Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nikon Capture NX 2 beschikbaar

donderdag 5 juni 2008, 09:05 door | 24.365x gelezen | 7 reacties

Afgelopen dinsdag heeft Nikon de nieuwste versie van hun software pakket Capture NX 2 geïntroduceerd. Een trial versie is gratis te downloaden, het pakket zal naar verwachting uiteindelijk 199 euro gaan kosten.

Het programma beschikt over de nodige verbeteringen ten opzichte van versie 1.3. Zo wordt het gebruik van meerdere monitoren nu ondersteund en kun je workspaces opslaan. Met workspaces kun je eenvoudig schakelen tussen verschillende instellingen in het programma, zo kun je bijvoorbeeld wisselen tussen het bekijken van een collectie foto's naar het bewerken van een enkele foto met de druk op de knop.

Het browsen van de foto's is verbeterd en er zijn tools toegevoegd die het bewerken van foto's versnellen zoals de Auto retouch brush (voor het verwijderen van stof met één penseelstreek). Ook wordt Nikon's U Point Technologie ondersteund zodat je gebruik kunt maken van onder andere de D-Lighting functies.

Foto's kunnen in deze nieuwe versie ook voorzien worden van labels en een beoordeling. Nikon houdt zich hierbij aan de XMP standaard.

Al met al een upgrade van de software die voor veel Nikon gebruikers de moeite waard kan zijn. De probeer versie van Capture NX 2 is gratis te downloaden ne 60 dagen te proberen. Capture NX2 is zal vanaf 20 juni 2008 beschikbaar zijn voor een aanbevolen verkoopprijs van €199,-. Bezitters van een eerdere versie van Capture NX kunnen een upgrade naar Capture NX2 aanschaffen voor € 119,-.

Nikon Capture NX 2


Meer informatie:
- Rob Gailbraith
- Diglloyd review
- Luminescent Photo; Hands-on preview
- Outback Photo; product test

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op donderdag 5 juni 2008 om 17:58  | reageer

  Helaas jammer dat de perspectief-correctie er NIET in zit...
  dat wordt dus bewerken en naderhand de JPG-file met bijvoorbeeld The GIMP (open source/gratis) (of Photoshop, niet gratis) bewerken/corrigeren..
  voorlopig zie ik geen zwaarwegende verbeteringen om mijn 1.3.3 release te upgraden....

 2. Frank
  Frank schreef op donderdag 5 juni 2008 om 20:46  | reageer

  Is er iemand met ervaring met verschillende paketten voor (RAW) fotobewerking (liefst voor de Mac?). Ik heb nu een trail versie van Photoshop/Camera RAW maar dat is erg duur in de aanschaf. Ik lees op de Apple site over Aperture 2: dat ziet er behoorlijk compleet uit (RAW bewerking, inclusief de black en fill lights die Elja liet zien in zijn videotutorial). Dit kost 199 euro, even duur als Nikon Capture dus (ik heb een D80 namelijk).

  Zijn er andere (shareware of freeware) alternatieven voor de Mac? Wat zijn verschillen in mogelijkheden, gebruikvriendelijkheid, stabiliteit en systeemvereisten van verschillende pakketten?
  Kan ik bijvoorbeeld aperture voor 199 dollar bestellen in Amerika, i.p.v. 199 euro in nederland uit te geven?

  Alle tips of verwijzingen worden op prijs gesteld !

  Frank

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 5 juni 2008 om 21:28  | reageer

  Goed vraag, Frank. Ik moet zeggen dat ik er zelf niet zo'n goed antwoord op heb. Ik zou in elk geval Adobe Lightroom ook meenemen in je keuze mogelijkheid.

  Zelf ben ik erg blij met Photoshop en Camera RAW en verwacht ik niet zo snel over te stappen op een ander pakket. Het is prijzig, maar zijn geld wel waard. Daarnaast is het tamelijk dé standaard onder fotografen. Dat is vooral prettig met het oog op ondersteuning (in fora, e.d.) en in het aantal beschikbare tutorials.

  Als je schoolgaande kinderen hebt kun je Photoshop voor 225 euro bemachtigen. Een koopje, als je het mij vraagt!

 4. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 6 juni 2008 om 00:36  | reageer

  @Frank: Gratis zou ik het niet weten, maar neem in je overweging ook Bible software mee. Dit werkt heel erg prettig en is volgens mij een van de beste RAW processors van dit moment.

  Voor wat betreft het kopen in Amerika. Open daar een postbus met een vast adres. Laat je software, amerikaanse fotobladen, enz. allemaal daarnaartoe sturen en (als je een goede postbus service hebt genomen) laat alles eens per maand naar Nederland sturen in een grote doos als cadeau. (Er zijn bedrijven die postbussen verhuren en keurig cadeaupapier om hun pakketten doen)
  Je betaald dan echt heel erg veel minder dan hier in Nederland.

 5. Willy van Dreumel
  Willy van Dreumel schreef op vrijdag 6 juni 2008 om 18:16  | reageer

  @Frank: Heb je wel eens aan Capture One (LE) gedacht??
  Met name de meest recente versie (4.0) lijkt qua bedieningsstructuur erg op Lightroom. Als je nou toevallig ooit een license code hebt gekregen bij je Sandisk Extreme 3 kaart (misschien heeft nog wel iemand een ongebruikte license liggen), heb je gratis een verdomd goed pakket in huis.

 6. JerryBig
  JerryBig schreef op vrijdag 6 juni 2008 om 18:42  | reageer

  @Frank: ik zou eens op het Nikon forum rondneuzen. Met je D80 (heb ik ook) zou Capture NX weleens meer dan de moeite waard kunnen zijn. Het wordt door vaklui zeer geprezen. Zelf ben ik er net mee begonnen en kan het nog niet goed beoordelen (en de rest ken ik niet), maar op het Nikon forum zitten echte hardcore gebruikers en die kunnen je alle details vertellen.

 7. Frank
  Frank schreef op vrijdag 6 juni 2008 om 19:12  | reageer

  Ik ben komende week weg maar zal daarna eens in alle ins en outs verdiepen. Ik zal alle opties dan eens naast elkaar zetten.Omdat ik gast ben kan ik daarna niet meer reageren, dus bij deze alvast bedankt voor alle reacties.Alvast bedankt voor alle reactie! (meer blijft welkom trouwens knipoog
  @Elja: ik heb geen (schoolgaande of andere) kinderen, dus de optie die jij noemt is helaas niet beschikbaar...
  @Brian: De Bible software zal ik meenemen in mijn vergelijking. Heb ik daarnaast dan ook nog een ander pakket nodig overigens voor nabwerking en/of bewerking van Jpeg's?
  @Willy & @JerryBig : dank voor de suggesties, ik ga daar ook even naar kijken.

  Verder ga ik vanavond wat fotograferen bij een (punk)band in Haarlem dus kan ik leuk mijn D80 in een donkere zaal gaan uitproberen, en na volgende week als ik mijn verjaarscadeau van mijn vrouw krijg kan ik ook met een statief gaan stoeien (een aanbieding: een nieuwe Manfrotto 718B voor de halve prijs knipoog Jippie !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord