Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

EditCheck plug-in, het verhaal erachter

vrijdag 31 augustus 2018, 16:32 door | 4.082x gelezen | 0 reacties

De komende tijd wil ik met jullie de verhalen delen achter de ontwikkeling van een aantal bekende Lightroom plug-ins van diverse makers.
De eerste plug-in die ik behandel is EditCheck. Deze plug-in is door mijzelf geschreven en vormde de start van de ontwikkeling van een hele serie Lightroom plug-ins en van LightroomStatistics.com, het bedrijf erachter.


EditCheck in essentie


Als fotograaf wil ik kunnen controleren of een serie foto's één of meer bewerkingen wel / niet heeft gehad, zodat ik geen half- of onbewerkte foto's oplever aan mijn klant (inclusief mijzelf).


Voorbeeld: toon alle foto's zonder verscherping, of zonder helderheid aanpassing, of zonder ...

Hoe het begon


Het is allemaal begonnen met drie mensen in mijn omgeving. Allereerst Ada, mijn vrouw. Zij is een enthousiaste natuurfotografe.
In 2005 kocht zij haar eerste digitale camera, een Canon 350D.


Canon 350D LightroomStatistics.com

Bron: Wikimedia Commons, by André Karwath aka Aka


De foto's die zij schoot moesten natuurlijk ook bewerkt worden. En zo kwam ik in beeld. Zij de fotografe en ik de computertechneut. Ik werk al jaren als software engineer in de IT en het is mijn passie. Toen Lightroom uitkwam zag ik direct de potentie ervan heb ik meteen een licentie gekocht. De licentiesleutel van versie 1.0 heb ik nog steeds. Alle foto's bij elkaar, goed georganiseerd, geen foto's meer openen en opslaan, geen ingewikkelde menu's, alle metadata bij de hand, zodat foto's ook weer snel teruggevonden kunnen worden. Ideaal!


Via mijn werk kwam ik in contact met de tweede hoofdrolspeler. Hij kwam uit Oost-Duitsland en was als IT ZZP'er ingehuurd bij het bedrijf waar ik werkte. We zaten in hetzelfde team. Iedere middag liepen wij tijdens de lunch een rondje en steevast nam hij een camera en een GPS mee. Voor de goede orde, dit was rond 2007. Tijdens één van die wandelingen zei hij tegen mij: “Dick, op een dag ben ik een van de weinige personen met digitale foto's uit de begin jaren van 2000”. Hoezo, was mijn verbaasde vraag. Nou zei hij: “iedereen maakt overal foto's en ze staan overal, maar niemand maakt goede backups”. Die opmerking triggerde mij en vanaf dat moment heb ik mij verdiept in Digital Asset Management. Onderaan het artikel vind je twee blogs over het maken van backups.


Niet veel later heb ik het boek “The Dam book” van Peter Krogh gekocht. Een geweldig naslagwerk waarvan onlangs is de derde versie verschenen. Via de link onderaan de blog kun je deze met korting kopen.


DAM book 3

Bron: The DAM book website


De laatste hoofdpersoon is Geurt Besselink. Al jaren is hij een van de betere, professionele natuurfotografen van Nederland. Hij heeft inmiddels een drietal boeken geschreven over de Veluwe, geeft fotocursussen, lezingen en organiseert boeiende fotoreizen naar prachtige plekken in het buitenland.


Foto Geurt


Bron: website Geurt Besselink


EditCheck plug-in


Op een gegeven moment kwamen wij aan de praat en Geurt vroeg of het mogelijk was een plug-in voor hem te schrijven. Vanuit kwaliteitsoogpunt wilde hij een plug-in waarmee hij heel snel kon controleren of hij op een serie foto's alle noodzakelijke bewerkingen had toegepast, voordat hij zijn beelden opleverde aan zijn klanten.


De klantvraag


Of, zoals hij het zei: “ik wil alle foto's zien zonder verscherping, of waar de belichting nog niet is aangepast, of die geen levendigheid of helderheid / clarity aanpassing hebben. Enz.”
De plug-in rapporteert bijna 50 instellingen.


Dit was de geboorte van EditCheck, mijn eerste Lightroom plug-in. Daarna hebben nog veel meer plug-ins het leven gezien, inclusief diverse maatwerk plug-ins voor professionele fotografen/bedrijven.


Photographers toolbox


De volgende blog gaat over een bijzondere eend in de bijt van Lightroom plug-ins, namelijk de Export LUT plugin van John R. Ellis.


In prijs verlaagd


Met ingang van 1 september 2018 kost de plug-in 10 i.p.v. 20 euro.


Achtergrond informatie


Meer informatie kun je vinden via de volgende links.


LightroomStatistics.com


LightroomStatistics is het bedrijf dat naast Lightroom plug-ins ook analyse software uitbrengt voor het analyseren van het gebruik van Lightroom en over je camera en lenzen.The DAM book


The DAM book 3 is een van de betere naslagwerken over digitale fotografie. Werkelijk een aanrader voor wie Engels beheerst.Geurt Besselink


Al jaren timmert Geurt aan de weg als professionele natuurfotograaf, opleider en organisator van fotoreizen. Voor meer informatie zie zijn website.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord