Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

Foto's & computers - backup (1 van 2)

dinsdag 15 maart 2016, 17:17 door | 6.703x gelezen | 0 reacties

In de vorige blog hebben we het gehad over de mappenstructuur. We zagen dat het handig is om foto's onder één top map op te slaan zodat het back-uppen veel makkelijker gaat. Deze en de volgende blog gaan over het maken van een back-up.

Een back-up is als een verzekering. Je hoopt er nooit gebruik van te maken, maar als het nodig is, ben je blij dat je hem hebt. Een goede back-up zorgt ervoor dat, als je per abuis, door diefstal of een storing je bestanden kwijt raakt, je daar nog een kopie van hebt en deze dus niet definitief kwijt bent.

Voordat ik tips aanreik over het back-uppen wil ik eerst het onderscheid uitleggen tussen back-uppen en synchroniseren, omdat we beide nodig hebben.

Back-uppen versus Synchroniseren


Het verschil tussen back-uppen en synchroniseren is het beste uit te leggen met het verschil tussen een spiegel en een selfie. Beide tonen een kopie van het origineel en toch zijn ze verschillend.

Synchronisatie


Synchronisatie is te vergelijken met de spiegel. Beide kanten zijn identiek. Als je er voor staat zie je je evenbeeld en als je wegloopt is de spiegeling ook weg. Wanneer je twee mappen synchroniseert dan bevatten beide mappen dezelfde bestanden. Niet meer en niet minder. Er is één origineel en één kopie.

Mirrorsd
CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Back-up


Een back-up is daarentegen te vergelijken met een selfie. Iedere keer dat je een selfie maakt ontstaat er een nieuwe kopie. Na verloop van tijd zijn er dus meerdere kopieën van één origineel. Zo maak je bij iedere back-up een nieuwe kopie van een bestand.

Selfy 640
Foto gemaakt door Guilherme Jofili

Back-uppen & Synchroniseren


Bij normale documenten is het verstandig om regelmatig een back-up te maken. Er zijn vele strategieën daarvoor, maar een veel gebruikte is om één keer per week of maand een volledige back-up te maken van alle belangrijke bestandenen bijvoorbeeld dagelijks een incrementele back-up.

Met incrementele back-ups wordt bedoeld dat alleen een kopie wordt gemaakt van de gewijzigde bestanden sinds de laatste volledige of incrementele back-up. Daarbij kun je ervoor kiezen om de laatste drie (of hoeveel je maar wilt) volledige back-ups te bewaren.

Zo kun je altijd nog terug in de tijd mocht er iets misgegaan zijn met de laatste versie. Dit werkt prima voor documenten omdat hun aantal en grootte meestal beperkt zijn.

Wanneer je dit principe van back-upppen zou toepassen op je fotocollectie wordt het echter problematisch vanwege de enorme omvang. Weinig fotografen zullen maandelijks een complete back-up maken van hun fotocollectie en minimaal drie versies daarvan bewaren.

Wel is het haalbaar om van je totale fotomap een kopie te maken door deze te synchroniseren naar een andere schijf. Het synchronisatieprogramma zorgt er daarbij voor dat de kopie een exacte afspiegeling is van het origineel.

Dus beide bevatten evenveel bestanden. Gooi je foto's weg uit je bron, dan verdwijnen deze ook uit de kopie, hoewel je sommige programma's ook kunt instellen om dat niet te doen of na een bepaalde periode.

Wat te back-uppen of te synchroniseren


Wanneer je gebruikt maakt van Lightroom, dien je de onderstaande bestanden te back-uppen.

Wat Methode
Fotobestanden Synchronisatie
Lighroom catalogus back-up,minimaal 3 versies bewaren.
Lightroom voorinstellingen Idem
Lightroom previews Hoeft niet, ze worden automatisch opnieuw aangemaakt.
Overige documenten back-up,minimaal 3 versies bewaren.


Je kunt Lightroom instellen om regelmatig een back-up te maken van zijn catalogus. Dit is belangrijk omdat al het ontwikkelwerk in Lightroom wordt opgeslagen in de catalogus en niet in het fotobestand zelf. Ook alle metagegevens die je toevoegt als trefwoorden enzovoorts worden opgeslagen in de catalogus.

Voor andere programma's dan Lightroom geldt min of meer hetzelfde.

Origineel en kopie


Je kunt alleen een goede back-up maken als je voor jezelf duidelijk hebt wat de originelen zijn en wat de kopieën. Technisch zijn het origineel en de kopie hetzelfde. Waarom is dit dan toch zo belangrijk. Als je niet weet wat de originelen zijn, dan weet je ook niet wat je moet back-uppen.

In mijn configuratie staan alle originele foto's onder d: Foto's op de desktop computer. Verder staan alle belangrijke documenten onder d: Documenten. De back-ups staan op externe harde schijven, maar daarover in de volgende blog meer.

Bij jou staan de originele foto's en documenten misschien onder Mijn afbeeldingen en Mijn documenten. Dat maakt niet uit. Als maar voor jou duidelijk is waar de originelen staan.

Alleen als ik onderweg ben sla ik tijdelijk originelen op op mijn laptop. Maar ook dan neem ik een extra usb-schijf of USB-stick mee voor back-up. Zodra ik weer thuis kom kopieer is deze originelen gelijk naar de bovengenoemde desktop en maak een back-up / synchronisatie.

Wordt vervolgd...


Het is onmogelijk een onderwerp als back-up in één blog te behandelen. In de volgende blog ga ik in op de 1-2-3 backup regel.

Jouw tips en aanvullingen


Schrijf hieronder jouw "tips and tricks".

Naslag

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord