5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Erik van Rosmalen

Creative Cloud: de grootste misverstanden

maandag 9 september 2013, 22:24 door | 35.430x gelezen | 25 reacties

Adobe is vorig jaar overgestapt naar een nieuw verkoopmodel: Creative Cloud. Elja schreef er eerder al een artikel over. Toch blijken er, nog steeds, veel misverstanden te bestaan over deze 'cloud' van Adobe. We zetten er een aantal op een rijtje:

'Alles gebeurt online'


Je zou het wel denken bij de kreet 'cloud': dat al je programma's en bestanden online staan. Bij de meeste cloud-oplossingen werk je immers in een browser en staan je bestanden niet meer lokaal. Niet met Adobe. De software en al je foto's, programma's en bestanden staan gewoon lokaal op je desktop, net als vroeger. Ook zonder internet werk je gewoon door.

Bij het installeren en het bekrachtigen/verlengen van je licentie behoor je wel online te zijn. Het enige wat Adobe vervolgens wel vraagt, is dat je eens per maand online bent, zodat de licentie gecontroleerd kan worden. Daarna kan de stekker er weer uit. Ben je echt op reis in een gebied zonder internet? Geen probleem. Je kunt zelfs tot 99 dagen doorwerken zonder connectie te maken.

Adobe creative cloud logo

'Ik zit vast aan een computersysteem'


Een groot voordeel van Creative Cloud (voor degenen die zowel met PC als Mac door elkaar werken tenminste...) is dat je niet meer 'vast' zit aan een besturingssysteem. Met één licentie mag je CC installeren op twee computers.

Omdat je op elk werkstation apart installeert, kun je per computer selecteren welke softwareversie je wilt installeren. Eén Mac en één PC is dus geen probleem, in tegenstelling tot voorheen. Voor taalversies geldt hetzelfde: je kunt nu zelfs meerdere taalversies op je computer installeren, als je dat om de een of andere reden zou willen. Later wisselen is ook geen probleem.

'Uiteindelijk zal ik wel naar Cloud móeten...'


Nee. Adobe zegt daarover: "Wij zijn van plan Creative Suite 6 voor gebruik op ondersteunde platforms voor onbepaalde tijd te blijven verkopen. De verkoop van fysieke Creative Suite-pakketten in krimpfolie wordt geleidelijk aan stopgezet. Elektronische downloads voor Creative Suite-producten blijven verkrijgbaar op Adobe.com en via wederverkopers en detailhandelaars."

Het zal echter wel betekenen, dat de support en updates op den duur stoppen. Dus op papier kun je voor eeuwig met CS6 blijven werken, in de praktijk zal dat wellicht anders zijn.

'Als ik mijn abonnement opzeg, ben ik mijn bestanden kwijt'


Zeg je je abonnement op, dan blijven je foto's en bestanden van jou. Je hebt natuurlijk geen toegang meer tot je Creative Cloud-programma's, maar met oudere versies van CS die je voorheen gebruikte, kun je natuurlijk nog wel bij je bestanden. En PSD-bestanden kun je natuurlijk ook openen met programma's als GIMP en Paint Shop Pro.

CC app

Een desktopapplicatie geeft automatisch aan of er updates zijn van programma's. Je bestaande software, zoals in mijn geval CS5, blijft gewoon geïnstalleerd.

'Ik sla altijd een versie over, dat kan nu niet meer'


Dat klopt. Daar staat tegenover dat je bij nieuw ontwikkelde features niet meer hoeft te wachten tot een volgende versie uitkomt, maar dat deze meteen te downloaden zijn. Daarnaast hoef je niet per se een update te installeren als je dat niet wilt, dat heb je zelf in de hand.

Met name voor bedrijven met meerdere medewerkers is de abonnementsvorm van Creative Cloud aantrekkelijk, al is het maar omdat je beter kunt inspelen op de werkdruk. Moest vroeger élke werkplek voorzien zijn van de meest up-to-date software, kun je bij een tijdelijk project een freelancer voor de duur van het project een tijdelijk abonnement geven. Daarnaast werkt iedereen in dezelfde versie.

Ook niet onbelangrijk: het is blijft natuurlijk prettiger om een investering te spreiden: een maandelijks bedrag is wat dat betreft een kleinere aanslag op de portemonnee dan in één keer honderden euro's uit te geven.

'Ik moet de volle mep betalen voor de hele suite, dat gebruik ik niet'


Dit is niet (meer!) waar. Je kunt ook losse abonnementen nemen op - bijvoorbeeld - alleen Photoshop. En ja, dat is goedkoper (24,59 euro per maand per app) dan een abonnement de hele Cloud. Wel is het zo dat als je twee of drie programma's wilt gebruiken, je al wel snel duurder uit bent bij Adobe dan met het totaalpakket. En het is nog maar de vraag hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen.

Adobe heeft in het verleden al eens de prijzen behoorlijk bijgesteld - in beide richtingen, dus menigeen houdt zijn hart vast. Wat wél weer een pluspunt is van een compleet abonnement, is dat je toegang krijgt tot allerlei tutorialvideo's en andere hulpmiddelen. Of dat de prijs rechtvaardigt, moet iedereen natuurlijk zelf uitmaken, met een blik in zijn of haar eigen portemonnee.

Wanneer komt er een 'Creative Cloud voor fotografen'?


De prijs is lang een punt van discussie geweest, en zal dat ook wel blijven. Maar Adobe heeft wel een stap gedaan richting fotografen. Tijdens Photoshop World heeft Adobe namelijk het Creative Cloud Photography Program aangekondigd. Een pakket met Lightroom en Photoshop voor 9,99 euro per maand (ex BTW). Als je het mij vraagt een prima deal voor fotografen, aangezien je de beschikking krijgt over zowel Photoshop CC als Lightroom.

Adobe deal equation 650px proof53.jpeg

Update: Inmiddels is de Creative Cloud voor Fotografen-bundel er.

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

25 reacties

 1. Leon
  Leon schreef op maandag 9 september 2013 om 22:41

  Lightroom nu ook een onderdeel van Cloud????
  Dacht dat ze toen toegezegd hadden dat Lightroom een standalone softwarepakket zou blijven.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 september 2013 om 22:47

  @Leon; Lightroom was altijd al onderdeel van het CC pakket (de volledige versie). Het is inderdaad ook stand-alone te verkrijgen, ook de nieuwste versies.

  Overigens draai ik Adobe CC software nu inderdaad op mijn Windows PC en mijn Apple Macbook (zoals genoemd wordt in het artikel). Wel handig dat dit nu gewoon kan!

 3. Connie
  Connie schreef op maandag 9 september 2013 om 22:49

  Moet je wel even toevoegen dat het aanbod alleen geldt voor mensen die al een officiele versie van PS3 of hoger in bezit hebben.

 4. Marcel
  Marcel schreef op maandag 9 september 2013 om 23:05

  Erik had beter kunnen schrijven, "Wanneer komt er een 'Creative Cloud update voor fotografen'?".

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.373 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord