Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

3 objectieven die elke fotograaf zou moeten hebben

maandag 19 november 2018, 14:08 door | 136.818x gelezen | 47 reacties

Veel startende fotografen vragen het zich af; 'welke objectieven moet ik bij mijn spiegelreflex camera kopen'. Een lastige vraag en natuurlijk ook erg afhankelijk van je budget. Zelf heb ik aardig wat objectieven, maar welke heb ik nu over de afgelopen jaren het meest gebruikt en zou ik je daarom dus absoluut aanraden.

Zelf werk ik met Canon, maar het maakt niet uit met welk cameramerk je fotografeert. Deze objectieven zijn er voor alle cameramerken en ze zijn inde meeste gevallen ook vergelijkbaar qua prijs en kwaliteit. Ook zijn er algemene merken zoals Sigma en Tamron die voor verschillende vattingen objectieven maken.

De standaardzoom


Ik laat hem wel eens thuis wanneer ik niet in opdracht voor iemand schiet. Dan pak ik bijvoorbeeld mijn 35 of 50mm en werk daar een dagje mee. Dat gaat prima, maar er is één objectief waar ik altijd op terug kan vallen; de 24-70mm f/2.8.

Met dit objectief kan ik eigenlijk altijd wel goede foto's maken. Het grote maximale diafragma (f/2.8) zorgt er niet alleen voor dat ik met weinig licht al prima aan de slag kan, maar het geeft me ook nog de mogelijkheid om te werken met een kleinere scherptediepte. Zo kan ik de achtergrond in een foto onscherp houden zodat de aandacht op het onderwerp komt te liggen.

Nikon 24-70mm f/2.8

Als je een cropcamera hebt dan kun je overwegen een 18-55mm f/2.8 te kopen in plaats van de 24-70mm. Het bereik is ongeveer gelijk. Een prachtig objectief om altijd met goede foto's thuis te kunnen komen.

De telezoom


Jaren geleden schreef ik al dat een telelens geen basisbehoefte is. Daar sta ik nog steeds achter, maar ik neem hem toch op in dit lijstje van must-have objectieven. Een 70-200mm objectief bied je een mooi bereik voor wanneer je iets verder van je onderwerp af wilt kunnen staan én wilt werken met een kleine scherptediepte.

Met een 70-200mm (bij voorkeur f/2.8) kun je met gemak de aandacht op alleen je onderwerp leggen en hij is ook prima geschikt om bijvoorbeeld sport- of natuurfoto's mee te maken. Ook hier geldt dat een lichtsterk exemplaar te verkiezen is boven een model dat minder lichtsterk is. Helaas zijn deze lichtsterke objectieven ook wel weer aardig prijzig.

Canon 70-200mm f/2.8

Voor cropcamera's bestaan er ook alternatieven die beginnen met 55mm, maar ik zou je de 70-200mm aanraden omdat hiervan van alle fabrikanten eigenlijk alleen maar modellen zijn die je een goede beeldkwaliteit bieden.

Het macro objectief


Mijn derde keuze is het macro objectief. Het maakt me niet zoveel uit of je voor een 50mm, een 180mm of iets daar tussen gaat. Wat wel belangrijk is, is de 1:1 vergroting. Daarmee is het een echte macrolens waarmee je het onderwerp in zijn werkelijke grote op je sensor vast kunt leggen.

Zelf heb ik overigens de Canon 100mm f/2.8 L Macro. Dit macroobjectief is naast macrofotografie ook erg geschikt voor portretjes. Met een macroobjectief open je een hele extra wereld om te fotograferen.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro L USM

Welk objectieven zou jij aanraden?


Met deze drie objectieven kun je als fotograaf bijna alles fotograferen. Zeker wanneer je nog niet zo lang bezig bent met fotografie en je nog niet gespecialiseerd hebt in een bepaald gebied kun je hiermee alle kanten op.

Wellicht zou jij kiezen voor andere objectieven?
Ik hoor het graag, welke drie objectieven moet volgens jou iedere fotograaf hebben, en waarom?

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 3 december 2012, 23:46.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

47 reacties

 1. Rob
  Rob schreef op maandag 3 december 2012 om 23:55  | reageer

  Ik heb ook meerdere objectieven waarvan ik de Canon 24-105 F4.0 het meeste gebruik. Daarnaast de Canon 70-200 f/4.0 en als verassing wellicht de Sigma 30mm f/1.4, voor omstandigheden waar je niet wilt flitsen. Deze set gaat standaard in de fototas. bijv op vakantie

 2. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op dinsdag 4 december 2012 om 00:00  | reageer

  Laat ik het wat de brandpunten betreft nou eens helemaal met je eens zijn. Ik heb ook de 24-70, de 70-200 en de macro 105, naast de Nikkor 1.4/50. Maar wel 'van dat andere merk', Nikon. Enfin, vader en zoon moeten het toch ergens over oneens zijn vrolijk

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 4 december 2012 om 00:28  | reageer

  Helemaal mee eens en dat ook nog eens op jou advies (een tijdje terug alweer) Erg blij ook met mijn nieuwe aanwinst. Met dit als resultaat.
  Ik zal binnenkort weer eens een leuk artikel schrijven over mijn favoriete USA omgeving en het gebruik van diverse Lee filters, een aanrader!!

 4. Bart
  Bart schreef op dinsdag 4 december 2012 om 06:53  | reageer

  Naast de 24-70 en 70-200 ook altijd een ultra groothoeklens mee. Omdat ik een camera met crop factor gebruik is het in mijn geval de Canon 10-22mm die veelvoudig gebruikt wordt.

 5. Rita
  Rita schreef op dinsdag 4 december 2012 om 08:08  | reageer

  Met de eerste 2 objectieven dek je alles voor de gemiddelde fotograaf. Ik ben echter altijd groot liefhebber van de 24mm 1.4 geweest en heb ik eens een groothoek zoom gekocht, de Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM. Echt een aanrader voor mensen die van creatieve fotografie houden.

 6. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op dinsdag 4 december 2012 om 08:19  | reageer

  De 50mm mag uiteraard niet ontbreken op dit lijstje. Door hiermee te fotograferen hoef je over beeldhoek niet meer na te denken en kun je je richten op andere zaken.

  Sowieso gebruik ik eigenlijk alleen een 35mm, 50mm en 85mm (op fullframe). Meer heb ik eigenlijk niet nodig. Maar dit hangt natuurlijk af van wat voor foto's je exact maakt. Toch denk ik dat veel mensen zich erg richten op wat voor lens ze nodig denken te hebben in plaats van dat ze zich richten op waar het meeste te winnen valt: betere foto's leren maken. Dat kan ook prima met een kitlens zolang je geen leeuwen gaat fotograferen in Afrika of muzikanten fotograferen tijdens concerten.

 7. Willem Laros
  Willem Laros schreef op dinsdag 4 december 2012 om 08:20  | reageer

  Lichtsterkte! De 50 mm f/1.8 is goedkoop en zou iedereen moeten hebben. Leve de vaste lens. De zoomlens maakt lui en niet-creatief. Zoomen doe je 'met je voeten!

 8. Joram
  Profiel Joram schreef op dinsdag 4 december 2012 om 09:07  | reageer

  Leuke discusie, voor iedereen weer anders. Zelf heb ik als derde lens de Tokina 11-16. Naast de 17-55 2.8 en 70-300. Maar ik schiet voor als nog op crop, dan heb je vaak een iets andere lensen arsenaal dan een FF-er.

 9. Alain
  Alain schreef op dinsdag 4 december 2012 om 09:29  | reageer

  Ik merk dat ik de Canon 16-35mm f/2.8 mark II veel meer gebruik dan elke andere lens. Dit zou ik zeker als een aanrader zien. Groothoek op FF, en ietsje meer allround op crop. Het is wel een aparte manier van fotograferen, maar ik zou deze zeker in het lijst willen terug zien!

 10. Laura
  Laura schreef op dinsdag 4 december 2012 om 10:10  | reageer

  Interessant artikel, jammer dat je als beginnende fotograaf wel gelijk een flinke portemonnee moet hebben. Ik ben het daarom ook helemaal eens met de reactie van Willem, ik beveel altijd iedereen de 50mm aan! Heel fijn lichtsterk en je wordt er creatief van. (Zelfs 'zoomen met je voeten' zeg ik er ook altijd bij) vrolijk

 11. luc baert
  luc baert schreef op dinsdag 4 december 2012 om 10:17  | reageer

  Deze 3 objectieven heb ik ook. De macro 105mm is van een ander merk (Sigma) waar ik heel tevreden over ben. Maar mijn favoriet is de 24-105mm f/4,waar ik de meeste foto's mee neem.
  Gr Luc

 12. rick
  rick schreef op dinsdag 4 december 2012 om 10:21  | reageer

  Ik heb vrij snel na de aanschaf van mijn dslr (Nikon D3100) met kitlens, een 35 mm objectief f/1.8 gekocht. Een mooie lichtsterke lens waarmee ik al veel foto's heb gemaakt.

  Toen gekozen vanwege de gunstige prijs, en de tip van Elja om te oefenen met een vaste brandpuntsafstand. Dat is me goed bevallen.

  Nu ben ik echter wel op zoek naar wat meer zoom mogelijkheden én voldoende lichtsterkte. Dit artikel komt weer als geroepen vrolijk Ik wist nog niet goed welk zoombereik ik zou kiezen. Ik denk dat ik binnenkort eens ga kijken voor een 24-70mm f/2.8 of 18-55mm f/2.8.

 13. Hans van den Broek
  Hans van den Broek schreef op dinsdag 4 december 2012 om 10:24  | reageer

  Dit is zoiets als 'Iedereen in 1 soort auto'... ik wil maar zeggen..zo lang het geen geld genoeg oplevert om er van te kunnen leven...dan kost het geld...en dan kan je maar beter met je hart kiezen ...wat voor jou werkt en vooral waar je blij van wordt.

  Ik persoonlijk kies nooit voor zoomlenzen, maar altijd voor primes, geeft rust en bouwt inzicht indie beeldhoek op. Daarnaast, hoe goed ze ook zijn of worden, zoom blijft een compromis en lomp, groot en zwaar.

  Mijn set: 24mm 2.8, 50mm 1.4, 60mm 2.8 Micro en 105mm 2.0 Defocus Control. En vaak ga ik alleen met 2 lenzen op pad of zelfs 1. Indat laatste geval ben je het meest trefzeker.

 14. patrick
  patrick schreef op dinsdag 4 december 2012 om 10:34  | reageer

  Kan het hier alleen maar mee eens zijn; de 24-70/2.8, de 70-200/2.8 zijn lenzen die ik altijd bij me heb. Daarnaast de 10-24( allen van nikon0 een 150mm macro (sigma) en de 400mm/2.8 (Nikon)Verder zit er nog een 2.0 nikon converter in mijn (soms erg zware) tas.

 15. fredkok
  Profiel fredkok schreef op dinsdag 4 december 2012 om 10:45  | reageer

  Typisch een onderwerp met zoveel hoofden, zoveel zinnen. Dit maakt het alleen maar spannend. De absolute waarheid bestaat op dit gebied niet. Maar goed, in Lightroom kan je ook filteren op lensgebruik. De top 3 die ik dan vooral gebruik (op mijn Sony crop camera) zijn de volgende:

  - de 50 mm f/1.4 prime. De lichtsterkte biedt heel veel flexibiliteit. Zoomen met je voeten maakt je als fotograaf veel creatiever dan alleen maar draaien aan de zoomring

  - de 10-20 (Sigma) groothoek zoom. Een prachtig bereik dat de grenzen van je mogelijkheden op een goede manier verlegt

  - de 70 mm macro (Sigma). Ik doe toevallig vrij veel macro. De lens werkt ook goed als portretlens en als gewone prime.

  Gezien het soort foto's dat ik maak eigenlijk een logische top 3.

 16. Wim Winters
  Wim Winters schreef op dinsdag 4 december 2012 om 10:49  | reageer

  Een vriend van me kocht de D800 met drie primelenzen van Carl Zeiss, 24,35 en 100mm. Peperdure lenzen, zonder zoom, zonder AF. En dat op een D800. Ik stond er een beetje verbaasd naar te kijken. Geen zoom? Geen AF?

  Een maand of wat later liep ik de fotowinkel uit met de Fuji x-pro 1 met de toen beschikbare drie lenzen: (equiv) 28,50,90. Geen zoom, wel AF. Geen zoom, omdat ik de keuze niet had. Mijn vriend glimlachte en zei toen dat er een wereld zou opengaan. En hij had gelijk: na een paar maanden zaten de drie brandpunten in mijn kop, wist ik precies wat elke lens kon, hoever ik van mijn object moest afstaan, enz... plus: eenmaal de kwaliteit van een goede primelens gewend, is de weg naar de compromissen van een zoom (licht- en scherpteverlies, en geen klein beetje...) quasi onmogelijk.

  Nog later kreeg ik de D800 met de Zeiss lenzen in mijn handen. MF zou traag zijn... no way: met het licht dat de D800 en die lenzen doorlaten, kan ik elke AF-uitdager aan. Mijn Fuji is op dat vlak fel verbeterd na de vele updates, maar kan de Nikon D800/Zeiss niet aan op het vlak van scherpstellen.

  Dus ja, als je als beginnende fotograaf per sé zoomlenzen wil van enig niveau, tast je geweldig diep in je buidel. Maar het beginnen te fotograferen met enkel drie primelenzen beperkt je geenszins. Het opent juist perspectieven, laat je meer nadenken, en schakelt weer een beslissingsniveau uit (de zoom), met... scherpere foto's... ook in vergelijking met de zoomlenzen die 2000 euro en meer kosten. Dus: mind open!

 17. Casper Zoethout
  Casper Zoethout schreef op dinsdag 4 december 2012 om 11:29  | reageer

  Mooie en ware woorden van Hans van den broek, Ik zelf gebruik mijn 10-24mm van Tamron erg veel. Kwalitatief net zo sterk getest als een Nikon of Canon objectief. Ik snap de keuzes voor een Prime lens ook wel maar ik gebruik ze minder vaak.

 18. efwee
  Profiel efwee schreef op dinsdag 4 december 2012 om 11:29  | reageer

  Ligt het echt voor de hand om een beginnend fotograaf te adviseren voor >€4000 lenzen aan te schaffen? Denk van niet. Je stipt natuurlijk wel de budget vraag aan, maar je doet er verder niets mee.

  Zelf krijg ik als ik deze kanjer lenzen zie al pijn in m'n schouder(s), dus ik zou denken: koop ze *nooit* allemaal direct. Grote kans dat je je enthousiasme voor fotografie verliest als je elke keer met drie a vier kilo er op uit gaat. En je beste lens is alleen degene die je bij je hebt.

  Zelf adviseer ik de geleidelijke weg: als je klaar bent met je standaard zoomlens zou je je foto's eens moeten analyseren op de gebruikte brandpuntsafstand. En koop in die richting dan een goed vast brandpunt, niet te lichtsterk (dat gaat alleen maar ten koste van budget voor nog een lens). Later kun je dan investeren in een even lichtsterke zoom, of een lichtsterkere variant toegesneden op wat je verder over je eigen stijl van fotografie hebt ontdekt.

  Enfin, ik heb op het ogenblik grote lol met m'n systeemcamera. Een Olympus e-m5, die met 3 losse, redelijk lichtsterke, vaste brandpunten (kleinbldeqv 28, 40 en 90mm) iets meer weegt dan de lichtste van de lenzen hierboven...

  In een klein schoudertasje die je ook na een hele dag wandelen of door de stad sjouwen nauwelijks voelt..

  En toch prima foto's maakt.

 19. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 4 december 2012 om 11:33  | reageer

  De twee zooms zijn een goede keus, wel aan de prijs en groot en zwaar voor een beginner. Kijken naar een derde partij is een goede tip. Het brandpunt is wel een beetje afhankelijk van de grote van de sensor, maar kies in ieder geval voor lenzen die ook op een FF passen.

  Ik zou ook een vaste 50 mm aanraden. Goedkoop en goed. Laatst nog toen een buurjongen en setje van Canon had aangeschaft, een Canon 550D met twee kitzoomlenzen.

  Leuk en herkenbaar is dat bij de keuze van een systeem een paar tientjes een grote rol spelen, terwijl dat naderhand nu eigenlijk juist de belangrijkste keuze is die je maakt. Met Canon kun je je weliswaar geen buil vallen, maar toch.

 20. Marianna
  Marianna schreef op dinsdag 4 december 2012 om 11:52  | reageer

  Ieder zijn ding. De genoemde objectieven vind ik (vooral de eerste 2) behoorlijk aan de zware kant. Mijn 24-70mm heb ik de deur uit gedaan omdat ie zo veel woog, en ook bij de 70-200 ben ik gegaan voor de 70-200 F4 IS, vanwege het gewicht.
  Ik werk trouwens ook met Canon.

  Het gegeven advies is super voor mensen die heel veel verschillende dingen doen en niet de hele dag onderweg zijn. Ik heb voor straatfotografie mijn 24-70mm f/2.8 ingewisseld voor 40mm en 85mm primes en sindsdien zet ik er bijna nooit andere lenzen op.

 21. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 4 december 2012 om 12:08  | reageer

  Als beginnende fotograaf zul je ook moeten leren. Ik herken veel wat je zegt Marianne, ik heb wel eens in een achteraf buurtje in Parijs mijn 24-70 omgewisseld voor een 50mm, puur om geen aandacht te trekken. De 24-70 vind ik geen prettige walkaround zoom, de 24-105 is wat dat betreft veel beter. En op den duur gewoon op stap met 1 of 2 primes.
  Een beginnende fotograaf kun je wel een tip geven, maar of het kwartje ook valt? Ik heb het met vallen en opstaan geleerd.

 22. hnugter
  Profiel hnugter schreef op dinsdag 4 december 2012 om 12:13  | reageer

  Ik werk met een canon eos 450d en mijn eerste lens was de Canon efs 17-55 mm F2.8 IS USM Later heb ik daar de 70-200 mm F4 Is USM bijgekocht en recentelijk nog de afs 10-22 mm F3,5-4,5 USM. Ik heb het gevoel dat ik nu compleet ben en in alle situaties het juiste objectief kan kiezen. De laatste aanschaf heb ik vooral gedaan voor landschapsfotografie en architectuur. Het is een fijne lens die in veel gevallen mijn basislens is.

 23. Jan R. Smit
  Jan R. Smit schreef op dinsdag 4 december 2012 om 12:15  | reageer

  Fotografeer met nikon d700 en sinds dit jaar ook d800e. In 2008 een d3 met de 24-70 een maand lang te leen van nikon. De 24-70 was voor mij reden om vooralsnog niet over te stappen naar digitaal. Pas een jaar later in 2009 overgestapt.

  Eerst begonnen met Leica R lenzen op D700. Nu heb ik ook de Zeiss 21/2.8 distagon, de nikon 50/1.8g en de 105/2.8 micro naast de leica lenzen de nikons vooral vanwege de autofocus. Ik fotografeer vooral portretten en redelijk tevreden met de genoemde nikons.

  Ben niet onder de indruk van de Nikon zoomlenzen (of die van canon voor zover ik via collega's heb kunnen ervaren) tot nog toe. Mogelijk dat de nieuwe generatie nu de D800 er is beter worden, afwachten dus.

 24. Louwersheimer
  Louwersheimer schreef op dinsdag 4 december 2012 om 12:55  | reageer

  Ikzelf heb de sigma 35mm 1.4 , canon 50mm 1.4, canon kitlens 18-55 en de canon 70-200 f/4.
  Ik ben sinds kort begonnen met het schieten van bruiloften. En kan mij aardig uit de voeten werken met deze lenzen. Ikzelf wil nog wel graag de 70-200 omwisselen voor een 2.8 variant omdat ik vaak in wat donkere ruimtes sta en niet altijd dichtbij kan of mag komen tijdens ceremonies. Ik ben ook voor de prime lenzen omdat ze lekker lichtsterk zijn en je duidelijk verschil in kwaliteit ziet vergeleken bij zoomlenzen.

  Mijn favoriet is denk ik toch wel de 50mm f/1.4. Mooie scherpte diepte en mooie kleuren. Perfect voor portretjes! Ik ben ook begonnen met mij kitlensje en langzaam uit gaan bereiden. Tot die tijd alleen maar het maximale uit mijn lensjes gaan halen en staan kwijlen bij de foto winkels naar de dure lenzen. Er komt een dag .... vrolijk

 25. Leonard van Kessel
  Leonard van Kessel schreef op dinsdag 4 december 2012 om 13:20  | reageer

  hoi allegaar, ik heb 4 Canon lenzen; de std. 50mm-f 1.4; de 85 mm-f 1.8; de zoom 24-105 f 4; en de schitterende zoom 70-200 f 2.8. De eerste 2 gebruik ik voor portretten; de middelste voor algemeen gebruik, ofscshoon ik liever de 28-70 f 2.8 gehad zou hebben, en de laatste als 'stiekem'-opnamelens.

 26. Rita
  Rita schreef op dinsdag 4 december 2012 om 13:34  | reageer

  Als ik toch eens rijk was....... een superFFcamera met superglas.......Maar voor de meesten onder ons is fotografie een uit de hand gelopen hobby.
  Wat wil een beginnende spiegelreflexbezitter? Een degelijke camera die hanteerbaar is, scherpe foto's maakt en niet bij regen opgeborgen moet worden.
  Zelf bezit ik de stof- en weerbestendige Pentaxcamera's K20 en K5. Hierop als standaardlens de Tamron 17-50 mm 2.8. Bij slecht weer vervang ik deze lens door de weerbestendige, maar minder lichtsterke kitlens 18-55 mm. Als wandelrondcombinatie gebruik ik de Pentax 35 mm prime plastic fantastic.
  Overigens heb ik voor het macro- en telewerk een hele vezameling lenzen uit de vorige eeuw; maar de eerder genoemde drie lenzen gebruik ik het meest.

 27. Daan
  Profiel Daan schreef op dinsdag 4 december 2012 om 15:07  | reageer

  In het artikel staat 18-55 f/2.8 ? wordt hier niet mee bedoeld de 17-55 f/2.8 ?

  Mijn standaard objectief is de Canon 24-70L II op de 5D3. Voor mij een heerlijke combinatie om mee te spelen.
  In de tas is ook veel de Canon 70-200 II te vinden.

  Canon 16-35L II, 100L en III 2x gaan alleen mee als ik denk deze ook te gaan gebruiken.

  Fotografie blijft een leuke, maar oh zo verslavende hobby knipoog

 28. Robert
  Profiel Robert schreef op dinsdag 4 december 2012 om 18:43  | reageer

  Ik zou bijna zeggen: daar gaan we weer. Een fotograaf is blijkbaar vooral apparatuurbezitter, en geen creatieveling.

  De beginnende fotograaf maakt zich vooral níet druk over millimeters, hij of zij moet eerst uitvinden wat er gefotografeerd gaat worden. Je bent nog geen fotograaf, omdat je in het bezit bent van drie door iemand anders aangeraden "must-have" lenzen.
  Beter kan de starter zich verdiepen in een onderwerp of stijl, en bijna altijd zal blijken dat je daar geen prijzige camera of lenzen voor nodig hebt.

  Wie zich bijvoorbeeld wil storten op straatfotografie, hoeft niet eens een spiegelreflex te kopen en kan genoeg hebben aan een betaalbare en onopvallende high-end compact of systeemcamera. En dan de rest van het budget beter besteden aan een paar inspirerende fotoboeken en citytripjes naar Parijs of Rome - investeer in je onderwerpen, niet in spullen.

 29. Piet
  Piet schreef op dinsdag 4 december 2012 om 19:18  | reageer

  Vast brandpuntobjectieven genieten toch echt de voorkeur. Zoom lenzen blijven altijd een compromis. Een mooie reeks is 24, 50, 85mm en een macro-objectief. Zeker als je op full frame fotografeert. De voordelen zijn al door diverse andere mensen beschreven.

 30. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 4 december 2012 om 21:30  | reageer

  @ Robert: duimpje omhoog!!

 31. janharm
  janharm schreef op dinsdag 4 december 2012 om 22:40  | reageer

  Op mijn Canon 5D MK2 zit standaard een 24-70mm/f 2,8 L Lens. Daarnaast bezit ik een 70-200 mm/f4.0 die ruimschoots voldoet (ook veel concertfotografie)
  Tot slot nog een 50 mm/ f 1,4 voor mn produktfoto's.
  Ik overweeg nog de aanschaf van de 100 mm macro/f 2,8 L lens aan te schaffen. De 24-70 bezit ook een macro functie maar de 100 is denk ik toch beter!

 32. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 5 december 2012 om 00:20  | reageer

  Erg leuk om te lezen dat er meer primelens-enthousiastelingen zijn. Om in te haken op Robert (waar ik het hartgrondig mee eens ben): juist zulke lenzen stellen je in staat om over andere dingen na te denken. Geen gezeik, gewoon je 50mm er op, nadenken over wat je nou eigenlijk interessant vindt en dat eindeloos fotograferen.
  Wel moeten we denk ik realistisch zijn: veel fotografen (waaronder ikzelf) zullen aanvankelijk de apparatuur gewoon wel tof vinden. Grote lens, enorm zoombereik, kicken. Maar daar kun je geen blijvende voldoening uit halen, naarmate je langer fotografeert zul je toch meer tot de kern doordringen, wat is je visie en waar ligt je echte interesse. Ik moet zeggen dat ik nu absoluut niet meer met apparatuur bezig ben, het is een gereedschap en geen einddoel. Het moet goed in orde zijn, maar niet meer dan dat. Als je huidige apparatuur voldoet is het onzin om eindeloos reviews van nieuwe lenzen te lezen of te fantaseren over je volgende aankoop. Beter is het om gewoon een enorme hoeveelheid foto's te gaan maken en er achter te komen waar nu eigenlijk jouw passie ligt.
  Daan, bij jou reactie vraag ik me af of je met 'fotografie' niet eigenlijk 'lenzen kopen' bedoelt knipoog

 33. klutie
  Profiel  klutie schreef op woensdag 5 december 2012 om 13:03  | reageer

  Met de beschreven 24-70 en 70-200 ben ik het volledig eens en het zijn ook normaliter mijn meest gebruikte objectieven. Ze zijn universeel inzetbaar en dekken het volledige bereik af tussen 24mm en 200mm. Deze objectieven gebruik ik in combinatie met een 5DMkII en dat geeft perfecte resultaten.
  Mijn tip daarbij sluit eveneens aan bij Elja, kies liefst een vaste hoge lichtsterkte van deze objectieven als en voor zover je budget dat toelaat.
  Deze basis kun je daarna gaan uitbreiden met objectieven die aansluiten bij je fotografie-voorkeuren.
  Voor mijn vakantie wil ik meestal wat minder sleepwerk en doe ik wat concessies aan de kwaliteitseisen met een sigma 18-200 op een body, die een verlengingsfactor heeft van 1.6 (de Canon EOS 40D)

 34. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 5 december 2012 om 13:47  | reageer

  Zal ik dan de knuppel in het hoenderhok gooien? vrolijk
  Klutie, ik kwam op dit punt nadat ik op je site had gekeken, maar je moet het niet zien als een persoonlijke aanval op jou, het is veel algemener:

  Ik bedacht me dat het hilarisch is dat fotografen op hun website een lijstje zetten van de apparatuur die ze gebruiken. Het is een soort van gemuteerde CV: niet je presetaties en vaardigheden vermelden, maar je gereedschappen.

  Het is als een manager die solliciteert bij Accenture en aangeeft dat hij een HP-pc heeft, een Parker-pen, pakken van Oger draagt en een Volvo rijdt.

  Een kok die solliciteert bij een restaurant en aangeeft dat hij thuis 8 pitten heeft, pannen van Jamie Oliver, een moestuin heeft en houten snijplanken gebruikt.

  Een columnist die vertelt dat hij zijn stukken schrijft op een oude typemachine, ze vervolgens uittikt op zijn MacBook Pro, afdrukt op een Canon-printer en bij de krant laat bezorgen met UPS.

  Vergezeld hiermee zie ik de trend dat veel fotografen steeds meer naar een soort uniforme stijl neigen: ze brengen onderwerpen op de zelfde manier in beeld, over het algemeen netjes, clean, verzorgd maar niet onderscheidend of vernieuwend.

  Zo, jullie mening? vrolijk

 35. Petra
  Petra schreef op woensdag 5 december 2012 om 13:49  | reageer

  Nu we toch bezig zijn heb ik aan jullie een vraag. Ik ga in het voorjaar een balletvoorstelling fotograferen. Heeft iemand ervaring met welke objectieven ik zou moeten werken. De generale gaat vanuit de zaal maar de voorstelling zelf vanuit de coulissen.
  Ik fotografeer met de D 700 en besef dat ik een lichtsterk objectief nodig heb. Maar ik twijfel over het brandpunt.

 36. Robert
  Profiel Robert schreef op woensdag 5 december 2012 om 15:15  | reageer

  Bram, uit mijn eerste reactie volgt - denk ik - al dat ik het met je eens ben.

  Nu ik sinds kort weer analoog fotografeer, ben ik af en toe te vinden op een analoog foto forum. En wat is - en echt met zeer grote afstand - het meest bekeken en best gevulde topic? “Post hier een foto van je camera’s”. Blijkbaar vinden fotografen het leuker een foto te maken van hun spullen, online te zetten en er uitgebreid over te praten, dan op zoek te gaan naar iets boeiends, spannends of alledaags om met dat gereedschap te fotograferen.

  Het Amerikaanse fotoblad Pop Photo vroeg vorige week op Twitter aan de volgers welke nieuwe camera men zou kopen bij het winnen van de 500 miljoen dollars in de superloterij. De meest exotische camera’s vulden de timeline, maar ik antwoordde dat ik het geld zou gebruiken om met de twee zeer goedkope, plastic camera’s die ik al bezit, de rest van mijn leven de wereld rond te reizen en foto’s te maken. Dat leverde een wat lacherige reactie op, blijkbaar val je op wanneer je als fotograaf aan foto's denkt en niet aan camera's.

  Of de neiging tot veilig en clean echt een recente trend is, weet ik niet. Ik lees eigenlijk al zo lang als ik op het web actief ben, vooral commentaren als “mooie foto, helemaal scherp”, “jammer, horizon niet helemaal recht”, en “op mijn monitor lopen de zwarten wel wat dicht.”
  De drang naar gladde perfectie bood altijd al weinig ruimte voor rauwe randjes.

 37. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 5 december 2012 om 15:27  | reageer

  Zeer vermakelijk Robert vrolijk Het scheve is ook dat juist door je geld en tijd te investeren in ervaringen/toegang (dus reizen, verblijf, modellen, relaties aanknopen) je foto's beter worden en je de apparatuur nodig zult hebben en (indien je professioneel fotograaf bent) ook zult kunnen betalen.
  Fotografen proberen zich met hun apparatuur voor te bereiden op allerlei extreme situaties waar ze nooit in zullen belanden.

  Je hebt waarschijnlijk gelijk dat het niet echt een trend is, ik fotografeer nog niet super lang dus begin me nu langzaamaan bewust te worden van de verschillende stijlen foto's en soorten fotografen.

  Hier heb ik trouwens eerder een stuk over geschreven: http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/column/geld_investeren_in_fotografie.asp

  Met een interessante discussie tot gevolg vrolijk

 38. Marcel Göertz
  Marcel Göertz schreef op woensdag 5 december 2012 om 15:41  | reageer

  Bram & Robert ; hulde! Ben blij dat er meer mensen zijn die net zoals ik gewoon foto's willen maken. De apparatuur is - alhoewel van belang - alleen maar een tool.
  Neemt overigens niet weg dat ik bijzonder graag met een Phase One IQ180 aan de slag ga....de 6x6 negatieven en zeker m'n APS-C toestel leveren me echt te weinig resolutie voor 't werk wat ik wil maken. Maar goed. Ook een fotograaf mag dromen hebben, netzozeer als die chefkok mag dromen van een prachtig kookeiland. knipoog

 39. Robert
  Profiel Robert schreef op woensdag 5 december 2012 om 16:44  | reageer

  Marcel, dromen mag zeker - als het je maar niet belet te fotograferen met wat je wel hebt.

  Mijn punt met verhalen als "3 objectieven die elke fotograaf zou moeten hebben" is: om jouw voorbeeld van de chefkok te volgen, niet iedereen die het leuk vindt taarten te bakken, heeft de spullen van Pierre Hermé nodig. Met een simpele oven, wat inspirerende kookboeken en een proefreisje naar Parijs komt 99% een heel eind.

  Dus wat meer aandacht voor wat kan met wat je hebt, in plaats van wat je zou "moeten" hebben, zou op fotosites en in fotobladen geen kwaad kunnen.

 40. fredkok
  Profiel fredkok schreef op woensdag 5 december 2012 om 16:49  | reageer

  Mag ik mij aansluiten bij de het is maar gereedschap filosofie. Natuurlijk is het prettig goed gereedschap te hebben, maar dan nog blijft het betrekkelijk. Je visie en creativiteit zijn vele malen bepalender voor de foto.

  Mijn het is maar gereedschap filosofie leidt soms tot afschuw bij collega fotografen door de wijze waarop ik tijdens het shooten met mijn materiaal omga. Het gaat niet netjes terug in hoezen en de fototas. Ik prop het in jaszakken om snel weer bij de hand te hebben. Dit alles met het argument dat de foto belangrijker is dan het gereedschap. Wel vuil en zo in de gaten houden, maar even blazen en het is opgelost.

 41. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 5 december 2012 om 17:12  | reageer

  Amen Fredkok (met jouw naam stap je op het juiste moment in de discussie trouwens!). Het is maar gereedschap...liever heb ik dat het allemaal heel blijft, maar ik poets niet na elke shoot netjes mijn filter met een doekje of iets dergelijks. Sommige fotografen lijken wel een soort altaartje te hebben gemaakt van hun gear en vooral de doosjes waar die in verscheept wordt vrolijk

  Robert, met je opmerking over fotosites en bladen breng je weer een heel ander punt in dat mij ook ergernis bezorgt, en de reden is dat ik mijn abonnement op Focus opgezegd heb. De verhouding tussen inhoudelijke niet-techniek/apparatuur gerichte artikel en wel-techniek/apparatuur gerichte artikelen is volslagen belachelijk bij die bladen. Als ik op zo'n blad af moet gaan dan moet ik elke 2 maanden een nieuwe camera en lens kopen om bij te blijven. Zulke bladen creeeren ook gewoon een enorm apparatuur-gerichte community. Beter doet dat Shutr Magazine het, dat blad vertegenwoordigt precies hoe je volgens mij als fotograaf in je hobby/vak zou moeten staan. Paar pagina's gear, maar het meeste zijn portfolio's, artikelen over het proces, inhoud, ontwikkeling.

  Enfin, het is goed dat in de fotografie een hoop chefkoks lichtelijk opgewonden worden van nieuwe lenzen en camerabody's, dat houdt ze voor mij betaalbaar als ik een keer een nieuwe nodig heb, zodat ik de rest van mijn geld uit kan geven aan belangrijkere dingen vrolijk

 42. Robert
  Profiel Robert schreef op woensdag 5 december 2012 om 18:12  | reageer

  Bram, de ironie is dan natuurlijk weer dat de echte 3-sterren chefkoks in de fotografie juist bewijzen dat je met bijna niks ook lekkere dingen kunt maken. Denk aan de Cheap Camera Challenges van DigitalRevCom, zoals recent met Zack Arias.

  Overigens raad ik iedereen die dat nog heeft gedaan ook aan de "making of"-video van de Pirelli 2013 kalender te bekijken. Beroemd fotojournalist Steve McCurry in de voor hem wat vreemde rol van glamourfotograaf.
  Tuurlijk, de man gebruikt prijzig topgereedschap en kan beschikken over een leger assistenten. Maar dat is niet de reden waarom het fantastische foto's worden. Zie bijvoorbeeld de rust wanneer hij blijft schieten tijdens een tropische regenbui, of de innemende manier waarop hij met de modellen omgaat en hen gerust stelt. Dáár zit de kracht van de beste fotografen, niet in het prijskaartje van de camera of de millimeters van de lens.

 43. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 6 december 2012 om 08:24  | reageer

  Ik werk ook met een Canon, maar dan wel een cropcamera. Daar heb ik dan de standaardkitlens bij van 18-55mm Daarnaast gebruik ik ook de 50-250mm en een 120-400mm. Het gemis van een echte groothoek leeft bij mij toch sterk. Als je de cropfactor loslaat op de 18mm, dan hebben we het al over een werkelijke brandpuntsafstand van 24mm. Ik kan dat dus niet echt meer groothoek noemen. Ik overweeg dus nog een zoom van 10-20mm ongeveer.

 44. Beeldekens
  Profiel Beeldekens schreef op maandag 21 januari 2013 om 16:16  | reageer

  Bij mij doet een D700 het werk, met de drie lenzen opgesomd door Elja, plus de afs-50mm 1.4 en de 16-35mm 4G vr. allemaal Nikon. Ik deel de mening van fredkok. De duizenden euro's ten spijt, gaat het allemaal om visie en creaviteit. Zit dat niet in je genen, zal deze (dure) investering niets opbrengen. Mezelf hierbij niet uitgesloten!

 45. Fotostudio76.nl
  Profiel  Fotostudio76.nl schreef op dinsdag 5 februari 2013 om 20:58  | reageer

  Ik heb een OMD EM5 en heb als lens gekozen voor de 12mm 2.0 de 45 mm 1.8 de 75mm 1.8 en de 12-50 zoomlens, cropfactor is 2. Heb hiervoor met een D3 en een D7000 gewerkt en heb ik allemaal verkocht en werk nu alleen nog met de OMD, ben net terug van Cuba en ben helemaal verkocht, een top camera.

 46. fotofreak
  Profiel fotofreak schreef op maandag 16 juni 2014 om 05:54  | reageer

  inderdaad het budget is vaak de beperkende factor mijn meest favoriete lens is een 18-105 en daarnaast een 85 1.8 . het maakt ook uit welk merk en type ik mee neem . voor de dieven ga ik hier niet me hele gear lijst neer zetten ..

 47. jpvdfotografie
  Profiel jpvdfotografie schreef op dinsdag 23 september 2014 om 20:18  | reageer

  Ik werk met een Canon EOS 60D body en heb daar volgende lenzen bij:
  * 10-18 mm ultragroothoek
  * 17-50 mm (f/2.8) voor portretfotografie
  * 18-200 mm (mijn duiveltje doet al)
  Daar heb ik best voldoende mee.
  Een macro lens ??
  Misschien,... een Tamron 90 mm f/2.8 dan.
  Maar daar stopt het dan ook bij.
  Vriendelijke groet, JP.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord