Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Creative Cloud: de grootste misverstanden

maandag 9 september 2013, 22:24 door | 37.709x gelezen | 25 reacties

Adobe is vorig jaar overgestapt naar een nieuw verkoopmodel: Creative Cloud. Elja schreef er eerder al een artikel over. Toch blijken er, nog steeds, veel misverstanden te bestaan over deze 'cloud' van Adobe. We zetten er een aantal op een rijtje:

'Alles gebeurt online'


Je zou het wel denken bij de kreet 'cloud': dat al je programma's en bestanden online staan. Bij de meeste cloud-oplossingen werk je immers in een browser en staan je bestanden niet meer lokaal. Niet met Adobe. De software en al je foto's, programma's en bestanden staan gewoon lokaal op je desktop, net als vroeger. Ook zonder internet werk je gewoon door.

Bij het installeren en het bekrachtigen/verlengen van je licentie behoor je wel online te zijn. Het enige wat Adobe vervolgens wel vraagt, is dat je eens per maand online bent, zodat de licentie gecontroleerd kan worden. Daarna kan de stekker er weer uit. Ben je echt op reis in een gebied zonder internet? Geen probleem. Je kunt zelfs tot 99 dagen doorwerken zonder connectie te maken.

Adobe creative cloud logo

'Ik zit vast aan een computersysteem'


Een groot voordeel van Creative Cloud (voor degenen die zowel met PC als Mac door elkaar werken tenminste...) is dat je niet meer 'vast' zit aan een besturingssysteem. Met één licentie mag je CC installeren op twee computers.

Omdat je op elk werkstation apart installeert, kun je per computer selecteren welke softwareversie je wilt installeren. Eén Mac en één PC is dus geen probleem, in tegenstelling tot voorheen. Voor taalversies geldt hetzelfde: je kunt nu zelfs meerdere taalversies op je computer installeren, als je dat om de een of andere reden zou willen. Later wisselen is ook geen probleem.

'Uiteindelijk zal ik wel naar Cloud móeten...'


Nee. Adobe zegt daarover: "Wij zijn van plan Creative Suite 6 voor gebruik op ondersteunde platforms voor onbepaalde tijd te blijven verkopen. De verkoop van fysieke Creative Suite-pakketten in krimpfolie wordt geleidelijk aan stopgezet. Elektronische downloads voor Creative Suite-producten blijven verkrijgbaar op Adobe.com en via wederverkopers en detailhandelaars."

Het zal echter wel betekenen, dat de support en updates op den duur stoppen. Dus op papier kun je voor eeuwig met CS6 blijven werken, in de praktijk zal dat wellicht anders zijn.

'Als ik mijn abonnement opzeg, ben ik mijn bestanden kwijt'


Zeg je je abonnement op, dan blijven je foto's en bestanden van jou. Je hebt natuurlijk geen toegang meer tot je Creative Cloud-programma's, maar met oudere versies van CS die je voorheen gebruikte, kun je natuurlijk nog wel bij je bestanden. En PSD-bestanden kun je natuurlijk ook openen met programma's als GIMP en Paint Shop Pro.

CC app

Een desktopapplicatie geeft automatisch aan of er updates zijn van programma's. Je bestaande software, zoals in mijn geval CS5, blijft gewoon geïnstalleerd.

'Ik sla altijd een versie over, dat kan nu niet meer'


Dat klopt. Daar staat tegenover dat je bij nieuw ontwikkelde features niet meer hoeft te wachten tot een volgende versie uitkomt, maar dat deze meteen te downloaden zijn. Daarnaast hoef je niet per se een update te installeren als je dat niet wilt, dat heb je zelf in de hand.

Met name voor bedrijven met meerdere medewerkers is de abonnementsvorm van Creative Cloud aantrekkelijk, al is het maar omdat je beter kunt inspelen op de werkdruk. Moest vroeger élke werkplek voorzien zijn van de meest up-to-date software, kun je bij een tijdelijk project een freelancer voor de duur van het project een tijdelijk abonnement geven. Daarnaast werkt iedereen in dezelfde versie.

Ook niet onbelangrijk: het is blijft natuurlijk prettiger om een investering te spreiden: een maandelijks bedrag is wat dat betreft een kleinere aanslag op de portemonnee dan in één keer honderden euro's uit te geven.

'Ik moet de volle mep betalen voor de hele suite, dat gebruik ik niet'


Dit is niet (meer!) waar. Je kunt ook losse abonnementen nemen op - bijvoorbeeld - alleen Photoshop. En ja, dat is goedkoper (24,59 euro per maand per app) dan een abonnement de hele Cloud. Wel is het zo dat als je twee of drie programma's wilt gebruiken, je al wel snel duurder uit bent bij Adobe dan met het totaalpakket. En het is nog maar de vraag hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen.

Adobe heeft in het verleden al eens de prijzen behoorlijk bijgesteld - in beide richtingen, dus menigeen houdt zijn hart vast. Wat wél weer een pluspunt is van een compleet abonnement, is dat je toegang krijgt tot allerlei tutorialvideo's en andere hulpmiddelen. Of dat de prijs rechtvaardigt, moet iedereen natuurlijk zelf uitmaken, met een blik in zijn of haar eigen portemonnee.

Wanneer komt er een 'Creative Cloud voor fotografen'?


De prijs is lang een punt van discussie geweest, en zal dat ook wel blijven. Maar Adobe heeft wel een stap gedaan richting fotografen. Tijdens Photoshop World heeft Adobe namelijk het Creative Cloud Photography Program aangekondigd. Een pakket met Lightroom en Photoshop voor 9,99 euro per maand (ex BTW). Als je het mij vraagt een prima deal voor fotografen, aangezien je de beschikking krijgt over zowel Photoshop CC als Lightroom.

Adobe deal equation 650px proof53.jpeg

Update: Inmiddels is de Creative Cloud voor Fotografen-bundel er.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

25 reacties

 1. Leon
  Leon schreef op maandag 9 september 2013 om 22:41  | reageer

  Lightroom nu ook een onderdeel van Cloud????
  Dacht dat ze toen toegezegd hadden dat Lightroom een standalone softwarepakket zou blijven.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 september 2013 om 22:47  | reageer

  @Leon; Lightroom was altijd al onderdeel van het CC pakket (de volledige versie). Het is inderdaad ook stand-alone te verkrijgen, ook de nieuwste versies.

  Overigens draai ik Adobe CC software nu inderdaad op mijn Windows PC en mijn Apple Macbook (zoals genoemd wordt in het artikel). Wel handig dat dit nu gewoon kan!

 3. Connie
  Connie schreef op maandag 9 september 2013 om 22:49  | reageer

  Moet je wel even toevoegen dat het aanbod alleen geldt voor mensen die al een officiele versie van PS3 of hoger in bezit hebben.

 4. Marcel
  Marcel schreef op maandag 9 september 2013 om 23:05  | reageer

  Erik had beter kunnen schrijven, "Wanneer komt er een 'Creative Cloud update voor fotografen'?".

 5. hbj
  hbj schreef op dinsdag 10 september 2013 om 05:51  | reageer

  Op 17 september zal de CreativeCloud Photography Program beschikbaar komen.

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 10 september 2013 om 08:03  | reageer

  Dank voor de reacties.

  Ik zie (Elja, enig idee wat er mis gaat?) dat de links naar mijn vorige artikel, over het Photography Program, niet goed werken in dit bericht. Je leest het artikel in ieder geval hier. Daar kun je ook lezen dat het programma inderdaad de 17e september beschikbaar komt (net als Lr 5.2 dus). En dat je inderdaad Photoshop CS3 of hoger moet hebben, maar dat zal voor de meeste fotografen niet zo'n punt zijn lijkt me.

 7. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 10 september 2013 om 10:41  | reageer

  Oeps, weer een misverstand erbij. knipoog

 8. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 10 september 2013 om 10:44  | reageer

  Al met al vind ik dat cloudgebeuren toch erg prijzig. Nu gebruik ik CS5 met een studentenlicentie wat nog betaalbaar is. Zou graag nog over willen stappen naar CS6 ook weer met een studentenlicentie. Vraag is hoe lang die nog op dvd beschikbaar blijft en er updates beschikbaar blijven.

 9. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 10 september 2013 om 10:53  | reageer

  @Marcel: Inderdaad, oeps... knipoog

  @donnie: De dvd's gaan eruit, maar de download van CS6 blijft volgens Adobe 'eeuwig' beschikbaar. Updates daarvan, dat zal een ander verhaal zijn, de tijd zal het leren. Maar een studentenlicentie mag je in principe ook niet eeuwig blijven gebruiken natuurlijk knipoog En daarna is 120,-/jaar niet eens zo gek toch?

 10. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op dinsdag 10 september 2013 om 11:34  | reageer

  Het is alleen de vraag hoe lang die € 9,99 per maand standhoudt. Volgens Adobe is dit aanbod geldig tot en met 31 december 2013. Daarna kan Adobe dus de prijs ineens (flink) omhoog gooien.

 11. dutchgal
  Profiel dutchgal schreef op dinsdag 10 september 2013 om 11:36  | reageer

  Zelf heb ik het CS6 masterpakket, (de onderwijsversie). Die onderwijsversie was natuurlijk een prima regeling. Anders is dat pakket bijna onbetaalbaar voor een prive persoon.
  Met dit pakket heb je ook al beperkt toegang tot de Cloud. Je kunt in ieder geval wel beschikken over opslag op Behance.
  Echter is het Cloud-abonnement voor onderwijsmensen nu wel een stuk duurder. Jammer.
  Ik heb bij Adobe in Amsterdam een introductie bijgewoond van de nieuwe mogelijkheden van CC. Wel verleidelijk al die nieuwe mogelijkheden. Ik weet nog niet wat ik ga doen en blijf voorlopig maar bij CS6.

 12. Theo
  Theo schreef op dinsdag 10 september 2013 om 11:41  | reageer

  Toen ik Lightroom ging gebruiken - versie 1 - ben ik gestopt met het upgraden van Photoshop. Ik werk tot op de dag van vandaag nog steeds met CS2. En zelfs die upgrade was geforceerd door Adobe, ik kon anders de raw files van mijn 5d (de eerste) niet verwerken in Photoshop. Anders was ik nu nog steeds op CS geweest.

  Inmiddels zit ik op LR versie 4 en ook dat zal mijn laatste versie zijn. De hinderlijke importmodule is elke dag in de studio een ergernis en elke versie komt met zijn eigen partij bugs, dat is al zo vanaf versie 1.

  Het is dat LR goed werkt voor selectie en printen anders was ik al jaren geleden overgestapt.

  Ik koop hoe dan ook geen producten meer van Adobe laat staan dat ik me er op zou abboneren.

 13. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 10 september 2013 om 12:15  | reageer

  @Theo:
  Elke software heeft natuurlijk zijn bugs. Ik weet niet waar je op doelt met de problemen met de importmodule e.d., ik heb zelf geen enkel probleem met Lr, dat ik ook al sinds de eerste versies gebruik, hooguit dat bij grootschalige bewerkingssynchronisaties het allemaal wat traag wordt.

  @dutchgal:
  Wat prijs betreft, die discussie zal altijd blijven. Maar dan nog, voor een privepersoon is een maandelijks bedrag van 10 euro natuurlijk altijd makkelijker op te hoesten dan in 1x honderden euro's te moeten neertellen. Ik kan me ook voorstellen dat voor mensen die het onderwijspakket ook echt in het onderwijs gebruiken, CC wel toegevoegde waarde biedt, al is het maar vanwege de tutorials en trainingsvideo's waar je toegang tot krijgt!

  @Jeroen:
  Dat is natuurlijk met losse pakketten ook het geval (en het is ook al gebeurd in het verleden), dat de prijs ineens omhoog kan gaan. Dat weet je inderdaad nooit. De einddatum die Adobe noemt van 31-12-2013 is overigens de einddatum om voor deze prijs in te stappen. Als je op of voor die dag abonnee wordt, blijft die prijs ook daarna 9,99 euro (ex BTW overigens).

 14. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 10 september 2013 om 12:17  | reageer

  @Jeroen; dat kunnen ze uiteraard, al beweren ze dat dit je tarief blijft voor altijd. Denk dat er wel de nodige ophef komt als ze dat direct omhoog gaan gooien. Een indexering van het bedrag (jaarlijks) zit er natuurlijk wel in. Al denk ik dan vanaf 2015.

  @Theo; de importmodule kun je ook omzeilen door gebruik te maken van het synchroniseren van mappen. Dat is mijn favoriete manier van importeren. knipoog

  Welk pakket wil je nu dan gaan gebruiken voor je workflow?

 15. Theo
  Theo schreef op dinsdag 10 september 2013 om 14:04  | reageer

  @ Elja; voorlopig blijf ik nog werken met LR. Ondertussen experimenteer ik af en toe met andere producten.

  Ik werk op locatie nog steeds met raw+jpeg maar de laatste jaren zijn de jpegs eigenlijk altijd het product waar ik verder mee werk, print of digitaal aflever. Ik streef tijdens het fotograferen naar een maximale fotokwalieit zodat ik niet voortdurend achter de computer alles moet corrigeren. Mijn afhankelijkheid van raw is hierdoor nog maar minimaal hetgeen de noodzaak van LR uiteraard verder uitholt. In de studio werk ik de laatste jaren zelfs uitsluitend met jpegs.

  @Erik; Elke nieuwe hoofdversie van LR heeft enge bugs gehad tot nu toe. De laatste hoofdversie die ik kocht, #4 had zelfs memory leaks waardoor de software zeer onbetrouwbaar werd. Ongelofelijk dat zoiets er tijdens testen niet uit gekomen is. In de snel daarna uitgebrachte versie 4.1 was dit gelukkig gepatched.

  Ik laad de gewenste foto's in vanaf de camera of vanaf een map via de importmodule - die helaas een apart scherm heeft gekregen dat belachelijk traag werkt - en ruim alles op zodra dat kan. Zo blijft het aantal foto's in LR zo klein mogelijk want anders wordt mijn - toegegeven bescheiden - geduld te zwaar op de proef gesteld.

 16. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 10 september 2013 om 15:34  | reageer

  Helder en logisch verhaal Theo. Zelf werk inderdaad juist altijd vanuit de RAW en dan geeft Lr me juist de maximale flexibiliteit om grote series toch snel af te werken.

  Wat je schetst met de bug in Lr 4.0 is mij waarschijnlijk ontgaan, waarschijnlijk ben ik een late overstapper geweest en heb ik pas bij 4.1 of 4.2 geupdate. Ben wel benieuwd hoe dat straks gaat als er bugs in de CC-updates blijken te zitten...

 17. Adri
  Adri schreef op woensdag 11 september 2013 om 08:52  | reageer

  Ben wel benieuwd hoevelen van de hobbyisten nu werkelijk over gaan stappen op (freeware) alternatieven zoals bijvoorbeeld Gimp. En hoeveel professionals haken hier ook af?
  Veel Adobe producten worden nu illegaal/gekraakt gebruikt en die optie is met een abonnements vorm waarschijnlijk wel de nek omgedraaid?

 18. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 11 september 2013 om 08:57  | reageer

  Dat zal voor Adobe ook zeker wel een argument zijn om deze abonnementsvorm in te richten! Al denk ik dat alles te kraken is, dus ook CC, het zal een kwestie van tijd zijn. Of er veel professionals afhaken, dat vraag ik me af: het is natuurlijk wel heel praktisch om dit soort kosten gewoon maandelijks te hebben, in plaats van eens in de zoveel tijd als groot bedrag.

 19. Leon
  Leon schreef op woensdag 11 september 2013 om 16:51  | reageer

  @Adri: CC is al gekraakt. Ik gebruik hem nu al een tijdje en kan ook gewoon updates binnenhalen.

 20. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op woensdag 11 september 2013 om 23:10  | reageer

  Op zich ben ik best gelukkig met de ontwikkeling, dat je je software "huurt" en per maand betaalt i.p.v. ineens een enorme investering in software te moeten doen.

  Zo heb ik zelf een abonnement op een losse Photoshop App (naar keuze CC of CS6 zelfs, daar kwam ik ook pas later achter!) voor 9,99 per maand (excl. BTW). Da's voorlopig goedkoper dan de losse upgrade van CS5 naar CS6, die ik anders had moeten kopen. En heb ik nu onverhoopt een keer een aanvullend stuk software nodig voor een project (Illustrator, InDesign of whatever) dan kan ik dat voor een schappelijk bedrag huren gedurende een maand of net zo lang als ik het nodig heb. En ik vind het ook wel prettig dat de hele boel nu op meerdere OS-en geïnstalleerd en gebruikt mag worden met 1 licentie. Dat kon vroeger absoluut niet! Zo heb ik behalve op mijn Mac ook een versie op mijn oude windows-laptop geïnstalleerd, voor noodgevallen.

  Ik hoop alleen wel, dat Adobe Nederland (en de webstore) op 17 september administratief wat beter is voorbereid op de nieuwe producten en dat mijn Photoshop abonnement inderdaad correct wordt omgezet naar het CC Photography Program. Afgelopen voorjaar heb ik heel wat gedoe gehad, voordat mijn bestelling correct was verwerkt en geleverd (pakket bleef ondanks alle inspanningen volhouden dat de trial-periode verlopen was). En de goedbedoelende medewerkers van de support-afdeling maakten de chaos alleen maar groter.

  Afijn, het heeft behoorlijk wat moeite gekost, maar ik heb nu in elk geval iets wat naar tevredenheid werkt.

  Ik zou in elk geval niet terug willen naar "vroeger" toen je voor de Creative Suite meer dan 2000 euro mocht ophoesten en vervolgens aan de goden was overgeleverd....

 21. Michael Weijenberg
  Michael Weijenberg schreef op donderdag 12 september 2013 om 16:01  | reageer

  Goed stuk, ontbreekt nog een groot voordeel van CC: taalonafhankelijk. Je kan kiezen welke taal je wil gebruiken op welk OS dan ook. Voor mij een voordeel, ik geef nog wel eens les en kijk naar tutorials op lynda en Adobe TV die zijn allemaal in het engels en dan moet je soms flink zoeken in de nederlandstalige versie. Nu kan ik gewoon switchen tussen de taalversies zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen.

  Als je als (semi)professional je geld verdient met de software (of dat nou alleen PS/LR is of met de gehele CC) en je pakt de gekraakte illegale versie omdat je niet kan/wil betalen, dan zit je mijn inziens in het verkeerde vak. Overigens heeft de CC ook een speciale prijs voor de student/leraar versie die lager ligt dan de normale prijs. Met dezelfde restrictie als bij de voorgaande Creative Suite pakketten, je mag er geen commercieël werk mee maken.

 22. Peter Villevoye
  Peter Villevoye schreef op donderdag 12 september 2013 om 22:49  | reageer

  Als men zegt "ik heb niet alles nodig", dan geef ik altijd als tegenargument: "Je hebt ook nooit alles gebruikt in Photoshop of InDesign - heb je daar om een korting gevraagd ?"

 23. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 13 september 2013 om 08:46  | reageer

  @Michael: Het staat er wel in hoor, maar het zit verstopt onder de vraag over platformafhankelijkheid... Ik kon me eerlijk gezegd niet zoveel voorstellen bij de reden waarom je meerdere talen tot je beschikking wilt hebben, maar in de situatie die jij schetst kan dat zeker handig zijn inderdaad!

  En inderdaad, wat je zegt over gekraakt versus een legale versie ben ik het roerend mee eens. Ik kan ook nooit zo goed begrijpen waarom er mensen zijn, die enorm op hun kop gaan staan als hun foto ergens ten onrechte gebruikt wordt zonder betaling/toestemming, maar die zelf met illegale software werken. Dat is natuurlijk wel wat hypocriet. Maar die discussie wordt geloof ik al onder een ander blog gevoerd...

  @Peter: Inderdaad vrolijk Goed punt...!


 24. Jan Hof
  Profiel Jan Hof schreef op zaterdag 14 september 2013 om 11:53  | reageer

  Scott Kelby geeft een voor mij nogal onverwachte verklaring waarom Adobe overgestapt is naar "huren" van software (episode van the Grid; start over deze deal is bij 0:05:00).

  Overigens is die € 9,99 zonder BTW; dus voor de niet-ondernemers komt het op ongeveer 12 euro uit.

 25. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 14 september 2013 om 13:51  | reageer

  Hallo Jan,

  Dank voor je bericht, die quote van Scott Kelby had ik nog niet gezien. Klinkt erg plausibel, zeker in combinatie met wat ik eind augustus hoorde bij Adobe Nederland over de developers bij Adobe, dat ze nu eindelijk niet meer hoeven wachten op de deadline van de volgend CSx om nieuwe features uit te brengen...!

  Bedrag is inderdaad ex-BTW, zie ook mijn blog over CC Photography Program.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord