet je dat alleen de penfunctionaliteit nog maar werkt.

Ik verwacht dat de mulitouch functionaliteiten in de toekomst nog verder zullen verbeteren, want in mijn ogen is multitouch de toekomst van computerbediening. Met dit tablet doet Wacom een geslaagde eerste aanzet om multitouch voor een budgetprijs op elke computer beschikbaar te maken.

Het tekentablet is inmiddels terug naar Wacom en nu merk ik pas goed hoe snel ik al gewend geraakt was aan de multitouch functionaliteit. Een aantal maal heb ik al nutteloos met twee vingers over mijn Intuos4 gestreken. Dat werkt natuurlijk niet en dan moet ik even zoeken naar het touch-scrollwiel op de Intuos4.

Uiterlijk
De Wacom Bamboo Fun Pen & Touch ziet er strak uit. Het tablet zelf is zilverachtig grijs en een wit vlak markeert waar de aanraakgevoelige plek is. Ook zitten er in de witte rand twee fysieke knoppen verwerkt. Deze kun je zelf naar wens instellen.

Aan de zijkant van het tablet zit een stoffen lusje in een opvallende rode kleur. In eerste instantie vraag je jezelf wellicht af wat dat labeltje daar doet en krijg je wellicht de neiging het af te knippen. Het is echter bedoelt om het pennetje in op te slaan. Opzich geen verkeerd idee, maar echt praktisch is het niet. Het is namelijk best een gedoe om het pennetje erin en eruit te krijgen.

Wacom Bamboo penhouder


Bij andere tablets van Wacom wordt meestal een houder meegeleverd of kan het pennetje in een houder op het tablet zelf gelegd worden. Dat werkt in elk geval een stuk vlotter. In de praktijk lag het pennetje bij mij nu altijd ergens boven het tablet op mijn bureau. Overigens is er optioneel wel een bijpassende losse houder te bestellen.

Bamboo Modellen
Er zijn vier verschillende modellen. De Bamboo Touch is het goedkoopste model, maar is alleen als touchpad te gebruiken; geen pennetje dus. De Bamboo Pen is dan weer alleen met een pen te gebruiken. Natuurlijk wil je beide opties en gelukkig zijn daar de overige modellen voor.

Welk model je daarvan ook neemt; let erop dat je niet de small (S) versie kiest. Het aanraakgevoelige vlak is dan feitelijk te klein voor fotobewerking. Het medium (M) formaat is hier veel beter geschikt voor. Het medium formaat is in principe nog voldoende voor resoluties van 1920 bij 1200 pixels (monitoren van 24 inch).

De Wacom Bamboo familie


Voor fotografen lijkt me de Bamboo Fun Pen & Touch Medium de interessante optie. Met het grotere oppervlakte kun je prettige werken op hogere resoluties. Uiteraard worden zowel pen als vingers ondersteund. Dit model is voor zo'n 160 euro aan te schaffen.

In onderstaande video van Wacom wordt de mogelijkheden van het tablet getoond.Conclusie
De Wacom Bamboo Fun Pen & Touch is een uitstekend tablet voor fotografen. Behalve de vertrouwde prima werking van de pen functies voegen de nieuwe multitouch functionaliteiten zeker iets extra's toe aan dit tekentablet. Als ik op dit moment voor een aankoopkeuze zou staan zou ik zelfs dit tablet vanwege de multitouch mogelijkheden verkiezen boven de Wacom Intuos4.

Meer informatie
- Review door Tweakers
- Techradar.com review
- Best tablet review
- CNET review
- GomediaZine review

Ge´nteresseerd in dit tekentablet?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Wacom Bamboo Fun Maple Fun Pen & Touch M
Wacom Bamboo Fun Pen & Touch M
Wacom

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Frank
  Frank schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 12:06  | reageer

  Hi Elja,

  Mijn vriendin heeft onlangs de medium pen & touch gekocht. Zij is kunstenaar en schildert sinds kort via de wacom op haar scherm. Stiekem heb ik hem ook al gebruikt voor wat bewerking van mijn foto's en ik ben net als jij erg gecharmeerd van alle functies. Het gebruikersgemak is opmerkelijk goed.

  Dat wordt ruzien om de wacom denk ik.

 2. Edgo
  Profiel Edgo schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 12:20  | reageer

  Heb de medium ook besteld, echter niet bij Bol, nogal aan de prijs.
  Ik ben erg benieuwd hoe en of dat gaat bevallen. Ben momenteel bezig in Lightroom, CS4 en Albumexpress. Ik zal mijn ervaring hier t.z.t ook posten.

 3. Didi
  Didi schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 12:34  | reageer

  @Edgo,

  Waar heb je jouw exemplaar besteld?
  Ik ben ook aan het overwegen om dit item aan te schaffen..

  Alvast bedankt.

 4. Edgo
  Profiel Edgo schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 13:01  | reageer

  Azerty.nl

 5. mmmfotografie
  mmmfotografie schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 16:00  | reageer

  Ik gebruik nu de M versie nu al een paar maanden. Touch gebruik ik nooit en schakel het meestal uit in de configuratie. Het roteren van het tablet doe ik met twee zelf gemaakt configuraties (landscape en portrait)die snel in te lezen zijn met behulp van een programma die meegeleverd wordt in de drivers.

  Het rode label gaat binnenkort af want het stoort vaak de arm als ik het tablet in de portrait stand gebruik.

  Ik vind de slijtage van de stiften nogal hoog en ik ga eens kijken voor een folie die het oppervlak minder ruw maakt.

  Marcel

 6. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 16:52  | reageer

  yup goeie review Elja, ga dr ook eentje halen.

 7. Monique
  Profiel Monique schreef op woensdag 17 februari 2010 om 21:25  | reageer

  Hoi, ik hoop dat iemand dit nog leest, ook al is het artikel niet meer nieuw.Ik heb net eenkop thee over mijn 'oude' bamboo pentablet gegooid....
  Iwe kan mij vertellen wat het verschil is tussen de 'Fun'Pen en Touch en de 'gewone' Pen and Touch?
  Is de 'gewone' er alleen in de kleine maat?
  Ikben benieuwd, want ik mis mijn pen nu al!!

 8. joopvisbeek
  Profiel joopvisbeek schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 12:04  | reageer

  @monique:
  Volgens mij is het enige verschil dat bij de 'fun' extra software word geleverd. Maar dat zou je even moeten controleren, ik heb dat ergens gelezen maar weet het niet zeker.

  Dan nog een vraagje van mij:
  Ik neig zeer sterk naar de aankoop van een 'bamboo M' het enige waar ik mij nog een beetje zorgen om maar is het feit dat ik twee schermen gebruik. (1= werkstuk 2=layers e.d.)
  Omdat de bamboo M nu ook weer niet zo groot is wil ik graag het gehele oppervlakte gebruiken voor scherm 1. Helaas kan ik dan niet met een knopje wisselen van scherm (duurdere serie heeft dat wel).
  Wel zou je dmv. een knopje kunnen wisselen tussen absoluut en relatief, en zo dus op het twee scherm komen.

  Mijn vraag: gaat dat prettig werken?

  Het word mijn eerste tablet dus ik heb geen idee...
  (alternatief zou zijn doorsparen voor intuos, maar naast dat die bijna 2x zo duur is heeft die ook geen 'touch' wat mij dan wel weer leuk leek..)

  Graag jullie reacties

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord