Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Studio opstellingen tonen (gratis download)

woensdag 3 september 2014, 15:11 door | 12.436x gelezen | 5 reacties

Als je een andere fotograaf wilt uitleggen hoe je een bepaalde foto hebt gemaakt kun je natuurlijk op een kladje wat uittekenen. Dat oogt echter (meestal) niet al te professioneel. Vandaar dat we een gratis te downloaden Photoshop bestand (PSD) hebben gemaakt die je hiervoor kunt gebruiken.

Pfls voorbeeld opstelling

In het bestand vind je allerlei onderdelen die vaak gebruikt worden in de studio. Allemaal op hun eigen laag ingedeeld in groepen. Je kunt ze zelf nog even roteren en verplaatsen naar de juiste plek en zo in een paar minuten jouw opstelling voor een specifieke foto uit de doeken doen.

De PSD is gebaseerd op andere versies die al een tijdje beschikbaar zijn, maar het grote voordeel van de Photofacts versie is dat alle onderdelen vectorbased zijn. Je kunt ze dus zo groot of zo klein maken als je wilt zonder kwaliteit te verliezen. Daarnaast hebben we ook een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd.

Voorwaarde voor gebruik


Je kunt de PSD gratis downloaden en gebruiken voor zowel commerciële als niet-commerciële doeleinden. Er is wel één voorwaarde: bij gebruik moet je Photofacts noemen als bron van de schemas. Dit mag door het Photofacts logo in je uiteindelijke afbeelding te laten staan, maar ook door te verwijzen naar Photofacts in het artikel (of welke andere publicatievorm dan ook) waarin je de schemas gebruikt.

» Download de Lighting Setup PSD

Je hebt Photoshop nodig om met het PSD bestand te kunnen werken. Mocht je niet zo veel ervaring hebben met het werken met lagen en weet je niet hoe je met de PSD moet omgaan, bekijk dan onderstaande tutorial.


Aanvullingen?


Er staan al aardig wat lagen in het bestand waarmee je waarschijnlijk best aardig uit de voeten kunt. Maar waarschijnlijk is er vast wel iets wat je mist. Laat het weten in de reacties en ik kijk of ik het kan toevoegen aan het bestand!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 3 september 2014 om 23:51  | reageer

  Als ik inzoom in Photoshop (CC 2014) worden de camera's al snel blokkerig.... De rest heb ik nog niet getest

 2. Arjan
  Arjan schreef op donderdag 4 september 2014 om 07:34  | reageer

  @Reinoud waarschijnlijk een domme vraag, maar waarom zou je inzoomen op de onderdelen ?? Het is een makkelijke manier om te kunnen laten zien hoe je je opstelling hebt gemaakt.
  (het is ook maar in 614x650px)

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 4 september 2014 om 07:59  | reageer

  Bekijk anders ook even de video. vrolijk
  De objecten zijn 'slimme objecten', als je op Ctrl-T drukt kun je deze vergroten. Na het vergroten heb je dan alsnog een scherpe afbeelding.

  Simpelweg inzoomen werkt dus niet, maar als je de afbeelding vergroot naar bijvoorbeeld 2.000 pixels breedte blijft alles scherp.

 4. Casper Lookman
  Casper Lookman schreef op dinsdag 9 september 2014 om 12:13  | reageer

  Beste Elja, met een woord: super! een geweldig hulpmiddel om snel een schets van je opstelling te kunnen maken.

 5. Raymond
  Raymond schreef op dinsdag 9 september 2014 om 22:32  | reageer

  Beste Elja,
  Geweldige oplossing om al mijn kladblokjes met "schetjes" weg te doen. Heb nu foto's die ik kan gebruiken, is duidelijker en professioneler.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord