100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

HDR Software PhotoMatix 4.0 uitgebracht

donderdag 30 september 2010, 08:45 door | 10.799x gelezen | 7 reacties

Er zijn inmiddels veel programma's aanwezig waarmee je foto's voor een High Dynamic Range foto kunt samenvoegen en tonemappen. Sommige camera's bieden zelfs de mogelijkheid dit direct in de camera te doen. Eén softwarepakket heeft echter de bekendste naam op dit gebied; PhotoMatix. Van dit programma is nu een nieuwe versie uitgebracht; PhotoMatix Pro 4.0.

Nieuw in deze versie van de software voor HDR fotografie is een selectie de-ghosting tool, preset paneel, hoge kwaliteit ruisonderdrukking en de mogelijkheid om een enkele afbeelding te tonemappen in 8 bits per kanaal modus. Daarnaast zijn er nog een veelvoud aan kleine verbeteringen toegevoegd en uiteraard zijn de nodige bugs uit het programma gehaald.

PhotoMatix Pro 4.0 is aan te schaffen voor 99 dollar. Gebruikers van versie 3 kunnen gratis upgraden naar de nieuwste variant. Er is ook een gratis probeerversie te downloaden.

HDR foto St. Stevenskerk
HDR foto

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Joop Visbeek
  Joop Visbeek schreef op donderdag 30 september 2010 om 10:10  | reageer

  klinkt goed!

 2. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 30 september 2010 om 14:32  | reageer

  Ja inderdaad, al ga ik het nooit kopen, ik gebruik hdr eigenlijk ook nooit, word veel te veel gebruikt en vaak om de verkeerde rede.

 3. Jaap B.
  Jaap B. schreef op donderdag 30 september 2010 om 15:33  | reageer

  Op zich aardig, maar nu PS CS5 een prima HDR-bewerking mogelijk maakt, komt de noodzaak tot aanschaf van deze update voor mij te vervallen.

  Ik vind overigens dat sommige mensen de mogelijkheden van HDR te makkelijk wegzetten. Natuurlijk zijn er grote groepen mensen die het verschrikkelijk overdoen en daarmee (naar mijn mening) afschuwelijk foto's produceren. Maar een heel subtiel gebruik van HDR, door middel van een mask over of onder een normale belichting gelegd, kan juist net wat 'pop' bieden (door bijvoorbeeld het dynamische bereik in de lichte of donkere delen iets te vergroten) zonder dat je opmerkt dat er meerdere belichtingen zijn gebruikt.

  Het menselijk oog heeft nu eenmaal een veel groter dynamisch bereik dan een camerasensor (iets dat bijvoorbeeld heel erg opvalt als je foto's maakt in een bos op een zonnige dag). Voor mij is HDR niets meer dan één va de vele gereedschappen die je tijdens je nabewerking kunt gebruiken om je foto net iets extra te geven, en ook niets minder dan dat.

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 30 september 2010 om 16:32  | reageer

  Inderdaad, spijtig genoeg is er maar een kleine minderheid die hdr gebruikt om die reden. Ik zelf gebruik het nooit omdat ik ook gewoon geen dingen fotografeer waarmee ik het kan doen. En ik moet nu wel zeggen nu de raw bestanden zo goed zijn en lightroom zo goed werkt kan ik ook gewoon wat licht invullen en overbelichting wat weg doen zodat je ook een groter dynamisch bereik hebt, ook niet van die grote als hdr maar wel voldoende.

 5. Willem
  Willem schreef op donderdag 30 september 2010 om 22:22  | reageer

  Bij een aantal camera's van Sony is zit dit al Standaard op de camera.
  dan hoef je helemaal geen programma's te gebruiken.

 6. Eugene
  Eugene schreef op zondag 3 oktober 2010 om 21:01  | reageer

  Ik vind dat het in de goedkope versies van Elements en Lightroom opgenomen moet worden. Dit hoort gewoon bij goed fotograferen van een zeer breed scala algemeen gefotografeerde objecten. Vind het jammer dat mijn halve eeuw oude ogen toch nog steeds véél beter zijn dan die high-tech onbetaalbare sensor terwijl er een relatief simpel truukje voor op de markt is om dit te evenaren. Dus producenten die dit lezen. Stop het in je soft- of firmware!!!!!

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 3 oktober 2010 om 21:26  | reageer

  @Eugene. Het in prijs iets goedkopere Corel Paint Shop Pro X2 en het iets nieuwere zusje X3 hebben een HDR-functie. X3 blijkt echter bij veel gebruikers een miskoop. Dat pakket is traag (te zwaar?) en loopt snel vast.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord