Elja Trum

Studio opstellingen tonen (gratis download)

woensdag 3 september 2014, 15:11 door | 11.118x gelezen | 5 reacties

Als je een andere fotograaf wilt uitleggen hoe je een bepaalde foto hebt gemaakt kun je natuurlijk op een kladje wat uittekenen. Dat oogt echter (meestal) niet al te professioneel. Vandaar dat we een gratis te downloaden Photoshop bestand (PSD) hebben gemaakt die je hiervoor kunt gebruiken.

Pfls voorbeeld opstelling

In het bestand vind je allerlei onderdelen die vaak gebruikt worden in de studio. Allemaal op hun eigen laag ingedeeld in groepen. Je kunt ze zelf nog even roteren en verplaatsen naar de juiste plek en zo in een paar minuten jouw opstelling voor een specifieke foto uit de doeken doen.

De PSD is gebaseerd op andere versies die al een tijdje beschikbaar zijn, maar het grote voordeel van de Photofacts versie is dat alle onderdelen vectorbased zijn. Je kunt ze dus zo groot of zo klein maken als je wilt zonder kwaliteit te verliezen. Daarnaast hebben we ook een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd.

Voorwaarde voor gebruik


Je kunt de PSD gratis downloaden en gebruiken voor zowel commerciŽle als niet-commerciŽle doeleinden. Er is wel ťťn voorwaarde: bij gebruik moet je Photofacts noemen als bron van de schemas. Dit mag door het Photofacts logo in je uiteindelijke afbeelding te laten staan, maar ook door te verwijzen naar Photofacts in het artikel (of welke andere publicatievorm dan ook) waarin je de schemas gebruikt.

Ľ Download de Lighting Setup PSD

Je hebt Photoshop nodig om met het PSD bestand te kunnen werken. Mocht je niet zo veel ervaring hebben met het werken met lagen en weet je niet hoe je met de PSD moet omgaan, bekijk dan onderstaande tutorial.


Aanvullingen?


Er staan al aardig wat lagen in het bestand waarmee je waarschijnlijk best aardig uit de voeten kunt. Maar waarschijnlijk is er vast wel iets wat je mist. Laat het weten in de reacties en ik kijk of ik het kan toevoegen aan het bestand!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 3 september 2014 om 23:51

  Als ik inzoom in Photoshop (CC 2014) worden de camera's al snel blokkerig.... De rest heb ik nog niet getest

 2. Arjan
  Arjan schreef op donderdag 4 september 2014 om 07:34

  @Reinoud waarschijnlijk een domme vraag, maar waarom zou je inzoomen op de onderdelen ?? Het is een makkelijke manier om te kunnen laten zien hoe je je opstelling hebt gemaakt.
  (het is ook maar in 614x650px)

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 4 september 2014 om 07:59

  Bekijk anders ook even de video. vrolijk
  De objecten zijn 'slimme objecten', als je op Ctrl-T drukt kun je deze vergroten. Na het vergroten heb je dan alsnog een scherpe afbeelding.

  Simpelweg inzoomen werkt dus niet, maar als je de afbeelding vergroot naar bijvoorbeeld 2.000 pixels breedte blijft alles scherp.

 4. Casper Lookman
  Casper Lookman schreef op dinsdag 9 september 2014 om 12:13

  Beste Elja, met een woord: super! een geweldig hulpmiddel om snel een schets van je opstelling te kunnen maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord