Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Flitslicht opstellingen vooraf uitzoeken

maandag 31 mei 2021, 20:20 door | 3.617x gelezen | 4 reacties

Het kan lastig zijn om een goede lichtopstelling te maken. Het is niet leuk om dat pas uit te zoeken als je model al in de studio staat. Wat als je dat vooraf kan doen? Dat kan met het programma zoals Set.a.light.3D.

Licht op een goede of gewenste manier opstellen kan tijdrovend zijn. Zeker als het resultaat niet helemaal naar je zin is en je de positie of hoogte van je lamp of lampen moet aanpassen. Je zou niet de eerste zijn die zich daardoor laat opjagen.

Het is zonde als je door dat onterechte gevoel genoegen neemt met een lichtopstelling die net niet goed (genoeg) is, of dat je toch de verkeerde softbox of lichtvormer gebruikt omdat je denkt dat het te veel tijd kost om een andere te kiezen.

Nando thuisstudio madouc

Madouc in mijn eigen huiskamerstudio. Ik heb een grote softbox recht boven haar gehangen. Als het dat toch niet naar wens is, wat dan? Alles opnieuw uitzoeken waar het model bij is?

Zou het niet handig zijn om van tevoren een goede lichtopstelling te bedenken? Met de juiste lampen, de beste positie, hoogte of de beste lichtvormer? Je kunt natuurlijk vooraf voorbeelden opzoeken op internet. Of je kiest voor een programma als Set.a.light.3D.

Set.a.light.3D


Ik kwam per toeval bij Set.a.light.3D van Elixxier Software terecht. Het is een Duits product maar gelukkig is het programma ook in de Engelse taal beschikbaar.

Het programma is niet gratis. Er is een basic versie en een studio versie dat voor zowel Windows als Apple beschikbaar is. Met een proef versie kun je gedurende 15 dagen het zonder beperkingen uitproberen.

Nando setalight3d screenshot

Dit screenshot uit set.a.light.3D geeft een indruk hoe uitgebreid het programma is.

Met deze software bleek het relatief eenvoudig om te zien hoe het licht verandert als je lampen plaatst, verplaatst, en hoe de schaduwen vallen in je studio en zelfs op je model. Je kunt je eigen studio nabouwen, en kiezen uit een keur van verschillende modellen. In het programma, welteverstaan.

Poses kunnen aangepast worden, een model, of meerdere, props, achtergronden... de mogelijkheden lijken eindeloos te zijn. Met een beetje oefenen kun je zo op een heel efficiënte manier enkele lichtopstellingen maken.

Heb je ze gemaakt, dan is het een kwestie om de lampen en andere hulpmiddelen op de manier op te stellen die je in het programma uitgevogeld hebt. Het is dan een kwestie van finetunen als je model klaar staat voor de shoot.

In de praktijk


Ik heb met dit programma enkele fotosessie voorbereidt, waaronder de sessie die ik met Iris had voor de opnames van de cursus Scherpstellen voor Gevorderden op Photofacts Academy. Ook een sessie in mijn eigen huiskamerstudio was heel eenvoudig voorbereidt.

Nando setalight3d Iris 2

De lichtopstelling die ik voor Iris bedacht had, en het resultaat ernaast.


Nando setalight3d Ilke

De lichtopstelling die ik voor Ilke bedacht had, en het resultaat ernaast.

Een gratis alternatief


Niet iedereen heeft 80 euro over of beschikbaar voor een programma als set.a.light.3D. Natuurlijk zijn daar ook alternatieven voor te vinden. The Online Lightning Diagram Creator is daar een van.

Nando studiosetup online diagram

Dit online programma is lang niet zo uitgebreid, maar het kan zeker helpen met het opbouwen van lijst van een aantal goede werkende lichtopstellingen.

Het laat echter niet de resultaten van het plaatsen van je lampen zien. Het geeft je de mogelijkheid om een schets te maken van een lichtopstelling. Dit kan handig zijn voor wanneer je een eigen lijst met opstellingen wilt opbouwen, desnoods met voorbeelden erbij.

Daarmee kun je bij een volgende sessie heel eenvoudig een keuze maken uit je eigen database. Zo start je heel voorbereid met je fotoshoot en is het niet meer nodig om gefrustreerd te raken bij het uitpluizen van je lichtopstelling.


Ontdek meer over portretfotografie!


Momenteel is het Portretweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over portretfotografie én we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Portretbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 149 euro, maar slechts 109 euro voor je lidmaatschap.

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 80 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over portretfotografie.

» Direct lid worden (korting + gratis portretfotografieboek)
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 1 juni 2021 om 14:23  | reageer

  Photofacts heeft zelf ook ooit een psd-bestand gemaakt met lichtopstellingen. Ik gebruik die nog steeds. Ok, je moet wel Photoshop hebben om het bestand te kunnen gebruiken. Omdat elke lichtbron in een aparte laag staat kan je alle lichtbronnen ten opzichte van het model en van elkaar verplaatsen. Ook gratis gekregen vrolijk

 2. Martijn
  Martijn schreef op dinsdag 1 juni 2021 om 15:31  | reageer

  @Donald: weet jij hoe ik aan dat psd bestand kom??

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 1 juni 2021 om 15:33  | reageer

  @Martijn; In dit artikel staat de uitleg en de link naar die download. vrolijk

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 1 juni 2021 om 16:30  | reageer

  @Martijn, zie het antwoord van Elja. Mocht het niet lukken, kan je me een email sturen.

  @Elja, dank voor de assistentie door een link te plaatsen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.426 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord