Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photoshop en Lightroom tijdelijk met korting

maandag 15 augustus 2016, 23:23 door | 14.755x gelezen | 18 reacties

De meeste fotografen gebruiken Photoshop en Lightroom om hun foto's te bewerken. Zelf maak ik ook dagelijks gebruik van Adobe's betaalbare lidmaatschap voor fotografen. Dat Creative Cloud-fotografie lidmaatschap is nu tijdelijk nog goedkoper!

Adobe Creative Cloud


Wat is Adobe Creative Cloud?


Vroeger kocht je als fotograaf Photoshop en Lightroom los. Voor Photoshop betaalde je ruim 600 euro en Lightroom ging voor zo'n 150 euro over de toonbank. Updates kwamen er per nieuwe versie. Om deze te krijgen moest je het nieuwe pakket aanschaffen.

Sinds een paar jaar heeft Adobe gelukkig ook het Creative Cloud lidmaatschap. In plaats van betalen voor een eenmalige aanschaf kun je nu betalen per maand. Het grote voordeel bij het lidmaatschap is dat je altijd beschikt over de laatste updates binnen alle Creative Cloud applicaties.

Vroeger moest je anderhalf jaar wachten voordat je de nieuwste snufjes kon gaan gebruiken. Er was immers een vast moment waarop de nieuwste versie te koop was. In de nieuwe opzet krijg je de nieuwste snufjes direct als update aangeboden. Er komen dus regelmatig kleine verbeteringen in plaats van eens in het anderhalf jaar één grote update.

Creative Cloud voor Fotografen


In september 2013 bracht Adobe het Creative Cloud-fotografielidmaatschap uit. In dit pakket, speciaal gericht op fotografen, krijg je zowel Photoshop als Lightroom voor slechts 12,29 euro per maand. Ik betaalde tot die tijd de 60 euro per maand voor het gehele pakket, maar de andere programma's van Adobe (zoals InDesign, Illustrator, et cetera) gebruikte ik amper.

Het Creative Cloud-fotografielidmaatschap is goedkoper dan wanneer je alleen Photoshop afneemt en geeft je naast Lightroom en Photoshop tegenwoordig ook nog allerlei handige geïntegreerde mobiele apps en services:

Adobe Creative Cloud-fotografielidmaatschap
- Adobe Photoshop CC
- Adobe Photoshop Lightroom CC

Mobiele apps en services
- Adobe Photoshop Fix (Photoshop versie voor mobiel gebruik)
- Adobe Lightroom Mobile (handig voor selecties vanaf de bank)
- Adobe Photoshop Mix (creatieve beeldbewerking)
- Spark Page (webverhalen maken)
- Spark Post (social graphics maken)
- Spark Video (animatie video's maken)
- Adobe Portfolio (portfolio website)
- Adobe Premiere Clip (video bewerking)

Een behoorlijk compleet pakket dus, waar je als fotograaf uitstekend mee uit de voeten kunt.

Creative cloud-fotografielidmaatschap


Nadelen van Creative Cloud?


Toen Creative Cloud net was aangekondigd, werden er flinke discussies gehouden over de nieuwe opzet van Adobe. Veel mensen hielden nog vast aan het 'bezit' van de software in plaats van de maandelijkse betalingen.

Zo was er de angst dat wanneer je niet langer zou betalen, je ook niet meer bij je foto's in Lightroom zou kunnen. Al je bewerkingen, trefwoorden en collecties zou je dan kwijt zijn. Die angst is echter onterecht.

Wanneer je lidmaatschap verloopt blijft Lightroom CC namelijk gewoon werken. Er zijn alleen beperkingen; zo kun je niet langer in de ontwikkelmodule komen. Je kunt nog wel gewoon je bibliotheek doorzoeken en foto's exporteren. Zelfs de basisbewerkingen die je al vanuit de bibliotheek kunt uitvoeren op je foto's zijn gewoon beschikbaar.

Ook dachten sommige mensen dat ze zonder internet niet meer met de programma's konden werken of bij hun foto's konden. Ook dat is helemaal niet het geval. Hoewel het Creative Cloud heet, staan alle Creative Cloud applicaties, zoals Photoshop en Lightroom gewoon op je eigen computer.

Ook zonder internet blijft de software gewoon werken. Ik geloof dat je wel eens per maand even verbinding moet maken zodat gecontroleerd kan worden of je abonnement nog geldig is. Ook je foto's staan niet ergens op een server, maar gewoon op je eigen computer.

Betalingsmogelijkheden


Een Creative Cloud-lidmaatschap betaal je met een creditcard of met een Paypal account. Dat kan wat onhandig zijn, want lang niet iedereen in Nederland heeft een creditcard of een Paypal account. Hoe kun je dan het gemakkelijkste betalen?

Mijn advies zou zijn om gewoon een Paypal account aan te maken. Dit is namelijk volledig gratis. Je Paypal account kun je koppelen aan je bankrekening, zodat benodigde bedragen automatisch afgeschreven worden via Paypal van je eigen bankrekening.

Heb je liever geen automatische afschrijving? Dan kun je met iDEAL geld overmaken (gewoon overmaken kan ook) naar je Paypal account zodat je daar een tegoed hebt staan waarvan je Adobe Creative Cloud-lidmaatschap betaald wordt.

Een alternatief is natuurlijk het aanvragen van een creditcard. Hier zitten echter altijd wel kosten aan verbonden. Circa 20 a 25 euro per jaar. Een creditcard kun je aanvragen bij je bank of bijvoorbeeld bij de ANWB.

Tijdelijke aanbieding


Heb jij nu nog geen Creative Cloud-fotografielidmaatschap? Dan is dit het juiste moment om in te stappen. Tijdelijk, van 15 augustus 2016 tot 2 september 2016, kun je een Adobe Creative Cloud-fotografielidmaatschap aanschaffen voor de speciale prijs van 10,07 euro (inclusief btw) per maand of 120,20 euro per jaar voor het eerste jaar.

Na het eerste jaar wordt je contract automatisch met een jaar verlengd tegen de op dat moment geldende reguliere prijs per jaar (op dit moment 12,09 euro inclusief btw per maand of 144,33 euro inclusief btw per jaar), tenzij je het lidmaatschap opzegt.

Eerst eens proberen?
Adobe heeft een gratis proefversie waarmee je direct aan de slag kunt.

» Bekijk de kortingsactie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. Paul Hemelsoet
  Paul Hemelsoet schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 15:48  | reageer

  Hoi,
  Welke minste computer/mobile device software versies zijn verplicht?
  Verzekerd Adobe een zelfde werking van het product na een verplichte, bijv Windows 10, computer/mobile device upgrade?
  Wat bij computer/mobile device crash en her installatie?
  Op hoeveel computers/mobile devices tegelijkertijd kun je 1 aankoop installeren?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 16:08  | reageer

  @Paul; Je mag één lidmaatschap op twee computers installeren. Dat kan zowel Windows als Mac OS zijn. Zelf heb ik bijvoorbeeld een Windows 10 computer op kantoor en een MacBook Pro voor onderweg. Beide draaien op één lidmaatschap.

  Als je computer gecrashed is en je hebt je dus niet 'af kunnen melden' dan is dat geen probleem. Als je Creative Cloud op een derde computer wilt installeren geeft de applicatie dat aan en heb je als optie om alle huidige installaties inactief te verklaren. Vanuit daar heb je een schone installatie en kun je ook een eventueel tweede computer die je nog wel wilde behouden ook gewoon opnieuw activeren.

  Ik weet niet in hoeverre Adobe iets echt 'verzekerd',maar uiteraard zorgen ze ervoor dat de software ook blijft werken op nieuwe devices. Anders zullen ze heel snel leden kwijt raken. Kun je Lightroom of Photoshop niet een paar dagen wissen, dan is het slim om een update eerst een paar weken af te wachten zodat eventuele bugs door andere users ontdekt worden en door Adobe opgelost worden.

  Hier vind je de minimale specificaties. Voor Windows is dat minimaal WIndows 7 met service pack 1.

 3. Maikel
  Profiel Maikel schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 16:23  | reageer

  ik gebruik altijd photoshop voor mijn bewerkingen, maar wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van lightroom?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 16:37  | reageer

  @Maikel; Persoonlijk vind ik Lightroom prettig om snel mijn foto's te selecteren en te bewerken. Ik kan dat veel sneller met Lightroom dan met Photoshop. Maar uiteindelijk moet iedere fotograaf het natuurlijk doen zoals hij/zij zelf het prettigste werkt.

  Als je het leuk lijkt om Lightroom wel eens te proberen, dan kan ik je aanraden om eerst bijvoorbeeld onze cursus Lightroom in 90 minuten te kijken. Dat kan gratis als je hier een proeflidmaatschap aanmaakt.

  Kijk daarna eventueel nog wat andere bewerkingen in Lightroom en als je dan nog niet enthousiast bent zou ik lekker bij Photoshop blijven. knipoog Daar kun je uiteindelijk ook alles mee wat Lightroom kan.

 5. Maikel
  Profiel Maikel schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 17:39  | reageer

  @Elja, dat is interessant! hier ga ik zeker even gebruik van maken... bedankt!

 6. Paul W
  Paul W schreef op dinsdag 16 augustus 2016 om 19:51  | reageer

  Ik lees dat de foto's op je eigen pc blijven staan. Wat is er dan voor nodig om er bv op je iPad mee te kunnen werken? Ik lees nergens iets over cloud opslag. Wat is daarvoor nodig? Kun je zelf je cloud kiezen, bv Dropbox of een Nas thuis ?

 7. Henk Heijnen
  Profiel Henk Heijnen schreef op woensdag 17 augustus 2016 om 00:23  | reageer

  Komt die aanbieding voor LR en PS niet al een paar jaar af en toe voorbij?

  Het LR en PS abonnement is best leuk geprijsd maar als je er bv alleen indesign bij zou willen hebben dan betaal je daar met €24,19 per programma per maand best veel extra!

  @ Paul, Adobe heeft een eigen cloud waar naar je bv via lightroom foto naar toe kunt sturen en dan via de app's -beperkt- kunt bewerken.

 8. Lex Verloop
  Lex Verloop schreef op woensdag 17 augustus 2016 om 10:36  | reageer

  Ik heb een abonnement lopen voor 10,07 per maand. Loopt af op 26 augustus a.s. Wordt automatisch verlengd. Zal dan wel naar standaard bedrag gaan van ca 12 euro. Slimmer om verlenging te annuleren en opnieuw in te schrijven voor deze aktie?

 9. Bart
  Bart schreef op woensdag 17 augustus 2016 om 11:09  | reageer

  Hebbnu nog LR 6.4 op desktop maar twijfel al tijden om op abonnement over te stappen nu wellicht goed moment en ga ik mar met jullie lessen aan de gang om PS te leren want daar snap ik weinig van

 10. erik
  erik schreef op woensdag 17 augustus 2016 om 19:00  | reageer

  @Elja, misschien kan jij mij het antwoord opgeven. Mijn LR catalogus bevindt zich op een externe harde schijf. Hoe gaat het dan in zijn werk als ik bijvoorbeeld de mobile versie van een van de aangeboden PS/LR app's op mijn tablet (android) wil gebruiken. Moet ik mijn LRcatalogus eerst in de cloud opslaan of ...?
  Vriendelijk dank
  Erik

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 augustus 2016 om 12:13  | reageer

  @Lex & Bart; Klinkt als een slim plan ja. vrolijk

  @Erik; In Lightroom (op je desktop) kun je aangeven welke foto's je beschikbaar wilt maken voor de Lightroom Mobile app op je tablet. Alleen deze foto's worden dan gestuurd naar jouw account bij Adobe's cloud. Je hebt hier verder dan ook geen omkijken naar, Lightroom zorgt voor de synchronisatie.

 12. Frits Mölder
  Frits Mölder schreef op donderdag 18 augustus 2016 om 18:45  | reageer

  Betaal al jaren 12.29 Euro per maand. Ik reken er op dat ik het komende jaar ook die 10.07 Euro betaal als trouwe gebruiker. Zal wel niet gebeuren. Bedankt Adobe!

 13. Dirk Valcke
  Dirk Valcke schreef op donderdag 18 augustus 2016 om 22:02  | reageer

  bedankt voor deze nuttige informatie !

  ik ben vandaag overgestapt op CC aan het 'gunsttarief' na lectuur van dit artikel .

 14. erik
  erik schreef op vrijdag 19 augustus 2016 om 21:01  | reageer

  @Elja, bedankt voor het antwoord, ik ga voor een abonnement op CC. Leuk verjaarscadeau.

 15. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 19 augustus 2016 om 22:29  | reageer

  @gast: daarom werken er ook zoveel professionals met enkel Lightroom...

  Over het artikel: €150 voor Lightroom? Kost €125 eenmalig en daarna 1x per 2jaar upgraden voor €75. Dit komt neer op amper €4 per maand. Bovendien krijg je gewoon updates tussendoor en hoef je enkel te upgraden als je dat wilt. Wil je een versie overslaan? Prima, kan makkelijk met de standalone versie. En je kunt eeuwig je foto's gewoon blijven bewerken.
  Nadeel aan CC: probeer het maar eens fatsoenlijk van je pc af te krijgen. Gaat niet zo makkelijk als het lijkt. Standalone versie vinden op de site van Adobe is ook niet zo makkelijk trouwens.
  Ik vind dit trouwens meer op een informercial lijken dan op een eerlijk artikel.

 16. erik
  erik schreef op zaterdag 20 augustus 2016 om 10:59  | reageer

  @Paul Oosterlaak, Ik ben een goed proberende amateur en sta open voor alle suggesties. De berekening die je maakt klopt, maar er komen toch geen losse versie van Lr of Ps meer. Na LR 6 ben je toch min of meer verplicht over te stappen op CC als je "bij"wilt blijven. Of zie ik wat over het hoofd?

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 20 augustus 2016 om 11:06  | reageer

  Als je alleen Lightroom gebruikt ben je met 6 goedkoper uit inderdaad. Er zitten al updates in CC die niet voor 6 beschikbaar zijn en waarschijnlijk ook niet meer komen. Overigens denk ik ook dat de kans klein is dat er nog een Lightroom 7 komt.

 18. James van der Borght
  James van der Borght schreef op zondag 21 augustus 2016 om 19:16  | reageer

  @prof fotograaf internationaal, schelden deed ik niet, vroeg me hooguit af of je de professional bent waar je je voor uitgeeft. En dan nog, niks mis met een fanatieke amateur. Ben ikzelf ook sinds 2 jaar (beginnend amateur dus).
  Tsja blijft ove Lutjebroekenaar, ook niks mis mee lijkt me, mooi dorpje aan het Ijselmeer. Wat ik wel deed is vragen naar argumenten, dat deed ik omdat je je richting gast nogal onbehouwen uitliet met je onzin opmerking.
  Met vriendelijke groet, James van der Borght beginnend amateurfotograaf Brabant

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord