Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Strobist Festival 2010

zondag 24 oktober 2010, 12:21 door | 9.058x gelezen | 15 reacties

Gisteren organiseerden CameraTools en CameraNu het Strobist Festival evenement. Een middag en avond gevuld met allerlei workshops over strobist fotografie; het gebruik van opzetflitsers om het licht in je foto's te verbeteren en mooiere foto's te krijgen. Ik ben van het begin tot het einde aanwezig geweest en heb alle zes de workshops gevolgd.

Het festival werd dit maal gehouden in de Nettenfabriek in Apeldoorn; een grote hal in de buurt van het station. Gedurende de dag waren er zes workshops te volgen die elk circa 45 minuten duurde. De bezoekers werden dan ook ingedeeld in zes verschillende groepen en verspreid over de workshops. Vervolgens was het de bedoeling om na elke workshop met de klok mee op te schuiven naar de volgende workshop. Dit systeem werkte lekkerder dan tijdens de vorige editie van het festival.

Frank Doorhof


Mijn eerste workshop was die van Frank Doorhof. Ik heb al eerder workshops van Frank bezocht en ben er altijd erg enthousiast over. Van enkele andere deelnemers hoorde ik dat ze hem iets te technische vonden werken. Daar zit ook wel wat in; Frank behandelt in een hoog tempo de materie en maakt veelvuldig gebruik van een lichtmeter.

Zeker wanneer je zelf nog niet eerder met een lichtmeter gewerkt hebt is het lastig om te volgen wat hij nu precies doet. De resultaten van zijn foto's waren direct te zien op zijn Macbook. Vooral een van zijn foto's waarbij Model Corine met één flitser mooi uitgelicht was terwijl de achtergrond met een andere flitser zacht belicht werd vond ik prima geslaagd. Het idee daarbij was dan ook om niet alleen aandacht te besteden aan het uitlichten van je model, maar ook van je achtergrond.

Frank Doorhof

Erwin Stok


Erwin van Strobos Fotografie (de naam is aangepast nadat David Hobby moeilijk deed) liet zien dat je geen honderde euro's aan lichtmodifiers uit hoeft te geven. Met verschillende zelf geknutselde dingen laat hij meerdere belichtingen zien. Op zich een prima verhaal, al ben ik zelf niet zo van het knutselen en koop ik vaak liever kant en klare producten in de winkel. Tegenwoordig is daar ook een groot aanbod in. Een paar jaar geleden was zelf knutselen van lichtmodifiers een vast onderdeel van Strobist fotografie.

Bram Jonker


Ook Bram is van Strobos fotografie. In zijn workshop richte hij zich op een tamelijk basis fotosessie met gebruik van opzetflitsers. Na elke foto bespreekt hij de veranderingen op een monitor. Helaas is Bram wel erg slecht te verstaan. Dat was overigens bij alle workshops een probleem; een lege fabriekshal blijkt toch niet ideaal om meerdere workshops gelijktijdig in te houden. Je moet telkens goed je aandacht erbij houden en niet te ver weg staan.

Pauze


Na Bram was het tijd voor de pauze en daarbij het avondeten. Vorig jaar was dat een heerlijke barbeque, dit jaar helaas wat minder luxe. Inbegrepen bij de prijs kreeg je een broodje kaas en een broodje ham. Daarnaast kon je zelf extra's kopen zoals soep of een broodje bal of beenham.

Ik zag mede-blogger Liesbeth toevallig in de rij staan. Goed moment om even kennis te maken, want we hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Later kwam ook Gwen (de vriendin van Martin Hogeboom) er bij staan kletsen en werd ik ook nog aangesproken door Else Kramer.

Tijdens het eten kwam ook mede-blogger Antonette erbij zitten en heb ik ook gezellig gekletst met Diana Bokje, de hoofdredacteur van het blad Fotografie. Al met al een prima moment om even bij te kletsen en mensen die je reeds via internet kent ook eens in het echt te spreken. Erg leuk!

Mich Buschman


Na de pauze heb ik de workshop van Mich gevolgd. Hij gebruikte een aantal lenige modellen in combinatie met lange sluitertijden en fietslampjes om bijzondere foto's te maken. De flitsers zorgde voor het bevriezen van de modellen gedurende de lange sluitertijd terwijl de modellen hun lampjes bewogen om lichtsporen in de foto te maken. Een leuk en creatief idee om ook zelfs eens mee aan de slag te gaan.

Workshop van Mich Buschman

Brian Dragstra


Brian van dslr.nl gaf zijn workshop over het gebruik van TTL meting in combinatie met Strobist fotografie. Een mooie afwisseling van alle andere workshops waarbij telkens op de handmatige instelling werd gewerkt. Brian maakt goed duidelijk dat je, mits je weet waar je mee bezig bent, razendsnel een lichtopstelling kunt maken en direct het juiste resultaat kunt bereiken. Ik moet ook zeggen dat het gebruik van TTL makkelijker lijkt dan ik dacht.

Net als bij 'gewone' Strobist fotografie zul je wel de nodige uren aan oefening in je vingers moeten hebben voordat je werkelijk zo snel kunt werken. Voorlopig blijf ik nog even handmatig werken, maar zeker in een situatie wanneer je met een snelle opdracht bezig bent kan dit erg handig zijn.

Martin Hogeboom


Van Martin had ik al eerder workshops gevolgd en daar ben ik telkens erg enthousiast over geweest. Voor tijdens het Strobist Festival had hij een Suzuki Intruder M800 geregeld; een mooie chopper (motor) die gecombineerd werd met een eveneens mooi model.

Uiteraard ging Martin weer lekker in de weer met het creatief plaatsen van de opzetflitsers om prachtige foto's te maken. Op een scherm waren de resultaten van zijn foto's direct te zien en aan het einde van de workshop konden ook de bezoekers wat foto's maken met dezelfde setup en zijn flitsontstekers. Martin laat het allemaal heel gemakkelijk lijken, wanneer je het dan later zelf probeert zul je ontdekken dat je toch de nodige ervaring mist om het allemaal zo snel en soepel te doen.

Martin Hogeboom

Verkoop en uitproberen


Gedurende de dag kon je ook terecht bij een paar stands ter promotie en verkoop. Zo stonden Nikon en Canon er en kon je daar bijvoorbeeld een paar mooie objectieven uitproberen. Zelf heb ik nog even de nieuwe Canon 100mm f/2.8 L Macro bekeken en ook even de Canon 35mm f/1.4 L op mijn camera gedraaid. Beide erg leuke objectieven die een plekje om mijn wishlist hebben bemachtigd.

Uiteraard kon je bij CameraNu en CameraTools terecht om Strobist apparatuur te kopen. Er werden natuurlijk spullen los verkocht, maar ook handige complete sets waarmee je direct aan de slag kon. Ook de stand waar ze Rapidstraps verkochten werden volgens mij druk bezocht.

Ik heb me gisteren op het Strobist Festival in elk geval weer goed vermaakt. De leerzame workshops waren natuurlijk de moeite van het bezoeken al waard, leuker vond ik persoonlijk alle ontmoetingen. Naast verschillende Twitteraars kwam ik ook nog een aantal mensen tegen die me kenden van Photofacts. Het is toch altijd leuk om te merken dat de artikelen met plezier gelezen worden! Wat mij betreft volgend jaar weer een Strobist Festival!

Strobistfestival video


Videograaf Gert Kracht heeft, net als vorig jaar, een video geschoten van het festival. Ik kom er ook een paar keer in voorbij. Ook hier lijkt Gert een traditie in te willen stellen; ik wordt alweer bij het eten gefotografeert.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Andyvantilborg
  Profiel  Andyvantilborg schreef op zondag 24 oktober 2010 om 12:52  | reageer

  Beste Elja, Het was inderdaad erg interessant. Jammer dat ik net te laat bij Frank was, ik las op twitter dat het gelukkig al weer wat beter met hem ging.
  Leuk je in het echt gesproken te hebben.

  Groetjes,
  Andy van Tilborg

 2. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op zondag 24 oktober 2010 om 14:00  | reageer

  Mooi verslag Elja.

  Ik vond het een zeer geslaagde dag waarbij ik erg veel leuke mensen (weer) ben tegengekomen. Veel mensen ken ik van hun blog, website of reacties op twitter en op zo'n dag als gisteren krijg je dan ineens een gezicht bij die mensen. Heel leuk vind ik dat.

  Wil langs deze weg ook mijn strobist website nog even spammen als je dat niet erg vind. Een hoop mensen kennen me natuurlijk van dSLR, maar voor de mensen die er gisteren waren is www.strobist-info.nl misschien toch belangrijker.

 3. PeterB
  PeterB schreef op zondag 24 oktober 2010 om 15:58  | reageer

  Zeer geslaagde strobistdag. Eerste keer voor mij en heb er volop van genoten. Leerzaam, inspirerend en creatief. Geeft genoeg ideeen om mee aan de slag te gaan. En inderdaad, Elja, ook mijn wenslijstje is weer een paar items langer geworden. Dank aan de organisatie & dank aan Photofacts voor de de vooraankondiging!

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 24 oktober 2010 om 16:24  | reageer

  Van de meeste workshops kreeg ik weinig mee ivm de slechte verstaanbaarheid. Maar dat was eigenlijk niet eens zo erg vanwege de vele bekenden die aanwezig waren. Daarmee was het weer een ontzettend gezellige dag!

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 25 oktober 2010 om 09:31  | reageer

  Gert Kracht heeft weer een mooie video gemaakt van het Strobist Festival, ik heb deze nog even onderaan het artikel toegevoegd!

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 25 oktober 2010 om 10:23  | reageer

  Wat een ontzettend gave video, geweldig om te bekijken!

 7. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 25 oktober 2010 om 11:57  | reageer

  Straks gaan ze nog denken dat je alleen voor het eten gaat xD

 8. PehrG
  PehrG schreef op maandag 25 oktober 2010 om 12:07  | reageer

  Elja,
  Dit is meer een uitgebreid Twitterbericht dan een verslag. Je moet wel een beetje de kwaliteit van jouw website in het oog houden.

 9. Crim
  Crim schreef op maandag 25 oktober 2010 om 14:51  | reageer

  Ik vind het anders een prima verslag?

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 25 oktober 2010 om 15:35  | reageer

  @PehrG; ongeveer 1000 woorden meer dan een Twitter berichtje, maar wat zou je dan graag voor informatie hebben gezien? Wellicht kan ik nog wat extra info geven. De details van technieken die geleerd werden zijn wellicht meer geschikt voor aparte blogposts.

 11. PehrG
  PehrG schreef op maandag 25 oktober 2010 om 17:33  | reageer

  @Elja. In deze bijdrage vertel je niet meer dan dat je ergens bent geweest en dat je daar mensen hebt ontmoet. Dat noem ik zelf een uitgebreid Twitterbericht, maar het is een beetje de stijl van verslaggeving die hier gebruikelijk is.
  Voorbeeld uit jouw verslag: Frank gebruikt een lichtmeter, een ander niet. Tsja, dat is wat karige informatie. Maar ik ben benieuwd wat je er later nog over schrijft.

 12. Frank Hensen
  Frank Hensen schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 10:26  | reageer

  Wat een ontzettende gave video! Nu baal ik als een stekker (zacht uitgedrukt) dat ik er niet bij was. Wanneer is er weer ergens in NL een Strobist evenement?

 13. stefansegers
  Profiel stefansegers schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 19:21  | reageer

  Leuk filmpje. Een paar dingen vielen me tegen:

  - geen stoelen
  - Frank was mijn laatste sessie en ging helaas niet meer door.

  Een ander klein ding is de Slave flitsers van Bram. Hij vertelde me over een SMith's White Slave oid. maar kan ze echt nergens vinden. Misschien dat er andere zijn die weten welke dat zijn ?? (de meiden hielde deze halve bolletjes vast)

 14. Huybert
  Huybert schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 19:57  | reageer

  @stefan; zijn dit ze niet?

 15. Larz Kemper
  Profiel Larz Kemper schreef op dinsdag 4 september 2012 om 19:57  | reageer

  Zou er dit jaar weer een strobist festival zijn?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord