Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photoshop CS5: Puppet Warp

zaterdag 3 april 2010, 22:40 door | 10.978x gelezen | 17 reacties

Adobe Photoshop CS5 komt eraan en brengt weer een aantal mooie nieuwe mogelijkheden met zich mee. Vorige week zagen we reeds de content aware fill mogelijkheden en nu is er ook een video verschenen van de nieuwe Puppet Warp optie in Photoshop CS5. Met deze toevoeging krijg je bijna angstaanjagend veel controle over je foto's.

In het begin van onderstaande video wordt Puppet Warp nog toegepast op losstaande objecten. Aan het eind wordt echter ook getoond hoe je deze optie in kunt zetten om de verstoring in een panorama te corrigeren.

Het manipuleren van beelden wordt wel echt steeds eenvoudiger gemaakt. Wat in deze demo nog met een pop gebeurd is natuurlijk ook prima toe te passen op foto's van mensen. Kan ook handig zijn als je model toch net niet de gewenste houding aan nam.Bron: John Nack

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. libeco
  Profiel libeco schreef op zaterdag 3 april 2010 om 22:58  | reageer

  Goh, wat zijn ze innovatief bij Adobe... Vooral in het verkopen van producten. De puppet tool zit al een tijdje in After Effects en ook Flash heeft een soortgelijke tool. Dit is echter weer een mooi hebbedingetje wat weer veel mensen zal over halen om CS5 te kopen.

  Geen kritiek van mij, meer een constatering, ze willen tenslotte geld verdienen he. :-P

 2. onem
  Profiel  onem schreef op zondag 4 april 2010 om 09:33  | reageer

  Ja maar nu dus in hoge resolutie wat in AE en Flash niet mogelijk was. Vooral die manier van panorama rechttrekkenm werkt makkelijker dan vele plugins die ik hiervoor gebruik. Mooie tool wat je niet echt vaak gaat gebruiken maar als je hem nodig hebt echt een uitkomst is

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 4 april 2010 om 10:21  | reageer

  Photoshop CS wordt steeds meer een gereedschap voor designers en bewerkers, zoals Photoshop Lightroom voor Adobe het gereedschap voor fotografen zal worden. De marketeers van Adobe zullen ook gaan inspelen op deelmarkten. Waarom niet een apart pakket voor panorama-bewerkers, bijvoorbeeld? De Photoshop-familie leent zich voor uitbreiding.

 4. libeco
  Profiel libeco schreef op zondag 4 april 2010 om 11:51  | reageer

  @onem: waarom zou AE niet op hoge resolutie zijn?

 5. onem
  Profiel  onem schreef op zondag 4 april 2010 om 12:21  | reageer

  @libeco omdat ik ervan uitga dat je deze voor video gebruikt, en een foto uit mijn camera iets hoger is als het HD video formaat. Maar ik kan het mis hebben, doe helemaal niks in video, dan bij deze mijn excuses

 6. libeco
  Profiel libeco schreef op zondag 4 april 2010 om 14:31  | reageer

  @onem: Full HD is inderdaad een lagere resolutie, maar in theorie zou je ook video kunnen maken die groter is (zoals bijv. de opvolger van Full HD met een dubbele resolutie t.o.v. 1080p als ik me niet vergis). De Puppet Tool is echter voor zo ver ik kan zien exact hetzelfde.

 7. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 4 april 2010 om 20:00  | reageer

  Ik wacht dit keer wel tot CS6 ben tenslotte maar een arme fotograaf vrolijk

 8. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 4 april 2010 om 21:16  | reageer

  Voor mij als Photoshop docent is dit ook niet leuk meer. Vorig jaar besteedde ik zes weken aan het herschrijven van m'n 140 pagina's tellende lesboek. Daar heb ik dit jaar de tijd niet voor. Dat wordt dus werken met een standaard lesboek.......

 9. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 5 april 2010 om 01:12  | reageer

  @Liesbeth, waarom je kan gewoon een oefening zelf voorstellen voor dit soort functies.

 10. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 5 april 2010 om 01:14  | reageer

  Wij gebruikten op school trouwens nooit een les boek voor software en dat is veel beter dan wel, dan leer je tenminste door fouten. Wij hebben bij onze photoshop lessen nooit een boek aangeraakt, altijd oefeningen gemaakt en dan leer je ook alles en word het nooit saai en dan zijn nieuwe dingen erin verwerken ook niet zo moeilijk.

 11. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 5 april 2010 om 10:20  | reageer

  Hoi Aradilon, tja, het is maar hoe je de term "lesboek" interpreteert natuurlijk.... In dit geval gaat het om een zeer uitgebreid boek waar alles eerst stap voor stap uitgelegd wordt (meestal tevoren in de les voorgedaan) en waarin vele huiswerkoefeningen staan om je de stof eigen te kunnen maken. Dus aan leren van fouten geen gebrek knipoog. Omdat de lessen met behulp van het boek door de cursisten zeer gewaardeerd worden (juist door b.v. leerlingen van de Fotovakschool die na afronding van hun opleiding bij mij de cursus komen doen voor verdere verdieping van hun kennis), heb ik het bij iedere nieuwe Photoshopversie herschreven. Maar daarvoor ontbreekt me nu de tijd. Ik sta nog in dubio: stoppen met het geven van Photoshoplessen of werken met het boek van b.v. Scott Kelby en daar dan zelf een aanhangsel bij schrijven waarin het waarom van bepaalde handelingen beschreven staat (daar ontbreekt het nogal eens aan bij Scott). Maar ja, dat kost ook weer veel tijd......

 12. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 5 april 2010 om 11:04  | reageer

  Bij ons ging de lerares samen met ons door oefening (dus wat het boek doet) en dan moesten we het na doen, zelfde bij illustrator en flash.
  En ik moet zeggen dat dat toch iedereen meestal lukte, we hadden ook huiswerk en ik kon het heel vaak wel oplossen hoor, ze gaf trouwens elke maand een pdf met alles ering wat we de volgende maand zouden leren maar ik denk niet dat er ooit iemand dat nodig heeft gehad.

 13. gast schreef op maandag 5 april 2010 om 11:15  | reageer

  @Liesbeth. CS wordt te uitgebreid om er steeds weer een boek over te maken. Of je moet Scott Kelby heten en dichtbij de software-ontwikkelaars en software-marketeers zitten. Ik denk inderdaad dat Adobe steeds meer specialismen voortbrengt, fotograaf en beeldbewerkerker worden aparte beroepsgroepen en dat geldt ook voor schrijvers van lesboeken. Fotograferen, lesgeven en lesboeken schrijven. Hoelang gaat dat nog samen?

 14. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 5 april 2010 om 11:34  | reageer

  Het gaat voor mij dus niet meer samen. Moeilijk hoor, keuzes maken knipoog.

 15. libeco
  Profiel libeco schreef op maandag 5 april 2010 om 11:50  | reageer

  In principe blijven de meeste functies gelijk, dus je zult echt niet het hele boek hoeven herschrijven. Het hangt er natuurlijk ook van af waar je les in geeft. Photoshop als geheel? Photoshop voor de fotograaf? Photoshop voor de web designer? etc.

 16. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 5 april 2010 om 15:58  | reageer

  De samenleving blijft opschuiven naar specialisatie en verdere specialisatie. En Adobe exploiteert die ontwikkeling uitmuntend. Photoshop was gereedschap voor fotografen, maar zeker de nieuwe tools wijzen erop dat het meer een tool wordt voor post-productie. De vraag is voor mij hoe lang de fotograaf de post-productie nog tot zijn domein kan rekenen.

 17. merlin
  merlin schreef op maandag 5 april 2010 om 18:50  | reageer

  langzaamaan beginnen we het tijdperk te betreden waarin computertechnologie een beetje eng begint te worden....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord