Elja Trum

Photoshop en Lightroom tijdelijk met korting

maandag 15 augustus 2016, 23:23 door | 13.965x gelezen | 18 reacties

De meeste fotografen gebruiken Photoshop en Lightroom om hun foto's te bewerken. Zelf maak ik ook dagelijks gebruik van Adobe's betaalbare lidmaatschap voor fotografen. Dat Creative Cloud-fotografie lidmaatschap is nu tijdelijk nog goedkoper!

Adobe Creative Cloud


Wat is Adobe Creative Cloud?


Vroeger kocht je als fotograaf Photoshop en Lightroom los. Voor Photoshop betaalde je ruim 600 euro en Lightroom ging voor zo'n 150 euro over de toonbank. Updates kwamen er per nieuwe versie. Om deze te krijgen moest je het nieuwe pakket aanschaffen.

Sinds een paar jaar heeft Adobe gelukkig ook het Creative Cloud lidmaatschap. In plaats van betalen voor een eenmalige aanschaf kun je nu betalen per maand. Het grote voordeel bij het lidmaatschap is dat je altijd beschikt over de laatste updates binnen alle Creative Cloud applicaties.

Vroeger moest je anderhalf jaar wachten voordat je de nieuwste snufjes kon gaan gebruiken. Er was immers een vast moment waarop de nieuwste versie te koop was. In de nieuwe opzet krijg je de nieuwste snufjes direct als update aangeboden. Er komen dus regelmatig kleine verbeteringen in plaats van eens in het anderhalf jaar één grote update.

Creative Cloud voor Fotografen


In september 2013 bracht Adobe het Creative Cloud-fotografielidmaatschap uit. In dit pakket, speciaal gericht op fotografen, krijg je zowel Photoshop als Lightroom voor slechts 12,29 euro per maand. Ik betaalde tot die tijd de 60 euro per maand voor het gehele pakket, maar de andere programma's van Adobe (zoals InDesign, Illustrator, et cetera) gebruikte ik amper.

Het Creative Cloud-fotografielidmaatschap is goedkoper dan wanneer je alleen Photoshop afneemt en geeft je naast Lightroom en Photoshop tegenwoordig ook nog allerlei handige geïntegreerde mobiele apps en services:

Adobe Creative Cloud-fotografielidmaatschap
- Adobe Photoshop CC
- Adobe Photoshop Lightroom CC

Mobiele apps en services
- Adobe Photoshop Fix (Photoshop versie voor mobiel gebruik)
- Adobe Lightroom Mobile (handig voor selecties vanaf de bank)
- Adobe Photoshop Mix (creatieve beeldbewerking)
- Spark Page (webverhalen maken)
- Spark Post (social graphics maken)
- Spark Video (animatie video's maken)
- Adobe Portfolio (portfolio website)
- Adobe Premiere Clip (video bewerking)

Een behoorlijk compleet pakket dus, waar je als fotograaf uitstekend mee uit de voeten kunt.

Creative cloud-fotografielidmaatschap


Nadelen van Creative Cloud?


Toen Creative Cloud net was aangekondigd, werden er flinke discussies gehouden over de nieuwe opzet van Adobe. Veel mensen hielden nog vast aan het 'bezit' van de software in plaats van de maandelijkse betalingen.

Zo was er de angst dat wanneer je niet langer zou betalen, je ook niet meer bij je foto's in Lightroom zou kunnen. Al je bewerkingen, trefwoorden en collecties zou je dan kwijt zijn. Die angst is echter onterecht.

Wanneer je lidmaatschap verloopt blijft Lightroom CC namelijk gewoon werken. Er zijn alleen beperkingen; zo kun je niet langer in de ontwikkelmodule komen. Je kunt nog wel gewoon je bibliotheek doorzoeken en foto's exporteren. Zelfs de basisbewerkingen die je al vanuit de bibliotheek kunt uitvoeren op je foto's zijn gewoon beschikbaar.

Ook dachten sommige mensen dat ze zonder internet niet meer met de programma's konden werken of bij hun foto's konden. Ook dat is helemaal niet het geval. Hoewel het Creative Cloud heet, staan alle Creative Cloud applicaties, zoals Photoshop en Lightroom gewoon op je eigen computer.

Ook zonder internet blijft de software gewoon werken. Ik geloof dat je wel eens per maand even verbinding moet maken zodat gecontroleerd kan worden of je abonnement nog geldig is. Ook je foto's staan niet ergens op een server, maar gewoon op je eigen computer.

Betalingsmogelijkheden


Een Creative Cloud-lidmaatschap betaal je met een creditcard of met een Paypal account. Dat kan wat onhandig zijn, want lang niet iedereen in Nederland heeft een creditcard of een Paypal account. Hoe kun je dan het gemakkelijkste betalen?

Mijn advies zou zijn om gewoon een Paypal account aan te maken. Dit is namelijk volledig gratis. Je Paypal account kun je koppelen aan je bankrekening, zodat benodigde bedragen automatisch afgeschreven worden via Paypal van je eigen bankrekening.

Heb je liever geen automatische afschrijving? Dan kun je met iDEAL geld overmaken (gewoon overmaken kan ook) naar je Paypal account zodat je daar een tegoed hebt staan waarvan je Adobe Creative Cloud-lidmaatschap betaald wordt.

Een alternatief is natuurlijk het aanvragen van een creditcard. Hier zitten echter altijd wel kosten aan verbonden. Circa 20 a 25 euro per jaar. Een creditcard kun je aanvragen bij je bank of bijvoorbeeld bij de ANWB.

Tijdelijke aanbieding


Heb jij nu nog geen Creative Cloud-fotografielidmaatschap? Dan is dit het juiste moment om in te stappen. Tijdelijk, van 15 augustus 2016 tot 2 september 2016, kun je een Adobe Creative Cloud-fotografielidmaatschap aanschaffen voor de speciale prijs van 10,07 euro (inclusief btw) per maand of 120,20 euro per jaar voor het eerste jaar.

Na het eerste jaar wordt je contract automatisch met een jaar verlengd tegen de op dat moment geldende reguliere prijs per jaar (op dit moment 12,09 euro inclusief btw per maand of 144,33 euro inclusief btw per jaar), tenzij je het lidmaatschap opzegt.

Eerst eens proberen?
Adobe heeft een gratis proefversie waarmee je direct aan de slag kunt.

» Bekijk de kortingsactie

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. Paul Hemelsoet
  Paul Hemelsoet schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 15:48

  Hoi,
  Welke minste computer/mobile device software versies zijn verplicht?
  Verzekerd Adobe een zelfde werking van het product na een verplichte, bijv Windows 10, computer/mobile device upgrade?
  Wat bij computer/mobile device crash en her installatie?
  Op hoeveel computers/mobile devices tegelijkertijd kun je 1 aankoop installeren?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 16:08

  @Paul; Je mag één lidmaatschap op twee computers installeren. Dat kan zowel Windows als Mac OS zijn. Zelf heb ik bijvoorbeeld een Windows 10 computer op kantoor en een MacBook Pro voor onderweg. Beide draaien op één lidmaatschap.

  Als je computer gecrashed is en je hebt je dus niet 'af kunnen melden' dan is dat geen probleem. Als je Creative Cloud op een derde computer wilt installeren geeft de applicatie dat aan en heb je als optie om alle huidige installaties inactief te verklaren. Vanuit daar heb je een schone installatie en kun je ook een eventueel tweede computer die je nog wel wilde behouden ook gewoon opnieuw activeren.

  Ik weet niet in hoeverre Adobe iets echt 'verzekerd',maar uiteraard zorgen ze ervoor dat de software ook blijft werken op nieuwe devices. Anders zullen ze heel snel leden kwijt raken. Kun je Lightroom of Photoshop niet een paar dagen wissen, dan is het slim om een update eerst een paar weken af te wachten zodat eventuele bugs door andere users ontdekt worden en door Adobe opgelost worden.

  Hier vind je de minimale specificaties. Voor Windows is dat minimaal WIndows 7 met service pack 1.

 3. Maikel
  Profiel Maikel schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 16:23

  ik gebruik altijd photoshop voor mijn bewerkingen, maar wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van lightroom?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 16:37

  @Maikel; Persoonlijk vind ik Lightroom prettig om snel mijn foto's te selecteren en te bewerken. Ik kan dat veel sneller met Lightroom dan met Photoshop. Maar uiteindelijk moet iedere fotograaf het natuurlijk doen zoals hij/zij zelf het prettigste werkt.

  Als je het leuk lijkt om Lightroom wel eens te proberen, dan kan ik je aanraden om eerst bijvoorbeeld onze cursus Lightroom in 90 minuten te kijken. Dat kan gratis als je hier een proeflidmaatschap aanmaakt.

  Kijk daarna eventueel nog wat andere bewerkingen in Lightroom en als je dan nog niet enthousiast bent zou ik lekker bij Photoshop blijven. knipoog Daar kun je uiteindelijk ook alles mee wat Lightroom kan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord